Zpracování tématu: "Moje krásná dovolená"

Milí kolegové, prázdniny a dovolené utekly jako voda a podle vámi zaslaných fotografií byly docela úspěšné. Obdržel jsem celkem slušnou zásilku vašich snímků a jak už bývá u tohoto seriálu obvyklé úroveň byla velice kolísavá. Opět jste někteří posílali fotografie s tématem absolutně nesouvisející, snímky zvířat, portréty dětiček a podobné. Těmi se nebudu vůbec zabývat.

Molo

Toto je ukázka, jak lze výtvarně ztvárnit docela obyčejné molo. Výrazná perspektiva, ubíhající linie do středu obrazu a přesné rytmické střídání obrazových prvků vytvořily působivý obraz. Přesně ohraničený horizont rozděluje fotografii v horní třetině a odlehčuje pozadí. Příjemně působí i barevné ladění fotografie.

Ešus foto

Zde je pokus o emotivní fotografii. Západ slunce nad vodní hladinou je vděčným námětem, ale měl by být ztvárněn podle určitých pravidel. Zásadní a elementární chyba je, jestliže nedodržíte vodorovnou vodní hladinu. Tady teče voda výrazně šikmo. Popředí fotografie, které mělo zdůraznit prostor, je velice nečitelné a nevýrazné.

Vítání noci

Podobná fotografie, tedy emotivní zachycení skutečnosti, ale oproti předcházející již kultivovaná a zajímavá. Monochromatické ladění teplých barev ještě zdůrazňuje atmosféru, siluety několika postav spolu s tmavším pozadím vytvářejí velkou hloubku celého prostoru. Tato fotografie je téměř ukázková pro pochopení principu symetrie a rytmu.

Cesta na Huascarán

Když jsme u těch principů a pravidel musím ukázat ještě tuto fotografii. Ve všech učebnicích fotografie se říká, že k vytvoření iluze prostoru slouží některé linie. Nejdelší čára v obraze je křivka „S“, takzvaná linie krásy. Zde je velice názorně dokumentováno, jak tato křivka vytvoří na dvourozměrném obrázku iluzi třetího rozměru.

Západ slunce na Mácháči

O tom, že pro dobrou fotografii nemusíme jezdit do exotických zemí, svědčí tento snímek od Máchova jezera. Dobře zvolené popředí snímku, kontrastní střední část a dramatický poměrně velký horizont, to vše podtrženo odlesky slunce ve vodní hladině vytváří harmonický a působivý celkový dojem.

Nakonec jsem si nechal dvě fotografie, které se mi líbí pro svoji jednoduchost a vysokou sdílnost.

Po 40 letech

Dva kamarádi se sešli po 40 letech. Nic mimořádného až na to, že drží v rukou svoji fotografii z mládí, na které jsou v téměř identickém postoji jako dnes. To opravdu není fotka do alba, to je, alespoň pro mne, určitá výpověď. Po odstranění rušivého prvku v pravé horní části snímku by to byla dobrá dokumentární fotografie.

Relax

Je to paráda, lehnout si na záda a číst si…, to se zpívá v jedné známé písničce. I tak si představujeme krásnou dovolenou. Po fotografické stránce dobře postavený snímek s ostrostí i neostrostí, deformací pomocí krátkého ohniska a uzavřením pomocí vertikálních linií v pravé části. U této fotografie hodnotím především nápad.

Více se mi do dnešního hodnocení opravdu nevejde. Těm na které se tentokrát nedostalo slibuji, že snad příště. Foťte a posílejte fotografie do zářijového tématu „Odrazy a zrcadlení“.

Milan Šusta

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    20.09.2009 12:59

    typicke... schvalne jsem cekal na komentare... od stale mene jsme se nyni dostali az k zadnym.. bohuzel, je to tak, .... vybornych fotografu narusta geometrickou radou, a tak jiz nikdo nezbyva, kdo by chtel poradit a kdo by treba alespon podekoval za koment k jeho fotkam a za jejich rozbor... ostatne proc take, kdyz kazdy davno vi, jake ja delam uzasne fotky.

    K predlozenym fotkam: z kazde serie se da vybrat "nejaky vitez", snad tak trochu Drazejov prekracuje sekundovost okamziku, jen trochu vadi spis technicka hracickovost nez nejaky hlubsi presah.. vsechny ostatni jsou bohuzel jen rozmarna letni dilka tu sikovnejsi, tu pitoma, ktera zapadnou pikosekundu pote, co je spatrime.

    Skoda, ale nejen skladby "viteznych", ale i kvalita zdejsich komentu svedci o jedinem:

    Nabubrelost zdejsi obce nad vaznou praci, byt treba diskutabilni, je vskutku do oci bijici...

    Inu, ... hazeti perly svinim...

    Pane Susto, asi bych nemel radit.. ale byl jsem to ja, kdo po teto takoveto rubrice kdysi volal...

    tak jestli mohu znovu volat, jen jednoduche: zavrete to.

    Jen si zbytecne trepite zobak. Nasi umelci maji jasno.

  • Fotograf 68
    Fotograf 68
    21.09.2009 08:37

    :-)

  • KIV
    KIV
    22.09.2009 22:26

    Přijměte prosím poděkování. Jde o velmi dobrou akci, rozbory fotek čtu a beru si z nich poučení. Kategorizace do skupin dle zpracování tématu je velice zajímavá. Budu ráda když akce bude i nadále pokračovat. A budu-li k daným tématům mít fotky vhodné k zaslání, velice ráda se zase zúčastním. Ještě jednou za akci i za váš čas věnovaný rozborům fotek děkuji. Karen.

  • Sofieee
    Sofieee
    28.09.2009 20:32

    I já chci poděkovat za rozbor mé zaslané fotografie.
    Děkuji :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram