Hodnocení tématu: "Vánoce přicházejí"

Vánoce jsou za námi a stejně tak i téma pro oko profesionála a vaše fotoaparáty "Vánoce přicházejí". Jak lov na předvánoční atmosféru dopadl se dočtete v následujícím článku. Snímky opět hodnotil profesionální fotograf Milan Šusta. Zapojte se do další části i vy.

Vážení kolegové, fotografové.
Při zadávání předvánočního tématu naší soutěže jsem bláhově doufal, že celkem jednoduchý námět přinese bezpočet výborných fotografií. Vždyť předvánoční a vánoční atmosféra zanechává v každém nějaký zážitek či prožitek a pro aktivního fotografického tvůrce přináší mnoho námětů ke zpracování. Spíše jsem se obával, že budete posílat nepřeberné množství banálních snímků dětí u vánočních stromků, „šťastných“ rodin nad hromadami dárků, nebo zasněžených krajinek. Nesplnilo se mi ani jedno z mých očekávání.

K tak atraktivnímu námětu se, bohužel, sešlo nad očekávání málo vašich fotografií a ani jedna z nich nepředstavovala mnou očekávané banality. S politováním musím konstatovat, že jsem přecenil vaši snahu o prezentování snímků v této naší dlouhodobé přehlídce. Snad nově vyhlášené téma „Můj dům, můj hrad“ bude mít větší úspěch a osvědčení fotografičtí matadoři se opět ukáží v plné tvůrčí síle.

Většina autorů, až na nepatrné výjimky, asi správně prezentovala dobu vánočních svátků formou symbolů. Vždyť symbolika má ve výtvarném umění a samozřejmě také ve fotografii svou funkci a správně zvolený a interpretovaný prvek ve funkci symbolu vaše dílo jenom umocní. Doba Vánoc může mít takových symbolů více, nejvíce používáme větvičky, svíčky, kapra a podobně.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda připravili malou odměnu pro vybranou fotografii. Tou je tentokrát fotografie od Františka Zemka s názvem „Brněnské vánoce“.

První fotografie, u které bych se chtěl zastavit, protože plně využívá symbolu Vánoc, je snímek adventního věnce.

Na klidném tmavém pozadí hoří čtyři svíce adventního věnce, které dokumentují vánoční náladu. Dobré rozložení v ploše obrazu je degradováno necitlivou prací s hloubkou ostrosti i barevným posunem. Alespoň na mém monitoru se větvičky věnce zdají být více hnědé než zelené. Jako svoji druhou fotografii poslal tento autor podobný motiv pouze se dvěma svícemi. Zde je práce s neostrostí logičtější, barevný posun ale zůstal.

Fotografie s názvem prskavka sice evokuje vánoční náladu, snímek sám o sobě je ale spíše z kategorie fotografie rodinné.

Téměř centrální umístění hlavního motivu samozřejmě působí na diváka uklidňujícím dojmem, autor ale nezvládl velké kontrasty mezi tmavým pozadím a zapálenou prskavkou. Ta je již zcela bez kresby a tyto „přepaly“ nepůsobí dobře. Při troše fantazie se pomocí prskavek a podobných světelných efektů dají udělat zajímavější fotografie.

Z jiného soudku jsou dva následující snímky.

Ojíněná větvička je samozřejmě atributem zimy. Tím také Vánoc. Ze zcela neostrého pozadí vystupují bílé části namrzlé větve a říkají, že už to přišlo.

Druhá fotografie s podobným námětem.

Vánoční větvička

Větší detail a využití pásma ostrosti umocňují dojem z určité atmosféry. Při fotografování sněhu ve stínu se vždy bílá barva sněhových vloček mění na modrou. S tím si musí autor poradit a modrý nádech eliminovat. Obě tyto fotografie, byť se snaží navodit dojem zimy, nesplňují dle mého názoru zcela zadání. Pohybují se někde na hranici mezi polocelkem a detailem a působí více dojmem náhodného „cvaknutí“ než promyšlené tvorby.

Autor následujícího snímku věděl určitě co chce fotografovat.

Mezi žaluziemi okna prosvítá nápis, který oznamuje vánoční čas. Jednoduchá, promyšlená fotografie, monochromaticky laděná a kompozičně zajímavá. Horizontální tmavé linie jsou ve zlatém řezu přerušeny světlým akcentem, který nás uvádí do reálné skutečnosti. Právě tou jednoduchostí a nápadem působí tento snímek výborně.

Světelné efekty využil pro svoji fotografii autor tohoto snímku.

Brněnské vánoce

Velice zajímavá centrální kompozice jakoby se rozstřikujících světel působí velice dynamicky. Obraz postavený na barevných akcentech jakoby se pohybujících světelných paprsků. Trochu rušivě působí ten žlutý nápis v pravé části fotografie, který zbytečně upoutává divákovu pozornost. Možná by fotografii prospělo ještě klidnější pozadí, odstup fotografa tři, čtyři kroky doprava a fotit proti klidné obloze. Třeba to ale nebylo možné.

Tolik k poslednímu tématu již loňského roku. Jak jsem již psal v úvodu, tentokrát mé oko spíše zaplakalo. Věřím, že v roce letošním bude zasílaných fotografií více a více, že kvalita vašich prací bude neustále stoupat, a tak vám kromě obvyklého přání zdraví a štěstí přeji do nového roku chuť do fotografování, hodně zdařilých snímků a dobré světlo.

Milan Šusta

Téma pro měsíc leden a únor je „Můj dům, můj hrad“. Další informace naleznete v tomto článku.

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • m.r. akamotto
    m.r. akamotto
    30.01.2009 23:05

    no...nebylo to asi nejlehčí téma...

  • František Zemek
    František Zemek
    03.02.2009 10:58

    Zdravím,
    sem autorem Brněnské vánoce
    Je to brané třístovkou z ruky!!!
    asi vteřina, nebo dvě.
    Prostě už se mi nechtělo vytahovat stativ, jelikož mi jel vlak.
    Řekl sem si ,,šak digi nic nestojí,, a když tak to smažu.
    Tadle fotka mi posloužila jako PF-ka,
    takže ,,Fšem,, PF-2009-ZF

  • Fotograf 68
    Fotograf 68
    08.02.2009 15:58

    Z mé strany chběl nápad, ale na další vypsané téma už třeba bude slavnější :-)

    Díky za článek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram