Zpracování tématu: "Nalezené zátiší"

Nalezené zátiší je téma v dějinách fotografie velice často zpracovávané. A to i přímo klasiky žánru, jako je například Josef Sudek. Projeví se při něm charakteristické vlastnosti dobrých fotografů: schopnost kolem sebe vidět věci, které běžný smrtelník nevidí, a přetavit je přes svůj fotografický přístroj do zajímavého obrazu.

Nalezené zátiší je téma v dějinách fotografie velice často zpracovávané. A to i přímo klasiky žánru, jako je například Josef Sudek. Projeví se při něm charakteristické vlastnosti dobrých fotografů: schopnost kolem sebe vidět věci, které běžný smrtelník nevidí, a přetavit je přes svůj fotografický přístroj do zajímavého obrazu. Fotografií tentokrát přišlo úctyhodné množství. Ne každý však byl schopen vidět „víc“ a natožpak to náležitě zpracovat do pro diváka zajímavého a výjimečného fotografického obrazu.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrum FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získala Jarmila Kacarová za fotografii Doznívání. Fotografie do tématu na říjen 2010 „Řeč těla“ můžete posílat do konce měsíce.

Když odfiltruji fotografie, kde autor ani nic zajímavého neviděl, takže vlastně nebyl ani důvod pro focení tak se objeví skupina fotografií, kde sice zajímavý postřeh je, ale autor ho nebyl schopen zajímavě zpracovat. Typická ukázka takové fotografie je zde.

Bylo...

Po obsahové stránce by se sice dalo psát o pomíjivosti nejen života, ale i našich hrobů… Ale proč vlastně, když toto téma je ve fotografii zpracováno jako pouhá informace. A to je pro zajímavou fotografii skutečně velice málo.

Zátiší s kytarou

Za výrazně lépe zpracovaný postřeh ze života by se dalo považovat toto zátiší s kytarou. Častý to výjev z letních rockových festivalů, kolem kterého přecházíme obvykle bez povšimnutí. A i když je pozadí na fotografii výrazně členité a rozbité, je naštěstí výrazně monochromatické, takže dává náležitě vyniknout barevně i tvarově výrazné kytaře v popředí. Fotografie je přímo učebnicovou ukázkou barevné dominanty v obraze.

Často využívaný v mnoha zaslaných fotografiích byl i další ze základních stavebních prvků fotografií. Princip rytmu. Vybral jsem pro naše končiny trochu méně typickou ukázku – téměř orientálně zenovou minimalistickou kompozici. Fotografie ale ve spodních částech obsahuje rušivé prvky narušující jemné rytmické odrazy trávy nahoře. Bylo by proto asi vhodnější spodní část oříznout. Umožnilo by to také využití dalšího mocného prvku v kompozici. Domyšlené úhlopříčky ze tří dřevěných kolíků.

v průjezdu

Světlo je pro fotografii a její atmosféru mimořádně důležité. Asi proto celá jedna skupina došlých fotografií pracovala s ostrým a tvrdě modelujícím charakterem světla. Asi nejzajímavější z nich byla tato, evokující staré zašlé časy. Svým technickým zpracováním je ale už dost na hraně. Jemnější práce s kontrastem a lepší prokreslení ve stínech by myslím pomohly i ve srozumitelnosti.

Doznívání

Velice zajímavá fotografie s trefně zvoleným názvem Doznívání, pracující s atmosférou a pocitem. Formálně rozdělená na dvě poloviny: reálný interiér koncertní místnosti se stojánkem a notami a snový pohled do exteriéru. Kontrast dvou pocitů v jedné fotografii. Myslím, že každému z nás, kdo měl někdy hluboký umělecký zážitek z koncertu, ta pravá strana připomene i to následné Doznívání prožitku cestou domů. Fotografie je velice poetická. Ideální třeba i jako pozvánka na koncert. Dlouho jsem zvažoval které z posledních čtyř publikovaných fotografií přiřknu svůj top. Nakonec jsem se rozhodl pro tento příspěvek.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Fistule
    Fistule
    28.10.2010 09:29

    Děkuji moc. Jsem ráda, že Vás zrovna fotka "Doznívání" zaujala...Vím, že i František Richter by měl radost se mnou - mám tuto fotku navždy spojenou s ním, s naší vernisáží společné výstavy, kde tato fotka vznikla...
    Děkuji za hezká slova i pod fotkou "Velká rodina". Je to milé mít zpětnou vazbu, vědět, že ty fotky nevznikají jen pro moje potěšení, ale dokáží zaujmout i druhé, kteří si v nich najdou třeba příběh svůj...
    Děkuji

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram