Fotoaparát.cz

OLYMPUS E-450

OLYMPUS E-450 pokračuje v řadě malých zrcadlovek od Olympusu se 4/3 systémem. K fotoaparátu jsem měl k dispozici makroobjektiv Zuiko 2/50 a profi objektiv ZUIKO 2.8-3,5/14-54. Více se o fotoaparátu dozvíte v následujícím redakčním testu.

Úvod

Olympus E-450

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-450 zapůjčila naší redakci k testu firma OLYMPUS C&S s.r.o. Základní balení obsahuje: tělo E-450, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLS-1, nabíječka akumulátorů BCS-1, krytka okuláru EP-5, popruh, CD-ROM Olympus Master 2, CD-ROM Návod k obsluze. Cena samotného těla by se měla pohybovat pod 9 tisíc Kč. Pro úplnost, v setu doublezoom je doporučená cena 13995,–Kč. OLYMPUS E-450 může samozřejmě využívat celého arsenálu 4/3 stadardu Olympus E-systému, přes redukce i systému Olympus OM a závitu M-42 (samozřejmě s určitým omezením automatických funkcí).

Konstrukce

Olympus E-450 Zadní strana
Levý bok Pravý bok
Horní strana Dolní strana

Tělo – Tělo OLYMPUSu E-450 je konstrukcí velmi podobné OLYMPUSu E-420, E-410 a E-400. Má velmi lehký skelet ze skelných vláken, vyztužujících plast. Stejně, jako E-420 má i E-450 výrazně tvarovaný, pogumovaný grip, umožňující jistější úchop těla fotoaparátu a velký 2,7“ displej. Ovládání je pohodlné a přesné, rozmístění ovládacích prvků vychází z E-400. Ovládání je intuitivní, nedochází k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-systému tradičně na vysoké úrovni. Zepředu má E-450 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je vyskakovací výklopný blesk, sáňky pro systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce, páčka vypínače fotoaparátu, tlačítko ručního vyklopení vestavěného blesku a tlačítko samospouště, integrované s dálkovým ovládáním a sériovým snímáním. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem je umístěn pentaprismatický hledáček s dioptrickou korekcí +1/-3 D. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“ a „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou pouze tlačítka „AEL / AFL“ (zámek expozice a ostření), tlačítko přepínače režimu displeje, možnost programovatelného tl. Fn a křížový volič s potvrzením OK. Na spodní stěně E-450 je kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor s aretací, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

Prostor akumulátoru a paměťových karet. S nasazeným objektivem 2/50
Olympus E-450 Objektiv ZUIKO 2/50 makro Ovládání pro levou ruku

Za objektivem E-450 se nachází malé, vylehčené, vertikálně sklopné zrcadlo (viz animace), nad ním jemná světlá matnice a za ním nový 10 Mpx čip, krytý filtry a fólií ultrazvukového protiprachového zařízení. Čištění senzoru ultrazvukem probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván speciálním, trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu). Rozměry těla E-450 jsou 129.5×91×53 mm (šxvxh) a váha těla 380g.

Obrazový senzor a zpracování obrazu – V těle OLYMPUS E-420 je použit nově vyvinutý 11,8 Mpx senzor (10 Mpx efektivních) Live MOS senzor, o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený filtrem primárních barev (RGB), IR filtrem a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr ). Obraz je zpracováván technologií TruePic III. Barevné profily lze volit mezi sRGB / Adobe RGB. Lze zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 1600 (i při aktivovaném blesku), nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR – redukce šumu a šumového LPF filtru. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán v novém formátu ORF (RAW), nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci ¼,1/8 a 1/12. Uložení ve formátu ORF je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Čip

Zaostřování a LCD displej– Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection systém se třemi zaostřovacími body, u E-450 doplněný o systém, pracující s porovnáním kontrastu, známý z kompaktů, s jedenácti zaostřovacími body. Spolehlivě by měl pracovat v rozmezí 0 – 19 EV (ISO 100). S ostřením nebyly vážné problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Na nekontrastních plochách se občas problém s ostřením vyskytl, což je pochopitelné. AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením realizovaným sérií záblesků). Při živém náhledu můžeme volit mezi oběma systémy zaostřování, funkčnost systému porovnání kontrastu je omezena typem objektivu. To lze v menu zohlednit volbou typu objektivu. Celý systém je v E-450 doplněn o funkci „detekce tváře“, známou z kompaktů. Při aktivaci této funkce je rozpoznána lidská tvář na snímku, fotoaparát na ní zaostří a optimalizuje nastavení pro dosažení jejího nejlepšího zobrazení.

Vrátím se k ručnímu zaostřování (viz animace). To je u E-450 stejné, jako u předchozích SLR E-systému. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu pohybující optickou soustavou na požadovanou stranu. Obraz na matnici je úplně stejný, jako u E-420. K pohodlněj­šímu zaostřování na matnici lze pořídit příslušenství Eyecup ME-1, které po nasazení na hledáček zvětší obraz o 20%. Neměl jsem však možnost je vyzkoušet.

Barevný TFT LCD antisluneční displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 230 000 px a uhlopříčkou 6,9cm je též nový. Obraz na něm je ostrý a jasný. Jeho zobrazení můžeme doplnit o měrný kříž, nebo síť kolmic pro udržení horizontu, nebo svislic. Jas displeje i jeho barevné vyvážení můžeme nastavit v patnácti krocích podle svých požadavků.

Hledáček – TTL pentaprizmatický hledáček E-450 je klasicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. V hledáčku s pevnou matnicí jsou k dispozici tyto informace: AF zóna (vyznačená), AE zámek, AF vysvícený bod, měření expozice, expoziční režim, rychlost závěrky, hodnota clony, vyvážení bílé, indikátor úrovně kompenzace expozice, blesk, stav baterie, režim záznamu, počet zbývajících snímků. Bez přerušení je tedy fotograf informován o nejdůležitějších údajích. V TTL hledáčku je na matnici vidět 95% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 0,95×. Hledáček je vybavený krytkou EP-5, pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. To by mohlo zkreslit výsledky měření, není-li u hledáčku oko (typické je fotografování ze stativu se sluncem v zádech). Na hledáčku je nasazena gumová očnice. S hledáčkem se pracovalo celkem dobře, za špatných světelných podmínek se mně zdál hledáček se základním zoomem trochu tmavší, ovšem při použití optiky se světelností 2,8 a větší je hledáček plně použitelný i k manuálnímu zaostřování.

Vestavěný blesk – Vyskakovací blesk je umístěn nad hranolem. Od vestavěného blesku můžeme očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí, Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizaci na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-450 umožňuje nastavení korekcí blesku. Blesk je synchronizován při x synchronizaci s expozičními časy 1/180 – 1/4000 (režim Super FP). Jeho výkon, směrné číslo cca 12, stačí pro přisvětlení, rodinné snímky a snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu, jako blesk vestavěný. E-450 může ovládat přes záblesk vestavěného blesku další, touto funkcí vybavené zábleskové přístroje, nejlépe od Olympusu. Použít můžeme též starší blesky, vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-450.

Vykrytí scény vestavěným bleskem je standardní, při spodní hranici ohniska jsou rohy tmavší, ale na výsledných snímcích to příliš rušivě nepůsobí. Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon, nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externího připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36, FL-50 a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

Olympus E-450  ovládání více blesků, vykrytí záběru.     Olympus E-450 - Intenzita -  vestavěný blesk

Objektivy – K testu E-450 jsem měl zapůjčeny objektiv ZUIKO DIGITAL ED 50mm 1:2.0 Macro a inovovaný ZUIKO DIGITAL ED 14–54mm 1:2.8–3,5 SWD. Jejich obrazové kvality jsou jak v oblasti makro tak i v běžných režimech excelentní. Dále jsem měl k dispozici dva objektivy známé již z testu E-400. Základní ED 14–42mm 1:3.5–5.6 a tele ED 40–150mm 1:4.0–5.6. Byly popsány v testu E-400. Mají menší světelnost, kresba je však výborná. Obvyklé je malé, soudkovité zkreslení na širokém konci objektivu, na nejdelším konci je zkreslení neznatelné. Kvality optiky všech těchto objektivů plně využijeme teprve zpracováním formátu ORF (RAW).

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme páčkovým vypínačem pod voličem režimů na horní stěně E-450 Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Tento parametr jde jednoduše změnit za současného zachování správné expozice nastavovacím kolečkem za voličem režimů. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Makro“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol, ale lze v nich některá nastavení měnit. Pro potřeby rychlého nastavení optimálních parametrů má E-450 naprogramováno 18 scénických režimů. Ukládat snímky lze ve formátech RAW a JPEG, nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-450 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu, který je v činnosti i při prohlížení snímků.

Expozici dovolí E-450 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit dlouhé časy B (bulb), který může držet otevřenou závěrku až 30 minut. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tl. funkce a kruhovým voličem pod voličem režimů nastavíme její parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 sec. a 12-ti sec.

Pod reklamním heslem: „Každý může být uměleckým fotografem“ uvádí Olympus v E-450 několik tzv. Uměleckých funkcí, které mají onu přeměnu začátečníka v umělce zajistit. Jsou to funkce použité již v E-30 a E-620 a odbouráme-li reklamní nadsázku, evokující představy o zcela nekontrolovaném množení uměleckých fotografů, zbudou tři kreativní režimy, použitelné k ozvláštnění našich fotografických souborů. Pokud jsou vybrány a použity záměrně, k umocnění fotografované scény, můžeme je pak vnímat i jako „umělecké“.

Jsou to (cituji z materiálů Olympus):

PopArt

Filtr Pop Art transformuje normální každodenní výjevy do jasných a plně barevných pop-artových scén. Posílením saturace a výraznosti barev dociluje tento filtr živého stylu připomínajícího volnost a lehkost pop-artového období.

SoftFocus

Filtr měkkého rozostření ponoří snímky do éterické, snové atmosféry. Barvy se zdají měkčí a teplejší a propůjčí vaším snímkům styl jiných časů.

PinHole

Efekt dírkové kamery ztmaví okraje záběru, přitáhne oči k centrálnímu motivu a dodá snímku až tajemnou náladu.

Menu – Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo v tabulce na displeji (ta může být pohotovostní, jen s nejdůležitějšími funkcemi, nebo úplná) a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k dokonalému vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (2000 – 14000 K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici s možností tónování v sépiových odstínech. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru. Doplněno je též funkcí histogramu.

Stavový displej zobrazuje tyto nejdůležitější hodnoty nastavení: Měřící režim, Expoziční režim, Hodnota clony, Rychlost závěrky, Náhled expozičních úrovní, Úroveň kompenzace blesku, Indikátor kompenzace expozice, AE bracketing, ISO, Barevný prostor, Režim záznamu, Gradace, Kompenzační stupeň barevné saturace, Úroveň kompenzace ostrosti, Úroveň kompenzace kontrastu, Vyvážení bílé, Úroveň kompenzace vyvážení bílé, Redukce šumu, AEL upozornění, Režim blesku, Zaostřovací režim, AF zóna, Režim snímání, Počet uložitelných snímků, Paměťová karta, Indikátor nabití , Rozpoznání obličeje.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 14×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich dobře posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,2 sec. Po připojení příslušného kabelu do sdruženého konektoru v E-450 lze přehrát na TV, nebo přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je E-450 vybavená konečně již rychlým portem USB 2.2. Snímky lze v PC zpracovat dodaným softwarem OLYMPUS Master 2. Tento software umožňuje i poměrně přehlednou archivaci snímků. Pro náročnější úpravy je však lépe používat profesionální softwary typu Photoshop nebo Zoner.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet, řadit do kalendáře a zobrazovat až 100 snímků na ploše displeje. Dále můžeme s vybranými snímky tvořit Slideshow, uzamknout snímky proti přemazání, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd.

V playbacku snímku lze zobrazit: Expoziční režim, měřící režim, rychlost závěrky, hodnota clony, úroveň kompenzace expozice, ISO, barevný prostor, režim vyvážení bílé, úroveň kompenzace vyvážení bílé, ohnisková vzdálenost, zaostřovací zóna, typ souboru, režim snímku, název souboru, velikost obrazu, zaznamenaný typ karty, Náhled expozičních úrovní Histogram (R,G,B režim), indikace přeexpozice, indikace podexpozice.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volba jazyků již v základu obsahuje nastavení těchto jazyků: anglicky, německy, francouzsky, španělsky, italsky, rusky, česky, holandsky, dánsky, polsky a dále možnost stažení jednoho dalšího jazyka z 15 volitelných jazyků z interenetu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-450 první snímek do 1,3 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,3 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,2 – 0,3 sec. S použitím blesku lze snímat rychlostí 3,7 obr./sec. V nejvyšším kombinovaném režimu rozlišení RAW pak po max. 9 obr. Následuje kratší prodleva na uložení snímků. V rozlišení HQ lze rychlostí 3 obr./sec. snímat až do zaplnění karty. Uvedené časy neplatí pro režim „živého náhledu“, ve kterém jsou výrazně delší. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu max. 0,2sec. Výdrž baterie udává výrobce až 500 snímků (podle testovacího schématu). Mě se baterii po nafocení cca 380 snímků vybít opravdu nepodařilo.

Kvalita obrazu

Kvalitu obrazu E-450 tvoří především kvalitní optika. Setové objektivy kreslí výborně, ZUIKO DIGITAL ED 50mm 1:2.0 Macro a ZUIKO DIGITAL ED 14–54mm 1:2.8–3,5 SWD ještě lépe. Ve spojení s 10 Mpx čipem a šumovým filtrem tvoří E-450 solidní nástroj. Použití dražší, tzv. profesionální, optiky obrazu jen prospěje, je možné lépe využít kvalit čipu. Fotograf může dát přednost vestavěným scénickým režimům, programu, automatice, nebo si s E-450 může „pohrát“ a nastavení provádět podle svých přání. Snímky pořízené E-450 mají dobrou dynamiku, dobré barevné podání, ostrost i kontrast. Aberace je zanedbatelná. Málokdy jsem na nich objevil rušivé „přepaly“, mám dojem, že automatika mírně podexponovává, objeví-li se v záběru silný jas. Také černobílé snímky jsou velice přirozené, převod do černobílé stupnice zvládne E-450 stejně skvěle, jako je zvládala E-420. Velmi nepříjemným jevem, který provází digitální fotoaparáty od samého počátku je šum. Ten se podařilo již u E-420 radikálně snížit (hlavně šumovým filtrem), takže i u E-450 jej při citlivosti ISO 800 jen tušíme, při ISO 1600 je viditelný, ale příliš neruší. Šum také kolísá s tonalitou snímku. Na světlých plochách se objevuje pouze občas, na tmavých je viditelný zřetelněji, zvláště v protisvětle. V souvislosti se šumem mne opět nadchla kvalita šumového filtru. Zatímco při vypnutém filtru je šum prakticky totožný se šumem u E-400, pak při nastavení na nízkou a standardní redukci šumu tento mizí a celé zpracování přitom nijak podstatně nezměkčuje snímek, detaily jsou stále dobře viditelné a ostré. Teprve při silné redukci šumu se od ISO 800 objevuje ztráta detailů. Naopak, chceme-li tu nejvyšší ostrost a maximum detailů, filtr vypneme a dostaneme z čipu maximum. Snímky velmi získaly při použitím formátu RAW, který lze upravovat pouze v novém editačním softwaru Olympus Master 2.0, dodávaném v balení s tělem E-450 (starší Olympus Mastery nedokáží s RAWem E-420 pracovat).

Velmi dobře pracoval autofokus, zvláště při ostření v nižších hladinách osvětlení. Neváhal ani při silném protisvětle. Automatika WB poměrně dobře vyrovnávala různá osvětlení, ale tomu, kdo potřebuje skutečně přesné barevné podání, doporučuji ruční nastavení vyrovnání bílé.

Stejně, jako u E-420 je obraz z E-450 brilantní, ostrý s přirozenými barvami a velkým rozsahem polotónů. Nebyl problém s přemírou odrazů, ani se závojem. Výrazně se mně líbilo podání černobílých snímků.

Příslušenství

K nasazení na E-450 lze samozřejmě použít příslušenství celého E-systému.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl standardně nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-450 s bleskem a při makrosnímcích.

Olympus E-450 - Test šumu Olympus E-450 - Test práce šumového filtru
Olympus E-450 - Snímek bez uměleckých filtrů Olympus E-450 - Umělecký filtr PopArt
Olympus E-450 - Umělecký filtr SoftFocus Olympus E-450 - Umělecký filtr PinHole
Olympus E-450 - Barevnost Olympus E-450 - Vesnický motiv
Olympus E-450 - Aberace Olympus E-450 - Jemné barvy
Olympus E-450 - Makro Olympus E-450 - Textura
Olympus E-450 - Vyšší kontrast Olympus E-450 - Noční sídliště

Závěr

Fotoaparát OLYMPUS E-450, je svými funkcemi i výkony velmi podobný E-420, rozhodně zachoval to dobré z předchozích modelů a do systému vložil nabídku použitelných kreativních režimů pro fotografy. Začátečníci ocení nízkou cenu pořízení základního setu. Je však třeba počítat s vyššími cenami bohatého originálního příslušenství a originální optiky 4/3 systému. Také výroba levnějších alternativ je ve své nabídce poměrně chudá.

Klady Zápory
Barevné podání Malý obraz na matnici, ztížené ruční ostření
Ovládání Cena příslušenství
Ovládání externích blesků
Kvalitní černobílý režim
Optika