Zhodnocení tématu "Cestou domů"

V dnešním článku profesinální fotograf Kamil Varga přichází s hodnocením Vašich fotogtrafií na říjnové téma Cestou domů. Na rozdíl od projektů na hodnocení fotografií, ve kterých se zasílají své fotografie na volné téma, nebo žánrově vymezené, jako je třeba krajina nebo portrét, se tentokrát setkáváme s tématem obsahovým. Kamila nejvíce zajímá, jak originálně a kreativně si s tématem poradíte.

Dlouhá cesta domů

Fotografie u které mě okamžitě (i když nejsem pejskař) zaujala komunikace autora fotografie-toho za objektivem a pejska, který s ním, respektive vlastně s divákem komunikuje o směru jejich cesty. Fotografie tak dostala dvě roviny: jednak nám ukazuje podzimní, listím posázený chodník – směr cesty dvojice, tak i rozhovor, respektive němou otázku pejska po správnosti směru jejich cesty.
Protisvětlo jen podtrhuje podzimní atmosféru.

Univerzita tretieho veku

Jedna z mála dokumentaristických fotografií, které přišly. Nevím se rozhodnout, jestli je ta fotografie vlastně úsměvná, nebo smutná. Ale možná obojí. Někteří lidé mají svůj domov prostě tam, kde právě jsou. Barevnost fotografie je tlumená, mohla by být klidně i černobílá, možná by tak lépe vystihla sociální aspekt fotografie. Pro kompozici je spíš důležitá zídka na které pán leží a ta perspektivně směruje ke vchodu do budovy, kde se ale nic zajímavého neobjevuje. Vhodné místo pro druhý plán obrazu, který by vhodným námětem mohl vytvořit obsahovou interakci se spícím pánem a posunout tak fotografii kvalitativně o několik stupňů výš.

Chodec

Na závěr jsem vybral fotografii, která je z toho, co jste mi poslali, pro mě asi nejzajímavější. Fotografie, která má poměrně složitě členěnou a přesto přehlednou geometrickou strukturu, na které je vystavěna. Redukce do černobílých odstínů fotografii její tonální stavbě výrazně pomohla. Figura je umístěna v správné pozici i póze a i její stín má kompoziční smysl. Za takovouhle fotografii ve svém portfoliu by se nemusel stydět žádný profesionální fotograf.

P.S.: fotografie přišla otočena o 90° doprava, co předpokládám byla spíš nehoda při odesílání, protože já žádný logický důvod ani z hlediska kompozice pro její otáčení nevidím.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jirka Follauf
    Jirka Follauf
    14.11.2007 14:38

    Díky za to. Zajímavé čtení.
    Teď ještě aby se podobným stylem naučilo komentovat fotky víc lidí a bude tu fajn.

  • Peter Ertl
    Peter Ertl
    15.11.2007 07:39

    vynikajuci pocin len tak dalej toto je cesta ako posunut Fa dalej

  • Viktor Zeman
    Viktor Zeman
    16.11.2007 15:17

    Konecne niekto, kto vie hodnotit na urovni fotografie - len tak dalej

  • Radek Burda
    Radek Burda
    25.11.2007 10:40

    tiche podekovani... za hodnoceni pres obsah.

  • Pavol Amaru Kmeťo aka Makaveli
    Pavol Amaru Kmeťo aka Makaveli
    26.11.2007 18:57

    super budem sa snazit zapojit taky!
    snad od prosinca

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram