Test digitální zrcadlovky Olympus E-5

Novou vlajkovou lodí Olympusu, představenou letos na Photokině v Kolíně nad Rýnem, se stává OLYMPUS E-5. Firma Olympus v tomto modelu soustředila zkušenosti získané z konstrukce, výroby a z praxe majitelů předchozích profesionálních modelů E-1, E-3 a E-30. Parametry Olympusu E-5 jsou navržené do extrémních podmínek.

Obrazový senzor a zpracování obrazu

V těle OLYMPUS E-5 je použit vysokorychlostní Live MOS 13,1 Mpx senzor (12,3 Mpx efektivních). Velikost jeho obrazového pole je 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený filtrem primárních barev (RGB), hybridním IR filtrem a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr ). Obraz je zpracováván technologií TruePic V+. Barevné profily výsledné fotografie lze volit mezi RGB a Adobe RGB. Lze také zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High Key, Normal, Low Key a Dramatický tón) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 6400 nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR – redukce šumu a šumového třístupňového filtru. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán ve formátu RAW, nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci 1/4, 1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Zaostřování a LCD displej

V E-5 je použitý TL System. Spolehlivě by měl pracovat v rozmezí –2 – 19 EV (ISO 100). Zaostřovací systém disponuje 11-ti body, je plně křížový, s automatickou a manuální volbou. Ostřil dobře v přímém protisvětle, i při nízké hladině osvětlení.

AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřicí zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem.

Vrátím se k ručnímu zaostřování. To je u E-5 stejné jako u předchozích SLR z E-systému. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu pohybující optickou soustavou na požadovanou stranu. S E-5 lze manuálně ostřit bez větších problémů, a to i díky velikosti a jasu hledáčku v kombinaci s velikou, výbornou matnicí, na které lze rozeznat i nepatrnou neostrost.

Nový je i barevný TFT LCD antireflexní displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 920000 px a uhlopříčkou 7,6 cm (3“). Lze na něm regulovat jas v 15 krocích. Obraz je na něm velice ostrý a jasný a E-5 umožňuje tzv. „Živý náhled“ na displeji fotoaparátu ve 100% záběru. Ten lze až 10× zvětšit a naprosto přesně manuálně zaostřit vybranou část obrazu. Displej má, stejně jako u E-3, možnost vyklápění a natáčení téměř do všech myslitelných poloh. K dispozici má E-5 i automatické zaostření v režimu „Živého náhledu“. Zobrazit lze volitelně pomocnou mřížku nebo virtuální elektronickou vodováhu, která sleduje náklon fotoaparátu ve dvou kolmých rovinách. Na displeji E-5 můžeme v Živém náhledu dále sledovat histogram, vyvážení bílé a všechny korekce snímku.

Další možností, kde najít všechny důležité údaje o stavu fotoaparátu i expozici, je pomocný displej na horní straně fotoaparátu. Najdeme zde tyto údaje: Aktivní AF body, BKT upozornění, Oznámení B/W režimu, Režim snímání, Indikátor kompenzace expozice, Expoziční režim, Režim blesku, Zaostřovací režim, ISO, Měřící režim, Počet uložitelných snímků, Režim záznamu, Vyvážení bílé, Úroveň kompenzace vyvážení bílé. Displej má vestavěné osvětlení.

Hledáček

Pentaprizmatický hledáček E-5 je umístěný v rovině objektivu. Jeho okulár je vybaven dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. V hledáčku jsou k dispozici potřebné informace. Pro přesné nastavení roviny lze i do hledáčku pod matnici zapnout zobrazení virtuální vodováhy. V TTL hledáčku je na matnici vidět 100% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 1,15× (vztaženo k objektivu 50 mm). Obraz v hledáčku je stejně velký, jako u ostatních srovnatelných „profi“ zrcadlovek. Lze na něm pohodlně komponovat výsledný obraz, a ostření s manuálními objektivy je stejně snadné, jako u té lepší třídy analogových zrcadlovek. Na hledáčku je nasazena gumová očnice z docela příjemného materiálu. S hledáčkem se pracuje výborně i za špatných světelných podmínek. Pro posouzení rozložení hloubky ostrosti na snímku lze použít tlačítko nuceného zaclonění objektivu.

Vestavěný blesk

Vyskakovací blesk je umístěn nad hranolem. Při použití vestavěného blesku je třeba dát pozor na nasazenou sluneční clonu, mohla by vrhat stín. Od vestavěného blesku můžeme očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí a redukce červených očí, blesk je možné vypnout. Užitečná je také volitelná synchronizaci na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-5 umožňuje nastavení korekcí blesku. Jeho výkon je stejný, jako u E-3, (směrné číslo cca 13 (ISO 100), dobíjí se do 1 sec, při sérii déle) stačí pro snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv. “noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu, jako blesk vestavěný. Použít můžeme též starší blesky, vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-5. Pro studiové blesky a systémy je připravený konektor pro připojení synchronizačního kablíku. Zábleskem vestavěného blesku je E-5 připraven vícekanálově ovládat a spouštět externí blesky, které jsou touto funkcí vybaveny, například FL-36R, FL-50R a podvodní UFL-2.

Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon, nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externí připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36R, FL-50R a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

Objektiv

K tělu E-5 se dodává v setu 3,9× zoom objektiv Zuiko Digital 14 – 54 mm se světelností 1:2,8 – 3.5 II. Jeho konstrukce je vodě a prachu odolná, stejně jako tělo E-5. Volit můžeme ze škály objektivů 4/3 systému od výrobců Olympus, Leica, Panasonic. Pár objektivů se objevilo od Sigmy a dalších výrobců optiky.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    10.12.2010 17:35

    FotoZemek - výstup z FF DSLR třídy EOSu 5DII je daleko lepší než scan kinofilmu. Nevěrte pohádkám analogových nadšenců, skutečnost je spíš taková, že FF hodně útočí na výstupy ze středoformátu. Podotýkám, že mám jak tu 5DII, tak ale i kvalitní středoformát na film, patřím k lidem kteří pořád analog dělají, takže porovnání mám...
    Naopak ale plně chápu tu chválu 4/3, mě se ten systém taky líbí, jednu chvíli jsem dokonce uvažoval o přechodu na něj. Není to jen o prachu, Oly dělá i hodně dobré základní objektivy, vzhledem ke cropu se pak najdou i zajímavá dlouhá skla. Jenže ti, kdo kritizují cenu mají také pravdu - ta současná cena za E5 je moc, k úspěchu to potřebuje spadnout někam pod 30k, jako teď stojí E3.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    10.12.2010 18:10

    tomashr:
    Pod to bych se skoro podepsal.

    Jen mám jednu poznámku: při focení s opravdu dlouhým ohniskem je potřeba poměrně krátký čas. A stačí, když světelné podmínky nejsou ideální a krátký čas tam dostaneš, pokud můžeš zvýšit ISO a fotka nebude viditelně šumět.
    Vím, že to zní hnidopišsky, ale v současné konkurenci je to taky otázka k zamyšlení, kam lze reálně zvýšit ISO u Oly DSRL.

  • Pavel Oravec
    Pavel Oravec
    17.12.2010 19:02

    Mňa by zaujímal režm LiveView. AK spojim E5 z pc ( včítane softwaeru Studio.... ) budem na obrazovke PC vidieť jemné manualné zaostrovanie (napríklad posun na makro-sankach). V tých lacnejších Oly napr. E-510 to nejde.

  • Jiří Beneš
    Jiří Beneš
    Autor
    07.01.2011 15:18

    Pane Oravec, Záběr snímaný Oly E5 obecně nelze ve foto, ani video režimu zobrazit na PC, ani při použití režimu LiveView. Ke každému pravidlu však patří vyjímka. Existuje aplikace, kdy je to možné. Je to při propojení s mikroskopem Olympus a se speciálním softwarem, k tomu určeným.

  • Pavel Oravec
    Pavel Oravec
    10.01.2011 22:30

    pre - jbenes : dakujem za vyjasnenie "live view"

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram