Zpracování tématu: "Slunce v duši"

Drazí fotografové, zdá se, že vypsáním tohoto tématu jsem si to trochu zavařil. Tolik kýčovitých snímků jsem myslím na žádné téma ještě nedostal. Asi nejpočetněji byly zastoupené různé fotografie zapadajícího slunce. Pak slunečnými paprsky protkané figurální snímky. Dále nějaké kytičky a samozřejmě dětičky.

Asi bude platit to, co říkají herci, ale i další tvůrci. A to, že kladné role a pozitivní příběhy se hrají a tvoří o mnoho hůře, než zloduši a dramata. Hlavně pokud má být výsledek kvalitní. Dělící linie mezi kýčem a krásou je otázkou vytříbeného vkusu a nutnosti neustálé kultivace svého projevu. Ta je v současné době, kdy většinu svých informací čerpáme z internetu, poněkud problémem. Internet jako víceméně svobodné a demokratické médium je plný nevkusu. Nicméně pro člověka, který se chce učit, je neocenitelným zdrojem informací. Chce to vyhledávat informace a práce od autorit v oboru. Jistá devalvace autorit je ale dalším novodobým problémem. Když se podívám na naše politiky, kteří by měli být alespoň morálními autoritami, ani se nedivím. Doba je zmatená. Nicméně myslím, že autoritám ve specializovaných oborech stále ještě většina z nás věří, a ony si to zaslouží.

Za vaše snažení jsme ve spolupráci s Centrum FotoŠkoda připravili malou odměnu pro autora vybrané fotografie. Tentokrát ji za svou fotografii získala Kristina Ovečková.
Fotografie do tématu na září 2013 „Pohled do duše“ můžete posílat do konce měsíce.

Ale k Vašim fotografiím. Začnu výběrem z nejpočetnější skupiny. Slunce na obzoru sice automaticky neznamená i slunce v duši, ale mnohým lidem sledování zapadajícího slunce navozuje určitou harmonii.

Hřejivý západ

Dva příklady zapadajícího slunce bez horizontu krajiny. První fotografie komornější, druhá s dramatičtějšími paprsky. Nicméně obloha bez země je nejenom pro čínské učení o jin a jang poněkud nevyvážený výsledek. I pro vyrovnanost, kterou charakterizuje výraz „slunce v duši“, je horizont nepostradatelný. Z fotografického hlediska pouze dokumentace atmosférického jevu zajímavá snad pro meteorologa.

Další dvojice slunečních snímků pracuje i s konturami figur. Levá fotografie má sice docela zajímavé kontury, ale je poněkud nevyvážená. Všechno důležité se v ní děje na levé straně. Pravá strana se jeví být poněkud zbytečnou. Asi byste si řekli, že ji tedy ořežeme. Ale to bohužel moc nepomůže. V tomto případě to chtělo komponovat již při focení. Stačilo trochu ukročit doprava, aby se sluneční koule dostala někam nad hlavu pravé siluety. Síla slunečního kotouče by tak plně vyvážila čtyři tmavé siluety. Nakloněný horizont a poněkud nudná obloha výsledku také neprospívají.

Druhá fotografie se barevným posunem do studenějšího slunce snaží zaujmout. Po podrobnějším studiu ale nemá k tématu co nabídnout. Snad nějaká dokumentace z focení hmyzu v přírodě s posunutou barevností.

Věž slunce Hlučínské jezero

Třetí dvojice slunečních fotografií nemá vzájemně moc společného. Levá patří spíše k předešlým pracujícím se siluetou. V tomto případě není silueta moc povedená, protože střecha budovy a z ní vyrůstající komínky a stromečky vedou u diváka k rozptylování přemírou prvků. A k odpoutání pozornosti od hlavního prvku.

Vpravo asi vítěz ve skupině zapadajících sluncí. Určitý klid a harmonie se snímku upřít nedá. Pokud tedy zapadající slunce v duši, tak třeba takto.

Kroky a krůčky

V sluncem malovaných budu ještě pokračovat, i když už bez přímé viditelnosti kotouče. Celkem vydařená momentka matky s dítětem. Obzvláště je povedená stínohra ve fotografii. Noha matky i dítěte těsně před položením, takže se samostatným stínem. I ruka matky na vhodném světlém pozadí a stín ruky dítěte vytvářejí zajímavou korelaci. Povedená ilustrační fotografie.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • rulisa
    rulisa
    18.09.2013 21:48

    Velmi se mi líbí Kroky a krůčky.
    Vítězná je na mě trochu moc přeslazená, ani převod do bw mi od toho pocitu nepomohl.

  • Lukáš Kaštovský
    Lukáš Kaštovský
    19.09.2013 10:05

    Děkuji moc za uveřejnění obou fotografií. Vůbec jsem nečekal jednu, natož 2. :)

    A taky si velmi vážím kritiky k fotografii "MonYna". :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram