Uvádíme nový FotoAparát.cz

Milí fotografové, čtenáři FotoAparát.cz, připravili jsme pro vás nový responzivní web. Přenesli jsme přes 300 000 vašich fotografií a tisíce článků za 15 let provozu. Největšími změnami prošla Fotogalerie. Můžete si vytvořit vlastní adresu ve formátu fotoaparat.cz/uzivatel/vasejmeno. Nový web je více interaktivní. Doufáme, že vás potěší i lepší čitelnost. Jak se registrovat, najdete v článku. 

Přestože od roku 2001 FotoAparát.cz zažil množství úprav, až nyní jsme po mnoha diskuzích s uživateli a čtenáři naprogramovali nový facelift především tak, aby byl web responzivní, tedy přizpůsoben novým technologiím: tablety, mobily. Současně je vylepšena provázanost jednotlivých aplikací tak, aby uživatelé mohli snadněji komunikovat. To v mnohokrát předělávaném systému již nešlo.

Za patnáct let provozu je v naší galerii přes 300,000 fotografií a tisíce článků. Řada jejich autorů je dnes velmi známými a profesionálními fotografy. Máme z toho radost. Jeden z uživatelů nám napsal: „Hlavně prosím nic neměňte! Shořel mi pevný disk a přišel jsem o všechny staré fotky. To jediné, co mi z nich zbylo je to, co je vystaveno v galerii Fotoaparátu.cz.“ Celý tento datový materiál jsme přenesli do nového systému.

Registrace je první krok

Pro uživatele již registrované na starém FotoAparátu jsme připravili možnost se PŘE-registrovat. Na svém novém profilu tak najdete všechny dříve vložené fotografie, počet bodů, komentáře…Své údaje můžete aktualizovat, doplnit a vytvořit si „Profil v galerii“ nebo nově „Veřejný profil“. Pro přeregistraci klik­něte do červeného pole na „aktivační formulář“.


Pro přeregistraci pak stačí vyplnit formulář, který se vám objeví: dosavadní (původní) uži­vatelské jméno + heslo a k tomu přidat aktuální mailovou adresu.  Na ní vám přijde „aktivační odkaz“, který když potvrdíte, je váš účet na novém FotoAparát.cz připraven k používání.

Pokud jste na FotoAparát. cz nový uživatel nebo nechcete používat svůj starý účet, vytvoříte si novou registraci. 

Zde máte 2 volby. První je přes Facebook, na který jste momentálně přihlášeni. Druhá volba je vyplněním jednoduchého formuláře, kde stačí napsat email, heslo a vaši přezdívku.

Pro přístup na čtení není třeba registrace.

Co se změnilo v aplikacích?

Největšími změnami prošla Galeri­e nového FotoAparátu a to nejenom vzhledově.

Zmizela záplava jednotlivých kategorií. Nahradilo je jen několik hlavníchtematických okruhů, tzv. „vybrané galerie“. 

Kategorie ze starého fotoaparátu nahradily nyní štítky, nebo chcete-li klíčová slova. Těch můžete ke svým fotografiím přiřadit libovolné množství. Buď využijete již nabízené nebo je můžete sami vytvářet. Pokud tedy nafotíte třeba černobílý snímek šumavské krajiny s hradem Kašperk, nemusíte přemýšlet, zda se hodí víc do kategorie krajina, architektura nebo černobílá fotografie. Fotografii zařadíte mezi krajinářské snímky a dále jí přiřadíte štít­ky. Mezi štítky takové fotografie může být i „Šumava“ a „Kašperk“. A pokud pak na libovolný štítek u fotografie v galerii kliknete, zobrazí se všechny shodně značené fotografie. Podle štítků můžete i vyhledávat v záhlaví.

Aplikace Galerie dnes umožňuje vytvořit i galerie s členským přístupem. Nelekejte se, nechystáme nic placeného. Zpočátku na tyto speciální galerie nenarazíte, ale postupně mohou vznikat. Ocení je například fotokluby. Vkládat fotografie mohou jen členové klubu, hodnotit může kdokoli. Nyní můžete jako členskou galerii vidět soutěž Okem profesionála. Fungování členských galerií podrobněji popíšeme v samostatném článku.

Na FotoAparát.cz jsou statisíce fotografií, proto jsme se právě možnostem jejich prohlížení při návrhu webu věnovali. Seznamy fotografií, ať již podle štítku, galerie nebo autora, je možné řadit podle několika kritérií. Ostatně řadit lze i přehled galerií. A hlavně, i z detailu fotografie můžete pohodlně přejít na další nebo předchozí fotografii.

Co se samotné fotografie týče, zachovali jsme filozofii FotoAparát.cz. Fotografie je v galerii v té podobě, v jaké ji nahrajete t.j. bez dodatečné komprese a změny kvality.

A nakonec jedna důležitá novinka, kterou nám řada uživatelů v minolosti vyčítala. Každý uživatel FotoAparát.cz si může vytvořit vlastní www adresu svého profilu ve formátu fotoaparat.cz/u­zivatel/vasej­meno – nic vám tak nebrání používat FotoAparát.cz jako svou osobní galerii pro prezentaci na internetu.

FotoAparát.cz je „rádce fotografa“, tedy fotografický časopis. I na novém webu zaujímají články a testy fotoaparátů čestné místo. Nadále se budeme zaměřovat na původní články, ne na opisování nebo překládání z jiných webů. Už v hlavním menu najdete rozdělené FotoTesty a ostatní Články. V kategorii Články budou sloučené bývalé kategorie Fotoškola, Fotorádce a Fotocestopisy. Sem budeme zařazovat původní články a testy našich redaktorů. Aktuální informace a zprávy najdete v sekci Novinky. Nahrazuje původní FotoBlog, který doposud nebyl tak úplně součástí webu FotoAparát.cz

Doufáme, že Vás potěší i lepší čitelnost článků. Písmo je větší a pro text samotný je k dispozici větší prostor. To ale neznamená, že se články nevejdou na displej Vašeho mobilního telefonu. Stejně jako celý FotoAparát.cz, i články jsou responzivní a přizpůsobí se Vaší obrazovce.

FotoAparát.cz je nyní více interaktivní. Jednotlívé články a fotografie si můžete přidat mezi „oblíbené“, fotografy a autory článků, nebo třeba vlákna v diskuzním fóru můžete „sledovat“. A pokud se u fotografií objeví nový komentář, nebo napíše-li váš oblíbený autor nový článek, web vás upozorní.

Fórum na novém FotoAparátu prošlo výraznými změnami. Nyní je z něj místo pro pohodlnou diskuzi. A že diskuze často probíhá přímo pod články? Není problém. Komentáře pod články jsou automaticky součástí příslušného vlákna ve Fóru. Je tedy jen na vás, kde si chcete povídat. Navíc fórum dostalo funkci, po které jste tak dlouho volali: stránkování. Není potřeba skrolování v dlouhém diskuzním vláknu.


Nový Bazar je podobný internetovému obchodu. Zcela libovolně namícháte parametry inzerátu, který hledáte, a pak již jen pročtete odpovídající výsledky. Do filtru, který určuje, jaké inzeráty se vám zobrazí, můžete přidat typ inzerátu, cenový rozsah, druh i stav zboží, značku a lokalitu a výsledky seřadit podle data nebo ceny.

Další novinkou FotoAparát.cz je i vlastní vyhledávání. Na­volíte, v jaké oblasti chcete hledat. Pokud tedy budete hledat článek o konkrétním fotoaparátu, nemusíte se probírat hromadou výsledků zahrnujících všechny fotografie ve fotogralerii daným fotoaparátem vyfocené.

Věříme, že Vás nový FotoAparát.cz potěší, i když je nám jasné, že mnoho uživatelů a čtenářů bude stále vzpomínat na starý vzhled a způsob ovládání. Změna je život a časem si doufáme zvyknou všichni. Je to stejné, jako když si koupíte nový fotoaparát. Protože se určitě objeví nějaké chybky, bude vděčni za Vaše upozornění i podněty pro vylepšení.

Za tým FotoAparátu.cz

Helena Macenauerová

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radik
    Radik
    22.12.2015 14:23
    Reaguje na Taky.. 21.12.2015 10:04:

    "Může prosím někdo z administrátorů odpovědět na tento dotaz? Mě by to taky..." - zobrazit celý komentář

    Trosku v tom delame poradek a pak to nekde zverejnime, Aktualne se to nechova uplne spravne.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    24.12.2015 15:38

    Zdravím, chci se zeptat, jak je to se současným TOPem? Již se do něj nedá "prokecat"? Bodovaná top fotka na posledním místě, kterou otevřelo 20 lidí a 5 lidí jí udělilo body je FAčkem více ceněna než fotka, kterou navštívilo 37 lidí a 14 lidí se uráčilo ji okomentovat? Ano, píšu o mém cvaku, ne že bych o TOP nějak stála :) jen mě to zajímá z toho důvodu, že většina mnou vyhledávaných fotek v topu kvůli nemožnosti je bodovat zřejmě být na novém FA nemůže, zapadne mezi těmi všemi cvaky i necvaky a ten, kdo nemá tolik času... už se k nim možná nikdy nedostane :(

  • KIV
    KIV
    24.12.2015 20:23
    Reaguje na Radik 22.12.2015 14:23:

    "Trosku v tom delame poradek a pak to nekde zverejnime, Aktualne se to..." - zobrazit celý komentář

    Kdyby se neozval druhý uživatel, že ho to taky zajímá, tak se ani nedozvím, jestli to admin četl...

  • KIV
    KIV
    31.12.2015 13:36

    Vím, je to všechno nové, něco se doladí, na něco si zvykneme. Tak nám přeji do nového roku jen to nejlepší…

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    04.01.2016 23:26

    401(!) komentářů - děkujeme za velké množství podnětů pro vylepšení nového Fotoaparátu. Karen nám krásnými slovy ukončila zde rok 2015, a tak bych si dovolila , taky z důvodu přehlednosti, uzavřít diskuzi pod tímto článkem. Podněty nyní předáváme programátorům, postupně byste měli zaznamenávat změny, o kterých je průběžně informováno: https://www.fotoaparat.cz/static/changelog
    ...a pokračovat s nápady se může u Toma ve vlákně "Co bych si přál ještě změnit" ( https://www.fotoaparat.cz/forum/diskuse/1728)
    ...díky všem.
    Přeji pohodový start v novém roce

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Komentáře k článku (402)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram