Zpracování tématu: "Slunce v duši"

Drazí fotografové, zdá se, že vypsáním tohoto tématu jsem si to trochu zavařil. Tolik kýčovitých snímků jsem myslím na žádné téma ještě nedostal. Asi nejpočetněji byly zastoupené různé fotografie zapadajícího slunce. Pak slunečnými paprsky protkané figurální snímky. Dále nějaké kytičky a samozřejmě dětičky.

Monyna

Reflexy slunce ve své konstrukci užívají dvě fotografie mladých slečen. I když stylem i přístupem poněkud odlišné, obě jsou docela povedené. První s mladší dívkou spolehlivě využívá osvědčené nejznámější kompoziční pravidlo zlatého řezu. Dodržování kompozičních pravidel vede při působení fotografií k harmonickému výsledku. A to je v souladu s vyhlášeným tématem. Výborná je i práce se světlem, díky kterému tvář z fotografie doslova svítí. A v neposlední řadě přirozenost ve výrazu. Já jí tu radost prostě věřím.

Druhá je středovka, což bude mnohým asi vadit. Mně vzhledem k přítomnosti dalších kompozičních prvků ani moc ne. Spíš bych vytknul deformaci ruky natočením lokte přímo na kameru. Všichni zkušení portrétní fotografové se tomuto úhlu úzkostlivě vyhýbají. Jinak nejenom díky protisvětlu, ale hlavně korekci tonality do pouze světlých odstínů fotografie působí jako prozářená sluncem. Výborně využitý trik známý z reklamní fotografie. Vydařený snímek dívky.

Fotografií zátiší na vypsané téma moc nepřišlo. A zajímavá je pouze tato. Klasická a důsledně vystavěná kompozice. Trpělivost má asi autor v krvi. Barevně taky citlivě laděná. Trochu mne mate ta angličtina, ale asi chtěl být autor jazykově univerzální. Nebo pomýšlel na uplatnění ve fotobankách? Profesionálně odvedená práce, ale obavám se, že fotobanky mají podobných dostatek.

Generace

Exotická dvojkombinace fotografií vcelku slušné kvality. Tématem první je souladný vztah generací. Nepřehlédnutelné jsou i výrazy spokojenosti a klidu obou hlavních protagonistů, což ladí s vypsaným tématem. Druhá fotografie z pravoslavného kostela by spíš spadala pod téma Bůh v duši. Fotograficky povedená momentka z pro mnohé poněkud intimního prostředí.

A vítězem je tato fotografie. Velice strohá a jednoduchá fotografie, kde je vše přesně a důmyslně podřízeno výslednému záměru, působení fotografie. A jeho hlavnímu prvku – dokonalému výrazu obou dam. Spokojenosti a lásce v esenciální podobě. Nevím, zdali to byl autorův cílený záměr, nebo „jenom“ dokonalá intuice, ale fotografie má bezchybné stylové zpracování ve stylu staré zlaté časy. Čistá harmonie zlatého řezu, černobílé řešení. Klasický čtvercový formát připomínající doby Flexaretu.

Kamil Varga

Téma na září 2013

Fotografie do tématu na září 2013 „Pohled do duše“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Pohled do duše“ můžete posílat do 30. září 2013, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • rulisa
    rulisa
    18.09.2013 21:48

    Velmi se mi líbí Kroky a krůčky.
    Vítězná je na mě trochu moc přeslazená, ani převod do bw mi od toho pocitu nepomohl.

  • Lukáš Kaštovský
    Lukáš Kaštovský
    19.09.2013 10:05

    Děkuji moc za uveřejnění obou fotografií. Vůbec jsem nečekal jednu, natož 2. :)

    A taky si velmi vážím kritiky k fotografii "MonYna". :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram