Hodnocení „S tebou mne baví svět“.

Lednové téma seriálu "Okem profesionála" hodnotí profesionální fotograf Milan Šusta v následujícím článku. Jak jste zpracovali toto celkem nenáročné téma "S tebou mě baví svět" si přečtěte a prohlédněte na Vámi poslaných fotografiích.

Setkani fotografu
Drogy

Černobílá fotografie s názvem „Drogy“. Tady si autorka vzala trochu větší sousto. Dobré zpracování tak závažné problematiky nutně vyžaduje, aby na konečném výsledku byl vidět určitý názor autora. Není podstatné zda kladný či záporný. Budu-li zpracovávat fotograficky drogovou závislost jako zakázku pro narkomafii (mám li na to žaludek), musí být z konečného výsledku zřejmé, že drogy jsou dobré. Při zakázce pro Ministerstvo zdravotnictví zase zdůrazním škodlivost drogy. Bez názoru mohu udělat jenom popisnou instruktážní fotografii pro učebnici jak injekčně aplikovat. Na této fotografii nic takového nenajdeme. Dokonale klidné pozadí, uklizený stůl, necitlivě uříznutá pravá ruka, neviditelný obličej modelu, který mohl alespoň částečně navodit nějaké pocity, mluví o tom, že by bylo dobré na tématu ještě pracovat.

Tři fotografie krásného dítěte nedodržují zadání, neboť se autoři měli prezentovat jedním snímkem. Přesto, líbivé reportážní portréty, ale poskládané bez rozmyslu. Podle mého názoru situace začíná obrázkem vpravo dole, pokračuje levou fotografií a vrcholí šťastným úsměvem nad dobře vykonanou prací, vpravo nahoře. Při prezentaci více fotografií je opravdu důležité vědět, jak situace začíná, vyvíjí se a vrcholí. Je škoda, že autor fotografoval pouze několik vteřin a dál se tématem přestal zabývat. Napadá mne fotografie veliké bubliny, ve které se zrcadlí celé okolí nebo něco podobného. Zkuste to ještě.

Velice dobře působí na diváka tato fotografie. Linie obchodu rozděluje plochu obrazu na 2 poloviny, dolní tmavší, jednolitou a proto působící jako těžší a větší, horní se světlejší oblohou. Z levého rámu fotografie vystupuje výrazná postava a upoutává na sebe pozornost. Zcela správně bylo vybráno místo první pozornosti. Nápis Globus potom upřesňuje lokalitu. Rytmicky se opakující stožáry a informační nápisy potom umocňují hloubku a prostor. Celý obraz působí vyváženě, klidné velké plochy správně rozrušuje postava muže, která v sobě ukrývá určité napětí.

A pak následuje pusa

Bohužel přišlo i několik takových fotografií. Zde je příklad toho, čemu se říká cvaknout a hotovo. Fotografie bez použití jakékoliv znalosti o stavbě a skladbě obrazu, bez promyšlení záměru a kompozice. Zcela prázdná a nic neříkající pravá třetina fotografie, ukrojená polovina levého psa. Část ruky, nohy a černé boty jsou zcela rušivé a zmatečné prvky, které fotografii degradují. Fotografovat neznamená jenom namířit přístroj a exponovat. Při vážnějším zájmu o fotografii je třeba přemýšlet, sledovat jiné fotografie, vzdělávat se.

A máme fotografii poslední. Vlastně přišla jako první, ale já jsem nad ní dlouho přemýšlel. Nejprve se zmíním o chybách. Kdyby autor ukročil o malý kousek doprava, určitě by slečně nerostl dům z nohy. Také stín v levém dolním rohu je nefunkční a proto nadbytečný. Neostré popředí působí většinou jako chybný odhad hloubky ostrosti. Zajímavé protisvětlo pod rukou působí naopak velice příjemně a navozuje pocit tepla. To, že hlavní prvek, tedy slečna, je komponován do horní části obrazu, zvyšuje jeho dominantní roli a sevřená pěst téměř ve středu formátu působí dokonalou agresivitou. Jestli to byl záměr autora, tak se mu povedl výborně. Jak dívka vehementně svírá v ruce kámen, svědčí o tom, že nerosty sbírá jenom proto, aby mohla fotografy kamenovat. Přesto i tak TĚ BAVÍ SVĚT.

Doufám, že jsem Vám svým povídáním nezošklivil Vaši krásnou zálibu, že budete o to pilněji ve fotografování pokračovat a pevně věřím, že ještě uvidím mnoho krásných fotografií z vaší autorské dílny.

Zdraví Milan Šusta

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    22.02.2008 09:58

    Ono by fakt nebylo od věci kdyby fundovaná osoba okomentovala vždy nějakou fotku z galerie která je publikem přeceněnná nebo naopak nedoceněná. Komenty fundovaného člověka by však museli být "vidět" aby si jich všiml i ten nejrychlejší bodometčík. Třeba by mohla přibýt sekce "komentáře odborníků". Též nevěřím že sem zavítají uživatelé z galerie, páč se mi zdá že o okolním světě FA.cz nemají ani páru.

  • Ira 1
    Ira 1
    22.02.2008 19:22

    I já hodnotím článek jako pozitivní a byla bych také pro,aby v galerii byly fotky občas hodnoceny odborníky.Jde mi hlavně o to,řící k fotce kriticky její nedostatky,aby se člověk neustále vylepšoval.Vždyť kolikrát můžu dělat tu samou chybu a pokud mě na ní nikdo neupozorní,můžu jí dělat pořád.I my začínající se přeci chceme zapojovat do soutěží i posílat fotky do galerií.Vždyť chybami se člověk učí.Děkuji za článek,víc takových.

  • Xuli
    Xuli
    25.02.2008 16:11

    Dobre hodnotenie a kvalitne informacie. Super

  • Fotograf 68
    Fotograf 68
    28.02.2008 08:48

    Doufám že začínající tradice těchto témat a jejich následné zhodnocení neupadne v zapomění.

    btw
    Pro Burdu aby tu bylo i moje jméno.

  • jana sedlakova
    jana sedlakova
    02.03.2008 19:26

    Ćulo blahoželám, tuším nechýbaš v žiadnom kole. V ďaľšom kole sa zapojím. Rozbory fotografií vítam a taktiež fakt, že hodnotenia sú ak kladné aj záporné. Možno by bolo zaujímavé koľko fotografii vlastne k jednotlivým témam príde.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Kurz rekvalifikace fotoreportér

Tip na článek

Rozhovor: Praktické tipy na fotografování
Rozhovor: Praktické tipy na fotografování

V tomto článku si před­sta­víme trošku ne­tra­diční fo­to­gra­fické rady, pro­tože To­máš Gá­lik ze Zo­ner Photo Stu­dia po­radí, jak nej­lépe na­sta­vit fo­ťák a fo­tit, aby se fotky co nej­jed­no­du­šeji upra­vo­valy v po­čí­tači a aby vý­sledky byly co nej­lepší.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram
Setkani fotografu

Tento web používá k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a marketingovým účelům soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace