Test digitální zrcadlovky Olympus E-5

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    08.12.2010 23:30

    No a hlavne, crop2, nikdy nebude FF ... tedy ciste amaterska trida ;-)

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    09.12.2010 04:48

    Nesmysl - podle této logiky jsou čistě amatérské přístroje třeba Nikony D2X,D300S,Canon7D - taky jim do FF hodně chybí. A světe div se - ty profi Nikony dokonce nabízejí ještě zvětšení cropu, kdy fotí jen část čipu a kupodivu to jejich uživatelé občas užívají - holt amatéři, že...

    Jinak ale co na E5 trochu zaráží mě je to, že nedošlo k nárůstu rychlosti sekvence - hrají si na profi, v řadě oblastí docela oprávněně, ale tuhle relativní prkotinu nezvládají? Druhá otázka je cena - za cenu E3 by to nabízelo hodně, ale nárůst ceny je docela velký :-( Pokud časem E3 vyběhne z výroby a E5 zlevní na její současnou úroveň, tak to bude zajímavé, pokud ale ne, tak to šance na prosazení docela omezí.

  • To Shi
    To Shi
    09.12.2010 06:15

    Nechci být hnidopich, ale na začátku recenze se píše o Live MOS čipu, ale u ultrazvukového čištění je zmíněn CCD čip. Někoho by to mohlo mást.
    Jinak recenzi chválím.

    2 Izak: Podobně demagogicky bychom tu mohli prohlásit, že FF nikdy nebude středo či velkoformát, a tedy že FF je amatérská třída.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    09.12.2010 10:42

    No, původně jsem chtěl připsat trochu podobnou poznámku jako Izak - ta cena je příliš vysoká. Ten foťák stojí jen o pár tisíc míň než Nikon D700 (není problém ho koupit v kamenném obchodě za 48 tisíc).

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    09.12.2010 16:34

    Nechápu proč se Olympus drží toho divnýho formátu, kterým nikdy nedosáhne výsledku FF. I Nikon si to za pět minut dvanáct uvědomil, i když kdysi prohlašoval (cca 2004), že zůstane u crop1,5.
    Děkuju nechci, navíc s tou cenou...

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    09.12.2010 18:34

    Bozinku, nic nedosahne. A vi Nikon a Canon ze s APS-C nic nedosahne? Nebo tento format uz neco dosahne?

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    09.12.2010 18:54

    W.:
    I APS-C toho dosáhne hodně. Ale záleží taky na ceně a na tom, co foťák "umí".
    A na můj vkus je cena Oly E5 příliš vysoko. Neříkám, že by to byl foťák na houby. Ale já osobně bych za něj tolik peněz nedal (vzhledem k tomu, co za podobné peníze nabízí Nikon).

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    09.12.2010 19:33

    To nebyl komentar k cene, ale na tu velkou legraci "Nechápu proč se Olympus drží toho divnýho formátu, kterým nikdy nedosáhne výsledku FF."
    Ja jsem si koupil motorku a asi nikdy nedosahnu schopnosti sousedovic multikary. To kdyby cetl hlavni japonec treba v Canonu tak okamzite zrusi 7D, tim taky nikdy nedosahne clovek vysledku FF.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    09.12.2010 19:47

    W.:
    Mně to taky svádělo napsat podobný komentář. Přece jen FF nabízí jiné možnosti - např. možnost fotit i v šeru nebo skoro po tmě - viz Nikon D3 a D700. Při stejném počtu pixlíků nabízí lepší možnost focení za šera. A to by se mně hodilo. A taky nabízí rychlejší sekvenční snímání (viz moje předchozí narážka na cenu a to, co nabízí E5). Ale to nesouvisí s rozměrem čipu.

    A pokud jde o FF, samozřejmě že nemůže zvládnot to co SF. Ale to je prostě logická posloupnost: kompakty s pidičipem -> Oly DSLR -> APS-C -> FF -> SF.

    Ty komentáře chápu tak, že u tohoto rozměru čipu je cena E5 příliš vysoko a taky to chápu tak, že už tomto rozměr čipu asi dosáhnul svých limitů (což přiznal i Olympus). Proč tedy pořád pokračovat v tomto rozměru? Proč nevyvinout FF DSLR? Dnes jsou ceny FF DSLR hodně příznivé. Ceny SF jsou pro amatéry poněkud mimo. Proto je tu skoro nikdo nesrovnává. Ale pokud se podívám na ceny FF DSLR, tak se blíží tomuto Oly E5 ... To nepotřebuje další komentář.

  • Michal Polan
    Michal Polan
    09.12.2010 20:51

    Jifi: FF by pro Olympus znamenalo vývoj nejen těla, ale ucelené řady objektivů a to zejména vyšších tříd, navíc vzhledem k formátu nekompatibilních s 4/3. Nejsem si jistý, nakolik má Olympus tak zvučné jméno v oboru, aby přesvědčil vlastníky už zavedených fullframe systémů k přechodu. Tím pádem by to byla vyloženě zbytečná investice.
    Navíc mám poslední dobou pocit, že Olympus se stále více zaměřuje na micro4/3 třídu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse