Nikon D500 navazuje na profesionální a velmi oblíbený model D300s. Ano, trvalo to opravdu dlouho. Je rychlý, odolný, má slušnou výdrž. Nikon D500 je tak trochu jiný, než cokoliv z nižších řad.

Nikon D500 Nikon D500

Základní technické parametry

Rozlišení 20,9 Mpx
ISO 100–51200 (volitelně 50 – 1 638 400)
Procesor EXPEED 5
Rozměry 147 × 115 × 81 mm
Hmotnost 860 g
Autofokus 153 zaostřovacích bodů (55 volitelných)
Rychlost snímání 10 sn./s
Velikost bufferu Až 200 RAWů
Zvětšení hledáčku/pokrytí 1×/100%
Baterie EN-EL 15
Výdrž na jedno nabití 1250 snímků
SD sloty 2 (1×SD+1×XQD)
displej Výklopný, dotykový, 3,2", 2 359 kpx
Video Až 4K
Zabudovaný blesk Ne
Konektivita BT, WiFi, NFC
Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech
   
Nikon D500 Nikon D500
Nikon D500
Modul EXPEED 5
Nikon D500
Multi-CAM 20K

Vzhled a ovládání

V rámci možností je tělo z hořčíkové slitiny. Protože WiFi modul by uvnitř čistě kovového těla moc nefungoval, je přední stěna a boky z odolného plastu vyztuženého uhlíkovými vlákny. Samotné tělo je větší než D7500. Rozměry jsou 147 × 115 × 81 mm a hmotnost 860 gramů. Grip padne dobře do ruky. Protože je fotoaparát relativně vysoký, tak samozřejmě včetně malíčku. Podstatné je, že je v případě potřeby možné tělo doplnit o externí grip (což u D7500 možné není).

Nikon D500 Nikon D500

Rozložení ovládacích prvků najdete na přiložených snímcích. Např. tlačítko pro změnu citlivosti najdete společně s tlačítkem kompenzace expozice a natáčením videa hned vedle spouště. Dvě programovatelná tlačítka jistě poslouží dobře a návykovou věcí je joystick pro posouvání ostřících bodů (ten najdete už jen u D4 a D5), který je využitelný místo křížového voliče.

Nikon D500 Nikon D500

Pod tlačítkem Mode je k dispozici klasická „čtyřka“ režimů profi modelů – P,S,A,M. Kdo čeká, že najde nějaké scénické režimy, jako třeba u D7500, bude zklamán, nenajde je. A to je dobře.

Struktura Menu je prakticky shodná se všemi příbuznými modely.


LCD v režimu živého náhledu

Zobrazení informací

Dvě šachty na karty ocení každý (polo)profesionál. Jeden je na karty SD a jejich různé verze, druhý je na XQD karty. Můj osobní názor je ten, že ten druhý mohl zůstat na SD také.


D500 nemá interní blesk, což se u modelu, který míří do profi třídy, dá očekávat.

Podsvícená tlačítka v levé části zadní stěny a podsvícený hlavní volič jsou skvělým doplňkem pro ovládání za šera a ve tmě.

Nikon D500

K příjemnému ovládání napomáhá v některých případech i dotykový displej.

LCD

LCD je skutečná lahůdka. Je dotykový a jeho rozlišení je 2 359 kpx (XGA) a je výklopný v rozmezí cca 170°. O tom, že zobrazuje cca 100% scény a že jeho jas je nastavitelný, snad nemusím ani psát. S dotykovostí je to ovšem trošku ošemetné. Dotykový je, ale jen při prohlížení snímků (intuitivně) a v režimu živého náhledu. Při focení v režimu živého náhledu lze volitelně nejen určit bod ostření, ale i rovnou exponovat. Procházet Menu musíte klasicky pomocí ovládacích prvků. Těžko nějak posuzovat mechanickou odolnost displeje. Jisté je, že spoje vypadají odolně a že displej nekouká nad úroveň okolních plastů, takže se ani tak snadno nepoškrábe.

Nikon D500 Nikon D500

Hledáček

Základem hledáčku je pentagonální hranol, takže samozřejmě žádná zrcátka. Protože je možné volit mezi formátem DX a focením s cropem 1,3×, liší se lehce pokrytí. Je to 100% pro DX a 98% pro 1,3×. Zvětšení 1× je výborná hodnota. Dioptrická korekce je v rozsahu –2D až +1D. Kruhová gumová očnice je u profi modelů běžná a integrovanou clonu hledáčku najdeme samozřejmě také. Připomínat, že hledáček umožňuje zobrazovat pomocnou mřížku, je snad již nošením dříví do lesa.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    21.11.2017 19:12
    Reaguje na jolly 21.11.2017 14:37:

    "no vidíš, píšeš srovnávejme srovnatelné ale sám se tím neřídíš, stále..." - zobrazit celý komentář

    Po přečtení příspěvku Lukáše nějak nevidím, že by srovnával tenhle Nikon s FF fotoaparátem. Asi neumím číst. A ano, taky nevidím v recenzi nějakou "profesionalitu". Je novej, rychlejší, 4K video, který ti nevyplní plochu 4K televize nebo monitoru,fotky ale nebudou nijak lepší. Profesionál si určitě koupí FF. Proto mi cena taky přijde extrémní ...Mimochodem Lukáši. K1 nestojí stejné peníze, ale daleko míň. Konkrétně cca 50 000. To jen tak

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    21.11.2017 21:13

    APS-C je pro hodně fotografů výhoda.
    Prodlužuje to teleobjektivy, takže wildlife, sport, ale i makro atd.
    Tady se holt neplatí za plochu čipu, ale za to vše okolo a to vám prostě žádný jiný APS-C foťák nenabídne.
    V podstatě je to technika z D5 za zlomek ceny a s menším čipem. Pro hodně lidí ideál.
    Pokud ty serepetičky kolem nepotřebuju, koupím si D7200 nebo D7500.
    Kupovat D500, když nepotřebuju jeho kombinaci AF, rychlosti snímání, senzoru, odolnosti a ovládání je zbytečné. Pokud to naopak využiju, pak lepší volba není.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    21.11.2017 21:18

    A jak jsem velký fanda Pentax K-1, na sport nebo akčnější wildlife bych si ho vzal jen v případě krajní nouze.
    Pro krajináře je to jasná volba, ale každý fotí něco jiného - a profesionálové bývají sakra vyhranění v tom, co chtějí.
    Hodně z nich si až do loňského příchodu D500 doma oprašovalo D300s. Proč asi?

  • E.B.E
    E.B.E
    21.11.2017 23:33

    Odpověděl bych, ale někomu by se to nelíbilo :-) ...nechtěl jsem začínat s Pentaxem, či jinou konkrétní značkou, ani nic srovnávat(jen jsem reagoval). A jak jsem psal. Je rychlej. Věřím a chápu. Jen mi to pořád neospravedlňuje cenu. Ale taky je mi jasný, že i na něj nějakej ten profesionální sportovní fotograf má a koupí. Já nikoho podobnýho neznám. A všichni mí známí profíci by si za tu cenu koupili opravdu něco jinýho. O amatérech nemluvě. Ostatně. I ta rychlost je jen s přiměřeným objektivem. A ten do deseti tisíc nebude :-)

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    22.11.2017 11:03

    D500 byla od Nikonu reakce na úpění jedné konkrétní skupiny zákazníků (rychlé profi-tělo s APS-C) a pravděpodobně i na úspěch 7D Mark II u téže skupiny zákazníků.
    Kdo v něm nevidí opodstatnění, prostě nezapadá do cílovky, to je v pořádku, Nikon má i jiná těla.
    Věřte nebo ne, fotografů co přesně tohle chtějí je dost a "žádného neznám" Romane znamená jen to, že všichni tví známí profíci mají jiné priority a zaměření, než cílovka D500 ;-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram