Zpracování tématu: "Nerovný boj"

Tak nám uplynul další měsíc a je čas zhodnotit poslední zadané téma „Nerovný boj“. Oproti poslednímu tématu se sešlo více fotografií a nutno říci, že většina z nich splňovala zadání. Možností jak se s tímto tématem vypořádat bylo mnoho.

Tak nám uplynul další měsíc a je čas zhodnotit poslední zadané téma „Nerovný boj“. Oproti poslednímu tématu se sešlo více fotografií a nutno říci, že většina z nich splňovala zadání.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získala Karen Vimmerová za fotografii Povídám jdi z cesty.

Možností jak se s tímto tématem vypořádat bylo mnoho. Nejvíce se nabízelo téma nerovného boje člověka s přírodou, nebo nerovného boje v živočišné říši. Výsledné fotografie byly velmi různorodé a dá se říci, že asi nejvíce bylo fotografií na niž hlavní roli hrála právě zvířata. Další skupinou byly fotografie na nichž byl zachycen boj mezi člověkem a přírodou a poslední skupiny tvořily fotografie spíše technické. Pozitivní je, že přišly fotografie poměrně slušné i po technické stránce.

Na první fotografii vidíte často zmiňovaný boj z přírodními živly, kterým oheň bezesporu je. Podobné fotografie se obtížně hodnotí, protože se jedná často o stresové situace, i když si myslím, že je na fotografii pouze cvičení. Subjektivně bych volil jinou kompozici a snímek bych komponoval na výšku s tím, že bych zachoval celé postavy a také unikající dým v horní části snímku. Dodalo by to snímku ještě více akčnosti.

Velmi zajímavý snímek nerovného boje přírody s člověkem, kdy dochází k masivní těžbě a krajina se pomalu mění k nepoznání. Kompozičně bych snímku nic nevytýkal, jen bych pro výsledný dojem použil šedý přechodový filtr, který by mrakům dodal strukturu a snímek by dostal více dramatický vzhled. Podobné obrázky ukazují jak snadné je přírodu ovládnout a zničit to co tu bylo po milióny let.

Kam utíkáte

Zde chválím autora za nápad a za poměrně dobře zvládnuté zpracování snímku. Padající míčky dodávají do obrázku pohyb, který koresponduje s dětským očekáváním. Kompozičně velmi dobře zvládnutá fotografie. K lepšímu výslednému dojmu by přispělo více světla na oblečení a obličeji dítěte. Použil bych například větší odraznou desku. Líbí se mi i barevnost snímku a vhodně zvolené barvy míčků, oblečení a plastové motorky.

Zde se autor pokusil o nelehký úkol, který zvládl velmi dobře. Fotografovat dohromady černý a bílý objekt není nikdy příliš snadné. Na srsti bílého pejska jsou patrné přepaly, ale nikterak velké. Důležitou roli zde hrálo počasí, které fotografii přálo. V těchto situacích je dobré použít kompenzační blesk, který pomůže scénu lépe exponovat.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jaroslav  Mikoška
    Jaroslav Mikoška
    28.06.2010 09:08

    Jako autor první fotky poznamenávám, že nešlo o cvičení, ale o skutečný požár v rodinném domku.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    30.06.2010 00:49

    uprimne, cekal jsem boj a navic nerovny...

    snad jedinym naznakem "boje" je ta karen, ale i tam jde spis o zvedavost, nez boj..

    boj, to je mostecke obri rypadlo a mrtvej ptak pod pasy, prosim...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram