Zpracování tématu: „Moje /naše/ ulice“

Při zadávání tohoto tématu jsem měl na mysli zachycení různých situací, které se objevují na ulici reportážním způsobem, tedy živou, akční fotografii z běžného života. Převažovaly fotografie pořízené na dovolené a při zahraničních cestách, snímky vybrané z archivů.

Při zadávání tohoto tématu měsíce jsem měl na mysli zachycení různých situací, které se objevují na ulici reportážním způsobem, tedy živou, akční fotografii z běžného života. Jako obvykle se našli autoři, kteří se zadání vůbec nedrželi a zaslali snímky více či méně výtvarně laděné, nebo dokonce s tématem vůbec nesouvisející. Převažovaly fotografie pořízené na dovolené a při zahraničních cestách, snímky vybrané z archivů. Bohužel pouze několik málo fotografů bylo schopno nafotografovat na dané téma nové, zajímavé fotografie.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrum FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji získal Stanislav Hořínek za fotografii autíčko, muž. Fotografie do tématu na srpen 2010 „Světlo a stín“ můžete posílat do konce měsíce.

Nejprve se zastavím u fotografií které, byť jsou co se tvorby týká staršího data, splňují zadání a navíc mají kromě popisu určité situace i hlubší význam. Snad nejvíce mne zaujala tato fotografie.

autíčko, muž

Snímek není technicky zcela dokonalý. Poledním sluncem nad hlavou fotografované osoby je vržen ostrý stín, tvář je špatně prokreslena. Centrální kompozice je vyvážena sice malým, ale barevně zajímavým prvkem, hračkou, autíčkem. Právě toto autíčko tažené dospělým mužem dává snímku zajímavý náboj. Jelikož takovou ani podobnou scénu určitě nepotkáváme na ulici každý den, musím autorovi kromě příslovečného štěstí, které je k pořízení fotografie nezbytně nutné, přiznat i pohotovost a smysl pro humor a nadsázku.

Podobně působí na diváka i druhá fotografie.

Vzpomínka

Soudě podle oblečení se tu u výkladní skříně s luxusním oblečením zastavila turistka a zavzpomínala na dobu, kdy měla podobné šaty sama na sobě. Na první pohled zcela banální pouliční scéna je zajímavá svými kontrasty. Jak kontrastem významovým, který je dán živou a neživou figurou i zobrazením odlišných prvků v oblékání, tak i kontrastem barevným. Obě dvě hlavní figury jsou dobře posazeny do ohnisek zlatého řezu, zarámování snímku na pravé a spodní části šedou fasádou přivádí pozornost na nejdůležitější prvky obrazu.

Třetí fotografií z této skupiny je snímek nazvaný Zvědavci.

Zvědavci

Jednoduchými výrazovými prostředky je zde, podle mého názoru, dobře vyjádřen soulad mezi obsahem a formou. Obsahem myslím tušené pohledy zvenku, z ulice do interiéru, který je minimalizován na stůl, židle a výraznou láhev, formou pak úspornou barevnou kompozici a dobrou práci s hloubkou ostrosti. Snad jenom té hnědé plochy v levé části fotografie je trochu moc. Úspornější výřez by diváka více soustředil na hlavní prvky, tady na láhev a postavy za oknem.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • KIV
    KIV
    19.08.2010 13:15

    "Při zadávání tohoto tématu jsem měl na mysli zachycení různých situací, které se objevují na ulici reportážním způsobem, tedy živou, akční fotografii z běžného života. Převažovaly fotografie pořízené na dovolené a při zahraničních cestách, snímky vybrané z archivů."

    Pane Šusto, přesně takové dvě akční fotografie zachycující momenty na ulici, fotografie čerstvé, jsem vám poslala. Kdybyste napsal že pár takových jste dostal a nestály za nic, pak bych aspoň věděla, že jste je dostal. Takhle mám dojem, že proto že jsem se posledně ozvala ohledně chybějících údajů pod fotkami na straně dvě, tak vám mé dvě fotografie prostě a jednoduše tentokrát nebyly předány. Tak nevím, jestli se mám napříště snažit a něco posílat.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    20.08.2010 20:38

    lepe snad definovat street foto nez jako Moje/nase ulice neslo ... co se zde predvadi, je ucinena hruza... desiva spoust...

    Pane Susta, dejte tema zaba, to vas zavalej...

  • maksim
    maksim
    27.08.2010 10:00

    rabur: Nechápu reakci. Vynechme subjektivní hodnocení fotek, ale v čem se ty vystavené odchylují od tématu? Co takhle nějaký odkaz, co Vy považujete za to správné street foto. A nepište klasiky C.B. apod. Pokud je to reakce na neuveřejněné fotky, tak je nám čtenářům celkem na nic, když nevidíme, co neprošlo sítem.
    A co takhle konkrétnější kritika, co je špatně a proč. "Fúj, bleju" sice nedá žádnou práci, ale i informační hodnota je nulová.

    redakce: Nešlo by vystavovat k článku i kompletní galerii včetně nepodařených. Nebo to snad je vždycky všechno, co přišlo?

    autor: Proč povzdech nad nečerstvostí fotek? Jednak jsem to v podmínkách neviděl a zpětně je to trochu nefér, ale hlavně z praktického hlediska, kdo má čas naběhnout a fotit vypsané téma na objednávku. Štěstí, když to jde vytáhnout ze šuplíku. Předpokládám, že se pořád bavíme o amatérském fotografování. Budiž u toho street fota by to bylo i omluvitelné a chápu chvályhodnou snahu postrčit autory do ulic, ale přece jen, kdo má štěstí potkávat denně super námět.

    Už jsem měl cukání něco poslat, ale nenašel jsem (v archivu) nic přesně k tématu. Zpětně jsem rád, že jsem se zdržel.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram