Bryan Peterson: Naučte se používat expoziční čas kreativně

  • Dream
    Dream
    12.06.2008 13:44

    Mno, proč ne... pro nás ve věčném pressu, jedna z možností jak se něčemu přiučit... díky za článek.

  • Rudi Klier
    Rudi Klier
    12.06.2008 15:08

    zrovna tuhle jsem si zrovna půjčil v knihovně :)

  • Josef Omelka
    Josef Omelka
    12.06.2008 19:47

    další skvělá kniha od Bryana Petersona, doporučuji

  • Tomas Tomynovic Tomyno
    Tomas Tomynovic Tomyno
    12.06.2008 23:19

    Taktiez uz ju mam doma super citanie super rady od skveleho fotografa!

  • Taffey
    Taffey
    13.06.2008 00:01

    Měl jsem ji doma. Je to takový fotografický slabikář pro základní školu. Pro střední skoly ale nevhodná. Je tam takové to fotografické sčítání, odčítání, násobení a dělení. O složitějších matematických operacích se tam ale nedočteme. Ale je dobře, že tato kniha existuje a doporučoval bych každému, kdo si koupí svůj první foťák, aby si knihu přečetl. Pokud ale fotíte s nastaveným plným automatem, pak by to bylo házení perel sviním. Ten název totiž přesně vystihuje obsah. Kdysi vycházely podobné články v časopisu Československá fotografie. Hltal jsem každé slovo. Děsně mi to pomohlo. A hlavně jsem si při čtení uvědomil, jak záludná ale krásná fotografie může být. Smysl této knihy vidím především v něčem takovém.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    13.06.2008 10:04

    Kdyz jsme u tech ZS a SS. Cilovou skupinou pro tuto ucebnici/knihu jsou vyssi rocniky ZS nebo nizsi rocniky SS. Definice pojmu jako expozice, cas, svetlo uz zde vysvetlovany nejsou, ocekava se, ze uz je znate a chcete lepe vyuzivat. Vyhodu techto knih vidim v tom, ze pojmy jsou vysvetleny na velmi dobrych prikladech. Obecne, pri vsem, co se ucime, prochazime ruznymi fazemi - seznameni s pojmem, znalost pojmu, umet pouzivat pojem vedome, pouzivat ho automaticky, pouzivat ho kreativne, upevnovat si ho atd.

  • Taffey
    Taffey
    13.06.2008 13:55

    No vždyť to říkám-používání časů k dosažení různých výsledků-to je fotografický slabikář. Můj postoj k této odborné literatuře obecně možná pramení z toho, že jsem, jako tínejdžer, používal skripta, vydaná Svazem Českých fotografů, kde jsem byl organizován. Mimochodem to byla jediná organizace, kde jsem organizován byl. Dokonce dobrovolně. A to je, u mě, co říct. Nechci ale říct, že kniha nestojí za nic. Možná si ani neuvědomuji, kolik lidí si ji potřebuje prolouskat. A to mnohokrát dokola.

  • Karel KOuřil Lucifer Principis
    Karel KOuřil Lucifer Principis
    13.06.2008 14:13

    Taffey, půjčil jsem známé tu Petersonovu knížku o exponování. Měl jsem z ní (knihy) podobný dojem jak ty, že jsou to na mně až moc základní věci velice polopaticky vysvětlené.
    Když mi ji vracela, byla chuděra docela rozčarovaná z toho, jak je to focení složitý...

  • PaK
    PaK
    13.06.2008 22:37

    Nemyslím si, že toto je kniha určená fotografům kategorie ZŠ, i když je psána tak srozumitelně, že ji samozřejmě použít mohou. Díky tomu, že jsem na knize přímo pracoval, znám ji poměrně podrobně a podle mě je určena středně pokročilým fotoamatérům. Podstatou knihy není naučit čtenáře, kde se nastavuje expoziční čas a jakou hodnotu použít pro tu kterou situaci. Podstata knihy je ve slovíčku "kreativně". A to, že v podání Petersona věci vypadají jasně a jednoduše, je hlavně díky jeho zkušenostem, výběru fotografií a způsobu psaní.

  • JH 1
    JH 1
    15.06.2008 11:36

    vypadá to na další zbytečnou publikaci o ehm fotografování ;)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse