Doporučujeme: Tipy na nejlepší fotopříslušenství

Rozdíl mezi dobrými a skvělými fotkami nedělá často tělo ani objektiv, ale příslušenství k foťáku. Ať už se člověk dívá po něčem, čím by vylepšil fotovýbavu sobě nebo někomu blízkému třeba formou dárku často se obtížně orientuje mezi stovkami kusů nejrůznějšího příslušenství. To nejzajímavější proto můžete najít v tomto článku. 

Focení není ani zdaleka o tom si pořídit dobré tělo a objektiv (případně oboje v jednom – jak je tomu u ultrazoomů nebo základních kompaktů), k tomu stativ a vyhrabat nějakou starou SD kartu. Naopak příslušenství a další doplňky mohou dělat velký rozdíl mezi profíkem (zkušeným fotografem) a začátečníkem či nadšeným amatérem (někým, kdo nefotí tak často).

Tento článek ale necílí jen na fotografy, kteří chtějí dovybavit svou sestavu, ale i na ty, kdo chtějí udělat svému známému fotografovi radost a koupit mu užitečný dárek třeba pod stromeček. Zároveň se v článku vyhneme výběru příslušenství, jako jsou objektivy, sta­tivy nebo blesky. To jsou příliš komplikovaná témata, která jsou na celý nový článek kvůli značně rozdílným požadavkům mezi fotografy.

zrcadlovka s fotografickým příslušenstvím

Naprostý základ pro fotografa, který myslí focení vážně, je kvalitní SD karta. Lidé si často myslí, že to je oblast, kde se dá velmi dobře ušetřit, protože lze pořídit i karty se stejnou velikostí za polovinu ceny. Jenže takové karty se začnou zasekávat, takže mohou v klíčové době vypovědět službu a vy zkrátka nic nevyfotíte. Stejné problémy jsou s nahráváním videa, v takovém případě na koupi levné karty rovnou zapomeňte, protože takové nezvládnou vyšší konstantní datový tok a video neuloží. 

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

V tomto případě nabízíme dvě hlavní možnosti, které stoprocentně zaručí dostatečný zápis pro všechny situace včetně 4K videa. Zároveň nabízí extrémní výdrž, jelikož jsou odolné vůči nárazům, mrazu i horku, takže udrží vaše fotky v bezpečí. První (32GB) je typu SDHC, druhá (64GB) je typu SDXC – to je důležité kvůli kompatibilitě s foťákem.

Druhým typem příslušenství, které má každý znalý fotograf v kapse, je náhradní baterie. I když i zde na trhu existuje velké množství neoriginálních za lepší cenu, nedoporučujeme je kupovat. Důvod je jednoduchý, s nižší cenou klesá i jejich výdrž, takže v důsledku si za polovinu peněz koupíte i polovinu odfocených fotek na jedno nabití.

V žádné fotografické brašně by neměl chybět ani LensPen. To je nástroj na odstranění nečistot z objektivu, který neponičí skleněné čočky. Umí si poradit s prachem i otisky prstů. Je vhodný i jako dárek pro každého fotografa, který ho nemá. Současně s ním je dobrý nápad pořídit i balónek pro odstranění prachu na snímači zrcadlovky. Dají se pořídit i celé čisticí sety.

Pro ty, kdo fotí ze stativu, je velkým pomocníkem dálková spoušť. Existují drátové i bezdrátové a jejich úkolem je spustit foťák, aniž by jej roztřepal prst mačkající spoušť na těle foťáku. Přijímače dálkové spouště (zdířka na kabel nebo bezdrátový přijímač) jsou výsadou pouze dražších fotoaparátů, proto je nutné zjistit, zdali váš foťák nějakou podporuje. 

Pro pravidelně fotící fotografy je důležitá kvalitní čtečka paměťových karet. Jestliže u občasného focení stačí obyčejná čtečka u notebooku, při přesunech desítek gigabytů kvalitní čtečka ušetří hodně času a navíc nemusí ani stát hodně peněz. Například Kingston G4 nabízí výborný poměr cena výkon.

Když byla řeč o paměťových kartách i čtečkách, je potřeba zmínit ještě poslední související kategorii - externí úložiště. To je také velmi vhodný dárek pro fotografa, protože jeho současné úložiště mu jednou jistě přestane stačit nebo jej bude chtít vyměnit kvůli stáří.

Praktickým dárkem je i poukaz na fotokurz. Můžete vybírat mezi konkrétními kurzy, které jsou různě tematicky zaměřené, nebo nechat fotografa, aby si vybral. Nabídka kurzů je velmi široká, takže si své najde opravdu každý. Nejlepší kurzy naleznete zde.

Častým příslušenstvím, které si fotografové pořizují, jsou filtry. Těch je několik druhů a velmi důležitá je jejich velikost průměru závitu. Ta se musí shodovat s průměrem závitu na objektivu, přičemž každý objektiv může mít jiný průměr závitu.

První skupinou jsou UV filtry, které slouží primárně k ochraně přední čočky objektivu před poškrábáním. Proto jsou vhodné hlavně k makro objektivům. Následují polarizační filtry určené pro krajinářskou fotografii, kde dělají sytější barvy a nechávají zmizet odlesky z lesklých ploch (například prohlédnou skrz vodní hladinu nebo sklo). Zásadní jsou i ND filtry, které prodlužují dobu snímání a umožňují třeba rozmazat tekoucí vodu. Poslední používanou skupinou filtrů jsou infračervené filtry. Ty propouští jen infračervené světlo a používají se hlavně v umělecké fotografii.

U filtrů se často používají redukce. Protože má fotograf často mnoho objektivů s různými průměry závitů, často si koupí filtr na objektiv s největším průměrem a k tomu si dokoupí Step-Up redukce. Ty mu umožní použít filtr s větším průměrem závitu na objektivu s menším průměrem závitu. Jelikož filtry vyjdou řádově na tisíce korun, redukce za pár stovek je jednoduchá cesta, jak ušetřit velké peníze.

Portrétní fotografové velmi často používají odrazné desky. Ty umožňují kreativněji pracovat se světlem a nasvítit fotografovaného i ze strany, kde například nesvítí slunce nebo neblýskne blesk. Také mají několik povrchových úprav, takže mohou měnit teplotu světla.

Pro ty, kdo rádi fotí makro, ale nemají přímo makro objektiv, jsou alternativou mezikroužky. Ty zkracují zaostřitelnou vzdálenost objektivu, takže se s ním můžete více přiblížit snímanému objektu a tím jej zvětšit na výsledné fotce. Dělí se na manuální (bez přenosu) a automatické (s přenosem). Manuální jsou levnější, ale neumožňují objektivu automaticky ostřit ani měnit clonu (obvykle se při jejich použití zavře a téměř přes ni neprochází světlo). Automatické mezikroužky jsou dražší, ale mají elektrické propojení s objektivem, takže umožňují z foťáku měnit clonu i automaticky ostřit, také zachovají funkci optické stabilizace v objektivu.

Pokud bychom se měli bavit čistě o dárcích, fotografa může potěšit třeba předplatné jednoho z časopisů o digitální fotografii. Zajímavý kreativní dárek může být i fotoobraz nebo fotokniha z výběru jeho nejlepších fotek. Kdo by nechtěl, aby mu v obýváku visela jeho vlastní fotka?

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram