Zpracování tématu: "Kráska a zvíře"

Bylo téma „Kráska a zvíře“ skutečně tak náročné a fotograficky neuchopitelné? Nebo jste už byli myšlenkami na dovolených, a tak jste nám dopřáli letní novinářskou „okurkovou sezónu“. Když to předem shrnu, tak se zvířaty jste ani tak problém neměli. Spíše s kráskami.

Velice dlouze jsem přemýšlel, proč se to vlastně stalo. Bylo téma „Kráska a zvíře“ skutečně tak náročné a fotograficky neuchopitelné? Nebo jste už byli myšlenkami na dovolených, a tak jste nám dopřáli letní novinářskou „okurkovou sezónu“. Tak málo fotografií došlých k vyhlášenému tématu jsem ještě nezažil.

Poté co jsem několik fotografií, které bohužel nesouvisely s vyhlášeným tématem, musel vyřadit. A také další skupinu příspěvků bohužel nízké kvality. Výběr fotografií k hodnocení se ve finále smrsknul do velice minimalistické kolekce.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrum FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji za fotografii V nestřeženém okamžiku získal Sanislav Hořínek. Fotografie do tématu na červenes a srpen 2011 „Lidská tvář“ můžete posílat do konce srpna.

Když to předem shrnu, tak se zvířaty jste ani tak problém neměli. Spíše s kráskami. To už vymřely? Je střed léta. Rozhlédnu se kolem a vidím je všude! Stačí jen zaměřit foťák.

Vzhledem k tomu, že i ta minimalistická kolekce neobsahuje žádné mimořádné klenoty a výjimečná řešení, začal jsem přemýšlet, ze bych tentokrát, mimořádně tu vítěznou fotografii nevybral. Pak jsem si ale řekl, že ji přece jenom udělím. A bude to tentokrát spíše cena za aktivitu. Ale ta je v lidském životě klíčová.

A nebudeme otálet a jdeme na to.

O téhle fotografii jsem původně uvažoval jako o vítězi, protože má dokonalou kompozici a tonálně čisté černobílé řešení. Pak jsem se ale zamyslel nad vypsaným tématem. A sice chápu jako to autor myslel – kráska i zvíře v jednom. Bude to ale zjevně mužský autor. Žena by pravděpodobně řekla, že jsou to dvě zvířata v jednom. A třetí, který sedí v něm! A protože nehodlám vyhlašovat výherce pro polovinu populace, tak je mi bohužel líto. Prostě univerzální kráska chybí.

Zase trochu dilema. Kdo je kráska a kdo je zvíře? Vidíme zvířata dvě. A to tentokrát obě pohlaví. Samozřejmě celá populace tentokrát, že téma je ve skutečnosti: silnější a slabší, nebo větší a menší. Milá fotka, ale bohužel obsahující základní chyby technického rázu: špatně zaostřeno za hlavní prvky, a fotografie je také až příliš tmavá.

Volala jste, moje paní?

Pohled do výlohy. Sice oceňuji, že i přes sklo vidíme sochy zřetelně, ale všichni cítíme, že o obsahovou stránku této fotografie se postaral aranžér výlohy, a fotograf to jenom „cvaknul“. Aby to bylo ocenitelné jako fotografie, musel by autor fotografie alespoň chvilku vyčkat na něco „víc“. Nebo lépe zaranžovat nějaký ten vhodný (obsahově korespondující) reflex v pravé části výlohy. Paní s deštníkem bohužel nefunguje.

První ze dvou fotografií, které pracují s kontrastem světa reklamní krásy a reality. I když pointu má, pokud si vzpomenu na vypsané téma, tak to bohužel moc nesedí. Je to spíše „krasavec a kráska“. Nebo také „sluha a pán“.

V nestřeženém okamžiku

To druhá z dvojice s podobným námětem je přeci jen přesnější. Krasavec to jistě není, i když ho vidíme jenom zezadu. Kompozičně sice slabší než předešlá a navíc fotografováno přímo zabudovaným bleskem, takže ploché, ale gesto ruky tady „hraje“. Přímá komunikace mezi „kráskou a zvířetem“.

Kamil Varga

Téma na červenec/srpen 2011

Fotografie do tématu na červenec/srpen 2011 „Lidská tvář“ můžete posílat do konce srpna. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Lidská tvář“ můžete posílat do 31. srpna 2011, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    26.07.2011 17:17

    asi bych temi superlativy setril.. treba me to prijde zcela nesrozumitelne a silene krecovite... asi stejna pitomost jako kdyz nekdo vyfoti lom s modrou oblackovou oblohou a pak se mmne snazi agresivne presvedcit o hloubce a tajemnosti ciste prirody, plujicich berancich a hruze lidske cinnosti a prašnosti... krasa a hruza.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    27.07.2011 16:33

    No, aniž bych se chtěl přidávat k nějakým gender-wars, tak musím konstatovat, že autor toho stupidního komentáře o zvířatech napsal pěknou blbost a znehodnotil jakoukoliv váhu, kterou někdo mohl kdy dávat jeho hodnocení. Proč se vůbec zamýšlí nad tím, zda autor je žena, nebo muž ? Co když je to zrzavý míšenec žida s muslimem, který si nechal změnit pohlaví na hermafrodita ? Bude se na snímek potom dívat jinak ?

  • Walther Krupinsky 1
    Walther Krupinsky 1
    28.07.2011 01:13

    Exkurz komentatora je trochu zbytecne nestesti. To ale neni nic proti rozhorcenemu, satiricko detektivnimu komentari o nespravedlnostech zivota nasledovanem rovnostarskym pokusem o izolovanosti vsehomira.
    Samozrejme jsou dulezite okolnosti, pouze houpaci kun se muze divat na fotku, sochu, malbu v jeskyni, prehradu a nezajimat se. Lacina retorika o kulhajicih cernoskach nepomuze.
    To samozrejme neplati o fotkach zde vybranych, zde je to uplne jedno a informace, ze autorka je inteligentni to prevazala maslickou. Doufam ze neni samozivitelka.
    A jako vzdycky pravdu ma Burda, az se divim se si jeste neco skaredyho neudelal.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    28.07.2011 08:02

    Se slovem pravda, jakož i jinými slovy by se mělo zacházet opatrně. Pokud se majitel "pravdy" WK domnívá, že spolumajitelem "téže" je RB, tak lepší by bylo hovořit o sdílení společného názoru, když jde o posuzování neměřitelných hodnot, než co jiného.

  • Zajo
    Zajo
    17.08.2011 15:37

    Hmm... nerad by som hodnotil samotnu kvalitu spominanej fotky, ale nemozem suhlasit s autorom clanku, ze by nesplnala zadanie. Chybajuca "univerzalna kraska" je len akasi prekoncepcia, ktoru hodnotiaci ocakaval, ale nedostal. V tomto pripade povazujem napad "kraska a zviera v jednom" za kreativny a originalny.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram