OLYMPUS E-450 pokračuje v řadě malých zrcadlovek od Olympusu se 4/3 systémem. K fotoaparátu jsem měl k dispozici makroobjektiv Zuiko 2/50 a profi objektiv ZUIKO 2.8-3,5/14-54. Více se o fotoaparátu dozvíte v následujícím redakčním testu.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volba jazyků již v základu obsahuje nastavení těchto jazyků: anglicky, německy, francouzsky, španělsky, italsky, rusky, česky, holandsky, dánsky, polsky a dále možnost stažení jednoho dalšího jazyka z 15 volitelných jazyků z interenetu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-450 první snímek do 1,3 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,3 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,2 – 0,3 sec. S použitím blesku lze snímat rychlostí 3,7 obr./sec. V nejvyšším kombinovaném režimu rozlišení RAW pak po max. 9 obr. Následuje kratší prodleva na uložení snímků. V rozlišení HQ lze rychlostí 3 obr./sec. snímat až do zaplnění karty. Uvedené časy neplatí pro režim „živého náhledu“, ve kterém jsou výrazně delší. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu max. 0,2sec. Výdrž baterie udává výrobce až 500 snímků (podle testovacího schématu). Mě se baterii po nafocení cca 380 snímků vybít opravdu nepodařilo.

Kvalita obrazu

Kvalitu obrazu E-450 tvoří především kvalitní optika. Setové objektivy kreslí výborně, ZUIKO DIGITAL ED 50mm 1:2.0 Macro a ZUIKO DIGITAL ED 14–54mm 1:2.8–3,5 SWD ještě lépe. Ve spojení s 10 Mpx čipem a šumovým filtrem tvoří E-450 solidní nástroj. Použití dražší, tzv. profesionální, optiky obrazu jen prospěje, je možné lépe využít kvalit čipu. Fotograf může dát přednost vestavěným scénickým režimům, programu, automatice, nebo si s E-450 může „pohrát“ a nastavení provádět podle svých přání. Snímky pořízené E-450 mají dobrou dynamiku, dobré barevné podání, ostrost i kontrast. Aberace je zanedbatelná. Málokdy jsem na nich objevil rušivé „přepaly“, mám dojem, že automatika mírně podexponovává, objeví-li se v záběru silný jas. Také černobílé snímky jsou velice přirozené, převod do černobílé stupnice zvládne E-450 stejně skvěle, jako je zvládala E-420. Velmi nepříjemným jevem, který provází digitální fotoaparáty od samého počátku je šum. Ten se podařilo již u E-420 radikálně snížit (hlavně šumovým filtrem), takže i u E-450 jej při citlivosti ISO 800 jen tušíme, při ISO 1600 je viditelný, ale příliš neruší. Šum také kolísá s tonalitou snímku. Na světlých plochách se objevuje pouze občas, na tmavých je viditelný zřetelněji, zvláště v protisvětle. V souvislosti se šumem mne opět nadchla kvalita šumového filtru. Zatímco při vypnutém filtru je šum prakticky totožný se šumem u E-400, pak při nastavení na nízkou a standardní redukci šumu tento mizí a celé zpracování přitom nijak podstatně nezměkčuje snímek, detaily jsou stále dobře viditelné a ostré. Teprve při silné redukci šumu se od ISO 800 objevuje ztráta detailů. Naopak, chceme-li tu nejvyšší ostrost a maximum detailů, filtr vypneme a dostaneme z čipu maximum. Snímky velmi získaly při použitím formátu RAW, který lze upravovat pouze v novém editačním softwaru Olympus Master 2.0, dodávaném v balení s tělem E-450 (starší Olympus Mastery nedokáží s RAWem E-420 pracovat).

Velmi dobře pracoval autofokus, zvláště při ostření v nižších hladinách osvětlení. Neváhal ani při silném protisvětle. Automatika WB poměrně dobře vyrovnávala různá osvětlení, ale tomu, kdo potřebuje skutečně přesné barevné podání, doporučuji ruční nastavení vyrovnání bílé.

Stejně, jako u E-420 je obraz z E-450 brilantní, ostrý s přirozenými barvami a velkým rozsahem polotónů. Nebyl problém s přemírou odrazů, ani se závojem. Výrazně se mně líbilo podání černobílých snímků.

Příslušenství

K nasazení na E-450 lze samozřejmě použít příslušenství celého E-systému.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl standardně nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-450 s bleskem a při makrosnímcích.

Olympus E-450 - Test šumu Olympus E-450 - Test práce šumového filtru
Olympus E-450 - Snímek bez uměleckých filtrů Olympus E-450 - Umělecký filtr PopArt
Olympus E-450 - Umělecký filtr SoftFocus Olympus E-450 - Umělecký filtr PinHole
Olympus E-450 - Barevnost Olympus E-450 - Vesnický motiv
Olympus E-450 - Aberace Olympus E-450 - Jemné barvy
Olympus E-450 - Makro Olympus E-450 - Textura
Olympus E-450 - Vyšší kontrast Olympus E-450 - Noční sídliště

Závěr

Fotoaparát OLYMPUS E-450, je svými funkcemi i výkony velmi podobný E-420, rozhodně zachoval to dobré z předchozích modelů a do systému vložil nabídku použitelných kreativních režimů pro fotografy. Začátečníci ocení nízkou cenu pořízení základního setu. Je však třeba počítat s vyššími cenami bohatého originálního příslušenství a originální optiky 4/3 systému. Také výroba levnějších alternativ je ve své nabídce poměrně chudá.

Klady Zápory
Barevné podání Malý obraz na matnici, ztížené ruční ostření
Ovládání Cena příslušenství
Ovládání externích blesků
Kvalitní černobílý režim
Optika

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    09.10.2009 12:28

    ...tento článek tu zcela jistě není od 5.10.2009 ... .-) onehdy...cca, v pondělí jsem u tohoto článku konstatoval(v duchu), že nikomu nestojí za to ani oznámkovat autora ... článek je tu cca. 14 dní ..bez odezvy ... což je smutné ... pro FA ...
    Petr Štefek

  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    10.10.2009 16:47

    Zdravím...přál bych si redukci na oly objektivy:-), citlivost na 1600 dělá zajímavé zrnko a myslím že použitelné v čb, samo, že bez odšumování, to se nepovedlo. Další kvalitní přírůstek, který bude oblíben především u českých žen:-)

  • Carlosk001
    Carlosk001
    13.02.2010 14:24

    Dobrý den, tak si pročítám tuto recenzi a říkám si , že něco velmi podobného jsem už četl. Nedalo mi to a hledal jsem recenze na fotoaparáty E-420 a E410. A jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že toto není test fotoaparátu E-450, ale po třetí test E-410. Jen je přepsáno E-410 na E-450 a přidány nové fotografie. Je mi jasné že velké rozdíly mezi těmito přístroji nejsou, ale takto se snad recenze nedělají.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram