Zoner Press - AKT

Lidské tělo vždy lákalo umělce všech oborů. Pro básníky, sochaře, malíře bylo, je a bude věčnou inspirací. Nejinak je tomu ve fotografii. V nové knize z nakladatelství Zoner Press se o tom můžete přesvědčit. Kniha má název AKT – naučte se fotografovat kreativně, my se vám jí pokusíme v následujícím Knihtipu představit.

Nakladatelství Zoner Press dokazuje stále více vrchovatou měrou, že hodlá doplnit mezery českého národa ve znalostech teorie fotografie. V edici encyklopedie grafika a fotografa vydalo v nedávné době knihu pod názvem AKT, s podtitulem naučte se fotografovat kreativně.

Pro mnohé z nás, a nemusíme se nutně zabývat fotografií, má slovo AKT stále příchuť zakázaného ovoce. Něco, na co se díváme tak, že se jako nedíváme – škvírou mezi prsty, kterými si zakrýváme (jako) oči. Když si myslíme, že se nikdo nedívá – to aby si o nás nemysleli… Není to škoda? Asi ne. Protože pokud by se krása aktu zbavila roušky tajemství, mystiky, tabu, pak by dozajista to sladké zakázané ovoce rázem ztrpklo.

Předložená kniha se nesnaží odtabuizovávat. Vždyť si ji každý může prohlédnout a pročítat sám, skryt před zraky škarohlídů a pokrytců. A určitě si ji nějaký neortodoxní pokrytec prohlédne také a konečně zjistí, jak moc se mýlil.

Předložená kniha totiž ukazuje, kolik podob má ztvárnění aktu, kolik možností se při zachycení krás lidského těla nabízí a já si rozhodně myslím, že zdaleka nevyčerpala všechny možnosti. To ani nelze. Tak jako se fotograf krajinář stále vrací na známá místa a snímá krajinu v různých obdobích a denních dobách, tak jako se dva krajináři dívají na ten samý kus krajiny trochu více či méně rozdílným pohledem, zrovna tak dva fotografové, kteří fotí akty, pojmou jeden model přinejmenším trochu jinak. V této knize je těch různých pohledů 23. Jedna z věcí, která vás totiž možná překvapí, je to, že kniha má plných 23 autorů! 23 autorů – fotografů. 23 fotografů – 23 různých pohledů na dané téma. Každý z fotografů se na lidské tělo dívá trošku jinak, každý z nich akt pojímá podle svého. Těchto 23 různých pohledů je dostatečným důkazem toho, že lidské tělo je nevyčerpatelná studnice inspirace. Nakladatelství Zoner Press se podařilo vtěsnat do více než 220 stran 23 výpovědí a souborů fotografií našich nejznámějších fotografů aktu. Někteří z nich své dílo již dále rozšířit nemohou. To však nevadí. František Drtikol i Taras Kuščynskyj oslovují milovníky krásy lidského těla, aktu a fotografie i dnes a troufám si říci, že ještě dlouho budou.

Kniha je rozdělena do dvou částí. V první části se čtenář dozví o aktu jako pojmu, o druzích aktu a jak balancovat na tenké linii mezi aktem a pornografií. Významnou část tohoto oddílu zaujímá velmi dobře zpracovaný pohled do historie fotoaktu. Jakkoliv je stručný, je výstižný, nenudí a je napsaný svižně a zajímavě a je hojně proložen ukázkami z tvorby autorů z celého světa.

Napsal jsem ze dvou částí, avšak velmi důležitých je i zhruba 15 posledních stránek úvodu. Je na nich totiž vysvětleno fotografování aktu z estetické, právní a především technické stránky. Stati o fototechnice, světle, formách tvůrčí stylizace a právních vztazích modelu a fotografa. Velmi povedené je závěrečné shrnutí teorie fotografování aktu do třinácti bodů.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Miroslav Kormoš
    Miroslav Kormoš
    21.11.2007 09:24

    Skvelá knižka! Kategória "musíš mať" :-) ...a tak mám :-D

  • René Dus
    René Dus
    21.11.2007 11:57

    Taky mám. Dostal jsem ji zadarmo od kamaráda a i když akt nefotím a asi ani nikdy nebudu, nezbývá mi než ji doporučit. Nádherné fotky na kvalitním papíře.

  • Martin Zíta
    Martin Zíta
    21.11.2007 13:46

    Ahoj Radku... připojuji se s konstatováním že jí mám taky :-)) btw.nemá chybu...

    ...už se poohlížím po nějaké modelce.. :-D

  • Marek Velechovský
    Marek Velechovský
    21.11.2007 17:07

    Já jen nechápu, proč se zapomnělo na Martina?!

    :-)

  • Miroslav Kormoš
    Miroslav Kormoš
    21.11.2007 22:58

    Inak jedina vytka - chyba mi medzi autormi Miloslav Stibor :-(

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram