Rok 2017 ve fototechnice - přehled toho nejzajímavějšího

Co přinesl rok 2017 na poli digitálních fotoaparátů? To naleznete přehledně na jednom místě včetně odkazů na podrobné recenze těch nejzajímavějších kousků. A že jich nebylo málo.

Rok 2017 přinesl ve fototechnice mnoho nového. Zorientovat se v tom není žádný med, proto se na to vrhneme hezky postupně od zrcadlovek přes bezzrcadlovky, kompakty až po objektivy a příslušenství. Tahle jízda bude dlouhá, tak se pohodlně usaďte a nezdráhejte se využít menu v pravém sloupci.

Zrcadlovky

Nikon

Mezi zrcadlovkami se minulý rok objektivně nejvíce předvedl Nikon se svou full frame profesionální zrcadlovkou D850. Ta nezaujala jen obřím rozlišením 46 Mpx, ale hlavně velkým množstvím pokročilých funkcí – začít můžeme u ostření s 153 zaostřovacími body, z čehož je 99 křížových, přejdeme přes jemný výklopný a dotykový displej a skončit můžeme u největšího hledáčku mezi zrcadlovkami, časosběrných videí s 8K nebo focus bracketingu. Nejlepší obrázek o tomto přístroji si uděláte v recenzi Nikonu D850.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

U Japonského výrobce na moment ještě zůstaneme, protože představil ještě zrcadlovku Nikon D7500. Ta už se řadí do nižších tříd kvůli menšímu senzoru (APS-C) a hlavně jednomu slotu na paměťové karty a dalším ústupkům, aby zřejmě model nekonkuroval profesionální D500 (recenze). Nestojí si ale vůbec špatně, což se dozvíte v recenzi Nikon D7500.

Canon

Canon se vloni taky předváděl, když představil hned čtveřici zrcadlovek. Začneme nejpokročilejším modelem, kterým je Canon 6D Mark II (test). Jedná se o nástupce populárního modelu pro vstup do třídy full frame přístrojů, ten ale na trhu již přesluhoval – byl už pět let starý. Novinka disponuje 26.2MPx Dual Pixel senzorem, rychlým ostřením v Live-view a při videu (Full HD 1080/60p), nechybí ani 45bodový PDAF module (všechny body křížové), měřící cenzor asistující AF s rozlišením 7560px (jako 80D), DIGIC 7 procesor, ISO v rozsahu 100–40000 (softwarové rozšíření na 50–102400), 6.5 sn./s snímání, dotykový a otočný 1040000 bodový displej s 3" úhlopříčkou a hledáček s 98% pokrytím a 0.71× zvětšením.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Zkraje roku Canon ukázal dvojici podobných zrcadlovek – Canon 760D a 77D – test. Podle parametrů jsou si obě zrcadlovky velmi podobné – disponují 24Mpx rozlišením na APS-C čipu, autofokusem se 45 křížovými body nebo procesorem DIGIC 7. Jediný rozdíl mezi nimi je v ovládání, kdy je pokročilejší model – D77 – vybaven stavovým displejem nebo dalším rollerem.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Další novou zrcadlovkou je nástupce oblíbeného entry-level modelu Canon EOS 100D (test) – Canon 200D. Novinka se může pyšnit třeba lepším gripem, 24MPx senzorem (namísto starého 18MPx), procesorem DIGIC 7, systémem Dual-Pixel AF, dotykovým výklopným 3" displejem s 1040000 body, novým zjednodušeným menu nebo Full HD (1080/60p) videem.

Pentax

Už v lednu představil Pentax APS-C zrcadlovku KP s 24Mpx senzorem, vysokou citlivostí ISO – až 819 200 – nebo elektronickou závěrkou. Pentax se velmi snaží a nabízí jiné možnosti než konkurence za nižší cenu. Vyjmenovat můžeme třeba utěsnění proti vodě a prachu nebo systém výměnných gripů.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

Bezzrcadlovky

Sony

Stejně jako Nikon ukořistil největší žvanec mezi zrcadlovkami, Sony se povedlo to samé mezi bezzrcadlovkami a vlastně se s výše jmenovaným Nikonem D850 pere o status nejlepšího foťáku loňského roku. Řeč je o bezzrcadlovce Alpha A7R Mark III. Jejím základem je 42MPx BSI stabilizovaný senzor formátu full frame, ale umí toho mnohem více jako 10 sn./s, má stabilizovaný čip, duální slot na paměťové karty nebo výborný elektronický hledáček. Všechny další parametry spadají do profesionální sféry a mohli bychom si o nich povídat donekonečna.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

I další novinka Sony zamířila profesionální sféry, a ještě o kousek výš než A7R Mark III. Tentokrát mluvíme o Sony Alpha A9 (test). Má 24MPx FF senzor a díky nižšímu rozlišení oproti A7R III se do bufferu vejde opravdu velká várka fotek – 241 RAWů, 362 největších JPEGů, to vše při rychlosti 20 sn./s. Výrobce se chlubí i extrémně rychlým ostřením, 4K videem nebo dvojitým slotem na paměťové karty, kdy jeden podporuje UHS-II.

Fujifilm

Fujifilm X-E3 vystřídal model X-E2S, jeho hlavními lákadly jsou 24MPx senzor (namísto 16MPx) a 4K video (namísto maximálně Full HD). Potěší i dotykové ovládání nebo jemný elektronický hledáček s hybridním autofokusem. Dalším zajímavým počinem je Fujifilm X-T20, který připomíná klasickou zrcadlovku. Disponuje 24Mpx senzorem, umí ostřit za pomoci detekce fázového posunu a pochlubí se i dotykovým displejem.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Canon

Novinka Canon EOS M6 je vlastně starší model M5 bez hledáčku. Tedy 24MPx bezzrcadlovka bajonetu EOS M s Dual-Pixel AF. Elektronický hledáček je nyní externí, takže se jako hlavní možnost ovládání nabízí dotykový displej. Druhou canoňáckou novinkou je EOS M100, tedy přírůstek do základní řady s APS-C snímačem s rozlišením 24 MPx. Navíc má kompaktní rozměry (108 × 67 × 35 mm a hmotnost 302 g) či výklopný (180°) dotykový displej s rozlišením 1 040 000 bodů.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Panasonic

Obří elektronický hledáček, druhý stavový displej, snímání 20fps s AF, výkonná 6.5EV stabilizace v těle či režim vysokého rozlišení, který pomocí multiexpozice vytvoří až 80MPx snímky – to je nový Lumix G9 od Panasonicu. Novinka se řadí do profesionální třídy, čemuž odpovídají i parametry v čele s 20MPx 4/3 CMOS snímačem. Fotoaparát má i bratříčka v podobě Lumixu GH5. Ten na 20Mpx čipu umí 4K video, má elektronický hledáček s 3 680 000 body (100%, 0.76×), dotykový plně artikulovaný displej s 1 620 000 body, zabudovanou stabilizaci nebo dvojitý SD slot (oba sloty UHS II).

Najdete v ? e-shopech 
Najdete v ? e-shopech 

Olympus

Olympus v loňském roce představil bezzrcadlovku E-M10 Mark III. Ta má 16MPx 4/3 stabilizovaný CMOS čip, jemný hledáček nebo výklopný dotykový displej. Umí 4K video a také má přepracovaný grip.

Najdete v ? e-shopech 
Najdete v ? e-shopech 

Leica

Hned tři kompaktní bezzrcadlovky vloni představila Leica. Jedná se o Leicu TL2 s 24MPx APS-C senzorem, model M10 s 24MPx full frame senzorem a Leica CL s 24MPx APS-C senzorem. Všechny foťáky mají několik společných vlastností jako elektronický hledáček, kompaktní rozměry s klasickým designem Leica a hlavně velmi vysokou cenovku. I APS-C modely začínají hluboko nad šedesáti tisíci korun a za full frame si Leica vezme o sto tisíc víc.

Najdete v ? e-shopech 
Najdete v ? e-shopech 

Kompakty a ultrazoomy

Odolné kompakty

Mezi kompakty jsou poslední dobou velmi oblíbené odolné modely. Například vodovzdorný, mrazuvzdorný a nárazuvzdorný Olympus TG-5 (recenze) se zoomem o (přepočteném) rozsahu 25–100mm (f/2–4.9). Dostal nový čip s 16Mpx rozlišením, výkonnější procesor a hlavně možnost natáčet Full HD videa.

Najdete v ? e-shopech 
Najdete v ? e-shopech 

Podobný kompakt uvedl na trh i Ricoh (Pentax) – WG-50. Ten nabídne 16MPx 1/2.3" senzor a 28–140mm (ekviv.) 5násobný zoom s f/3.5–5.5. Umí si přisvítit LEDkami okolo objektivu nebo má režim mikroskopu. Podobný outdoorový foťák představil i Fujifilm – Finepix XP120 nebo Nikon – Coolpix W300.

Canon

Zajímavé novinky ukázal i Canon, a to v podobě 1“ G9X Mark II, přičemž se jedná o nejmenší kompakt s touto velikostí čipu. Má rozlišení 20 Mpx, objektiv s přepočtenými ohnisky 28–82mm a clonou f/2–4.9. Vedle toho ještě představil pokročilý kompakt G1 X Mark III s APS-C čipem s rozlišením 24 Mpx a objektiv s ekvivalentním ohniskem 24–70mm a clonou f/2.8–5.6. Zde se vešel i kvalitní elektronický hledáček a spousta pokročilejších technologií.

Najdete v ? e-shopech 
Najdete v ? e-shopech 

Další

Mezi další představené kompakty patří pokročilý Sony CyberShot RX10 Mark IV s optikou od Zeissu, novinky v řadě Ixus od Canonu, APS-C kompakt s pevným objektivem Fujifilm X100F, Panasonic Lumix DC-TZ90, Canon Powershot SX730 HS nebo se na trh vrátily foťáky Minolta.

Instantní foťáky

I stále populárnější foťáky, které vytisknou fotky hned po pořízení, měly v minulém roce nějaké přírůstky. První z nich je Fujifilm Instax Mini 9, který má oproti minulým řadám selfie zrcátko a makro předsádku. Za zmínku stojí i instantní tiskárna pro fotky z mobilu Instax Share SP 3. Tiskne čtvercové fotografie, což je základní rozdíl od minulé verze. Navrátil se i Polaroid s instantním foťákem OneStep 2, který navazuje na slavnou minulost.

Najdete v ? e-shopech 
Najdete v ? e-shopech 

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram