Test fotoaparátu Olympus Tough TG-5

Před dvěma lety jsme přinesli test odolného fotoaparátu Olympus Stylus Tough TG-4, nejvyššího modelu své kategorie firmy Olympus. Dnes se podíváme na model TG-5. Jaký je?

Cílem bylo prověřit chování a výstup při šnorchlování, při běžném focení rodinných snímků a vlastně i při čemkoliv, co se náhodou stane. Prohlédněte si i fotografie a přečtěte jejich komentáře. Pokud Vás zajímají kompletní expoziční údaje, najdete je v exifu u snímků.

Olympus TG-5

ISO 100, 1/250 s, F4.5, f=46 mm (35 mm ekv.) ISO 160, 1/200 s, F4.5, f=53 mm (35 mm ekv.)
Olympus TG-5 Olympus TG-5  

Základní charakteristiky

Olympus TG-5
Objektiv 25 mm – 100 mm (4 x); F2,0(W) – 4,9 (T); možnost přidělání filtru o průměru 40,5 mm
Makro od (W) 1 cm
Závěrka 4 s – 1/2000 s (podle režimu)
Velikost čipu; rozlišení 1/2,33" CMOS; 4000 × 3000 (12 Mpx, méně než TG-4)
Hmotnost; rozměry 250 g; 113 × 66 × 32 mm
LCD LCD 3"; 460 kpx
Video až 4K, časosběrné video (720p)
„Drobnosti“ Režim priorita clony, RAW, GPS, teploměr, hloubkoměr/výškoměr
Outdoor GPS, WiFi, nárazuvzdornost do 2,1 m, vodotěsnost do 15 m, odolnost do –10°C, hloubkoměr (výškoměr), kompas  

Cena:

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

LCD

Olympus TG-5

LCD zůstal stejný jako v předchozím modelu – má 460 kpx. Za běžných podmínek u moře (intenzivní světlo, pobyt pod vodou atp.) jsem neměl problém obraz dobře vidět. Je však naprosto běžné, že se pod vodou na LCD zrcadlí hladina. Tomu nezabráníte a spíše se v tu chvíli zamyslete, kam s fotoaparátem míříte. Dovolím si úvahu. Já osobně nepředpokládám, že by řada TG někdy dostala výklopný, nebo dotykový displej.

Ovládání a vybrané funkce

Olympus TG-5 Olympus TG-5

TG-5 má prakticky shodné ovládání s předchozími modely řady. Rozložení základních ovládacích prvků se podstatně nezměnilo. Jeden rozdíl však najdeme. Olympus TG-5 přišel o ovládání poklepem. Z mého pohledu je to nepodstatná změna. I když je to velmi subjektivní názor.

Na hlavním voliči režimů je devět voleb, včetně dvou uživatelských, režimu priority cony, podvodního režimu a režimu mikroskop.

V levé části horní stěny přibyl volič LOG. Je-li v poloze LOG, pak se zazanamenává trasa pomocí modulu GPS. To samozřejmě vybíjí baterii. Zaznamenanou trasu fotoaparát neukazuje, k tomu je nutné použít aplikaci pro smartphony OLYMPUS Image Track.

Mezi nejzajímavější outdoorové funkce patří možnost použít přisvětlovací diodu jako běžnou svítilnu. Stačí stisknout a podržet tlačítko INFO a to i při vypnutém fotoaparátu. K orientaci v terénu poslouží elektromagnetický kompas. Přítomnost GPS jistě nepřekvapí, celá řada TG GPSku má. Samozřejmě, že jde nastavit, že se do exifu přidá informace o poloze. Pokud je funkce aktivní a GPS souřadnice aparát ještě nemá, neuloží nic. K neobvyklým funkcí patří teploměr a méně neobvyklý je barometr s funkcí hloubkoměru a výškoměru, byť u TGček je to zcela běžná funkce. Obojí se zobrazí při stisku (bez podržení) tlačítka INFO.


Olympus TG-5 wifi

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram