OLYMPUS E-450 pokračuje v řadě malých zrcadlovek od Olympusu se 4/3 systémem. K fotoaparátu jsem měl k dispozici makroobjektiv Zuiko 2/50 a profi objektiv ZUIKO 2.8-3,5/14-54. Více se o fotoaparátu dozvíte v následujícím redakčním testu.

Úvod

Olympus E-450

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-450 zapůjčila naší redakci k testu firma OLYMPUS C&S s.r.o. Základní balení obsahuje: tělo E-450, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLS-1, nabíječka akumulátorů BCS-1, krytka okuláru EP-5, popruh, CD-ROM Olympus Master 2, CD-ROM Návod k obsluze. Cena samotného těla by se měla pohybovat pod 9 tisíc Kč. Pro úplnost, v setu doublezoom je doporučená cena 13995,–Kč. OLYMPUS E-450 může samozřejmě využívat celého arsenálu 4/3 stadardu Olympus E-systému, přes redukce i systému Olympus OM a závitu M-42 (samozřejmě s určitým omezením automatických funkcí).

Konstrukce

Olympus E-450 Zadní strana
Levý bok Pravý bok
Horní strana Dolní strana

Tělo – Tělo OLYMPUSu E-450 je konstrukcí velmi podobné OLYMPUSu E-420, E-410 a E-400. Má velmi lehký skelet ze skelných vláken, vyztužujících plast. Stejně, jako E-420 má i E-450 výrazně tvarovaný, pogumovaný grip, umožňující jistější úchop těla fotoaparátu a velký 2,7“ displej. Ovládání je pohodlné a přesné, rozmístění ovládacích prvků vychází z E-400. Ovládání je intuitivní, nedochází k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-systému tradičně na vysoké úrovni. Zepředu má E-450 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je vyskakovací výklopný blesk, sáňky pro systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce, páčka vypínače fotoaparátu, tlačítko ručního vyklopení vestavěného blesku a tlačítko samospouště, integrované s dálkovým ovládáním a sériovým snímáním. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem je umístěn pentaprismatický hledáček s dioptrickou korekcí +1/-3 D. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“ a „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou pouze tlačítka „AEL / AFL“ (zámek expozice a ostření), tlačítko přepínače režimu displeje, možnost programovatelného tl. Fn a křížový volič s potvrzením OK. Na spodní stěně E-450 je kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor s aretací, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

Prostor akumulátoru a paměťových karet. S nasazeným objektivem 2/50
Olympus E-450 Objektiv ZUIKO 2/50 makro Ovládání pro levou ruku

Za objektivem E-450 se nachází malé, vylehčené, vertikálně sklopné zrcadlo (viz animace), nad ním jemná světlá matnice a za ním nový 10 Mpx čip, krytý filtry a fólií ultrazvukového protiprachového zařízení. Čištění senzoru ultrazvukem probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván speciálním, trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu). Rozměry těla E-450 jsou 129.5×91×53 mm (šxvxh) a váha těla 380g.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    09.10.2009 12:28

    ...tento článek tu zcela jistě není od 5.10.2009 ... .-) onehdy...cca, v pondělí jsem u tohoto článku konstatoval(v duchu), že nikomu nestojí za to ani oznámkovat autora ... článek je tu cca. 14 dní ..bez odezvy ... což je smutné ... pro FA ...
    Petr Štefek

  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    10.10.2009 16:47

    Zdravím...přál bych si redukci na oly objektivy:-), citlivost na 1600 dělá zajímavé zrnko a myslím že použitelné v čb, samo, že bez odšumování, to se nepovedlo. Další kvalitní přírůstek, který bude oblíben především u českých žen:-)

  • Carlosk001
    Carlosk001
    13.02.2010 14:24

    Dobrý den, tak si pročítám tuto recenzi a říkám si , že něco velmi podobného jsem už četl. Nedalo mi to a hledal jsem recenze na fotoaparáty E-420 a E410. A jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že toto není test fotoaparátu E-450, ale po třetí test E-410. Jen je přepsáno E-410 na E-450 a přidány nové fotografie. Je mi jasné že velké rozdíly mezi těmito přístroji nejsou, ale takto se snad recenze nedělají.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram