Bryan Peterson: Naučte se používat expoziční čas kreativně

Letos na jaře se na našich pultech objevila další názorná příručka od známého fotografa Bryana Petersona: „Naučte se používat expoziční čas kreativně“. Ústřední motto knihy zní: "Poznejte, jak zachytit a vyjádřit pohyb a fotografovat při nízké hladině osvětlení". Cenné rady a informace jsou doplněny bohatou fotodokumentací. Více o tipu do vaší knihovny najdete v článku.

5. kapitola: Kompozice

„Dvě konstanty ve fotografické tvorbě jsou Kam zamířit a Kde je nejlepší stanoviště. Dobrá zpráva zní, že oběma se můžete naučit: naučit se „vidět“ a naučit se „umění“ kompozice.

Věřím, že výčet základních pravidel kompozice už ani neočekáváte. Bryan Peterson pro zdůraznění pohybu používá nejčastěji následující:

  • zaplňte rámeček
  • ponechejte akci prostor
  • pravidlo třetin
  • práce v diagonále

Závěr

Na závěr uvedu slova Bryana Petersona určená čtenářům této knihy:
„Fotografování scén naplněných pohybem může být bezpochyby celoživotním hledáním. Možná se stanete proslulým sportovním fotografem nebo budete prostě jen kreativnějším amatérským pozorovatelem zaznamenávajícím vše, co vidíte. Ale ať už budete podnikat se svou fotografickou vášní cokoli, vaším dlouhodobým studijním námětem by mělo být vytěžení tématu z jakékoli situace. To vám pomůže jak prohloubit svou zálibu, tak posílit své dovednosti v oblasti kompozice.“

Dostatek informací pro své zlepšení zde najdou začátečníci i pokročilí fotografové. Pro někoho to budou nové informace, pro druhého spíš zamyšlení nad původem vzniku fotografie. Kniha, nebo učebnice, je psána poutavým způsobem, jež přitáhne každého, kdo se o fotografování zajímá hlouběji.

Snad jediné, co se dá autorovi nebo překladateli knihy vytknout, je absence slovníčku nebo seznamu názvosloví pro některé technické výrazy, které jsou cizí začínajícím a dokonce i některým pokročilejším fotografům.

Autor: Bryan Peterson
Nakladatelství: Zoner Press
Překlad: Alena Volná, Petr Volný
Rozměry: 210×278
Datum vydání: 2008
Počet stran: 160
Typ vazby: brožovaná
Přílohy: - Barva: celobarevná
ISBN: 978–80–86815–61–9
Katalogový kód: ZR744
Běžná cena: 349 Kč

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dream
    Dream
    12.06.2008 13:44

    Mno, proč ne... pro nás ve věčném pressu, jedna z možností jak se něčemu přiučit... díky za článek.

  • Rudi Klier
    Rudi Klier
    12.06.2008 15:08

    zrovna tuhle jsem si zrovna půjčil v knihovně :)

  • Josef Omelka
    Josef Omelka
    12.06.2008 19:47

    další skvělá kniha od Bryana Petersona, doporučuji

  • Tomas Tomynovic Tomyno
    Tomas Tomynovic Tomyno
    12.06.2008 23:19

    Taktiez uz ju mam doma super citanie super rady od skveleho fotografa!

  • Taffey
    Taffey
    13.06.2008 00:01

    Měl jsem ji doma. Je to takový fotografický slabikář pro základní školu. Pro střední skoly ale nevhodná. Je tam takové to fotografické sčítání, odčítání, násobení a dělení. O složitějších matematických operacích se tam ale nedočteme. Ale je dobře, že tato kniha existuje a doporučoval bych každému, kdo si koupí svůj první foťák, aby si knihu přečetl. Pokud ale fotíte s nastaveným plným automatem, pak by to bylo házení perel sviním. Ten název totiž přesně vystihuje obsah. Kdysi vycházely podobné články v časopisu Československá fotografie. Hltal jsem každé slovo. Děsně mi to pomohlo. A hlavně jsem si při čtení uvědomil, jak záludná ale krásná fotografie může být. Smysl této knihy vidím především v něčem takovém.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    13.06.2008 10:04

    Kdyz jsme u tech ZS a SS. Cilovou skupinou pro tuto ucebnici/knihu jsou vyssi rocniky ZS nebo nizsi rocniky SS. Definice pojmu jako expozice, cas, svetlo uz zde vysvetlovany nejsou, ocekava se, ze uz je znate a chcete lepe vyuzivat. Vyhodu techto knih vidim v tom, ze pojmy jsou vysvetleny na velmi dobrych prikladech. Obecne, pri vsem, co se ucime, prochazime ruznymi fazemi - seznameni s pojmem, znalost pojmu, umet pouzivat pojem vedome, pouzivat ho automaticky, pouzivat ho kreativne, upevnovat si ho atd.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram