Rostislav Stach, Fotolovy

Fotografování zvířat je jedno z nejpopulárnějších „odvětví“ fotografie. Jak ovšem pořídit snímky expozičně i kompozičně správné, snímky s přidanou hodnotou autora, které jsou popisné i kreativní zároveň? K pořízení takových snímků by vám mohla dopomoci nová kniha vydavatelství Zoner Press od našeho předního fotografa divoké přírody Rostislava Stacha: Fotolovy, naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě.

Autora dnešního knihtipu Vám jistě nemusím obsáhleji představovat. Široké fotící i nefotící veřejnosti je Rostislav Stach znám jako autor nádherných snímků divokých zvířat, publikovaných v mnoha časopisech a propagačních materiálech. Jeho snímky jsou důvěrně známy i čtenářům a přispěvatelům FotoAparátu.cz. Velké portfolio fotografií je možné shlédnout i na autorově webu: www.fotolovy.cz. Do současnosti nafotil 350 druhů savců, ptáků, plazů, obojživelníků a hmyzu na více než 40 000 snímcích.

Vydání knihy Fotolovy, naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě bylo proto velmi potěšující a očekávanou událostí. Vždyť, kdo z fotografů, kteří se snaží více či méně úspěšně fotit zvířata, by se nechtěl přiblížit kvalitě snímků Rostislava Stacha. Myslím, že kniha naplnila vrchovatou měrou a v mnohém předčila tato očekávání.

Kniha je dělena do čtyř logických kapitol: Fotografická výbava, Základy dobré fotografie, Praxe a Fotografování v ročních obdobích. Čili, nejdříve je nutné opatřit si odpovídající fotovýbavu, naučit se základy skladby fotografického obrazu a správné expozice, pak hurá do lesů a polí a to v každém ročním období.

Fotografická výbava je pro fotografa divoké přírody a zvířat zvlášť alfou a omegou. Autor knihy dává jasně najevo, že s kompaktním fotoaparátem lze fotit některé objekty a situace v říši zvířat, ovšem zrcadlovka s příslušnou sadou objektivů je to, na co by měl fotograf, který chce vážně fotit zvířata rychle našetřit. Rostislav Stach se zabývá výbavou od a do z, nevynechává nic podstatného, lépe řečeno nic. Začíná těly digitálních zrcadlovek (Rostislav Stach fotí v drtivé většině digitálně a plně aparáty Canon) a pokračuje objektivy, přičemž zdůvodňuje, proč ta která „skla“ jsou vhodná k focení zvířat a doporučuje konkrétní produkty. Také ostatní výbava je zmíněna s velkou pečlivostí, navíc je vše dokumentováno na fotografiích. Čtenář si tak velmi rychle udělá představu. Velmi pěkně a názorně je například popsáno odpalování spouště pomocí dálkového RC ovládání. Rady o některých druzích příslušenství, jako stativ je navíc shrnuto do tzv. několika tipů (zpravidla na stránku:-). Autor se rád se čtenářem podělí o své „know-how“, jako například ochranu a maskování objektivů pomocí ustřižených nohavic nebo vojenských podkolenek, potažení noh stativu pěnovou hmotou, čímž se zabrání nechtěnému cinknutí a vyplašení objektu zájmu. Svěří se i s takovým detailem, jakým je přejmenovávání souborů při archivaci a uspořádání fotografií podle živočišného druhu na disku. Žádná rada není ovšem podána jako dogma, je to spíš rada typu „Jak to dělám já“.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jeník Šmucar
    Jeník Šmucar
    28.02.2007 19:46

    Skvěle napsané, ba přímo reklamně vyvedené hodnocení knihy (to není míněno negativně) :). Kniha je vynikací a shoda s publikací Roberta Thompsona je vskutku velmi nápadná a pro mě osobně potěšující, protože mi tento styl naprosto vyhovuje. Díky za fototip!

  • Rostislav Stach
    Rostislav Stach
    28.02.2007 21:43

    Kolbiš: Romane, opravdu je to tak jak píšu v knize. Několikrát jsem to ověřoval. Pokud budu fotit stejný objekt ze stejné vzdálenosti např. objektivem 100-400 s ohniskem 400 mm a pevnou čtyřstovkou na které nastavím clonu 5,6, není zdaleka výsledek stejný. Z pevné "čřtyřstovky" "leze" daleko rozostřenější pozadí a dochází výraznějšímu "vypíchnutí" fotografovaného objektu. Jestli nemáte možnost si to zkusit, přijeďte do Chomutova a já Vás přesvědčím :-)
    Jinak děkuji všem za příznivé přijetí této knihy!

  • Pavel Krásenský
    Pavel Krásenský
    28.02.2007 22:18

    I já se přidávám se slovy chvály. Vždy jsem si říkal, že to jednou příjde a Rosťa napíše knížku stylem sobě vlastním...myslím, že je to kniha, která bude mít své místo v knihovně každého fotografa a nejen fotografa zvířat...však ji mám také:o)) Opravdu vřele doporučuji:o))

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    28.02.2007 22:28

    zeby som zacal zhanat v knihkupectve? rozhodne to vyzera zaujimavo a clovek si rad precita finty od tych, co vedia ako na to.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    01.03.2007 06:32

    Rosťo,problém je ale v tom, že tento jev nesouvisí s hloubkou ostrosti, ale spíš se zmíněným bokehem atd. - hloubka ostrosti ve správném významu tohoto slova je prostě identická. Druhý háček je v tom, že konkrétně zmíněný 100-400 IS L nemá na dlouhém konci 400mm, ale ve skutečnosti o něco méně (mění se navíc se vzdáleností zaostření), zatímco pevná 400mm bude skutečně 400mm, takže i toto budí dojem menší hloubky ostrosti, z hlediska definice ale vše sedí.
    Ta doslovná formulace z knihy je ale chybná, bohužel. Ono to na celkově kladném hodnocení knihy nic nemění, ale pokud by se snad někdy v budoucnu uvažovalo o dotisku, tak by to byla jedna z maličkostí, která by se dala ještě formulačně zpřesnit, aby byla kniha zcela dokonalá :-)

  • Kolbiš
    Kolbiš
    01.03.2007 07:17

    rs: OK. Nechce se mi tomu věřit, protože jsem byl přesvědčen, že na hloubku ostrosti má vliv pouze ohnisková délka, použitá clona a zaostřená vzdálenost. Je ale možné, že nějakými jinými vlivy je pak to rozostřené pozadí z pevného skla líbivější. Ale ani tady nejsem přesvědčen, že to musí být pravidlem, které platí obecně i když v praxi většinou asi ano.

    Do Chomutova to mám z ruky, ale třeba se někdy potkáme na jihu Moravy. V knížce jsem našel i fotku bažantího kohouta z Židlochovic :o). A setkal bych se určitě rád.

  • Kolbiš
    Kolbiš
    01.03.2007 07:19

    tomashr: Dík že jste se mne zastal náčelníku .o)

  • Juraj Macko
    Juraj Macko
    01.03.2007 08:19

    Tomáš Hrubý má pravdu - tento jav som pozoroval po prechode zo Sigmy 50-500 na Sigmu 500/4,5.
    Nielenže bol lepší bokeh ale okamžite mi udrelo do očí že pevná 500ka akosi "viac približuje". Takže 50-500 asi v skutočnosti bude niečo menej.

  • Rostislav Stach
    Rostislav Stach
    01.03.2007 08:54

    V tom případě se omlouvám všem čtenářům za nepřesnou formulaci, bral jsem to spíše podle mých zkušeností a nedíval jsem se do odborné literatury, jak se to správně jmenuje. Ovšem fakt, že z pevného skla jsou obrázky jiné než ze zoomu, to nemění :-)

    Do Židlochovic občas jezdím a určitě k vám pojedu na vlhy! Přeji všem dobré světlo.

  • Juraj Macko
    Juraj Macko
    01.03.2007 09:13

    R.S.: To je fakt... :-)
    p.s.: Trošku ma mrzí že Vaše inak krásne fotografie utrpeli na niektorých mistach zlu prepress prípravou - je tam nejaké vertikálne šrafovanie... možno iba chyba sútlače na mojom exemplári.
    Ku knižke gratulujem - ste pre mňa veľkým vzorom!

  • Jaromír Kadeřábek
    Jaromír Kadeřábek
    01.03.2007 11:19

    Moc krásná a podnětná kniha,se spoustou praktických a přípravných fotografií a hlavně z našeho prostředí.A za to patří autorovi můj dík,díky Rosťo.Jinak k těm zoom a pevným sklům,matematicky vše sedí,jak psal správně Tomáš,ale praktické testy oprvdu vypadají jinak,jak psal Rosťa.

  • WW
    WW
    03.03.2007 08:19

    velice zajímavá upoutávka, předpokládám, že kniha samotná bude špičková...ostatně něco napovídají i komenty zvířátkolovců nademnou...;)..už se těším, až se mi dostane do ruky!

  • Sendi
    Sendi
    04.03.2007 18:26

    ha! a kniha je venku, já si jí koupim, bral bych ten vor, ten je skvostnej:)...oceňuji, že se zmiňujete i o ekologii a důležitosti zanlostí přírody, jako rybáře mě to opravdu potěšilo....mažu pro ní:))
    btw sem nevěděl, že jste z Chomutova pane Stach:))

  • Milan Bubeníček
    Milan Bubeníček
    04.03.2007 23:02

    Tak jdu shánět a už se těším na fajn čtení.

  • Marťas wildnature.cz
    Marťas wildnature.cz
    05.03.2007 21:10

    tak jak se tady hovořilo o tom přístřešku, tak to neni pravda, že ho nemají....volal jsem tam a budou ho mít koncem března v lenešicích jestli chcete napíši vám kontakt a domluvte se jak a co....já mám doma už dýl a je fakt ,že kryt je to dobrý....

  • Kolbiš
    Kolbiš
    06.03.2007 06:52

    To Martin: Kontak mi prosím pošli, třeba se něco změnilo. Já jsem do Lenešic posílal mail pár dní po koupení knihy a odpověď zněla jednoznačně. Kryt který byl v katalogu 2006 a v katalogu 2007 už není a nebude. V půlce března se má aktualizovat eshop a tam by pak mohl být podobný.

  • Marťas wildnature.cz
    Marťas wildnature.cz
    06.03.2007 21:26

    oki tak tedy je to ....Louny SEMA Louny, Česká 155, tel.: 603385117, sema@cmail.cz....to je ono s ním s espojíte a on vám řekne co a jak..bylo mi řečeno že přijde dodávka těchto přístřešků kolem 15.3 a že než se to vyloží a tad.tak budou k odběru koncem března...je jen na vás jak se domluvíte....

  • Marťas wildnature.cz
    Marťas wildnature.cz
    06.03.2007 21:36

    jo mimochodem adresa je http://www.sema.cz/firma.asp

  • Marťas wildnature.cz
    Marťas wildnature.cz
    06.03.2007 21:36

    tam najdete číslo i do jiných firem než v lounech

  • Kolbiš
    Kolbiš
    07.03.2007 08:33

    Dík. Koncem příštího týdne to zkusím.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (36)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram