Zpracování tématu "Apríl"

Dubnové téma našeho seriálu "okem profesionála" bylo "Apríl". Vaše fotografie tentokrát hodnotil profesionální fotograf Kamil Varga. Jak, dozvíte se dále v článku. Zároveň připomínáme, že téma na květen je "Láska"

Drazí fotografové,

vypsané téma „Apríl“ asi mnoho z Vás bralo jako nějaký redakční aprílový žertík. Alespoň množství došlých příspěvků by tomu nasvědčovalo. Důvod však bude mnohem prozaičtější. Humor a ironie patří ve fotografii mezi poměrně náročné a ne moc fotografované oblasti. Hodnocení došlých příspěvků bude proto to nejkratší jaké jsem od roku 2007 vůbec napsal. Dělení došlých fotografii do skupin podle společných prvků je při tak malém počtu nemožné, každá fotografie tvoří svoji vlastní skupinu. Diskutabilní (a v diskusi možná i diskutované) bude přesné vystižení tématu u jednotlivých fotografií, protože termín „Apríl“ se používá v kontextu zavádění diváka, mystifikace a často i dost drsného humoru.

Chtěl bych úvodem také připomenout, že květnovým tématem seriálu „Okem profesionála“ je „Láska“. Fotografie můžete posílat do 31. května 2014, 23:59 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Max. 2 fotografie, max. 500kB, max. 800Px delší strana
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

"1.dubna přezouvám na letní"

Jednoznačně památková fotografie zobrazující turistu před obří pneumatikou. Pravděpodobně u nějaké autoopravny. Z obrazu se žádný vtip nebo ironie vyčíst nedá. O tu se autor pokouší v kombinaci s názvem fotografie: 1. dubna přezouvám na letní – vizuální narážkou na obří automobil. Ta ale v kombinaci s typickou památkovou fotografií moc konzistentní není.

„Apríl, lidičky!“

Tato fotografie tematizuje typicky aprílové změny počasí, kdy se na zemi může objevit v podstatě cokoli: od vody z prudkých lijáků přes sníh, kroupy, listy stromů apod. V podstatě cokoli ze čtyř ročních období. I když kompozičně by se dalo uvažovat o rytmu listů, fotografie až tak moc nezaujme.

"To je ale pěkný ptáček"

Pokud obrazovou informaci této fotografie dobře čtu, mělo by jít o budku pro ptáky. Toho času ale nezavěšenou ale položenou, nebo spadlou na zem. Vtip tedy pravděpodobně pramení z odlišného typu nájemníka budky. Anebo že by jen z „nového trendu“ v lidské civilizaci – dokrmování myší v budkách?

"Konečně jsem si vzpomněl, kde jsem ho zaparkoval"

Nejsem si úplně jistý, kde je u této fotografie ten aprílový žert. Snad jen, že bych zkoušel různé kombinace slova škoda. Jako třeba Škoda má škodu nebo škoda Škody. Anebo prostě dlouhé parkování Škodě škodí.

"vrabčák"

Minimálně vizuálně je zajímavá tato fotografie. A pokud bych měl hledat v došlých fotografiích vypsané téma, tato by ho mohla splňovat. Je zde přítomen obrazový klam na diváka. Při zevrubném pohledu většina diváků na větvičce uvidí ptáka, při podrobnějším zkoumání ale zjistí, že je to pouhý suchý list stromu. Fotografie nabízí i obsahový výklad: většina ptáků přilétá na jaře. Rádi bychom tam toho ptáka už viděli a užívali jaro, ale ouhle, je to jen zima převlečená za jaro. Suchý a zasněžený list vypadající jako pták. Docela hezká vizuální hříčka využívající surrealistických tradic.

"maličká su"

Mikrofon vysoko nad hlavou nebo naopak příliš nízko je oblíbeným zdrojem nečekaného humoru i v různých televizních přenosech. Tady se to taky docela povedlo. Holčička se spojenýma rukama, zakloněnou hlavou a pohledem upřeným na mikrofon nakloněný z dospělácké výšky posvátně vzhlíží vzhůru. I když pozadí je na fotografii členité, díky malé hloubce ostrosti a mírnému protisvětlu je dostatečně potlačené a holčička s mikrofonem tak dostatečně oddělena od pozadí. Zvláště mikrofon, byť věc neživá, svým „laskavým“ náklonem dolů navozuje pocit jakési pohádkové naslouchající bytosti – skřítka. A i když věcně by se dalo diskutovat, zdali to byl od pořadatelů aprílový žert nebo pouhá lenost, fotografie má nepochybné kouzlo a já jsem se rozhodl ji ocenit.

Kamil Varga

Téma na květen 2014

Fotografie do tématu na květen 2014 „Láska“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Láska“ můžete posílat do 31. května 2014, 23:59 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • KIV
    KIV
    31.05.2014 09:32

    Díky za akci, díky za rozbor fotek.
    Gratuluji autorům fotek "maličká su" a "vrabčák", fakt pěkné.
    Těším se na další téma.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram