Zpracování tématu: "Máme doma zvíře"

Milí kolegové, fotografové, již když jsem se rozhodoval o zadání tématu našeho seriálu na měsíc listopad a napadlo mne, že se zaměříme na domácí zvířata, tušil jsem, že si na sebe pletu bič. Teprve po obdržení vašich fotografií se mé obavy nejen naplnily, ale předčily i nejhorší noční můry.

Milí kolegové, fotografové,
již když jsem se rozhodoval o zadání tématu našeho seriálu na měsíc listopad a napadlo mne, že se zaměříme na domácí zvířata, tušil jsem, že si na sebe pletu bič. Teprve po obdržení vašich fotografií se mé obavy nejen naplnily, ale předčily i nejhorší noční můry. Můžu zodpovědně prohlásit, že jsem byl zcela zděšen, neboť tak velké množství zcela nevhodných a banálních snímku pohromadě jsem ještě nikdy neviděl. Za svou více než čtyřicetiletou fotografickou praxi jsem hodnotil bezpočet fotografií, zúčastnil jsem se jako porotce mnoha soutěží, ale snímky na toto téma byly bezkonkurenčně ze všeho nejhorší. Nejen, že asi pouhá desetina respektovala vypsané téma, ale technické, kompoziční a hlavně estetické kvality se jaksi zcela vytratily.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrum FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získal Miroslav Zelenka za fotografii Dnes. Fotografie do tématu na prosinec 2010 „PF 2011“ můžete posílat do konce měsíce.

Začnu hned tím, dle mého názoru, zcela bezkonkurenčně nejhorším. Tři fotografie, na kterých je absolutní absence alespoň základních estetických i etických pouček, kde chybí elementární znalost o stavbě fotografického obrazu, kde i snaha o jakýsi humor by těžko rozesmála děti v mateřské škole.

Dáda silný kuřák Limitovaná edice

Tyto dvě fotografie, nebo vlastně pouhé paměťové záznamy, by měly sdělovat divákovi jaké máte doma zvíře. Píši sdělovat, protože fotografie je sdělení, které široké veřejnosti, divákům kterým obrázky ukazujete, má o něčem vypovídat, sdělovat váš názor a váš postoj. Navíc úkolem fotografie je esteticky ztvárnit určitou událost. Zde o nějaké estetice nemůže být ani řeč, obě svědčí o velice nízkém vkusu autorů. Fotografování není jen zmáčknout spoušť přístroje, o snímku by se mělo trochu přemýšlet, prohlížet práce jiných autorů, listovat v odborných časopisech a knihách.

Podobný nevhodný snímek.

Bude ta vecera

Kromě již výše zmíněných nedostatků má tento snímek zcela nevhodně řešenou celkovou kompozici. V levém dolním rohu se krčí hlavní prvek fotografie, převážná část obrazu je vyplněna prázdným, nic neříkajícím prostorem. Fotografie je nepřehledná, nevyvážená, neuspořádaná.

Tyto tři fotografie jsou důkazem toho, jak velice negativně může špatné dílo ovlivnit výtvarné myšlení ostatních lidí, také o tom jaký je celkový stav obrazové kultury. Pokud by se autoři takovýchto fotografií raději věnovali jiným zálibám, třeba zahrádce, včelaření či rybaření, mohli by být možná úspěšnější a každopádně by udělali méně škody.

O tom, že domácí zvíře může být objektem dobré až výborné fotografie, svědčí tyto snímky, které splňují většinu požadavků na úspěšnou fotografii.

Portrét tmavého psa na černém pozadí není vůbec jednoduchou záležitostí. Zde vidíme jednotlivé odstíny hnědé barvy ve všech podrobnostech, boční světlo modeluje každý sval, formát obrazu je dokonale vyplněn. Světlejší oko správně upoutává pozornost. Celou fotografii podtrhuje úsporná barevná kompozice.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • BR
    BR
    14.12.2010 15:25

    :-D
    To by stálo za slušný sociologický výzkum...

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    16.12.2010 04:36

    Je "doma" na obzoru hor či širého pole? Pokud ano, mlčím. Pokud ne, pak by lamentaci nad nerespektováním zadání tématu měl vyhlašovatel_hodnotitel_fotorádce obrátit vůči sobě samému, myslím ;o)

  • Radek Burda
    Radek Burda
    16.12.2010 08:17

    Myslim, ze kazajka "doma" ve smyslu v koupelne a na parapetu okna, je uzkoprse tesna... severoamericky indian ma doma i pred teepee s pohledem do severnich plani... ze ale kukacka do tech plani je bezbrehym klise, je bohuzel vec vaznejsi... mozna o to vic, ze hodnotitel -budme milostivi a rekneme, ze pravdepodobne ze zoufalstvi- si tuto sracku vytahl jako priklad fotky povedene.

    Ovsem, zadny div. Domaci mazlicci proste svadi k druhemu kolu souteze Blesk o nase nejhezci mimino, ktere -jak se zda- zdejsi vlastnici fotoaparatu s mnoha megapixely vyuzili naplno.

    V dalsim dile PF 2011 to zas bude rachanda se santaklausovskyma cepicema.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    17.12.2010 11:36

    Na zadost Dany Kovalove skrtam predchozi koment. Prosim, nectete ho.

  • Pavel Svoboda www.photo-svoboda.cz
    Pavel Svoboda www.photo-svoboda.cz
    20.12.2010 16:19

    K mojí fotce: pro Inuity je "doma" i na obzoru hor..
    fotka je focená na okraji vesnice

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram