Fotoaparát.cz

Zpracování tématu: "Nerovný boj"

Tak nám uplynul další měsíc a je čas zhodnotit poslední zadané téma „Nerovný boj“. Oproti poslednímu tématu se sešlo více fotografií a nutno říci, že většina z nich splňovala zadání. Možností jak se s tímto tématem vypořádat bylo mnoho.

Tak nám uplynul další měsíc a je čas zhodnotit poslední zadané téma „Nerovný boj“. Oproti poslednímu tématu se sešlo více fotografií a nutno říci, že většina z nich splňovala zadání.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získala Karen Vimmerová za fotografii Povídám jdi z cesty.

Možností jak se s tímto tématem vypořádat bylo mnoho. Nejvíce se nabízelo téma nerovného boje člověka s přírodou, nebo nerovného boje v živočišné říši. Výsledné fotografie byly velmi různorodé a dá se říci, že asi nejvíce bylo fotografií na niž hlavní roli hrála právě zvířata. Další skupinou byly fotografie na nichž byl zachycen boj mezi člověkem a přírodou a poslední skupiny tvořily fotografie spíše technické. Pozitivní je, že přišly fotografie poměrně slušné i po technické stránce.

Na první fotografii vidíte často zmiňovaný boj z přírodními živly, kterým oheň bezesporu je. Podobné fotografie se obtížně hodnotí, protože se jedná často o stresové situace, i když si myslím, že je na fotografii pouze cvičení. Subjektivně bych volil jinou kompozici a snímek bych komponoval na výšku s tím, že bych zachoval celé postavy a také unikající dým v horní části snímku. Dodalo by to snímku ještě více akčnosti.

Velmi zajímavý snímek nerovného boje přírody s člověkem, kdy dochází k masivní těžbě a krajina se pomalu mění k nepoznání. Kompozičně bych snímku nic nevytýkal, jen bych pro výsledný dojem použil šedý přechodový filtr, který by mrakům dodal strukturu a snímek by dostal více dramatický vzhled. Podobné obrázky ukazují jak snadné je přírodu ovládnout a zničit to co tu bylo po milióny let.

Kam utíkáte

Zde chválím autora za nápad a za poměrně dobře zvládnuté zpracování snímku. Padající míčky dodávají do obrázku pohyb, který koresponduje s dětským očekáváním. Kompozičně velmi dobře zvládnutá fotografie. K lepšímu výslednému dojmu by přispělo více světla na oblečení a obličeji dítěte. Použil bych například větší odraznou desku. Líbí se mi i barevnost snímku a vhodně zvolené barvy míčků, oblečení a plastové motorky.

Zde se autor pokusil o nelehký úkol, který zvládl velmi dobře. Fotografovat dohromady černý a bílý objekt není nikdy příliš snadné. Na srsti bílého pejska jsou patrné přepaly, ale nikterak velké. Důležitou roli zde hrálo počasí, které fotografii přálo. V těchto situacích je dobré použít kompenzační blesk, který pomůže scénu lépe exponovat.

Povedená fotografie z lignitového dolu. Autor zachytil nerovný boj přírody s těžebními procesy. Znovu rostoucí rostliny pomalinku opanovávají již odtěžené plochy. Kontrast zeleně a dolu bez života je velmi zdařilý. Večerní, nebo ranní světlo dodalo snímku atmosféru a kompozičně je také dobře zvládnutý. Bylo by možná zajímavé fotografii pořídit za špatného počasí, nebo v době podzimních inverzí.

Tomuto snímku nemám moc co vytknout. Jde o dobrý nápad, který je dobře zrealizovaný. Možná bych zvolil ještě menší hloubku ostrosti. Líbí se mi příjemné světlo, které snímku velmi prospělo. Fotografovat lesklé předměty není vůbec snadné.

Povídám jdi z cesty

Jak jsem již psal, jedno z témat které se nabízelo, byl nerovný boj v živočišné říši. Na této fotografii je to velmi dobře patrné. Hlemýžď nemá šanci proti rychlé a mrštné kočce. Nevím jak dalece se hlemýžďovi podařilo na plot vylézt, ale to není důležité. Snímek je velmi dobře zpracován, kompozičně je velmi zdařilý a má v sobě i akci. Jen škoda světlé oblohy v levé části snímku, ale někdy si prostě člověk místo nevybírá. Nijak zvlášť to ale neruší, protože plocha je to malá a převažuje sytá zeleň a na oči velmi příjemné hnědá. Pro mě je tato fotografie tou vítěznou.

Pavel Krásenský

Téma na červen 2010

Fotografie do tématu na červen 2010 „Humor“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Humor“ můžete posílat do 30. června 2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Kamil Varga
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála