Nová Leica M10 - nový senzor a tenčí tělo

Leica uvedla nový digitální dálkoměr M10. Na první pohled vypadá podobně jako předchůdce (a předchůdce předchůdce, předchůdce předchůdce předchůdce atd.), ale uvnitř je nový senzor, hledáček je větší a tělo tenčí. Nechybí live-view či 5fps sériové snímání. 

Leica je hodně tradicionalistický výrobce a poslední novinka to jen potvrzuje. Digitální dálkoměr Leica M10 na první pohled připomíná první Leicu systému M (M3) a všechny mezi tím. Klidně byste si je mohli vzájemně splést.

Uvnitř je ale moderní technika, včetně inovovaného senzoru (byť stále o rozlišení 24MPx) a nového procesoru Maestro II.

Hlavní rozdíl oproti předchozím modelům? Hlavně snížení rozměrů – nový model M10 je na tloušťku srovnatelný s klasickými filmovými modely, což se nedá říci o předchozích digitálních modelech, které byly silnější.

Bohužel to znamená snížení kapacity baterie a absenci konektorů. Do jisté míry je ale nahradí vestavěná Wi-Fi.

Komponuje se přes optický hledáček s dálkoměrem (ostření je pouze ruční), ale M10 podporuje i živý náhled a externí elektronický hledáček.

Je to také s pěti snímky za vteřinu zatím nejrychlejší „emko“.

Z dalších novinek se patří zmínit i samostatný volič citlivosti ISO (v místech, kde se u filmovým modelů řady M nachází převíječ filmu) či lepší utěsnění proti vodě a prachu.

Cena je uváděna na €6500.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram