Zpracování tématu: "Dialog"

Vážení přátelé fotografové. Na rozdíl od posledního mnou vyhlášeného a hodnoceného tématu „Autoportrét“ Vám moje poslední „Dialog“ zjevně moc nesedlo. I když je zajímavé, že několik Vašich docela nápaditých příspěvků k minulému Autoportrétu by bylo vlastně vhodných i k tématu Dialog.

Dialog v sedě

Naopak téměř barokně vyznívající (hlavně díky pestrému oblečení) je tato multipersonální a multidialogová fotografie. Snímek má pro diváka dvě hlavní centra pozornosti. Spícího kluka s jeho rodiči v pravé části fotografie a náruživě diskutující starší dámy vlevo dole. Do těchto dvou center zajímavě zasahuje a obě skupiny vlastně propojuje starší dáma v levé horní části, která kompozičně patří k dvěma diskutujícím vlevo dole, ale její pohled je upřen na kluka v pravé dolní části. Moderně oblečená mladší dívka vlevo nahoře bohužel kompozici i interakcím ve snímku vyloženě škodí. Též je na škodu, že fotograf nezvolil o něco kratší čas závěrky než 1/40 vteřiny, protože jedna ze starších dam v dolní části fotografie je již v pohybové neostrosti.

ryba
Osel Oslovi

Ani k tomuto tématu jste nezapomněli zaslat svou pravidelnou dávku fotografií zvířátek. První z nich má pro diváka základní slabinu v tom, že dva černí pejsci značně splývají s tmavým pozadím, takže se nedá ani přesně zjistit, co se na fotografii vlastně děje. Výborných fotografií hrajících si nebo jinak komunikujících psů bylo už nafotografováno hodně. Tato mezi ně zcela jistě nepatří. Ani trojice barevných ptáků na lokálně odbarveném pozadí bohužel nepatří mezi zajímavé zvířecí fotografie. Fotograf se měl spíše než na samoúčelné hraní si s barvičkami více soustředit na fotografický proces. Pták vyrůstající z hlavy jiného je dost vážným prohřeškem. Oslí dialog bohužel taky nepatří mezi fotografické klenoty. Nevhodné protisvětlo a oříznuté uši nejsou vizitkou dobrého fotografa. Nejlépe z této čtveřice, hlavně díky humorné nadsázce, dopadá poslední fotografie, ve které lidská matka zdviženým prstem kárá zvířecí matku.

věrný stín...

Jako vítěznou jsem tentokrát vybral tuto fotografii kočky a jejího stínu. Snímek je výrazně stylizovaný a vyabstrahovaný až do minimalizmu. Správně zvolené černobílé řešení a klasický čtvercový formát to jen podtrhují. Právě díky tomu se divák může plně soustředit na dva hlavní obsahové prvky: kočku a její stín. Originalita nápadu je sice diskutabilní, fotografií rozmluv s vlastním stínem jsem již viděl několik. Rozhodně se ale fotografii nedá upřít čistota ve výrazu a jednoznačnost v obsahovém vyznění. Stín je navíc velice zajímavě tvarovaný s protáhlým krkem, díky čemuž disponuje i výrazem. Jako by byl stín překvapen existencí svého zdroje. Kdežto kočka na svůj stín hledí s ledovým klidem. Celkový dojem bohužel kazí ne úplně dokonale zvládnutá práce fotografa při úpravě v editoru.

Kamil Varga

Téma na květen 2011

Fotografie do tématu na květen 2011 „Supermarket“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Supermarket“ můžete posílat do 31. května 2011, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taffey
    Taffey
    19.05.2011 12:10

    Tak pokud bych měl k fotografii přistupovat stylem fotky Boj o lízátko, tak se dám radši na štrykování. V článku jsou pěkné fotky, ale zrovna tahle je opravdu katastrofální. Ne výtvarně, dokonce bych řekl, že se mi líbí, ale tou strojeností a nahraností. Nikdo mě nepřesvědčí, že je to momentka. Působí to na mě falešně. Ale provedené to je dobře.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    20.05.2011 09:02

    jedina - a to vitezna - fotografie je "dialog". Ukazat Dialog jako mechanicke "povidani" je nejnemotornejsi klise a naprosta ztrata soudnosti a take tomu odpovida pitomost zobrazeni.

    Ale rekl bych, ze duvodem bude spis roubovani hovadin z nekonecnych supliku zpusobenych nahlymi hnutimi mysli, nez zamysleni se nad pojmem a ruznymi valery a vyznamy Dialogu...

  • rulisa
    rulisa
    25.05.2011 23:06

    Ale jako téma se mi to líbí. I ta vítězná kočka, a nakonec i ten boj o lízátko, nevadí mi takhle ujetě stylizovaný fotky, když je z nich cítit, jak se při tvorbě všichni bavili a šlo jim to od srdce. :-)
    Ostatní jsou - pravda - nuda.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    26.05.2011 07:58

    Boj o lizatko je presne ten typ fotek, kdy mame modelky a volny cas.. a tak se sejdeme a "delame fotky"...ostatne, jiste si -ruliso- pamatujes z teto serie i dalsi fotografie...

    vis, ono to "hej, ksichti se, delame fotky", ono to z toho je citit na sto honu.

  • rulisa
    rulisa
    26.05.2011 22:02

    No právě, kdyby se to tvářilo jakože doopravdy, bylo by to blbý. Ale ono se to tváří prostě tak, jak to je.
    Hele, jak se od toho liší třeba moje a Deeina nahá zadnice na parkúrovým rahně? Akorát jinou orientací ksichtu. Tak co. :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram