Michael Freeman: Perfektní expozice

Mezinárodně uznávaný fotograf Michael Freeman je autorem řady populárních publikací. Kniha "Perfektní expozice" je dobrým tipem hlavně pro vyspělejší fotografy, ale i pro ty, kdo mají v měření expozice menší praxi. Autor se nedívá na expozici jako technokrat, ale ukazuje pohled kreativního fotografa. Dovíte se, proč vás RAW formát nemusí spasit v každé situaci.

Michael Freeman je jedním z publikačně nejplodnějších fotografů, který se zabývá cestovatelskou fotografií. Máme v naší knihovně jeho knihy ještě z doby filmu. Michael dnes píše především o digitální fotografii. Znalosti klasické fotografie jsou jeho velkou výhodou, neboť je schopen posuzovat nové technologie z pohledu fotografa se širokým rozhledem.

Digitální technologie otevřely fotografii širokému okruhu zájemců. Většina lidí jsou však uživatelé kompaktů, kteří chtějí pouze mačkat spoušť a získávat pokud možnost ostré obrázky. Pro ně samozřejmě tato kniha není. Je určena pro všechny, kteří chtějí ve fotografii tvořit a vyjádřit fotografií více. Je překvapivé, že dnes řada lidí, kteří vlastní digitální zrcadlovku s množstvím sofistikovaných systémů měření expozice, vůbec nechápe, proč tam vlastně jsou. Vždyť prý stačí jen histogram. Podle mne je kniha dobrým tipem hlavně pro vyspělejší fotografy. Musím říci, že na první pohled se mi kniha příliš nelíbila. Zaujala mne kapitola o aplikaci zonálního systému z černobílé fotografie do digitálu. Pak jsem se vrátil zpět k dalším kapitolám a našel jsem i zde řadu zajímavých pohledů.

První kapitola nazvaná „Rychle a spolehlivě“ se zabývá rozhodovacím procesem, který musí proběhnout v hlavě fotografa ve zlomcích vteřiny, kdy se musí rozhodnout, jak nastavit expozici co nejlépe. Kapitola „Technické základy“ je napsána srozumitelně, najdete zde technické základy měření expozice a jsou zde popsány různé způsoby měření. Autor se nedívá na expozici jako technokrat, ale ukazuje pohled kreativního fotografa. Ukáže, proč vás RAW formát nemusí spasit, pokud nebudete umět správně exponovat.

Třetí kapitola nazvaná „Dvanáct typů“, čímž se myslí typy expozičních scén, je podle mne učena především pro fotografy s menší praxí v měření expozice. Z tohoto hlediska může být užitečná, neboť učí ty méně zkušené analyzovat jednotlivé typy scén.

Čtvrtou kapitolu „Sloh“ považuji za nejlepší část knihy. Je to velmi dobrý pohled na to, jak kreativně exponovat včetně již zmíněného pohledu přes zóny, jak přistoupit k přepalům, hlubokým stínům, o exponování černobíle, high key a low key, co je barevná paměť.

Poslední kapitola „Zpracování“ je spíše jakýmsi úvodem pro techniky řešení situací s extrémně vysokým kontrastem jako slučování expozic a HDRI. Dozvíte se, co existuje, ale praktické informace zde moc nenajdete.

Kniha má doporučenou cenu 329 Kč.
Publikaci můžete zakoupit přímo na stránkách vydavatelství Zoner Press.

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • aktij
    aktij
    02.12.2009 10:59

    DObrý den, prosím o radu, taťka si koupil Nikon D90 a chteli bychom mu koupit nejakou knihu na vanoce:-) nektere knihy jsem videla propaguji dig.zrcadlovky zn. Canon tak nevim ktere publikace jsou "univerzalni" a slouzi jako radce pro Nikon D90, dekuji za jakekoliv tipy na publikace:-)

  • PaK
    PaK
    05.12.2009 23:05

    Přímo fotoaparátů Nikon se týkají dvě knihy: "Fotografie - rozhodující momenty" a "Hot shoe - žhavé výstřely z malých blesků". Autorem obou je Joe McNally, který publikuje fotografie v nejvýznamnějších světových časopisech... a velmi úzce spolupracuje se společností Nikon.

  • Martin Zimmerman
    Martin Zimmerman
    04.01.2010 14:03

    Tak jsem knihu dostal pod stromek a ... děs. Je sice pravda, že jsem tam pochytil některé zajímavé myšlenky o kterých jsem nevěděl, ale způsob provedení a hlavně překladu mě docela udivil. Některé odborné termíny jsou divně přeloženy (zprzněny do podoby divného slovního paskvilu), není vyjímkou, že na každé druhé straně nacházím slova co nedávají význam a po nějaké chvilce čitatel zjistí, že to jsou vlastně tři spojená slova co nejsou oddělena mezerou a nejvíc mě dojal komentář u obrázku, kde překladatel přiznává, že nepochopil význam obrázku a vyzívá ostatní, kteří by případně obrázek pochopili aby informovali společnost a informace bude doplněna na web.
    Větší FUŠEŘINU co se týče vydání knihy jsem neviděl. Shodou okolností stojím u projektu, kde se cca 1000 stranová kniha převádí z AJ do češtiny a po vysázení jednotlivých kapitol dochází k revizím a opravám (na každou kapitolu tak 5 revizí) a až pak to jde do ostrého tisku.
    Tak to asi tak z mojí strany. Osobně doporučuji pozorně prohlédnout v knihkupectví a pak se rozhodnout zda koupit či ne.

  • PaK
    PaK
    31.01.2010 20:22

    2 Zimmerman: Nechci být rýpavý, ale neodpustím si to: Nejprve zkuste, vážený pane, zvládnout slova typu "výjimkou", "vyzývám", čárky v souvětí atd. Potom Vám snad budu i věřit Váš názor. Rovněž pochybuji, že byste pochopil význam obrázků, u kterých je ona zmiňovaná poznámka. Do dnešního dne nedorazil žádný komentář k tomuto problému. Já se nestydím za to, že jsem tuto sadu obrázků nedokázal plně přijmout, a dovoluji si tvrdit, že s tím asi má problém i většina čtenářů – pokud se nad snímky zamysleli. Chápu smysl a princip, ale uvedené ukázky mi zcela nesedí.

  • Martin Zimmerman
    Martin Zimmerman
    09.02.2010 08:58

    Koukám, že i reakce jsem se dočkal. Ano jak jste poznamenal tak i já mám problémy s češtinou :-) možná víc než ostatní a k tomu je potřeba přihlédnout v okamžiku kdy mám něco prodávat. Tím pádem to nechám někomu zkontrolovat, abych měl jistotu, že jsem se nedopustil omylu. Ono totiž člověk po čase zjistí, že pokud píše delší texty, tak je naprosto kontraproduktivní si kontrolovat svoji práci sám. Autor totiž obsah textu zná a i když je v textu nějaká chyba tak si jí nevšimne. Proto mě udivuje množství chyb v publikaci. Ke zmíněným obrázkům - v tom případě asi nedozrál čas publikovat onu knihu a raději se snažit všemožně kontaktovat autora (neříkám, že jste se o to nepokusili) než vydat nedokončenou práci.
    Autorovi překladu přeji hodně elánu do další práce a více zdařilejších překladů než byl tento.
    MartinZ

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram