Rostislav Stach, Fotolovy

Fotografování zvířat je jedno z nejpopulárnějších „odvětví“ fotografie. Jak ovšem pořídit snímky expozičně i kompozičně správné, snímky s přidanou hodnotou autora, které jsou popisné i kreativní zároveň? K pořízení takových snímků by vám mohla dopomoci nová kniha vydavatelství Zoner Press od našeho předního fotografa divoké přírody Rostislava Stacha: Fotolovy, naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě.

Autora dnešního knihtipu Vám jistě nemusím obsáhleji představovat. Široké fotící i nefotící veřejnosti je Rostislav Stach znám jako autor nádherných snímků divokých zvířat, publikovaných v mnoha časopisech a propagačních materiálech. Jeho snímky jsou důvěrně známy i čtenářům a přispěvatelům FotoAparátu.cz. Velké portfolio fotografií je možné shlédnout i na autorově webu: www.fotolovy.cz. Do současnosti nafotil 350 druhů savců, ptáků, plazů, obojživelníků a hmyzu na více než 40 000 snímcích.

Vydání knihy Fotolovy, naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě bylo proto velmi potěšující a očekávanou událostí. Vždyť, kdo z fotografů, kteří se snaží více či méně úspěšně fotit zvířata, by se nechtěl přiblížit kvalitě snímků Rostislava Stacha. Myslím, že kniha naplnila vrchovatou měrou a v mnohém předčila tato očekávání.

Kniha je dělena do čtyř logických kapitol: Fotografická výbava, Základy dobré fotografie, Praxe a Fotografování v ročních obdobích. Čili, nejdříve je nutné opatřit si odpovídající fotovýbavu, naučit se základy skladby fotografického obrazu a správné expozice, pak hurá do lesů a polí a to v každém ročním období.

Fotografická výbava je pro fotografa divoké přírody a zvířat zvlášť alfou a omegou. Autor knihy dává jasně najevo, že s kompaktním fotoaparátem lze fotit některé objekty a situace v říši zvířat, ovšem zrcadlovka s příslušnou sadou objektivů je to, na co by měl fotograf, který chce vážně fotit zvířata rychle našetřit. Rostislav Stach se zabývá výbavou od a do z, nevynechává nic podstatného, lépe řečeno nic. Začíná těly digitálních zrcadlovek (Rostislav Stach fotí v drtivé většině digitálně a plně aparáty Canon) a pokračuje objektivy, přičemž zdůvodňuje, proč ta která „skla“ jsou vhodná k focení zvířat a doporučuje konkrétní produkty. Také ostatní výbava je zmíněna s velkou pečlivostí, navíc je vše dokumentováno na fotografiích. Čtenář si tak velmi rychle udělá představu. Velmi pěkně a názorně je například popsáno odpalování spouště pomocí dálkového RC ovládání. Rady o některých druzích příslušenství, jako stativ je navíc shrnuto do tzv. několika tipů (zpravidla na stránku:-). Autor se rád se čtenářem podělí o své „know-how“, jako například ochranu a maskování objektivů pomocí ustřižených nohavic nebo vojenských podkolenek, potažení noh stativu pěnovou hmotou, čímž se zabrání nechtěnému cinknutí a vyplašení objektu zájmu. Svěří se i s takovým detailem, jakým je přejmenovávání souborů při archivaci a uspořádání fotografií podle živočišného druhu na disku. Žádná rada není ovšem podána jako dogma, je to spíš rada typu „Jak to dělám já“.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Libor T.
    Libor T.
    07.03.2007 21:08

    Výborná kniha

  • Ivan Zykán
    Ivan Zykán
    08.03.2007 11:50

    Nemuze v tom rozdilnem vnimani "hloubky ostrosti", nebo jak spis bylo receno, bokehu, hrat roli i rozdilny pocet lamel ve clone?

  • Stanislav Mitáč
    Stanislav Mitáč
    10.03.2007 12:48

    Knížka je fajn, autorovi se vyvedla a moc mu k ní gratuluji. Jen bych dodal, že rozlišení se neudává v MB, ale v MPix, je to hned v první kapitole. Porovnání hloubky ostrosti u zoomu a pevného skla beru jako dobrou autorovu zkušenost...

  • Kolbiš
    Kolbiš
    16.03.2007 10:15

    To Martin: Takže ten mobil co jsi mi dal "končí" na adrese www.sema-louny.cz, což je něco malinko jiného jak www.sema.cz. V každém případě dnes ten člověk neví, jestli tento konkrétní přístřešek bude, Předpokládá, že spíš doje něco podobného, ale pochybuje, že to bude mít maskovací zabarvení. Mám ale sledovat zmíněný web www.sema-louny.cz a pokud se tam objeví, tak objednat. Tvrdil, že pokud se tam neobjeví do konce září, tak už určitě nebude.

  • Petr Kozel
    Petr Kozel
    02.09.2007 09:19

    V knize je spoustu skvělích obrázků na kvalitním papíře, ale jinak si myslim, že pokud je to kniha o učení, tak se spoustu věcí nedá použít. Člověk si to celé musí vyzkoušet a osahat stejně sám ( né každej má vodní vor, nebo přenosný kryt..) aby dosáhl dobrého výsledku.. Co se týče mě tak text ve knize mě mnoho nedal.. To ale neznamená, že tím chci říct, že je to špatná kniha.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (36)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram