Zpracování tématu: "Moje krásná dovolená"

Milí kolegové, prázdniny a dovolené utekly jako voda a podle vámi zaslaných fotografií byly docela úspěšné. Obdržel jsem celkem slušnou zásilku vašich snímků a jak už bývá u tohoto seriálu obvyklé úroveň byla velice kolísavá. Opět jste někteří posílali fotografie s tématem absolutně nesouvisející, snímky zvířat, portréty dětiček a podobné. Těmi se nebudu vůbec zabývat.

U některých prací k danému tématu jsem se sám sebe ptal, proč byly vlastně vytvořeny. Vždyť fotografie je způsob sdělení, kterým jednomu či více divákům sděluji nějakou určitou skutečnost či pocity. Buďto informuji a tato informace by měla být dokonalá, nebo působím na emoce. Snímky, které toto nesplňují, mají své místo opravdu v lepším případě pouze v albu pro rodinu, v horším případě v odpadkovém koši.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získala Šárka Ledvinková za fotografii „Vítání noci“.

Zaslané fotografie lze rozdělit na několik skupin. Do první jsem zařadil práce zobrazující pohyb a činnost, do druhé krajinu a stavby a do třetí fotografie s autorskou invencí a nápadem. U všech těchto skupin najdeme fotografie špatné, průměrné i výtečné.

Začnu pohybem:

Jen počkej

Obrázek s názvem „Jen počkej“ je pokus o pohybovou fotografii bez jakéhokoliv nápadu. Pouze upomínková fotografie.

Tam a zpátky

Na tomto snímku je, kromě dobře zvoleného úhlu záběru, kompozičního rozložení i samotného pohybu, vtipně zachycen směr plavání a rozdílné styly. Fotografie působí velice příjemně, barevně i světelně vyváženě. Výrazný nadhled a odrazy na vodní hladině spolu s průhledem čistou vodou umocňují prostorové řešení snímku.

Moja dovolenka

Nádherná pohybová studie na tomto černobílém snímku je vytvořena několika faktory. Silné a dobře zvládnuté protisvětlo, umístění hlavních figur do třetinové kompozice, ostré popředí proti lehce neostrému pozadí a v neposlední řadě výraz ve tvářích. Velice zdařilá fotografie.

Druhá skupina fotografií, snímky více či méně zajímavých a exotických krajin a měst, byla nejpočetnější. Vždyť tím můžeme ukázat divákům, kde jsme byli a co jsme vlastně viděli.

Stověžatá

Zcela banální pohled na panorama Pražského hradu. Snad každý návštěvník hlavního města, a je jich ročně několik set tisíc, toto fotografuje. Nic nového, nic objevného.

Česko

Pokus o panoramatický snímek má již vyšší vypovídající hodnotu. Zajímavě zvolené popředí zvýrazňuje prostorovou hloubku, snad jen mraky mohly být více dramatické.

Dražejov

Tato fotografie je svým zpracováním posunuta do kategorie snů a představ. Velice zdařilý pokus, který by měl určitě uplatnění jako ilustrace nějakého básnického díla nebo hororu. Doporučoval bych vytvořit ucelený soubor podobných snímků, který by měl dozajista úspěch.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    20.09.2009 12:59

    typicke... schvalne jsem cekal na komentare... od stale mene jsme se nyni dostali az k zadnym.. bohuzel, je to tak, .... vybornych fotografu narusta geometrickou radou, a tak jiz nikdo nezbyva, kdo by chtel poradit a kdo by treba alespon podekoval za koment k jeho fotkam a za jejich rozbor... ostatne proc take, kdyz kazdy davno vi, jake ja delam uzasne fotky.

    K predlozenym fotkam: z kazde serie se da vybrat "nejaky vitez", snad tak trochu Drazejov prekracuje sekundovost okamziku, jen trochu vadi spis technicka hracickovost nez nejaky hlubsi presah.. vsechny ostatni jsou bohuzel jen rozmarna letni dilka tu sikovnejsi, tu pitoma, ktera zapadnou pikosekundu pote, co je spatrime.

    Skoda, ale nejen skladby "viteznych", ale i kvalita zdejsich komentu svedci o jedinem:

    Nabubrelost zdejsi obce nad vaznou praci, byt treba diskutabilni, je vskutku do oci bijici...

    Inu, ... hazeti perly svinim...

    Pane Susto, asi bych nemel radit.. ale byl jsem to ja, kdo po teto takoveto rubrice kdysi volal...

    tak jestli mohu znovu volat, jen jednoduche: zavrete to.

    Jen si zbytecne trepite zobak. Nasi umelci maji jasno.

  • Fotograf 68
    Fotograf 68
    21.09.2009 08:37

    :-)

  • KIV
    KIV
    22.09.2009 22:26

    Přijměte prosím poděkování. Jde o velmi dobrou akci, rozbory fotek čtu a beru si z nich poučení. Kategorizace do skupin dle zpracování tématu je velice zajímavá. Budu ráda když akce bude i nadále pokračovat. A budu-li k daným tématům mít fotky vhodné k zaslání, velice ráda se zase zúčastním. Ještě jednou za akci i za váš čas věnovaný rozborům fotek děkuji. Karen.

  • Sofieee
    Sofieee
    28.09.2009 20:32

    I já chci poděkovat za rozbor mé zaslané fotografie.
    Děkuji :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram