Zpracování tématu: "Stopy"

Drazí kolegové, dostal jsem od vás k ohodnocení celkem slušnou kolekci fotografií na téma „Stopy“. Jako obvykle i zde je přístup autorů a kvalita snímků na různé úrovni, potěšilo mne však, že prací s daným tématem vůbec nesouvisejících je velice málo.

Další skupinka fotografií představuje stopy v určitém kontextu s představivostí a posunem reality. Jedná se vlastně o jakési téměř surrealistické výpovědi. Tedy vlastně nic nového, ale vždyť vlastně všechno již bylo někdy vyfotografováno a to ne jednou, ale alespoň tisíckrát. Náhodná seskupení, nacházení přeludů, setkání několika vzdálených realit, to byly aspekty surrealistů v minulém století, a ty platí i dnes.

Gotický oblouk Zamilované pneumatiky

Stopy pneumatik vytvořily na sněhu a vozovce obrazec ne nepodobný gotické klenbě. Vznikl tak náhodný obraz, nová realita. Autor se díval a viděl. Pro ilustraci dávám asi 60 let starou fotografii mistra bizarností, ironie a podivných setkání života Ericha Einhorna s názvem „Zamilované pneumatiky“. Podobnost čistě náhodná a důkaz toho, že vlastně se všechno opakuje.

Na podobném principu, na nalezení nové reality v náhodném seskupení, vznikla i tato fotografie.

Stopy času

Stopy času, neustálý koloběh, výměna nového za staré, a to nové je vlastně také hned staré, tak můžeme rozšifrovat poselství, jež nám ukazuje oprýskaná omítka a neupravená plakátovací plocha. Snad jen to prázdné okno může symbolizovat něco klidného a stálého. Tato fotka byla dlouho mým favoritem.

Výherce může být jenom jeden a nakonec jsem se přiklonil k tomuto snímku.

Cesta na vrchol

Kompozičně dobře vystavěná fotografie jak po stránce barevné, tak tonální, lineární i světelné. Barevný kontrast a využití diagonál dává fotografii dramatičnost, světelný poměr a rytmické střídání tmavých plošek prostor. Vrchol duny ve zlatém řezu dokonale upoutá oko diváka, boční osvětlení dodalo plochám plasticitu. Technicky kvalitní snímek, který obsahově plně splňuje zadání.

Milan Šusta

Téma na únor 2011

Fotografie do tématu na únor 2011 „Autoportrét“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Autoportrét“ můžete posílat do 28. února 2011, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Kamil Varga
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    25.02.2011 14:42

    Asi jsem ztratil stopu, ale jak vlastně vítězný snímek přispěl k tématu ??

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram