Zpracování tématu: "Humor"

Když jsem vypisoval toto téma, měl jsem trochu strach. Mají lidé i v této hektické a složité době stále smysl pro humor? Přijde dostatek fotografií, aby to mělo smysl? Obavy byly zbytečné! Ano, tenhle národ (i ten spřízněný slovenský) zjevně neztrácí svůj smysl pro humor za žádných okolností.

Když jsem vypisoval toto téma, měl jsem trochu strach. Mají lidé i v této hektické a složité době stále smysl pro humor? Přijde dostatek fotografií, aby to mělo smysl? Obavy byly zbytečné! Ano, tenhle národ (i ten spřízněný slovenský) zjevně neztrácí svůj smysl pro humor za žádných okolností. Takže tentokrát, i když výherce může být jen jeden, napíšu své pořadí pro první trojici. Snad to někoho potěší! Hodnocení bylo „o fous“ a je to opravdu jen moje subjektivní pořadí.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získal Jan Slavíček za fotografii Zastávka na znamení.

Zastávka na znamení

Tentokrát začnu od výherce. Vizuálně nenápadná, ale obsahově velice výrazná fotografie. Střet různých dob a tedy různých významů. Představte si ten samý záběr před necelými sty lety. Bez klasického žlutého znamení zastávky autobusové dopravy by tato fotografie byla tuctovou a naprosto nevtipnou fotografií křesťanského zastavení. Ve svém současném významu nabízí různé interpretace: je zastávka autobusu stejně významná jako snad stovky let zasazené zastavení pro křesťany? A ke které dominantě chodí lidé v současnosti častěji? Jsem možná cynik, ale i pragmatik, ale obávám se, že k té současnější. Nezávisle na mých preferencích je vtip této fotografie právě ve srovnání pragmatického a věčného duchovního se stejnou lokalizací. Snad tam ten autobus skutečně staví. O božích plánech si netroufám se rozepisovat.

Zeptejte se na lampárně

Taky zajímavá fotografie od téhož autora. Snad autor promine, že tuto fotografii nezařadím do první trojky. Ale už je výherce a tato fotografie používá stejný klíč humoru jako vítězná. A to porovnávání dob. Tři dobově různé zdroje osvětlení na stejném místě vzbuzují skutečně úsměv! Snad to je fotografie z období socializmu, kdy pravá ruka nevěděla, co dělá levá. A jedna lampa nevěděla, co dělá druhá. Možná díky za to, zachovalo se toho více, i když magistrálu přes Václavák nikdy neodpustím!

Nejen brouci se mají čím pochlubit

Druhou cenu dávám této fotografii i jejímu pozadí. Samozřejmě myslím ty brouky. Trochu patriarchální pohled na svět a tedy i humor, ale dámy snad prominou, humor souvisí s dobou a k těmto zánovním broukům by se mužské pozadí fakt nehodilo. A slečně se taky dá stylově říkat „broučku“. I když vtipné by to s tím vhodným pánským bylo možná i o něco víc. Na určitě nutnou rychlou reakci fotografa dokonale zakomponované. Také bílá a modrá barva se tematicky opakují. Možná poněkud tmavší než by bylo optimum, ale na protisvětlo docela dobře zvládnuté.

Pes

Třetí v mém pořadí je tato fotografie s pejskem. Jako u většiny došlých humorných fotografií (kromě snad té vítězné, která je statická a pracuje se znamením doby) je fotografie dílem okamžiku a tedy dokonalého postřehu fotografa. Také dokonale proporčně umístěno a kontrast hlavního prvku vůči pozadí je rovněž ideální. Dynamická poloha pejska také skvělá, snad jenom ty linie v pozadí bych ještě srovnal v nějakém editoru do svislic.

Dáma

S domácími mazlíčky přišlo (jak se dalo očekávat) více fotografií. Nejvtipnější je asi tato dokonale zrcadlená mondéna. Kompozičně perfektní a barevně dominantní červený klobouček tu také hraje. Tento salón bych určitě bral, kdyby mi přidali vlasy podle propagace.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    20.07.2010 08:39

    Vojta Sehnal co sehnal záběr otevřených zadků mne pobavil :-)

  • Radek Burda
    Radek Burda
    20.07.2010 09:02

    co dorazilo, to dorazilo, ze?

    osobne jsem pro vtipy z dilny Frantiska Dostala. Jsou tam lidi a obrazova komika je z rodu pabitelskeho...

    tohle jsou vtipy z kategorie nedelnich novin, rubrika: nasi ctenarove nam pisi.

    stare prvorepublikove Humoristicke HAHA listy, ktere delaly humor tak, ze napsaly:

    vesli dva dva panove s dorty. Podlaha byla kluzka a oni uklouzli. V tu chvilu jsme se vsichni dali do smichu.

    Vsimli jste si, ze jste se take zasmali az na konci, kdyz jste dostali prikaz? Nu, je to humorno z hovno.

    (ostatne i ta zastavka: uprimne, je to ten srdecny smich? Nebo je to spis intelektualni smich "jak to chytre umime precist" a jsme na sebe pysni?

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    20.07.2010 19:06

    Ja znam jeden skvelej z trampskeho casopisu.
    --- "Jede general ve vlaku, pristoupi stara babicka a general ji pusti sednout. Babicka si sedne a rekne: "dekuji ti vojacku, dekuji". A general nehne ani brvou." ---

  • Radek Burda
    Radek Burda
    20.07.2010 19:18

    jó, vono delat legraci neni zadna sranda.

  • Taffey
    Taffey
    24.07.2010 09:46

    Osobně si myslím, že způsob výkladu vítězné fotografie autorem článku je na hony vzdálen tomu, jak to myslel autor. A i kdyby byl shodný, pak to se zadaným tématem nesouvisí ani zbla. Humor je fakt těžké téma a žyrý to opravdu nemá lehké, ale snad ještě nikdy se nestalo, že bych s pořadím tak hluboce nesouhlasil.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram