Doporučujeme: Nejlepší digitální zrcadlovky

Nepřeberné množství různých modelů digitálních zrcadlovek najdeme na českém trhu, navíc s často nepříliš přehledným značením. Potom se výrobci nemohou divit, když zákazník nemá ponětí, jaká DSLR je pro něj ideální. Proto přicházíme s přehledem, který přinese světlo a pomůže Vám s výběrem zrcadlovky. Článek je v říjnu 2021 aktualizován.

Aktualizace 24. 9. 2018: Původní článek z 22. 11. 2017 doplněn o kapitolu „Pro ty, kdo mají hluboko do kapsy“ plus o kosmetické změny. 

Aktualizace říjen 2021: přidán Canon EOS D250, D90, Nikon D7500 a odebrán Canon EOS 7D Mk. II.

Úvod

Na českém trhu je několik výrobců těl digitálních zrcadlovek, mezi ty největší patří Nikon a Canon. Následují Pentax, Sony nebo třeba Leica.

Ačkoliv i menší výrobci mají často velmi podařené modely, které v některých ohledem předběhly dobu – tak lze označit třeba Pentax K-1 (recenze) – v tomto článku proti sobě postavíme pouze zrcadlovky od Nikonu a Canonu. Není to žádná protekce, ale má to několik zcela praktických důvodů:

Tím nejzásadnějším je množství dostupných objektivů. I když velcí výrobci objektivů uvádějí svá skla na trh i s jinými bajonety než Nikon a Canon, nečiní tak všichni. Z důležitých hráčů musíme uvést Sigmu a často i Tamron, kteří své nové objektivy často neupravují pro bajonet Pentax a vývoj směřuje k tomu, že novější objektivy jsou spíše designovány na Nikon a Canon než Pentax-K a Sony-A (o Sony-E  zatím raději moc mluvit nebudeme). Dále třeba Carl Zeiss uvádí zásadně jen objektivy s bajonety Canon a Nikon. Musím se pozastavit i u objektivů od výrobce těl. Nikon, Canon ale i třeba Pentax mají vlastní značku objektivů. Ale právě první dvě společnosti mají pokrytá snad všechna ohniska a většinu světelností, Pentax své portfolio teprve buduje a navíc v jeho portfoliu nalezneme i hodně staré modely.

Druhým problémem je, že značky Nikon a Canon jsou tak populární, že zastíní ty ostatní. Pokud se dostanete do fotografické komunity nebo si zkrátka najdete kamaráda-fotografa, s méně populární značkou si nebudete moct navzájem půjčovat objektivy, protože mezi různými výrobci nejsou kompatibilní. Nemluvě o tom, že na ostatní značky tak často nenarazíte v bazaru, když si budete chtít pořídit třeba objektiv. Natož když ho budete chtít prodat.

Z těchto důvodů se budeme v článku zaobírat pouze Nikonem a Canonem. Jsou to zkrátka sázky na jistotu, následně také ubude spousta problémů. Tímto ale nechceme shodit ostatní značky, ani říct, abyste si je nekupovali! Pokud uvážíte, že vám více líbí Pentax či SLT od Sony, běžte do nich. 

Já si ale se svým dlouhodobým přístupem netroufnu doporučit Sony ani Pentax, a to přestože to na první pohled vypadá, že například zrcadlovka Pentax má lepší poměr cena/výkon než konkurent Nikon/Canon. Důvod je prostý, na českém trhu je málo příslušenství, těžko se kupuje z bazaru a hlavně na něj nemusí pasovat nejmodernější objektivy. Kdybych kdysi začínal na Pentaxu, pravděpodobně bych u něj i zůstal, rozšiřoval výbavu a teď bych si zlostí musel vytrhat snad všechny vlasy, protože si chci koupit Sigmu 50mm f/1.4 ART na focení svateb. Ta se ale na Pentax neprodává.

První (bez)zrcadlovka často určí systém, se kterým fotograf zůstane hodně dlouho, protože přechod na jiný vyjde na hodně peněz. I proto zvažte, zdali raději nejít do bezzrcadlovkového systému, který má mnoho výhod a nyní je oproti zrcadlovkám lepší a s jednoznačnou perspektivou do budoucna.

Zároveň musím podotknout, že pokud už vlastníte objektivy či jiné vybavení nějaké značky, je vhodné se jí držet. Už nejspíše máte v ruce základní ovládání těla, případně využijete objektivy na nové zrcadlovce.

Ke každé zrcadlovce přidáme i tipy na několik objektivů.

Pro ty, kdo mají hluboko do kapsy: Bazar

I ve fotografickém průmyslu platí známé pořekadlo „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“ Levné totiž věci nejsou levné bezdůvodně. Zde nejde o to, že by levné foťáky fotily hůře (dobrý fotograf by vyfotil krásné fotky i s levným foťákem), ale o něco úplně jiného.

Pokud se chcete focení věnovat, pravděpodobně jako fotograf porostete, což s sebou přináší i vyšší požadavky na foťák a objektivy. S takovouto levnou zrcadlovkou vydržíte fotit měsíce a až třeba za půl roku či za rok narazíte na chybějící funkce. Krajinářům bude chybět předsklopení zrcátka, portrétní fotografové si budou stěžovat na malý počet ostřicích bodů a mohl bych pokračovat. A může se jednat i o funkce, u nichž si nejdříve ani netipnete, že byste je mohli někdy potřebovat, a za pár let vám mohou zoufale chybět.

Fotky budou z velmi levných foťáků dobré a v důsledku budou záležet spíše na použitých objektivech. Tou hlavní otázkou však je, zdali se jako fotograf budete chtít vyvíjet a využívat pokročilejších funkcí. Pokud skončíte u automatického módu a jednoho objektivu, tyto zrcadlovky pro vás budou vhodné.

Pokud však budete chtít nahlédnout do tajů pokročilejších způsobů focení, můžete po nějaké době zjistit, že by se vám k tomu hodil i pokročilejší foťák. Takže snaha o ušetření může být v důsledku kontraproduktiv­ní.

Pokud tedy nemáte úplně hluboko do kapsy, zkuste se podívat na další doporučené přístroje v tomto článku. Pokud ani tak nechcete dát za foťák hodně peněz, podívejte se do bazaru. Zkušení fotografové z druhé ruky nakupují často (hlavně objektivy), protože za mnohem nižší cenu dostanou bezvadný kus.

Třeba takový Nikon D7100 z druhé ruky je stále výborný kup. Foťák má velmi dobré ostření, kvality čipu jsou dostačující i na dnešní dobu, ale fotograf dostane znatelně lepší ergonomii, stavový displej a kupu pokročilých funkcí. A to vše za cenu podobnou nové levné zrcadlovce.

Pro začátečníky: Nikon D5600 nebo Canon 250D

Pokračujeme u zrcadlovek pro začátečníky. Tímto rozdělením nechceme nikoho urazit, ale reflektujeme tak technickou zdatnost. V této třídě tak jsou těla pro ty, kteří nevyužívají pokročilejších funkcí zrcadlovek, ale do budoucna by jich využívat chtěli. Proto zde nejsou úplně základní modely, kterým chybí úplně základní prvky. 

Tyto přístroje mají několik společných vlastností: Nabízejí rozlišení 24 Mpx na čipech o velikosti APS-C. Hodnoty ISO se pohybují mezi 100 až 25600. Shodná je i konektivita a rychlost sériového snímání – 5 snímků za vteřinu. Podobné jsou displeje, oba mají minimálně 3“ úhlopříčku s rozlišením přes milion bodů. Důležitý je i fakt, že je displej dotykový a polohovatelný.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Fotoaparáty sdílejí i několik dalších vlastností. Podporují externí blesky, ale mají je i zabudované. Disponují vstupem na mikrofon, expozičním bracketingem nebo nahráváním timelapse videí. Na druhou stranu žádný model nemá stabilizovaný čip, což v případě obou těchto značek nahrazují stabilizované objektivy. Také nemají ochranu proti nepříznivým podmínkám a optický hledáček je pouze typu pentamirror, který je méně světlý.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

A jaké jsou hlavní rozdíly? Canon 250D (recenze) je mírně lehčí, disponuje ostřením pomocí duálních pixelů a zaujme o něco příznivější cenovkou. Rozdíl čtyř tisíc korun je ale vykoupen několika kompromisy. Tím hlavním je ostřicí systém. Zatímco Nikon D5600 (recenze) má celkem 39 ostřicích bodů, z čehož je 9 křížových, Canon disponuje pouze 9 ostřicími body, z čehož je jen jeden křížový. Nikon má navíc mírně lepší dynamický rozsah čipu nebo lepší výsledky v horších světelných podmínkách.

Podíváme se ještě na nějaké základní objektivy. Canon i Nikon mají úplně základní setové objektivy celkem shodné – ohniska 18–55mm, nepříliš dobrou světelnost, optickou stabilizaci a nízkou cenu. U obou výrobců ale platí, že pokud se chcete focení více věnovat, jednoznačně se vyplatí připlatit si za lepší skla. Problémem Canonu je absence středového pinu pro komunikaci s blesky – tělo tedy neumí odpalovat studiové blesky, pouze ty nasazené.

U Nikonu platí za rozumný základ Nikon 18–140mm f/3.5–5.6G ED VR (návod na porozumění zkratkám u objektivů), který má téměř trojnásobné přiblížení oproti základnímu seťáku a rozumné optické vlastnosti. Jeho výhodou je, že se také prodává v setu, takže při nákupu ušetříte. Mezi jedny z prvních fotografových objektivů by měl patřit i objektiv s pevným ohniskem. Důvod je hlavně ve vysoké světelnosti, která umožňuje hrátky s hloubkou ostrosti. U Nikonu tuto roli splňuje výborný Nikkor 50mm f/1.8G.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

U Canonu nebudeme zacházet daleko od toho, co jsme doporučili u Nikonu. Lepší setový objektiv fotograf vždy ocení, obzvláště když Canon má 18–135mm f/3.5–5.6 IS s extrémně rychlým a přesným STM ostřením. Stejně jako u konkurence i zde se vyplatí poohlédnout po pevném skle, na což je i zde ideální padesátka – Canon 50mm f/1.8 STM. Poslouží třeba jako dobrý portrétní objektiv, ale hlavně pomůže fotografovi dále se ve focení vyvíjet.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pro pokročilé: Nikon D7500 nebo Canon 90D

Tato třída se odlišuje od předchozí několika parametry – hlavním rozdílem je způsob ovládání. Zde už přibyly stavové displeje na horní straně těla, ukazují aktuální nastavení foťáku či kolik se ještě vejde fotek na kartu. Fotoaparáty mají také mnohem více tlačítek, což umožňuje rychlejší ovládání bez nutnosti oddálit oko od hledáčku. Zlepšuje se například výdrž baterie, hledáček, systém ostření, obrazový čip (byť je stále velikosti APS-C) nebo přibývají pokročilé možnosti nastavení v menu. Bohužel už i v této třídě chybí druhý slot na paměťovou kartu.

Nikon D7500 (recenze) je téměř profesionální fotoaparát s pokročilou ergonomií a ovládáním. K dokonalosti mu chybí hlavně druhý slot na paměťovou kartu a oproti plně profi strojům má slabší ostření (méně ostřicích bodů spíše uprostřed). Rychlost snímání 8 sn./s je rozumná, potěší výklopný displej a slušná hmotnost 640 gramů. Výborný je snímač s velkým dynamickým rozsahem a nízkým šumem.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Canon 90D (recenze) zaujme hlavně vyšším rozlišením 32 Mpx a kontinuálním snímáním až 10 sn./s. Jeho devízou je práce přes displej, tedy i nahrávání videa, kdy na ostření využívá duální pixely, které jsou nejpokročilejší ostřicí technologií v živém náhledu v zrcadlovkách. Je mírně těžší než Nikon – 701 gramů. Pro podrobnější informace si vždy rozklikněte příslušnou detailní recenzi.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Horní strana

Takže který z nich vybrat? Papírově má lepší parametry Canon 90D, hlavně pokud využijete senzor s vyšším rozlišením, také je vhodnější na nahrávání videa, kvůli lepšímu ostření přes duální pixely.

Zase se podíváme na zajímavé objektivy pro tyto zrcadlovky. Zde se přesouváme k trošku dražším, ale kvalitnějším kouskům – platí však, že se můžete vrátit o kapitolu zpět a vybrat si objektiv tam. 

Nikkor 16–80mm f/2.8–4.0E VR má skvelou světelnost, ale je skvělý i po optické stránce. Jedná se o nejlepší univerzální zoom pro APS-C zrcadlovky Nikon, jedinou nevýhodou je trošku vyšší cena, ale poměr cena/výkon je stále dobrý.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

U Canonu zase musím vyzdvihnout velmi populární širokoúhlý zoom 10–18mm, který disponuje stabilizací obrazu a je dobrým doplněním základního zoomovacího objektivu. Druhým doporučením je pevná čtyřiadvacítka typu „pancake“, což znamená, že je objektiv extrémně malý. Toto sklo je vhodné na reportáž nebo třeba do interiérů, jeho výhodou jsou právě malé rozměry a nenápadnost. 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

V této kategorii už přičichneme k objektivům jiných výrobců, mají často zajímavé modely za příznivou cenu. Pokud uvažujete o profesionálním univerzálním zoomu, nesmíte opomenout Sigmu 18–35mm f/1.8 ART. S konstantní světelností f/1.8 se jedná o takový malý unikát, navíc je objektiv výborný po optické stránce. Neměli bychom zapomínat ani na makro objektivy, zde jsou skla poměrně vyrovnaná, ale drobně vyčnívá Sigma 105mm f/2.8 EX OS HSM, která zároveň poslouží i jako případný portrétní objektiv. 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Poloprofesionál­ní: Nikon D750 nebo Canon 6D Mk. II

Zde už se pohybujeme na poli Full Frame přístrojů, tedy těch s čipem o velikosti kinofilmu. To s sebou přináší i nějaká úskalí, protože na těchto tělech nelze moc dobře použít objektivy určené pro APS-C senzory (naopak to ale lze, takže můžete na APS-C tělech používat objektivy pro Full Frame). Stručně – mezi hlavní výhody zrcadlovek s Full Frame čipem patří nižší šum (tedy lepší fotky ve zhoršených světelných podmínkách), menší hloubka ostrosti při stejném úhlu záběru jako na APS-C, kvalitnější repertoár objektivů a také to, že se řadí mezi mnohem pokročilejší modely, takže výrobci jim neořezávají moc funkcí.

Oba proti sobě postavené foťáky tak nabídnou velmi dobrou výbavu. Dobrá je ergonomie – začíná to velkým gripem, aby se tělo dobře drželo, pokračuje to přes stavový displej, velké množství tlačítek a dva rollery pro rychlé ovládání a končí to dobrým optickým výstupem. Pojďme se na oba rivaly ale podívat podrobněji.

Co mají tedy společného? Optický pentaprismový hledáček, zabudované bezdrátové moduly, rychlost kontinuálního snímání 6.5 snímků za vteřinu, základní ochranu proti nepřízni počasí, port na mikrofon (ale na sluchátka má jen Nikon), podporu externích blesků a softwarové vychytávky jako expoziční bracketing, timelapse videa, micro adjustment u ostření.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Canon 6D Mk II (recenze) byl představen v roce 2017, takže disponuje řadou novějších funkcí (resp. funkcí, které se začaly v zrcadlovkách objevovat až relativně nedávno) jako dotykovým displejem, NFC, BlueTooth. Mezi další výhody Canonu patří zejména možnost nastavit vyšší hodnoty ISO, nižší hmotnost (o 75 gramů) a vyšší počet křížových zaostřovacích bodů (na druhou stranu D750 má zase celkově více zaostřovacích bo­dů).

Mezi hlavní výhody Nikonu D750 (recenze) patří hlavně dva sloty na paměťové karty oproti jednomu u Canonu. Nikon také v objektivních testech DXO dosahuje mírně lepších výsledků, co se senzoru týče. Má také trošku větší displej s vyšším rozlišením, také disponuje hledáčkem se 100% pokrytím (6D Mk II má pouze 98% pokrytí, ale zase mírně větší zvětšení).

Alternativně se můžete podívat i po bezzrcadlovce, které toho nabídnou více třeba po stránce videa, rozměrů a hmotnosti, přičemž kvalitativně jsou skoro ve všech ohledech se zrcadlovkami srov­natelné.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Důležitá je i otázka, jaké vybrat objektivy. U těchto přístrojů už je vhodné na objektivech vyloženě nešetřit a podívat se po kvalitních modelech. Jako ideální univerzální zoom se nabízí Tamron 24–70mm G2 (recenze) s konstantní světelností f/2.8 a optickou stabilizací obrazu. Jeho hlavní předností je poměr cena/výkon.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Jako doplnění delších ohnisek poslouží Tamron 70–200mm (recenze) s konstantní světelností f/2.8 a stabilizací obrazu. I přes srovnatelné optické vlastnosti s obdobnými zoomy Nikonu a Canonu se prodává levněji, takže i on zaujme poměrem cena/výkon.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Milovníci portrétů by se zase mohli podívat po Sigmě 85mm f/1.4 ART, která má výborné optické kvality za příznivou cenu. Kdo by hledal portrétní objektiv na Full Frame s lepším poměrem cena/výkon, může se vždy poohlédnout po pevných pětaosmdesátkách Nikonu a Canonu se světelností f/1.8.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pro profesionály – část 1: Nikon D850 nebo Canon 5D Mark IV

V této třídě se už dostáváme mezi téměř to nejlepší, co oba výrobci na poli Full Frame nabízejí. Je pravda, že Canon i Nikon mají ještě plně profesionální řadu, ale jedná se o přístroje s cenovkou přes 150 tisíc korun a navíc se používají spíše na profesionální fotografie ve sportu – například závody F1, Olympijské hry a podobně. Pro – řekněme – obyčejného profesionála zcela postačí zrcadlovky v této kategorii.

Už tady totiž nenajdeme žádné kompromisy – například už jen rozlišení obou přístrojů je enormní. Nikon D850 má 46 Mpx, Canon 5D Mk IV (recenze) má zase rozlišení 30 Mpx. Dále oba fotoaparáty disponují kvalitními optickými hledáčky (ten od Nikonu má navíc rekordní zvětšení), 3,2“ displejem, rychlým snímáním (7.0 fps), dvěma sloty na paměťové karty, výborným ovládáním s množstvím programovatelných tlačítek či stavovým displejem, také umožňují nahrávat 4K video a mají výborné senzory.

Mezi plusy Canon patří hlavně mírně menší rozměry a výrazně nižší hmotnost – o 125 gramů. Dosahuje také lepších výsledků za špatných světelných podmínek. 5D Mk IV má také zabudovanou GPS nebo možnost dělat fotografie v rozlišení 8 Mpx ze 4K videa.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Za klady Nikonu D850 (recenze) lze považovat větší rozsah hodnot ISO: 64–25600. Přičemž rozdíl je na spodní hranici, kde Canon začíná na ISO 100. Má také větší dynamický rozsah senzoru či větší barevnou hloubku. Podle testovacích standardů dosahuje značně lepšího počtu vyfocených snímků na jedno nabití a umožňuje focus bracketing nebo 8K timelapse videa. Mnohé potěší podsvícená tlačítka, ale největší předností foťáku je systém automatického ostření. Ten disponuje 153 body, z čehož je 99 křížových. 

V dnešní době je zde konkurence i mezi bezzrcadlovkami.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Co se objektivů týče, můžeme bezproblémově doporučit to, co v minulé kategorii. Začneme tedy dobrým univerzálem Tamron 24–70mm f/2.8 (recenze).

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pokračovat budeme něčím trošku „delším“ v podobě nového Tamronu 70–200mm f/2.8 (recenze).

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

A zakončíme to portrétní Sigmou 85mm f/1.4 ART.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pro profesionály – část 2: Nikon D500 jako wildlife tělo

I když se spekulovalo, že Canon představí nástupce řady EOS 7D, nikdy se tak nestalo a Mk. II se již poroučel z trhu, takže v této zajímavé kategorii nedochází k souboji, ale Nikon je na poli APS-C zrcadlovek jediným smysluplným profesionálem. Menší čip totiž nepřináší pouze nevýhody, ale naopak je v některých situacích praktičtější než Full Frame. Využívá se hlavně při focení na dálku, takže wildlife, klidně i nějaké sporty nebo motorsport. APS-C oproti FF zužuje úhel záběru – u Nikonu 1,5×. Navíc využívá středové části objektivů, takže pokud na něj nasadíte sklo z FF, tak má lepší kresbu a netrpí tolik na vinětaci a jiné vady.

Fotoaparát zaujme především rychlým kontinuálním snímáním 10 snímků za vteřinu, dobrým ovládáním se spoustou programovatelných tlačítek a stavovým displejem, dvěma sloty na paměťové karty, velkým a světelným optickým hledáčkem, portem na mikrofon i sluchátka nebo základní ochranou proti nepřízni počasí.

Nikon D500 (recenze) zaskví hned v několika oblastech. Asi tou nejdůležitější je ostření, které přebral z vyšších modelů. Ostřicí body pokrývají téměř celý obraz, celkem jich je 153 z toho 99 křížových. Stejně tak potěší dotykový a výklopný displej s vysokým rozlišením. Dobrý je i senzor, s výborným dynamickým rozsahem, šumem i barevnou hloubkou. Nikon ještě přidal pár perliček v podobě certifikované dvojnásobné výdrže na jedno nabití, NFC, BT, 4K videa, nižší hmotnosti nebo jeden XQD slot pro extrémně rychlé karty.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

A jaké objektivy? Některé jsme již představili dříve:

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Jako zajímavé řešení se nabízí i Sigma 50–100mm f/1.8 ART.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pochopitelně zrcadlovky mohou využít i služeb Full Frame objektivů a konkrétně Tamronu 70–200mm f/2.8.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pokud byste chtěli něco s ještě větším přiblížením, Nikon nabízí zajímavý model Nikkor 300mm f/4 (recenze). Tamron má zase 150–600mm f/5,0–6,3 Di VC USD G2 (testovali jsme předchozí model Tamron 150–600mm f/5,0–6,3 Di VC USD – recenze).

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pokud jste nenašli, co jste hledali, a spíše byste se chtěli poohlédnout po něčem menším a lehčím, určitě se podívejte na další díl seriálu – nejlepší bezzrcadlovky.

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Obsah článku

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram