Zpracování tématu: "Světlo a stín"

Milí kolegové, fotografové. Velice mne potěšilo nejen neobvykle velké množství fotografií, které jste tentokrát zaslali, ale i celkově velmi solidní kvalita došlých snímků. Tentokrát se potvrdil známý fakt, že k jakémukoliv tématu lze přistupovat různými metodami.

Milí kolegové, fotografové.
Velice mne potěšilo nejen neobvykle velké množství fotografií, které jste tentokrát zaslali, ale i celkově velmi solidní kvalita došlých snímků. Pochopitelně i v této části našeho seriálu se našli fotografie, které s tématem vůbec, ani okrajově, nesouvisí, ale to je dlouhodobě trvající nešvar.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrum FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získal Radovan Kremlička za fotografii Kouzlo slunce. Fotografie do tématu na září 2010 „Nalezené zátiší“ můžete posílat do konce měsíce.

Tentokrát se potvrdil známý fakt, že k jakémukoliv tématu lze přistupovat různými metodami, podle toho, jestli autor preferuje živou, akční fotografii, nebo jde-li o tvůrce typu hloubavého, který pracuje raději v klidu, pokud možno v interiéru, nebo v exteriérech vyhledává spíše kompozičně a světelně vyvážené detaily.

I v té první skupině, živé, téměř reportážní tvorby, se k tomuto tématu vyskytly dva zásadní přístupy. Za prvé nalezení světla a stínu při běžném pouličním „provozu“ a za druhé zachycení světelné atmosféry nahrané, jakoukoliv konstrukcí vytvořené situace. Oba tyto přístupy přinesly zajímavé výsledky.

Skoro 5 hodin pane fotografe

Vtipně zpracovaná fotografie, na které moderní sluneční hodiny ukazují téměř stejnou časovou hodnotu, jakou znázorňuje ostrý stín ruky na jejich sloupku. Tři ostré stíny rozdělují plochu ve spodní části snímku, oblouky budov korespondují s horním okrajem dlažby a barevně celou fotografii oživují. Již několikrát jsem v tomto seriálu psal, že nápad a vtip je koření fotografické tvorby a velice se cení. U této fotografie nápad a vtip nechybí.

Také u této fotografie oceňuji určitou míru nápadu. Světelné a barevné tóny společně s výraznými liniemi vytváří mohutný dojem obrovského a hlubokého prostoru, který je „oživen“ siluetou pana fotografa. Jde téměř o učebnicovou ukázku toho, jak na dvourozměrné fotografii vytvořit iluzi prostoru, iluzi třetího rozměru.

Dva na houpačce

Tento snímek se mi od začátku líbil pro svoji jednoduchost, barevnou výraznost a jednoduché a přesto expresivní vyjádření pohybu. Ale stále mi na něm něco vadilo. Když jsem jej otočil o 180 stupňů, bylo to pro mne konečně ono. Stín v pravém horním rohu vytváří na tomto snímku „těžkou“ horní část a fotografie se jakoby překlápí přes pravý horní roh. Při otočení je snímek kompozičně vyváženější. Je těžší dole, horní část má více prostoru. Možná, že autor se mnou nebude souhlasit, je to jako vždy věcí názoru a vkusu.

Svět naruby

A jsem opět u nápadu. Nejen proto, že postavy jsou na tomto snímku horizontálně otočeny, ale hlavně pro jejich dobré rozvržení na celé ploše snímku a pro velice úsporné tonální ladění fotografie. Celkově klidnou atmosféru správně narušují šikmo položené linie dlažby a ostře kontrastující postavy se stíny.

Okno

Velice čistá fotografie, kde je vidět dobrá práce se světlem. Až graficky působící obraz, jehož předností je zachycení jemných odstínů od hluboké černé barvy, různých stupňů šedé, až po zářivě bílou. Kladem této fotografie je také přesná symetrie a čistota tvarů.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • KIV
    KIV
    20.09.2010 10:12

    Fotografie na téma světlo a stín jsou, dle mého názoru, výborné, a všechny!
    Pane Šusto, děkujeme za zpracování a článek s výběrem fotek.
    Tato akce je zde oživením, na další se vždycky těším, a ráda se zase zúčastním.

  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    22.09.2010 10:24

    Tentokrát opravdu jeden lepší než druhý. To vše co přišlo, bylo tak dobré? Nebo bylo prostě jen mnoho fotografií a tedy z čeho vybírat?
    Díky za seriál, vždy potěší.

  • rulisa
    rulisa
    24.09.2010 18:46

    Fotografie v článku navrhovaná jako vítězná mi přijde skoro nejslabší. Resp. nejmíň zajímavá i tvůrčí.

  • Ladislav Renner
    Ladislav Renner
    25.09.2010 14:37

    dekuji za zhodnoceni, jinak asi jako Rulisa.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram