Hodnocení tématu měsíce května: „Můj (ne)přítel čas“

Jak dopadlo květnové téma "Můj (ne)přítel čas" pohledem vašich fotografií se dočtete v následujícím článku. Hodnotil profesionální fotograf Milan Šusta. Červnové téma „Jin a Jang“ je prodlouženo až do konce srpna, posílat své fotografie můžete i na zářijové téma: "Setkání, schůzka, rande". Novinkou je odměna za nejzajímavější fotografii - autor obdrží dárkový poukaz na kurz ve FotoInstitut.cz v hodnotě 1000,-Kč.

Seriál Okem profesionála nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Nyní v období prázdnin a dovolených jsme prodloužili zasílání fotografií na červnové téma až do konce srpna, navíc je každému z vás povoleno zaslat na posouzení až dvě fotografie. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.
Jako novinku rovněž přinášíme malou odměnu za vaše snažení – profesionální fotograf, který hodnotí téma měsíce, vybere jednu fotografii, jejíž autor obdrží dárkový poukaz na kurz ve FotoInstitut.cz a to v hodnotě 1000,– Kč. Za květnové téma tak získává cenu fotografie „Zvuky Ticha“ od Pavla Matouška, Pavlovi gratulujeme!

Téma na červen, červenec a srpen 2008: „Jin a Jang“

…fotografie vyjadřující protiklady (dobro a zlo, tvrdé a měkké, těžké a lehoučké, ke hvězdám či pod zem,…)…?

Fotografie na toto téma zasílejte do 31. srpna 2008, 24:00 na adresu: fotoinstitut@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Můžete doplnit také váš komentář (jak a čím jste fotografii pořídili, váš záměr,…)


Milí kolegové, fotografové.
Úkolem vašich fotografií pro měsíc květen bylo vypořádat se s tím, jak neúprosně na nás působí faktor času.
Téma bylo „Můj (ne)přítel čas.“

Čas jako takový, jako určitá veličina, má mnoho podob a bylo jenom na vás, kterou z těchto podob se pokusíte ve svých snímcích ztvárnit. Na samém začátku musím říci, že u mnoha zaslaných fotografií je zřejmé, že jste ne zcela dobře pochopili, co vlastně znamená kategorie „čas“. V mnoha případech jste zaslali snímky vyjadřující spíše rychlost, fotografie znázorňující využití volného času, či obrázky, které s tématem vůbec nesouvisely. Také se mnozí z vás pokoušeli vyjádřit čas určitou symbolikou, většinou záběry ze hřbitovů a sochami s kříži. Kříže a křížky ale vůbec nejsou symboly času. Snad jste někde viděli známou fotografii Jaromíra Funkeho z cyklu „Čas trvá“, na které je sice socha anděla, ale ten ukazuje na tovární komín. Právě toto spojení něčeho starého a klasického s moderním architektonickým prvkem, jakým v té době tovární komín byl, vyjadřuje určité časové souvislosti.

Jestliže při výběru fotografií pro hodnocení pominu všechny, které se zadaným tématem prakticky vůbec nesouvisely a byly podle mého názoru zaslány možná proto, aby se autoři prezentovali na stránkách Fotoaparátu, zbývají mi ke komentáři tři následující snímky.

Fotografie, či spíše koláž s názvem „Jak zastavit čas“. Úsměvný ale zdařilý pokus. Autor nevybral jakýkoliv snímek ze svého archivu, ale přemýšlel o tématu a ztvárnil ho svým osobitým přístupem. Na pozadí starých stromů se mladé děvče snaží ze všech sil neúprosný čas zastavit. Její nohy nestojí pevně na zemi, což znázorňuje marnost celého snažení. Zkrátka čas nezastavíš.

Z jiného soudku je fotografie druhá.

"Zvuky Ticha", Pavel Matoušek

Velice zajímavý snímek z prostředí zvonice. Zvony a zvonky po staletí oznamovaly určité časové úseky. Tady autor v náznaku velkého zvonu v popředí uvádí pozornost diváka na scénu, vytváří dobrý dojem prostoru. Z postavy zvoníka, z jeho pózy, přímo čiší vynaložená námaha. Černobílé zpracování celou atmosféru jenom umocňuje. Kompozičně, tonálně a světelně je fotografie dobře vyvážená. S výrazovými prvky se pracuje úsporně, kontrast je pro dané prostředí ideální. Myslím, že by to byl námět na celý cyklus fotografií.

"86 a jen ona ví", Karen Vimmerová

S naším tématem by snad korespondovala ještě tato fotografie. Při pohledu na ni vyvstanou ale určité otázky. Co vlastně chtěl autor sdělit? Chce snad ta paní ještě toto všechno přečíst? Pak by bylo vhodnější, aby seděla v pohodlném křesle a všechny tyto knihy měla kolem sebe. Nebo to již přečetla? Potom snad by měla být u knihovny a literaturu tam uklízet. Bereme-li jako hlavní, nosný prvek snímku onu osobu a doplňující prvek knihy, máme na fotografii mnoho rušivých a zmatečných prvků. Zcela ruší oboje dveře v pozadí i části obrazů na stěnách, ve kterých se objevují nevhodné reflexy. Hlavní osobě trčí z pravé ruky klika od dveří a z hlavy vyrůstá dveřní zárubeň.

Možná jsem některé z vás zklamal, ale tentokrát bylo fotografií, které se zadaným tématem nijak nesouvisely, trošku víc než obvykle a tyto nebudou do hodnocení zařazovány. Stejně jako ostatní studia je i fotografie dřina a takto ke zpracování témat pojďme společně přistupovat. Těším se na vaše nové fotografie, u kterých bych vám na jedné straně rád ukázal jejich kvalitu a na straně druhé, co je možné na nich vylepšit. Přeji vám mnoho úspěchů k dalším tématům našeho cyklu a hodně zdařilých fotografií.

Milan Šusta

Zpracování minulých témat seriálu Okem profesionála /> duben 2008 „Kdo si hraje, nezlobí“
březen 2008 „Přírodní katastrofy“
únor 2008 „Mé druhé já“
leden 2008: „S tebou mě baví svět“
prosinec 2007: „Káva nebo čaj?“
listopad 2007: „Ani ryba, ani rak“
říjen 2007: „Cestou domů“

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Fotograf 68
    Fotograf 68
    01.07.2008 13:54

    Tentokrát jsem se nučastnil, poněvadž mě nic nenapadlo, ale potvrzuje se že hold vždy není posvícení. :-)

  • Martin Čulík _ ČuLo
    Martin Čulík _ ČuLo
    01.07.2008 14:38

    Ja som túto tému vôbec nezaregistroval. Myslel som si, že na máj nebola vyhlásená. Slabo to bolo zdôraznené.
    Nevadí, uvidíme ako dopadne júnová téma.

  • KIV
    KIV
    02.07.2008 23:50

    Odeslala jsem komentář ohledně mé fotky "86 a jen ona ví", ale nezobrazuje se. Prosím sdělte, zda ho mám napsat znovu. S komentářem jsem nehodnotila článek "známkou", možná se komentář nezobrazuje kvůli tomu? Děkuji. Karen Vimmerová

  • KIV
    KIV
    03.07.2008 00:14

    K mé fotografii "86 a jen ona ví": Omlouvám se za rušivé prvky na fotografii, je to její malý byt, jinak to tam nevypadá, ale je tam šťastná. Ostatní otázky zodpoví následující text, který jsem zaslala s fotografií, a který byl patrně přehlédnut:
    Foto: "86 a jen ona ví"
    Naše 86 letá teta, babina a prababička. Foceno v den malování jejího obýváku. Malba na stěnách začíná prosychat, nábytek již stojí na svém místě, a je čas uložit knížky. Na fotce je zachycena chvíle nostalgie, kdy žena bere láskyplně do rukou knížky jednu po druhé, aby je uložila. Co kniha to vzpomínka. Jen ona ví, čí byla která knížka oblíbená, či od koho kterou knížku dostala. Při pohledu na její tvář je zřejmé, že vzpomínky jsou příjemné.
    Karen

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram