Sony - profesionální bezzrcadlovka Alpha A9 a teleobjektiv 100-400 F4.5-5.6

Sony útočí na profi segment novou modelovou řadou Alpha A9, zaměřenou hlavně na sport a wildlife, kde je rychlý AF, rychlé snímání, nehlučnost a odolnost konstrukce vše velmi důležité. Nabídne 24MPx FF 'stacked' senzor, snímání rychlostí 20 sn./s, možnost plně elektronické závěrky (údajně bez zkreslení), 693 AF bodů s 93% pokrytím, 4K video či duální slot na karty. Horní citlivost ISO je až 204800. Nový je i hledáček s téměř 4 mil. body, 120fps a bez blackoutu mezi snímky.

Sony uvedlo bezzrcadlovku, která se dá konečně s čistým svědomím nazvat „profi“. Míří na sportovní či wildlife fotografy, kteří dosud preferují spíše těžké „superzrcadlovky“ od Canonu a Nikonu. Sony chce nabídnout alternativu s podobnými výkony (papírově i lepšími, ale počkejme si na test…) ale v mnohem menším těle.

Sony Alpha A9

Sony A9 nechybí dva sloty na kartu (1× UHS II), 4K video (downsamplované ze 6K z celé šířky senzory), delší výdrž na baterii (je nová), či ještě rychlejší AF, než má současná vlajková loď A7R II. Ani utěsnění či volitelný ver­tikální grip nebyly vynechány. Dokonce kromě battery gripu bude dodáván i malý „gripík“ pro prodloužení rukojeti (bez baterií).

 Její 24MPx FF senzor je typu „Stacked BSI CMOS“. Díky tomu umí oněch 20fps (buffer utáhne 241 RAWů, 362 největších JPEGů). A to bez „blackoutů“ (!). Je zde totiž tichá elektronická závěrka. Údajně bez „rolling shutter“ efektu. Samozřejmě i mechanická s životností 500 000 snímků.

Zajímavostí je LAN terminál.

Je to o řadu vyšší model, než současné modely A7.

Cílovou skupinu fotografů bude zajímat hlavně ostření. To je řešeno detekcí fázového posunu přímo na čipu, kde pokrývá 93% scény a nabídne 693 AF bodů.

Technických novinek je celá řada, tudíž článek budeme doplňovat průběžně.

Dobrou zprávou je také AF joystick (hurá!).

Cena: £4599

Sony FE 100–400mm F4.5–5.6 GM

Teleobjektiv GM 100–400 F4.5–5.6 je zatím nejdelší objektiv systému. Váží přitom jen kilo čtyřicet. Spolu s A9 to dělá 2kg.

Objektiv má rychlý dvojitý lineární motor. Samozřejmě podporuje i telekonvertory 1.4× a 2×.

Sony se (podobně jako u zbytku řady GM) chlubí důrazem na ostrost i bokeh. Tedy něco, co nejde vždy ruku v ruce.

Cena: £2450

(poznámka – A9 má nově plnou podporu Alpha A objektivů, včetně rychlého AF i plnohodnotné stabilizace, takže pokud je vám 400mm málo, otvírají se vám další možnosti tímto směrem).

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram