Vladislav T. Jiroušek: "Jak jsem fotografoval zvířata"

Na stole přede mnou je další kniha z nakladatelství Zoner PRESS, která jistě potěší čtenáře/fotografy z řad těch, kteří tráví dlouhé hodiny i dny skryti v houští nebo improvizovaném maskovaném přístřešku nebo hledají ten pravý úhel pro neobvyklý pohled na živočicha v ZOO, aby si domů odnesli exponované filmy nebo paměťové karty plné snímků zvířat. Představím Vám knihu Vladislava T. Jirouška: Jak jsem fotografoval zvířata.

Kniha „Jak jsem fotografoval zvířata“ Vladislava T. Jirouška vyšla v letošním roce v edici Encyklopedie grafika a fotografie, v nakladatelství Zoner PRESS. Publikace zachovává téměř čtvercový formát dalších knih zmíněné edice a na 144 stranách nabízí desítky fotografií zvířat.

K napsání knihy opravňuje Vladislava T. Jirouška odborná erudovanost a vlastnictví jednoho z největších archívů fotografií živočichů nejen u nás. V první řadě to jsou však skvělé snímky zvířat ze zajetí i volné přírody. Autor působil 38 let jako ředitel ZOO v Jihlavě, v současné době je prezidentem Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Své snímky prezentoval na řadě výstav u nás i ve světě. Jak sám na stránkách knihy píše, cítí se být fotografujícím zoologem, není studovaný fotograf. Při exponování snímků nehledí na kompozici, zakořeněná kompoziční pravidla naopak porušuje a přesto jsou výsledkem vynikající snímky. Možná právě proto…

V knize je publikováno velké množství snímků zvířat a je dobré podotknout, že všechna jsou pro našince exotická. Autor sám v knize píše, že se věnuje fotografii právě cizokrajných zvířat, která u nás můžeme obdivovat pouze v zoologických zahradách. Za zvířaty putuje do zoologických zahrad a především do více či méně odlehlých koutů naší planety. Snímky doposud neexponoval jen v Arktidě a Antarktidě. Autor knihy fotí převážně analogovými přístroji, digitální technika jej „zasáhla“ zatím jen okrajově.

Kniha je rozdělena do dvou logických částí. První část, „Jak na to“, je věnována teorii, tím myslím rady ohledně vybavení, techniky i chování se v přírodě, v druhé, praktické části naleznete snímky zvířat, rozdělené podle místa, kde byly exponovány: Fotografujeme ve volné přírodě, Fotografujeme v zoologické zahradě, Fotografujeme portréty zvířat, fotografujeme s bleskem a konečně Fotografujeme ve studiu..

Pojďme se podrobněji podívat, co v které části knihy naleznete.

Jak jsem napsal výše, v teoretické části Jak na to se lze dočíst, co musí mít, vlastnit či umět fotograf zvířat. Velkou devizou autora je, že vždy ví, co fotí, vyzná se v systematické zoologii, zoogeografii všech živočichů, ale i v etologii a anatomii konkrétního zvířete. Od těchto znalostí se odvíjí vše další. Ví, kdy zvířata odpočívají nebo jsou naopak aktivní a kdy je tedy nejlepší je fotit. Podle toho volí i „nádobíčko“: aparát, stativ, objektivy, filmy.

V této části autor dále popisuje, jaké vybavení používá a proč, jaké objektivy, aparáty, stativy, filmy a záblesková zařízení volí. Zachází i do podrobností, svěřuje se, jaké programové vybavení používá při archivaci digitálních nebo digitalizovaných snímků. Autor radí, která zavazadla se mu nejvíce osvědčila při transportu techniky.

V dalších kapitolách prvé části se Vladislav T. Jiroušek zabývá podmínkami pro vznik úspěšné a výborné fotografie zvířat, základními veličinami expozice – světlem a clonou. Celkem podrobně na stránkách knihy rozebírá světelné podmínky a aktivitu živočichů v afrických savanách i v tropických deštných pralesích a jim podřízený režim dne fotografa. Prozrazuje své tipy a triky při fotografování živočichů v zoologických zahradách, fotografování hmyzu, plazů, ryb a malých savců, při jejichž čtení vám jen tak mimochodem unikne ono „a jooo…“ pochopení.

Další část, jak jsem již předeslal, je věnována snímkům zvířat. Spousta čtenářů začne číst a prohlížet knihu právě zde. 103 stran fotografií, 103 konkrétních příběhů a 103 rad a tipů současně. Každá z fotografií je doplněna krátkým textem o vzniku fotografie, údaji o expozici a technice, stejně jako názvem zvířete. Každý snímek a text zároveň je opatřen číslem a konkrétní radou, jak zlepšit své snímky anebo i přístup k fotografování zvířat. Text bývá často i o zvířatech samotných a o „příhodách z natáčení“. V těchto popiscích se odráží autorovo hluboké znalosti exotické (především africké) přírody a zvířat, ve fotografiích samotných cit pro vystižení správného, často rozhodujícího okamžiku. Vladislav T. Jiroušek dokazuje, že i „středovka“ může být velmi povedenou fotkou a že světlo a správně zvolená expozice dělá z výborné fotografie vynikající.

Kniha je určena všem, kdo mají rádi přírodu a zvířata. Ani není nutné být fotograf. Ten, kdo nefotí, po přečtení publikace možná vyrazí na nákup fototechniky, následně k nejbližšímu rybníku, lesu nebo zoologické zahradě. Ti, kdo fotí a nejsou spokojeni s výsledky svého snažení anebo součtem bodů a jejich průměru v galerii FotoAparátu.cz v knize možná naleznou návody k všestranné nápravě a spokojenosti. A Ti, co už nemají ve svých snímcích více co zlepšovat, se možná rádi podívají, jak zvířata fotí jiní.

Další fotografie Vladislava T. Jirouška můžete vidět na www.zoo-foto.cz, jeho prezentaci lze shlédnout i na stránkách World Webphoto gallery (www.wwg.cz).

Pokud ještě váháte s nákupem, nabízím zde několik ukázek snímků z knihy Vladislava T. Jirouška – Jak jsem fotografoval zvířata.

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram