Zpracování tématu: "Vášeň"

Tématem Oka profesionála na duben byla „Vášeň“. Toto téma nabízelo spousta možností, jak si s ním poradit, ale jen velmi málo autorů fotografií si s ním opravdu poradilo. Bohužel se ani na jedné fotografii neobjevila například vášeň mezi mužem a ženou ani vášeň k dobrému jídlu nebo pití, jednalo se asi o poměrně obtížné téma.

Tématem měsíce dubna byla „Vášeň“. Toto téma nabízelo spousta možností, jak si s ním poradit, ale jen velmi málo autorů fotografií si s ním opravdu poradilo. Dokonce i fotografií přišlo poměrně malé množství, což však nemusí být nutně způsobeno jen náročností tématu. Nabízela se řada možností, jak téma zpracovat. Bohužel se ani na jedné fotografii neobjevila například vášeň mezi mužem a ženou a dokonce ani vášeň k dobrému jídlu nebo pití, což se opravdu nabízelo. Na řadě fotografií jsem téma „Vášeň“ vůbec nenašel, a pokud tam bylo, věděl o tom pravděpodobně jen autor samotný. Téma by však mělo být z výsledné fotografie patrné. Autoři fotografií by se měli na dané téma více zaměřit a opravdu si dopředu rozmyslet, jak si s tématem poradit. Jak je vidět, jednalo se asi o poměrně obtížné téma.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získal Petr Linhart za fotografii Opravdová vášeň.

Došlé fotografie by se daly rozdělit asi do čtyř skupin. První skupinu tvoří fotografie zachycující vášeň ve sportu, druhá skupina se věnuje dětské vášni a třetí skupina je jakýsi abstrakt, kde je vášeň zachycena v náznacích a fotografie vyžaduje hlubší zamyšlení. Čtvrtou skupinou jsou fotografie, které jsem nedovedl zařadit, a bohužel šlo i o několik fotografií, kde vášeň nebyla patrna vůbec. Co se týká kvality fotografií, došly fotografie velmi slušně technicky zpracované, méně zdařilé a fotografie nepovedené. U většiny fotografií šlo spíše o momentky ze všedního života, někdy pravděpodobně i o aranžovanou scénu. Což samozřejmě není vůbec na škodu. Problém, který je u řady zaslaných fotografií, je kompozice. Autoři se s kompozicí snímku příliš nezabývali, což je škoda. Ale dost negativních informací a pojďme se na některé snímky podívat podrobněji.

Vášeň

Pravděpodobně jedna z aranžovaných fotografií, která zachycuje hrátky chlapce s bublinkami. Samozřejmě jde o subjektivní názor, ale fotografie na mě působí až příliš uměle. Technicky je fotografie zvládnuta poměrně slušně i přesto, že nejsem zastáncem přímého světla z blesku, a tak bych celou situaci řešil například někde venku. Eliminoval bych tak například rušivé stíny v pozadí.

Tato fotografie kytarových strun na mě působí velmi dobře. Když se na ni zadívám představuji si vášeň k hudbě, sílu tónů a celkový dojem z fotografie je velmi dobrý. Líbí se mi dobře zvládnutá kompozice a barevnost snímku. I přesto fotografie vyžaduje hlubší zamyšlení a asi ne každý vášeň ve snímku najde.

Jako Rossi

Na řadě snímků, stejně jako na tomto, jde spíše o radost než o vášeň jako takovou. I přesto, že se dá samozřejmě tato fotografie vnímat jako snímek motocyklového nebo automobilového závodníka vášnivě rozstřikujícího pěnivý mok.

V žáru

Na snímku nazvaném „v žáru“ je již vášeň patrna více. Výraz žongléra a jeho zaujetí dávají fotografii něco navíc. Výraz není hraný a to je velmi důležité. Světlo od ohně velmi příjemně osvětluje tvář a jen škoda kompozice, kdy je v horní části moc místa a levý ohnivý kruh je oříznutý.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    10.05.2010 13:38

    no te pero!

    vasnivi priznivci fotografie na hlavu porazeni tematem vasen

    to jest potupa historicka
    svedcici jiz jen o jedinem

    profil divaku a vkladatelu se zmenil.
    o fotografu k lidem s mobily.

    od tvurcu k cumilum.
    od pracujicich ke kecalum.

    panbú s touto chaskou.

  • Vladimír Leitner
    Vladimír Leitner
    10.05.2010 16:01

    Těším se na dobu, kdy Fotografové, Tvůrci a Pracující to dají svými díly v této soutěži lidem s mobily, čumilům, kecalům a podobné chásce na frak.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram