Hodnocení „S tebou mne baví svět“.

Lednové téma seriálu "Okem profesionála" hodnotí profesionální fotograf Milan Šusta v následujícím článku. Jak jste zpracovali toto celkem nenáročné téma "S tebou mě baví svět" si přečtěte a prohlédněte na Vámi poslaných fotografiích.

Seriál Okem profesionála vám nabízí možnost zpracovat fotograficky zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálním fotografem. Každý měsíc je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Téma na únor 2008: „Moje druhé já“.
Hodnotí profesionální fotograf Kamil Varga.
Fotografie na únorové téma zasílejte do 29. února 2008, 24:00 na adresu: fotoinstitut@fo­toaparat.cz (max 500Kb, max 800 pxl delší strana). Více najdete zde.

Zpracování minulých témat seriálu Okem profesionála /> říjen 2007: „Cestou domů“
listopad 2007: „Ani ryba, ani rak“
prosinec 2007: „Káva nebo čaj?“

Připravujeme:
Téma na březen 2008: „Živelná pohroma“.

Milí kolegové,foto­grafové,

dobře víte, že fotografie je umění, ale na rozdíl od malířství nebo sochařství nutně potřebuje pro svůj vznik kromě osoby fotografa a fotopřístroje ještě světlo, neboť bez světla nemůže fotografie vzniknout a co je neméně důležité, reálnou předlohu, to, čemu říkáme objektivní realita. Fotograf nemůže ztvárnit něco abstraktního, nemůže zaznamenat pocity, stav duše. To takový malíř to má snazší, postaví se před čisté plátno a vystřihne abstraktní obraz. Nebo spisovatel lehce popíše, jak jej bolí koleno. Fotograf ne. Ten musí vycházet z objektivní reality, kterou svými výrazovými prostředky může přetvářet.

S daným tématem “S tebou mne baví svět“ to bylo podobné. Někdo si jej mohl vyložit jako s tebou chci žít, tebe mám rád, jiný mohl zaměnit osobu za sobě milou věc nebo událost. A to se již nechá fotograficky vyjádřit různou formou a různým přístupem. Od reportážního pojetí přes stylizovanou fotografii až po různé druhy počítačového zpracování. Vím, že to nebylo jednoduché, každá tvorba je bolestivá, ale byla to určitá výzva k něčemu novému. K několika z Vašich fotografií se pokusím vyjádřit.

Kdyby...

Fotografie s názvem „Kdyby“. Z lehce neostrého pozadí vystupuje hlavní prvek snímku, dívka v barevném oblečení. Umístěním téměř dokonale do zlatého řezu na sebe upoutává pozornost, která je umocněna jasně červenou barvou šátku. Druhým prvkem obrazu je muž, který ji pozoruje. I když zabírá poměrně velikou část plochy fotografie, není v obraze dominantní a velice vhodně doplňuje celkovou atmosféru. Je již jenom na nás, abychom se rozhodli, jak celá situace dál probíhala.

Druhá fotografie je podobná pouze tím, že také zobrazuje dva prvky v obraze. Zde není zcela jasné, který je pro dané téma dominantní. Vyplazený jazyk, který měl snad evokovat žertovnou atmosféru, posouvá tuto fotografii spíše do kategorie snímků pro rodinné album.

Baví ju to, baví.

Velice mne zaujal tento snímek, který vyčníval nad ostatní. Na skoro monochromatické fotografii je reportážním způsobem zachycena určitá nálada svědčící o autorově pohotovosti a smyslu pro humor. Právě ten jednotný barevný tón spolu s odrazy v oknech vagonu dodaly fotografii tajemný akcent. I při poměrně hodně členitou plochu obrazu z ní hlavní motiv jasně vyčnívá. Možná bych trochu upravil výřez, v pravém okraji lehce ruší něco, co je tam asi navíc.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    22.02.2008 09:58

    Ono by fakt nebylo od věci kdyby fundovaná osoba okomentovala vždy nějakou fotku z galerie která je publikem přeceněnná nebo naopak nedoceněná. Komenty fundovaného člověka by však museli být "vidět" aby si jich všiml i ten nejrychlejší bodometčík. Třeba by mohla přibýt sekce "komentáře odborníků". Též nevěřím že sem zavítají uživatelé z galerie, páč se mi zdá že o okolním světě FA.cz nemají ani páru.

  • Ira 1
    Ira 1
    22.02.2008 19:22

    I já hodnotím článek jako pozitivní a byla bych také pro,aby v galerii byly fotky občas hodnoceny odborníky.Jde mi hlavně o to,řící k fotce kriticky její nedostatky,aby se člověk neustále vylepšoval.Vždyť kolikrát můžu dělat tu samou chybu a pokud mě na ní nikdo neupozorní,můžu jí dělat pořád.I my začínající se přeci chceme zapojovat do soutěží i posílat fotky do galerií.Vždyť chybami se člověk učí.Děkuji za článek,víc takových.

  • Xuli
    Xuli
    25.02.2008 16:11

    Dobre hodnotenie a kvalitne informacie. Super

  • Fotograf 68
    Fotograf 68
    28.02.2008 08:48

    Doufám že začínající tradice těchto témat a jejich následné zhodnocení neupadne v zapomění.

    btw
    Pro Burdu aby tu bylo i moje jméno.

  • jana sedlakova
    jana sedlakova
    02.03.2008 19:26

    Ćulo blahoželám, tuším nechýbaš v žiadnom kole. V ďaľšom kole sa zapojím. Rozbory fotografií vítam a taktiež fakt, že hodnotenia sú ak kladné aj záporné. Možno by bolo zaujímavé koľko fotografii vlastne k jednotlivým témam príde.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram