Canon uvádí APS-C kompakt G1 X Mark III

Canon uvádí APS-C kompakt se skládacím zoom objektivem: G1 X Mark III. Má ještě větší senzor, než předchůdci (APS-C, 1.6x), ale zase o něco kratší objektiv (15-45/2.8-5.6). Zaujme Dual-Pixel AF, utěsnění proti vodě a prachu, kvalitní elektronický hledáček, centrální závěrka a výklopný dotykový displej... ale hlavně malé rozměry. Fotoaparát váží jen 399g a měří 115x78x51mm.

Řada „G“ značí u Canonu nejvyšší řadu kompaktů, v současné době vybavenou relativně velkými senzory. Řada „1“ je pak nejvyšší a používá senzory ještě větší, než zbytek kompaktů Canon, G nebo ne-G. Novinka je však i v rámci této řady rekordman, protože přináší stejný senzor, jako mají běžné zrcadlovky Canon. Tedy APS-C s crop faktorem 1.6×.

Smyslem APS-C kompaktu je být menší, než zrcadlovka s odpovídajícím objektivem, což se Canonu G1 X Mark III daří. I mezi kompaktními bezzrcadlovkami byste marně hledali stejně dobře vybavený, ale přitom takto malý přístroj.

Srdcem přístroje je 24MPX Dual-Pixel CMOS (podle všeho obdobný, jako v EOS 80D/77D či M5/6) a okem je mu objektiv 15–45mm f/2.8–5.6 (cca 24–70mm ekvivalent).

Přístroj využívá centrální závěrky, což umožní rozsah časů 30s-1/2000s s možností synchronizace s bleskem v celém rozsahu. Samozřejmě tu nechybí sáňky. Kupodivu se vešel i vyskakovací blesk (dosah 9m).

ISO je možné nastavovat v rozsahu 100–25600.

Video je Full HD (1920×1080) 60p. Lze zachycovat i time-lapse.

Zobrazovač jsou dva, displej a elektronický hledáček. Displej je výklopný do všech stran a dotykový, s úhlopříčkou 3" a jemností 1 040 000 b­odů.

EVF je 100%, s jemností 2 360 000 b­odů.

Velkou výhodou přístrojů Canon je rychlý AF v živém náhledu (G1 X III pracuje v živém náhledu stále, zrcadlovky volitelně). Umožňuje to technologie Dual-Pixel AF, kdy je každá fotodioda zároveň snímačem PDAF. Dobré uplatnění nalezne tento systém i při natáčení videa.

Cestovatele potěší možnost nabíjení přes USB. Podvodní fotografy by zase mohlo zaujmout dedikované pouzdro až do 40m.

Je vidět, že Canon na modelu G1 X III nešetřil a vytvořil tak v mnoha směrech „ideální kompakt“.
Nebude to však mít na trhu jednoduché zejména kvůli konkurenci kompaktních bezzrcadlovek (včetně EOS M z vlasdtní stáje), zajisté však kombinace nekompromisního výkonu APS-C čipu a doslova kapesních rozměrů nebude mít o příznivce nouzi.

Jedinou komplikací by mohla být cena. Ta není nízká, naštěstí ani přestřelená (jako v případě zatím posledního pokusu o APS-C zoom kompakt v podání Leicy – X Vario).
Uvedena byla jako $1299, na tu českou počkejme, ale bude o něco vyšší.

Více informací na adrese https://www.canon.cz/…-g1-x-mark-i…

(P.S.: pokud se vám zdá, že jste tento fotoaparát už někde viděli, zdá se vám to celkem správně+ Canon si půjčil design svého dřívějšího modelu G5 X)

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    17.10.2017 14:50

    Vypadá to jako snový přístroj, malý utěsněný univerzál s vynikající obrazovou kvalitou. V praxi se uvidí, jak je to především s objektivem, něco mi říká, že tenhle třínásobný zoom na velký snímač bude při zachování malé velikosti patrně korigovaný spíše softwarově, než opticky. A jak je u Canonů zvykem, ostudná je výdrž na baterie: 200 snímků, nebo 250 snímků v režimu eco, to je prostě na profesionální přístroj průšvih. Jistě, můžete sebou vzít náhradní baterii nebo powerbanku, ale tím už se jaksi vytrácí zásadní výhoda přístroje: Skladnost a samozřejmě, k už tak luxusní ceně se přidává další investice. Případný zájemce bude řešit především otázku, zda si raději nevybere z existujících přístrojů s jednopalcovým snímačem, zvláště nabízí-li také 4K video.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram