Zpracování tématu: "Světlo a stín"

Milí kolegové, fotografové. Velice mne potěšilo nejen neobvykle velké množství fotografií, které jste tentokrát zaslali, ale i celkově velmi solidní kvalita došlých snímků. Tentokrát se potvrdil známý fakt, že k jakémukoliv tématu lze přistupovat různými metodami.

Kompozice

Podobně na diváka působí i tato studivá kompozice. Snímek vytvořený cílevědomě, s určitým záměrem. Oproti předcházejícímu snímku, který působí spíše klidným dojmem, je zde použitím nakloněných rovin a diagonálně položených stínů dosaženo určité dramatičnosti. I zde jsou dobře zvládnuty přechody různých odstínů šedé. Oba tyto snímky jsou důkazem toho, že černobílá fotografie má stále ve fotografické tvorbě své místo.

Kouzlo slunce

Od černobílé přejdeme opět k barvě a to touto fotografií. Velice jemné barevné ladění je, kromě téměř dokonalé kompozice, u tohoto snímku hlavní předností. Oba barevné akcenty na téměř monochromatickém pozadí jsou umístěny v ohniscích zlatého řezu, který je prý pro naše oko tím nejlepším místem. I když je v pravé části fotografie světlé místo nepoměrně větší než v levé, jeho rozbití bílými čarami jej opticky zmenšuje a snímek je stále vyvážený. Fotografii navrhuji na snímek vítězný.

Jinjang

Tuto fotografii zařazuji do výběru pro její jednoduchost, sdílnost, a také pro jistý vkus a postřeh autora. Možná šlo o náhodu, možná je fotografie „vyčekaná“, každopádně hovoří o schopnosti dodat na objednávku kvalitní práci. Nejen světlo a stín, ale i světlé a tmavé objekty se navzájem střídají a doplňují. Přesná osová symetrie nápad ještě více zdůraznila.

Jako poslední jsem nechal fotografii, která mne oslovila nejen svoji jednoduchostí, určitou čistotou, ale hlavně rozložením barevných plošek ve formátu celého snímku. Tady není oko diváka vůbec ničím rozptylováno a zcela automaticky přeskakuje od ostré po neostrou část obrazu. Sytá černá nechá plně vyniknou všem barevným valérům. I když si nejsem zcela jist, můžeme-li v tomto případě mluvit o světle a stínu, fotografie se mi líbí.

Milan Šusta

Téma na září 2010

Fotografie do tématu na září 2010 „Nalezené zátiší“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Nalezené zátiší“ můžete posílat do 30. září 2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Kamil Varga
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • KIV
    KIV
    20.09.2010 10:12

    Fotografie na téma světlo a stín jsou, dle mého názoru, výborné, a všechny!
    Pane Šusto, děkujeme za zpracování a článek s výběrem fotek.
    Tato akce je zde oživením, na další se vždycky těším, a ráda se zase zúčastním.

  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    22.09.2010 10:24

    Tentokrát opravdu jeden lepší než druhý. To vše co přišlo, bylo tak dobré? Nebo bylo prostě jen mnoho fotografií a tedy z čeho vybírat?
    Díky za seriál, vždy potěší.

  • rulisa
    rulisa
    24.09.2010 18:46

    Fotografie v článku navrhovaná jako vítězná mi přijde skoro nejslabší. Resp. nejmíň zajímavá i tvůrčí.

  • Ladislav Renner
    Ladislav Renner
    25.09.2010 14:37

    dekuji za zhodnoceni, jinak asi jako Rulisa.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram