Zpracování tématu: "Koruna"

Seriál Okem profesionála nabízí každému, začínajícímu i pokročilému fotografovi, možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Tentokrát se profesionální fotograf Kamil Varga vyjadřuje k tématu "Koruna".

Drazí přátelé fotografové,
jak už jsem, lehce s humorem jako o třetí, v jednom v avízu k tématu „Koruna“ psal, nabízelo se mnoho různých významů: platidlo, klenot jako pokrývka hlavy, koruna stromu a taky mnoho dalších možností. Proto byly Vámi zaslané fotografie pro mě mírným zklamáním. Jediný význam, na který jste zasílali fotografie, byl ten krajinářský, koruna stromu. Bylo mi jasné, že krajinářskou fotografii budete mít ve svých archivech asi nejvíce zastoupenou. Mimochodem, Vaše příspěvky ani na toto „archivní“ téma nepatřily mezi to nejlepší, co jsem v této oblasti viděl. Ale, že na mnoho dalších možných významů nepřijde ani jediný příspěvek, mě hodně překvapilo. Osobně by mě víc potěšilo, kdybyste vypsané téma uchopili jako výzvu k uchopení fotoaparátu. Výzvu ke kreativitě.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrem FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získal Petr Linhart za fotografii Královna zima.

... bez korun

Protože všechno začíná od začátku, jako první jsem vybral fotografii, která nejvíc připomíná staré krajinářské mistry. A to nejen perfektně zvládnutým převodem do černobílých odstínů. Ale hlavně využitím krásného, klasického, lehce bočního světla v jeho asi nejideálnějším úhlu pro dokonalé vymodelování krajiny. Strohost stromů bez listů a jejich stínů a zajímavé oblohy. Prostě klasika.

Koruna jarní

A jako formální kontrast k předešlé zařazuji extrémně barevnou „past pro oči“. Také po stránce kompoziční je odlišná. První byla postavena spíše na liniích, tato na tonalitách. Trochu mě z těch intenzivních barev přecházejí oči, ale nedá se jí upřít zajímavost. Tato scenérie se v reálu ani na fotografiích tak moc často nevidí. Připomíná mi malířský styl z konce 19. století nazývaný: pointilizmus. Georges Seurat, jeho hlavní představitel, by byl víc než nadšen.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    13.03.2010 22:22

    Zadusni mse? Obrazova i komentarova?..
    taktak...

    nejakej vul si usmyslel direktivne narizena temata a pak "nutit mi je" a pak mi je jeste "obkecavat..

    Toho bohda nebude, di dycky cesky Pepik..

    a je vitezem!
    RIP, cesky pepiku.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram