Zpracování tématu: "Linie a tvary"

Milí přátelé, kolegové, fotografové. Když jsem zadával toto téma, chtěl jsem, aby se mohlo mnoho účastníků tvořivě vyjádřit bez jakéhokoliv žánrového omezení. Potěšilo mne, že kromě vnímání reality se někteří z vás pustili do zajímavých experimentů a vytvářeli tak poutavé a neotřelé záběry. Fotografie do tématu na leden 2012 "Tajemství" můžete posílat do konce měsíce.

Dostáváme se ke snímkům, kde převažují tóny, linie jsou v menšině, ale zastoupeny jsou.

V krajinářské fotografii je mimořádně silné zastoupení barevných tónů a vybrat ty správné barvy, které spolu ladí se na této fotografii povedlo. Hnědá barva rozpraskané země přechází do hnědomodře laděných kopců až po modrou oblohu. Bílé mraky člení horní část obrazu. Linie rozpraskané hlíny vypovídají o klimatu této krajiny. Velká škoda, že se horizont kácí na jednu stranu.

Oblouky

Tóny v architektuře, tady vyjádřeny mohutnými oblouky a světelnými kontrasty. Masivnost je zjemněna kovovým zábradlím a jeho liniemi. Pravděpodobně obtížné světelné podmínky nedovolily lepší prokreslení celého snímku, ale kácející se sloup v pravé třetině je velikou závadou celé fotografie.

Ještě jednou architektura, tentokrát vzdušná, prosvětlená a barevnější. Perspektivní ubíhání linií i tónů vytvořených převážně stíny evokují dojem velikého prostoru. Jemné barevné ladění a dobrá expozice činí fotografii velice čistou, jasnou a příjemnou.

Linie skla

Fotografie ze zcela jiného soudku, opět změna reality v nějakou jinou, závisející na naší fantazii. Pro mne je to hlava ptáčka, nádherně zbarvená. Dobře vyplněná plocha snímku, jemné barvy spolu korespondující, křivkou „S“ společně s částečnou diagonálou v horní částí vytvořený prostor a plasticita jsou velké přednosti této fotografie.

Téměř výlučně tonální kompozici mělo několik snímků, ze kterých mne zaujaly dva. Asi už víte, že v mých hodnoceních spíš chválou šetřím, ale zde udělám výjimku.

Pošťák

Námětově, zpracováním a i kompozičně podle mého výtečná fotografie. Tmavá postava kráčející z pravého okraje má před sebou dostatek prostoru, který je zdůrazněn lehce naznačeným kopcem. Sněhová bariéra vytváří dokonalou ubíhající linii a neutrální pozadí umožní soustředit pozornost na hlavní motiv, kterým je ta nakročená figura. Diskutabilními mohou být větve a stromeček v popředí, ale myslím, že dojem prostoru takto ještě zdůrazňují.

Na jevišti

Tonálním způsoben vyjádřen pohyb tanečnice. Je to pokus o zcela abstraktní obraz, reálná předloha je nečitelná a výsledkem je transformace v nerealistický artefakt.

Je velice obtížné vybrat ze  zaslané kolekce pouze jednu fotografii, která by měla být ta vítězná. Líbilo se mi jich mnoho, ale regule jsou jasné a tak jedna musí zvítězit. Je to tedy fotografie „8||594046||7­44605||“.

Do nového roku přeji všem dobré světlo a mnoho krásných fotografií.

Milan Šusta

Téma na leden 2012

Fotografie do tématu na leden 2012 „Tajemství“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Tajemství“ můžete posílat do 31. ledna 2012, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Kamil Varga
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    24.01.2012 09:42

    ruliso, ruliso, kdyby šlo zkřížit slepici s jedovatým hadem, asi vím, jak by vypadala :-). Tentokrát vědomě vybočuji z mezí slušnosti, abych ti řekl - soukromě a veřejně - ne interkou - že je mi z tebe zle - a nevycházím jen z této debaty, ale z tvé dlouhodobé činnosti na tomto webu. Asi dostanu ban - ale někdo už to říct musí naplno.

  • rulisa
    rulisa
    24.01.2012 16:56

    Ale jdi ty mučedníku... :-)

    Takže dobrodušní inteligenti se poznají podle toho, že místo slovních hodnocení fotek slovně hodnotí autory komentářů, které si dovolily být nesouhlasné. A psát slovní hodnocení fotek je zavrženíhodné zejména coby dlouhodobá činnost na tomto servru.
    Aha. Už jsem to pochopila. :-)

    A něco k fotkám nemáš? :-)

  • Petr Poppl
    Petr Poppl
    24.01.2012 19:45

    rulisa : rulisa, 23.1.2012 22:18
    Odpověď pro Karen:
    Opakovaně nesouhlasím s názory a hodnoceními zdejšího odborníka. Myslím si, že velmi často by brýle potřeboval on. Proto si myslím, že by mi jeho hodnocení mých fotek nic nedalo.

    A PAK : rulisa, 24.1.2012 16:56
    Ale jdi ty mučedníku... :-)

    Takže dobrodušní inteligenti se poznají podle toho, že místo slovních hodnocení fotek slovně hodnotí autory komentářů, které si dovolily být nesouhlasné. A psát slovní hodnocení fotek je zavrženíhodné zejména coby dlouhodobá činnost na tomto servru.

    hmmm :)

  • Petr Poppl
    Petr Poppl
    24.01.2012 19:57

    jinak proc nejsou palce i tady ? Miroslav Zitka by si ho zaslouzil...

  • rulisa
    rulisa
    25.01.2012 16:46

    Myslíš? Já bych to zas tak nehrotila. Takových tu je, i vulgárnějších...
    ;-))
    A hlásím, že mi teprve dneska došlo, že to číslo je název fotky, nikoli jakési evidenční číslo účastníka.
    Budu muset ty články číst fakt pečlivějc, ne jen rychločtením podle orientačních slov. :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram