Zpracování tématu: "Doprava"

Drazí přátelé, fotografové. Splnilo se, co jsem očekával. Téma „Doprava“ bylo pro Vás všechny plně přístupné, protože snad neexistuje člověk, který by se alespoň s nějakou formou dopravy nesetkal. Je prostě všude kolem nás. A že Vás téma inspirovalo, se projevilo na mimořádně vysoké účasti.

Zajímavé je, že ten nejčastější způsob vyjádření pohybové neostrosti se ve Vašich příspěvcích vůbec neobjevil. Je to přesný opak výše publikovaných. Jde o sledování pohybujícího objektu fotoaparátem s využitím delších časů – takzvaný panning.

Zato se objevily dvě ukázky extrémní pohybové neostrosti.

Dálnice
Světlo pohybu

Staré známé ukázky toho, jak fotoaparát registruje pohyb v dlouhých časech odlišně od lidského oka-mozku. První fotografovaná z mostku nad dálnicí zobrazuje přední (bílá) a zadní (červená) světla aut. Samozřejmě fotografováno ve tmě ze stativu. Stativ ale zjevně nebyl perfektní, protože fotografie je rozmáznutá. Autor poslal na toto téma i druhou ostrou fotografii, ta ale zase neměla tak zajímavou S-křivku. S-křivka je nejelegantnější způsob vyjádření prostoru. Na druhé fotografii není statické vůbec nic. Fotografováno za jízdy v noci přes přední okno auta. Tyto efekty jsou podobně stereotypní a nevypočitatelné jak u výše publikované pohybové neostrosti přes přední sklo auta. V tomto případě spíše podprůměrný výsledek.

kola

Do kolonky nalezená zátiší by se daly zařadit tyto dvě fotografie. Na první je nález vtipné dopravní značky, ale jinak je to pouhá informativní fotografie se všemi nešvary začínajícího fotografa. Například umístění hlavního prvku přesně do středu obrazu. Druhá je po této stránce na výrazně vyšší úrovni. Kompozičně jednoduchá, bez zbytečných rušivých prvků. Dopravní značka v klasickém třetinovém dělení plochy, rytmus kol, barevný kontrast mezi modrou značkou a červenou zdí. Prostě čistá práce.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Mudr Cvak
    Mudr Cvak
    20.11.2013 00:05

    Myslím, že téma se velice vydařilo. Několik pěkných fotek. Fajn nápady. Jen tak dál!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram