Uvádíme nový FotoAparát.cz

Milí fotografové, čtenáři FotoAparát.cz, připravili jsme pro vás nový responzivní web. Přenesli jsme přes 300 000 vašich fotografií a tisíce článků za 15 let provozu. Největšími změnami prošla Fotogalerie. Můžete si vytvořit vlastní adresu ve formátu fotoaparat.cz/uzivatel/vasejmeno. Nový web je více interaktivní. Doufáme, že vás potěší i lepší čitelnost. Jak se registrovat, najdete v článku. 

Přestože od roku 2001 FotoAparát.cz zažil množství úprav, až nyní jsme po mnoha diskuzích s uživateli a čtenáři naprogramovali nový facelift především tak, aby byl web responzivní, tedy přizpůsoben novým technologiím: tablety, mobily. Současně je vylepšena provázanost jednotlivých aplikací tak, aby uživatelé mohli snadněji komunikovat. To v mnohokrát předělávaném systému již nešlo.

Za patnáct let provozu je v naší galerii přes 300,000 fotografií a tisíce článků. Řada jejich autorů je dnes velmi známými a profesionálními fotografy. Máme z toho radost. Jeden z uživatelů nám napsal: „Hlavně prosím nic neměňte! Shořel mi pevný disk a přišel jsem o všechny staré fotky. To jediné, co mi z nich zbylo je to, co je vystaveno v galerii Fotoaparátu.cz.“ Celý tento datový materiál jsme přenesli do nového systému.

Registrace je první krok

Pro uživatele již registrované na starém FotoAparátu jsme připravili možnost se PŘE-registrovat. Na svém novém profilu tak najdete všechny dříve vložené fotografie, počet bodů, komentáře…Své údaje můžete aktualizovat, doplnit a vytvořit si „Profil v galerii“ nebo nově „Veřejný profil“. Pro přeregistraci klik­něte do červeného pole na „aktivační formulář“.


Pro přeregistraci pak stačí vyplnit formulář, který se vám objeví: dosavadní (původní) uži­vatelské jméno + heslo a k tomu přidat aktuální mailovou adresu.  Na ní vám přijde „aktivační odkaz“, který když potvrdíte, je váš účet na novém FotoAparát.cz připraven k používání.

Pokud jste na FotoAparát. cz nový uživatel nebo nechcete používat svůj starý účet, vytvoříte si novou registraci. 

Zde máte 2 volby. První je přes Facebook, na který jste momentálně přihlášeni. Druhá volba je vyplněním jednoduchého formuláře, kde stačí napsat email, heslo a vaši přezdívku.

Pro přístup na čtení není třeba registrace.

Co se změnilo v aplikacích?

Největšími změnami prošla Galeri­e nového FotoAparátu a to nejenom vzhledově.

Zmizela záplava jednotlivých kategorií. Nahradilo je jen několik hlavníchtematických okruhů, tzv. „vybrané galerie“. 

Kategorie ze starého fotoaparátu nahradily nyní štítky, nebo chcete-li klíčová slova. Těch můžete ke svým fotografiím přiřadit libovolné množství. Buď využijete již nabízené nebo je můžete sami vytvářet. Pokud tedy nafotíte třeba černobílý snímek šumavské krajiny s hradem Kašperk, nemusíte přemýšlet, zda se hodí víc do kategorie krajina, architektura nebo černobílá fotografie. Fotografii zařadíte mezi krajinářské snímky a dále jí přiřadíte štít­ky. Mezi štítky takové fotografie může být i „Šumava“ a „Kašperk“. A pokud pak na libovolný štítek u fotografie v galerii kliknete, zobrazí se všechny shodně značené fotografie. Podle štítků můžete i vyhledávat v záhlaví.

Aplikace Galerie dnes umožňuje vytvořit i galerie s členským přístupem. Nelekejte se, nechystáme nic placeného. Zpočátku na tyto speciální galerie nenarazíte, ale postupně mohou vznikat. Ocení je například fotokluby. Vkládat fotografie mohou jen členové klubu, hodnotit může kdokoli. Nyní můžete jako členskou galerii vidět soutěž Okem profesionála. Fungování členských galerií podrobněji popíšeme v samostatném článku.

Na FotoAparát.cz jsou statisíce fotografií, proto jsme se právě možnostem jejich prohlížení při návrhu webu věnovali. Seznamy fotografií, ať již podle štítku, galerie nebo autora, je možné řadit podle několika kritérií. Ostatně řadit lze i přehled galerií. A hlavně, i z detailu fotografie můžete pohodlně přejít na další nebo předchozí fotografii.

Co se samotné fotografie týče, zachovali jsme filozofii FotoAparát.cz. Fotografie je v galerii v té podobě, v jaké ji nahrajete t.j. bez dodatečné komprese a změny kvality.

A nakonec jedna důležitá novinka, kterou nám řada uživatelů v minolosti vyčítala. Každý uživatel FotoAparát.cz si může vytvořit vlastní www adresu svého profilu ve formátu fotoaparat.cz/u­zivatel/vasej­meno – nic vám tak nebrání používat FotoAparát.cz jako svou osobní galerii pro prezentaci na internetu.

FotoAparát.cz je „rádce fotografa“, tedy fotografický časopis. I na novém webu zaujímají články a testy fotoaparátů čestné místo. Nadále se budeme zaměřovat na původní články, ne na opisování nebo překládání z jiných webů. Už v hlavním menu najdete rozdělené FotoTesty a ostatní Články. V kategorii Články budou sloučené bývalé kategorie Fotoškola, Fotorádce a Fotocestopisy. Sem budeme zařazovat původní články a testy našich redaktorů. Aktuální informace a zprávy najdete v sekci Novinky. Nahrazuje původní FotoBlog, který doposud nebyl tak úplně součástí webu FotoAparát.cz

Doufáme, že Vás potěší i lepší čitelnost článků. Písmo je větší a pro text samotný je k dispozici větší prostor. To ale neznamená, že se články nevejdou na displej Vašeho mobilního telefonu. Stejně jako celý FotoAparát.cz, i články jsou responzivní a přizpůsobí se Vaší obrazovce.

FotoAparát.cz je nyní více interaktivní. Jednotlívé články a fotografie si můžete přidat mezi „oblíbené“, fotografy a autory článků, nebo třeba vlákna v diskuzním fóru můžete „sledovat“. A pokud se u fotografií objeví nový komentář, nebo napíše-li váš oblíbený autor nový článek, web vás upozorní.

Fórum na novém FotoAparátu prošlo výraznými změnami. Nyní je z něj místo pro pohodlnou diskuzi. A že diskuze často probíhá přímo pod články? Není problém. Komentáře pod články jsou automaticky součástí příslušného vlákna ve Fóru. Je tedy jen na vás, kde si chcete povídat. Navíc fórum dostalo funkci, po které jste tak dlouho volali: stránkování. Není potřeba skrolování v dlouhém diskuzním vláknu.


Nový Bazar je podobný internetovému obchodu. Zcela libovolně namícháte parametry inzerátu, který hledáte, a pak již jen pročtete odpovídající výsledky. Do filtru, který určuje, jaké inzeráty se vám zobrazí, můžete přidat typ inzerátu, cenový rozsah, druh i stav zboží, značku a lokalitu a výsledky seřadit podle data nebo ceny.

Další novinkou FotoAparát.cz je i vlastní vyhledávání. Na­volíte, v jaké oblasti chcete hledat. Pokud tedy budete hledat článek o konkrétním fotoaparátu, nemusíte se probírat hromadou výsledků zahrnujících všechny fotografie ve fotogralerii daným fotoaparátem vyfocené.

Věříme, že Vás nový FotoAparát.cz potěší, i když je nám jasné, že mnoho uživatelů a čtenářů bude stále vzpomínat na starý vzhled a způsob ovládání. Změna je život a časem si doufáme zvyknou všichni. Je to stejné, jako když si koupíte nový fotoaparát. Protože se určitě objeví nějaké chybky, bude vděčni za Vaše upozornění i podněty pro vylepšení.

Za tým FotoAparátu.cz

Helena Macenauerová

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavel_P
    Pavel_P
    11.10.2015 19:35

    Chtěl bych hodně poděkovat všem co se podíleli na přeměně starého FA na nový. Ten starý si už upgrade opravdu zasloužil. Moc se vám to povedlo!

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    11.10.2015 19:59

    Děkujeme. Milá slova vždycky potěší :) Snad budou mít vaše fotografie nyní důstojné zobrazení. Ptáte se nás na limit v Galerii: momentálně je limit "3 fotografie za 1 den" včetně smazané/soutěžní fotografie. Tak JDEME na to!...vždyť podzim je teď právě nejkrásnější...
    Všem "Dobré světlo"

  • rulisa
    rulisa
    11.10.2015 22:50

    Nevím, teď nemám čas a ni sílu s eprokousávat, moje momentální ikvé téměř nestačilo ani na přihlášení se, ale snad se časem zorientuju.
    Nicméně letmým pohledem bych řekla, že tahle země není pro starý...

  • rulisa
    rulisa
    11.10.2015 23:34

    - Chápu, že počet kategorií už bylo nutno nějak zmenšit, zpořehlednit, ale marně hledám jednotlkivá témata dní, a to i pod štítky. Doufám, že když to nevzdám, najdu, začíná mi být smutno.

    - Řazení dle abecedy bych na českém servru doporučovala dle abecedy české. Takříkajíc úřední jazyk je pěkná věc...

  • rulisa
    rulisa
    11.10.2015 23:48

    Přepínání od jedné fotky ke druhé i klávesou je fajn, jen bvych ještě unesla možnost přímého vstupu od konkrétní fotky ke všem nejnovějším na jedno kliknutí, jako to bylo dřív, bez nutnosti rozbalování horního menu.

    Nebo jsem zas slepá a někde něco nevidím?

  • daddy.b
    daddy.b
    12.10.2015 07:04

    Je mi lito, ale pro me je ta zmena k horsimu. Stara verze byla intuitivni a prehledna na prvni pohled... takze opak teto nove. Snad si zvyknu casem.

  • radek.
    radek.
    12.10.2015 09:37

    Špatně jsem se přeregistroval a nový účet nemůžu smazat, jak se dostanu do starého účtu, abych ho mohl zase normálně používat ?

  • Pavel_P
    Pavel_P
    12.10.2015 09:40
    Reaguje na daddy.b 12.10.2015 07:04:

    "Je mi lito, ale pro me je ta zmena k horsimu. Stara verze byla intuitivni a..." - zobrazit celý komentář

    Co člověk to jiné preference. Pro mě změna velmi vítaná a k lepšímu. Máte tady navé funkce. Mě se třeba hodně líbí záložka "můj feed", kde vidím všechny akce co se u mých věcí dělo. Možnost personalizovat profil je taky pěkná.

    Líbí se mi design a celková přehdnost.

    Ale abych jen nechválil.

    Tak stále není možné vymazat nebo alespoň editovat udělený komentář.

    A systém bodového hodnocení fotek bych zrušil úplně. Je tady sice možnost vypnout možnost bodového hodcení, tak jako to bylo ve staré verzi, ale mám za to že je to přežitek českých fotografických serverů. Osobně bych nahradit třeba systémem hvězdiček. Když se mi fotka líbí, tak udělím "like". Když mě nezaujala, tak ho nedám. Když mám co řícet k obsahu, kompozici nebo cokoliv k fotce, mám tady komentáře a názor můžu sdělit.

    Tenhle typ bodování je našťastný. Možná bych to obrátil. Jako defaultní stav bych nechal, že se neboduje. Kdyby si někdo kritiku vyloženě přál, zaškrytl by políčko ve smyslu "for critique"....

  • Pavel_P
    Pavel_P
    12.10.2015 09:44

    A ještě: včera jsem zkoušel FA na mobilu a je to velice intuitivní a použitelné...Další bod plus :)

  • Development
    Development
    Admin
    12.10.2015 09:59
    Reaguje na radek. 12.10.2015 09:37:

    "Špatně jsem se přeregistroval a nový účet nemůžu smazat, jak se dostanu do..." - zobrazit celý komentář

    Dobré dopoledne. Napište prosím na na webmaster@fotoaparat.cz informace o svém nově založeném (nesprávném) účtu - na jaký e-mail je registrovaný, a info o původním účtu (nick, pokud víte, tak ID uživatele). Každý problém se dá do pořádku ;-)

  • kubuthor
    kubuthor
    12.10.2015 11:04

    Oblibeni uzivatele... Nejaka moznost prevest je do sledovanych? Nebo to tak uz je? Najdu oznacene fotky? A Tema dne?

    Koukam na tabletu jako puk, co tu mame noveho... A i kdyz schvaluji progres, je to pro me dost bolavy.

  • bell
    bell
    12.10.2015 11:32

    v systému se už trochu orientuju, můj muž hůř :).. ztratili jsme kousek starého světa, kousek jistoty.. ale takový je život.. snad si zvykneme, ale pár připomínek taky přidám:

    1. jako kubí, kde mi zmizeli mí oblíbení... dohrají se nějak časem, až doladíte, nebo jsem je navždy ztratila? ... měla jsem i takové, kteří tu třeba i pár let nebyli, ale ráda jsem se zpětně dívala na jejich fotky.. a pak označené fotografie? Budou? Dtto jako s oblíbenými uživateli :/

    2. v hlavním menu galerie, dejte na hlavní místo nejnovější fotografie... pořád to musím hledat v rozbalovací nabídce ve třetím sloupečku... tam, kam se chodí nejčastěji, tam by měl být nejjednodušší přístup

    3. potom asi taková drobnost, ale otravná - šipky pro přepínání mezi jednotlivými fotografiemi jsou umístěné uprostřed fotky, ale fotky jsou jedna 4:3 druhá 3:2 třetí 1:1 a jiná úplně mimo formát... a šipka tím pádem není na stejném místě a musí se myší hledat. Samozřejmě, jde odklikávat i šipkou na klávesnici, ale proč, když máme šipky na monitoru, že..

    4. proč není zveřejněno, koho má kdo v ignorovaných? čistého vína ať si nalijem, a pod fotkou je vidět, kdo nemůže hodnotit a že hodnocení může být zdeformované

    5. top se velmi nešťastně jmenuje NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE ... když tak nejlépe hodnocené, to není totéž, víme..

    6. však já si ještě vzpomenu :)

    5.

  • bell
    bell
    12.10.2015 11:50

    už jsem si vzpomněla :)

    7. v přehledu alb uživatele, po rozbalení VŠECHNA ALBA... nejde rozkliknout ani upravovat horní řádek alb, tj. 4 první alba

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    12.10.2015 12:17

    Jsem rád a oceňuji, že se něco pohnulo dopředu!

    Bohužel nové stránky osobně vnímám jako nepřehledné. Asi si časem zvyknu... ale v předchozím webu, kde bylo všechno nějak „nahusto“ , jsem se orientoval mnohem snáze než tady, kde je všechno zarámečkované a daleko od sebe.

    Připadá mi, že věci, které považuju za primární - jako rychlé a snadné zobrazení všech fotografií v galerii, intuitivní nahrání nové fotografie atdm, je tady nějak upozaděno za vším, co je podle adminů webu považováno za NEJ a TOP a zabírá přední příčky v nabídkách.

    Až se tu rozkoukám, budu v připomínkách konkrétnější.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    12.10.2015 12:45
    Reaguje na bell 12.10.2015 11:32:

    "v systému se už trochu orientuju, můj muž hůř :).. ztratili jsme kousek..." - zobrazit celý komentář

    ad 2) souhlas, na stránku galerie bych namísto "top fotografie" dal "nejnovější fotografie", jinak se musí klikat v menu naprovo.

  • aktešas
    aktešas
    12.10.2015 13:33

    Funguje vám u přihlášení funkce "Zapamatovat"? Mně ne..vždy mě to odhlásí a musím se znova a znova přihlašovat.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    12.10.2015 13:57
    Reaguje na aktešas 12.10.2015 13:33:

    "Funguje vám u přihlášení funkce "Zapamatovat"? Mně ne..vždy mě to odhlásí a..." - zobrazit celý komentář

    Taky ne. Můj prohlížeč to má sice předvyplněné z minula, ale i když zadám "zapamatovat", vždy musím klikat znova na přihlášení :)

  • eternity show must go on
    eternity show must go on
    12.10.2015 15:23

    ...dlho velmi dlho som tu nebola...dufala som ze fcz sa raz oblecie do noveho kabata ale ze to bude tak velmi neprehladny kabat tak to som netusila...stranka je chaoticka,neprehladna,komplikovana...je horsia ako ta predtym...takze to vyzera ze sa tu zas dlho velmi dlho neukazem...

  • Ivo Troneček
    Ivo Troneček
    12.10.2015 16:48

    stejný problém s přihlašováním, snad to admini vyřeší, na nové prostředí si zvykám a líbí se mi.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    12.10.2015 18:56

    Nevím, kdo co už psal, ale zatím se tu nevyznám, Fotoaparát jsem měla ráda i kvůli jeho prostředí - byť pro někoho možná zastaralé a neatraktivní. Hlavní věc, která mě štve, je, že se náhledy všech fotek ukazují ve ČTVERCÍCH! To tak nenávidím jinde! A teď tu máme čtverce taky :( S tím se fakt nesmířím :D Judnu z mých nejlépe hodnocených fotek čtvercový náhled úplně zabil... (ovečku)
    Včera jsem odpovídala na poštu - do té se vejde jen málo písmenek a hlavně zautomatizovaný pohyb malíku chtěl udělat odstavce, 2x zmáčkl Enter ještě neukončená PIDIZPRÁVA se 2x odeslala! Je to sice na zvyku, ale...

  • bell
    bell
    12.10.2015 19:16
    Reaguje na Lenka Strnadová 12.10.2015 18:56:

    "Nevím, kdo co už psal, ale zatím se tu nevyznám, Fotoaparát jsem měla ráda..." - zobrazit celý komentář

    jo, ty čtverce mě taky vadí. Když si vybírám fotku podle náhledu, tak ji vlastně nevidím celou a všechny (kytičky a broučky) otvírat nebudu! Jestli chcete mít fotky jako v mozaice, umístěte je do bílých nebo šedých či černých čtverců, obsahu fotek neublížíte a mozaika vám zůstave. Děkujeme :-)

  • bell
    bell
    12.10.2015 19:27

    a ještě k názvosloví:
    8. "NEHODNOCENO, fotografie ještě nezískala hodnocení" .. přejmenujte na NEBODOVÁNO, protože i slovní hodnocení je hodnocením.. myslím, že je to dokonce daleko vyšší level hodnocení než nějaké ******
    9. SLEDOVANÍ UŽIVATELÉ, prosím, prosím, přejmenujte zpět na oblíbení... copak jsme tu u big brother? .. nehledě na to, že si do oblíbených chci dát zpět i ty, co už nejsou mezi námi :´(, a sledovat je už, bohužel, nemohu

  • alun
    alun
    12.10.2015 19:34

    ano, bello, všimla jsem si, že foto ve vlastním rámečku ten čtverec nedeformuje ... jinak mám smíšené pocity, jako na střelnici si připadám, v podstatě, co klik to zásah, jen ne pokaždé je to výhra.

  • alun
    alun
    12.10.2015 19:37
    Reaguje na alun 12.10.2015 19:34:

    "ano, bello, všimla jsem si, že foto ve vlastním rámečku ten čtverec..." - zobrazit celý komentář

    tedy deformuje, jen ne tolik :-D

  • Pavel_P
    Pavel_P
    12.10.2015 20:44
    Reaguje na Lenka Strnadová 12.10.2015 18:56:

    "Nevím, kdo co už psal, ale zatím se tu nevyznám, Fotoaparát jsem měla ráda..." - zobrazit celý komentář

    - souhlas, zpravy jsou skoro jako na Twitteru, me sice staci ale nekdy ne :)
    - to dvojté odeslni zpravy - taky se mi to uz parkrat stalo
    - pri psaní komentare pod fotkou se mi stava, ze kdyz omylym zavadim o sipky doleva nebo doprava, tak me to hodi na nasledujici nebo predeslou fotku a pak se musim vracet sipkou zpet ...nekdy tam komentar zustane, jindy se musi napsat znova

  • Pavel_P
    Pavel_P
    12.10.2015 21:01
    Reaguje na bell 12.10.2015 19:27:

    "a ještě k názvosloví: 8. "NEHODNOCENO, fotografie ještě nezískala hodnocení..." - zobrazit celý komentář

    ad 8)

    pokud by FA trval na zachovani nějako typu bodovani (ja myslim ze je to kontrproduktivni), tak bych alespon zmenil textaci prirazenou k jednotlivym cislum

    napriklad 2 ma text " Ještě je potřeba hodně se učit" - takovou hlašku si muže dovolit pan učitel ve škole, ktereho uznavam a kteho beru jako autoritu. Ale absolutne to nefunguje na serveru otevrenou pro sirkou verejnost...! A tak to je u vsech stupnu...napriklad stupen 5 "Výborná fotografie s drobnou vadou". Zní mi to jako prefesorske hodnoceni ve stylu V. Klause. To je totiz uceny pan a ma vzdycky pravdu a takove hodnoceni si proto muze dovolit. Samozrejme mysleno sarkasticky.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    12.10.2015 22:27

    jejku, diky, diky, moc za vase pripominky... postupne resime :)

  • rulisa
    rulisa
    12.10.2015 22:38

    Jo, ty čtverce... a celková poplatnost více módnosti než skutečné přehlednosti...

    Bello, ty šipečky na monitoru jde nahradit šipkama na klávesnici.

    Pavle P., jaký smysl by mělo, kdybys mohl editovat či dokonce smazat svůj komentář? Že když by ti na něj někdo odpovfěděl něco, co se ti nelíbí, smazal by ses, aby to nikdo nemohl pochopit?

    A škoda, že už tu není diskuze o Jakvylepšit FA, na debaty o hodnocení místo bodování yb tam vedly desítky odkazů. Škoda, že ses neúčastnil už dřív.

    Stejně jako Bella tuhle změnu vnímám víceméně jako konec. Konec části jednoho pěkného, známého kousku internetu,. Asi jako když skončilo bloguje.cz.
    FA pro mě asi taky skončilo.
    Nějak se tu necítím dobře. Tak nějak polonahá na ostrůvku uprostřed šestiproudové výpadovky. Netušící, na kterou stranu mám zkusit vyběhnout, když to jezdí zleva i zprava sto třicet
    Můj problém, já vím. To jen tak.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    12.10.2015 22:48

    ASPON PAR ODPOVEDI:
    Tak stále není možné vymazat nebo alespoň editovat udělený komentář
    ....souhlas, to urcite bude jeden z nejblizsich ukolu.

    Systém bodového hodnocení fotek + kometare
    ....to bohuzel neni momentalne jednoducha zmena...urcite ale nad tim uz premyslime...komentare k hvezdickam si zmenu zaslouzi

    Tema dne
    ...se postupne objevi v sekci souteze (seradit podle nejnovejsi).
    ...Uz muzete videt "Krčma, domov môj": https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/galerie/122/

    Prihlasovani zapamatovat
    ...to je nutne - zaurgujeme

    Piste dal, ve stredu je velka porada. Diky

  • rulisa
    rulisa
    12.10.2015 22:53

    No já teď jdu ze svého profilu, poprvní jsme se tam byla podívat, protože je mi srdečně jedno nějaká personalizace tady, a musím říct, že teda ty náhledy nejlíp hodnocených fotek v kombinaci s tím žalostným výřezovým čtvercem mi byl čert dlužen, to tomu dalo pěkně na prdel, teda v mým případě přímo na p...

    No nic, jdu dom. Brounc.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    12.10.2015 23:00

    Pokud se nekomu nepovedla přeregistrace, napište na webmaster@fotoaparat.cz...
    Diky za pomoc ...vsem dobrou noc

  • Jaroslav Beňo
    Jaroslav Beňo
    12.10.2015 23:58

    Uf. Asi som stara skola.... Toto prostredie je pre mna zatial cudzie. Nehnevajte sa tvorcovia, chyba bude asi v mojom prijimaci. Niekto mi jednoducho cez noc ukradol mojho oblubeneho plysoveho medvedika. Mozem si kupit takeho isteho, ale...nebude to uz on.

  • Anabru
    Anabru
    13.10.2015 08:55

    Strávil jsem tu hodně času, v posladní době už výrazně klesl počet účastníků a úroveň poklesla, nevím zda se mi podaří se znovu zapojit do nového systému, ale aspoň ušetřím čas na něco jiného. Zkusím se časem podívat zda se podaří vychytat nedostatky. Zatím naschledanou bylo tu docela hezky.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    13.10.2015 10:51
    Reaguje na Anabru 13.10.2015 08:55:

    "Strávil jsem tu hodně času, v posladní době už výrazně klesl počet..." - zobrazit celý komentář

    Úroveň je závislá na úrovni příspěvatelů. Počet uživatelů je závislý na tom, jak se server (a hlavně mikro-komnunita) lidem libí či nelíbí. Někteří odejdou a doufám, že se zde oběví noví a celkově to trošku ožije...

  • Pavel_P
    Pavel_P
    13.10.2015 10:52

    ...objeví... (kdyby byla možnost editiovat příspěvek opravil bych hrubku v předchozím komentu) :)

  • Vladislav Sychrovský
    Vladislav Sychrovský
    13.10.2015 12:19

    Mám lehkou připomínku k soutěžím. Autor soutěžní fotografie sice není zobrazován, nicméně při rozkliknutí všech autorových obrázků se tam objeví i jeho soutěžní fotografie, což by asi nemělo, že??

  • KIV
    KIV
    13.10.2015 13:14

    FA-vychytávání-much-Aneb-učení-mučení….

    1) Jsem na stránce FOTOGALERIE a jsem přihlášená. Nevidím nikde, jak se odhlásit.
    Kliknu na stránku Můj účet, chci se odhlásit tam.
    No, jsem stále na stránce FOTOGALERIE a ne na Můj účet. Budu si asi muset vybrat v roletce některou z dalších možností.
    Prošla jsem je všechny, a nic.
    A teď koukám, že ten poslední je „Odhlásit se“. Jsem to ale trouba!!!!
    Takže ano – poučena – příště odhlásit se – šup na Můj účet – a dolů …
    A mimochodem, k něčemu ta návštěva na „Můj účet – Zprávy“ byla dobrá – Když vidím tu záplavu (mých) pitomostí v zobrazených (už kdysi vymazaných) osobních zprávách, které se tu teď všechny zobrazují, slibuju si, že už to (snad) nikdy neudělám :-)
    A šmarjá, musím dát pozor a nekliknout na ten vykřičník nahoře vpravo, to bych nahlásila svůj vlastní e-mail jako nevhodnou konverzaci…

    2) Jsem na stránce GALERIE-všechny galerie, a čtu jak jsou v pořadí:
    Krajina
    Megapixel
    Ostatní žánry
    Černobílé foto …

    3) Forum – Nejžhavější diskuse - Širokoúhelníci epizoda XVII, dobré, hlavně že tam není Vylepšování fotoaparátu, kde se lidi posílali do, děkuji za to, dám na modlení.

    4) A zjistila jsem už, jak zjistit kdo je právě zalogován.
    FOTOGALERIE, až dole, než začne to modré.
    Teď mou zvědavost zaměstnává jen myšlenka, proč je někdy někdo vyznačen červeně, a někdy ne.

    CELKOVĚ jsem moc ráda, že tu FA ožilo, nový systém mě potěšil (až na ty čtverce co usekávají hlavičky a nožičky), jednak proto, že je možné vkládat mnohem větší fotky, a taky proto, že je tu zase viditelná administrace, která tu na to bude zas dohlížet, a klepne nás včas přes prsty. Taky proto, že až přejde období vychytávání drobností, bude tu jistě hodně foto soutěží a foto aktivit, a na to se těším nejvíc.
    P.S. Jo, a taky se přimlouvám k zařazení „Okem profesionála“ někam mezi soutěže, zaslouží si to…

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Admin
    13.10.2015 15:43
    Reaguje na KIV 13.10.2015 13:14:

    "FA-vychytávání-much-Aneb-učení-mučení…. 1) Jsem na stránce FOTOGALERIE a..." - zobrazit celý komentář

    Červená barva jména uživatele aktivního v Galerii značí, že uživatel je admin. Ze začátku lze čekat zvýšený počet aktivních adminů, protože všichni chytají mouchy.

  • Líheň
    Líheň
    13.10.2015 18:31

    A já myslela, že čtvercování už je populární jen na ITF... :-D
    Souhlasím s názorem, že ty osekaný náhledy jsou fakt Běs(no).
    Jinak oceňuji snahu o změnu už hodně obnošeného kabátku, ale co se přehlednosti a intuitivního ovládání týče, jak uz bylo napsáno, tak to se moc nepovedlo. Ono ne všechno staré stojí za starou bel...ačkoru. ;-)
    Asi jsem taky stará škola, ač si jinak zas tak staře nepřipadám. Líbila by se mi změna designu, nikoliv však na úkor funkčnosti.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    13.10.2015 18:55
    Reaguje na Líheň 13.10.2015 18:31:

    "A já myslela, že čtvercování už je populární jen na ITF... :-D Souhlasím s..." - zobrazit celý komentář

    V čem byl starý web podle Vás funkčnější?

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    13.10.2015 20:19

    asi jsem tutan, ale kde najdu
    komentáře uživatele
    a
    komentáře od ostatních uživatelů
    ???
    čím dál víc se zde zamotávám, nemám tolik času prozkoumávat to tu :(

  • Líheň
    Líheň
    13.10.2015 20:35

    V tom, že byl "uživatelsky přátelštější" - viz všechny podoteky na toto téma zmíněné v komentářích přede mnou. Ani mně se konkrétně nelíbí, že tu musím rolovat nebo překlikávat jak... vzteklá, abych se dostala, kam chci. To, že to na pohled líp vypadá, je jedna věc, a to, že je to ve skutečnosti spíš vopruz (pardon), zas druhá. Pro mě bohužel o dost podstatnější. Jistě jde taky o zvyk, ale fakt se mi víc líbí např. jedno kliknutí, místo klikni-roluj-stref se-klikni. Ono je to sice zpočátku zábavné... ale pak už ne.

  • Líheň
    Líheň
    13.10.2015 20:36
    Reaguje na Pavel_P 13.10.2015 18:55:

    "V čem byl starý web podle Vás funkčnější?..." - zobrazit celý komentář

    ...viz příspěvek výše...

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    13.10.2015 21:10
    Reaguje na Ivo Troneček 12.10.2015 16:48:

    "stejný problém s přihlašováním, snad to admini vyřeší, na nové prostředí si..." - zobrazit celý komentář

    Když jsem v cervenci videla poprve funkcni fotoaparat.cz s tim, ze zacneme testovat...mela jsem stejne pocity, jako tu pisete (2 roky kazdy tyden schuzka, hodne casu i penez...) V lete jsme testovali se stredoskolakama i zakladkama ..., s nimi bylo veselo :) Dneska se tesim, ze k fotoaparatu.cz muzu zasednout a prohlizet si nove fotky...MA TOLIK ZAJIMAVYCH ZAKOUTI :) ...snad se bude libit i tem, kteri to chteji

  • Pavel_P
    Pavel_P
    13.10.2015 21:37
    Reaguje na Líheň 13.10.2015 20:36:

    "...viz příspěvek výše......" - zobrazit celý komentář

    Rozumím, je to povzdech, že musíte rolovat a překlikávat.

  • imra
    imra
    13.10.2015 21:59

    Zdravím ... máte toho dost k dolaďování, aby nový kabát FA byl uživatelsky příjemný a ne tak krkolomný jako nyní ... , ale když vezmete v potaz všechny připomínky, které tu už zazněly, věřím, že ho nakonec většina z nás "přežije". Jen prosím nepovolte aktualizaci nebo mazání již odeslaných komentářů, jak zde taky zaznělo. Tím by se přece ztratila jejich kontinuita a vůbec nechápu smysl tohoto požadavku. Už jsme někteří zažili na jednom serveru i možnost výměny vložené fotografie. Po okomentování fotky se tam druhý den objevila jiná fotka, podstatně "vylepšená". A váš komentář byl najednou úplně mimo realitu!!!!
    Za mě: když už rolovat, tak logicky a smysluplně pro uživatele ... zatím je to bída
    Hezký večer

  • Development
    Development
    13.10.2015 21:59
    Reaguje na Lenka Strnadová 13.10.2015 20:19:

    "asi jsem tutan, ale kde najdu komentáře uživatele a komentáře od ostatních..." - zobrazit celý komentář

    Dobry den, kdyz prijdete na galerijni profil uzivatele (tedy pres jmeno autora kdekoli v galerii), jsou napravo 2 tlacitka - Komentare autora a Prijate komentare.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    13.10.2015 22:49
    Reaguje na imra 13.10.2015 21:59:

    "Zdravím ... máte toho dost k dolaďování, aby nový kabát FA byl uživatelsky..." - zobrazit celý komentář

    Smysl požadavku na editaci a mazání komentářů je podle mě nesporný. Například můžete doplnit myšlenku, kterou chcete ještě více rozvinout. Jde to sice napsat do nového komentáře, ale je to krkolomné. Také můžete opravit hrubku v pravopise. A když si rozmyslíte komentář úplně, tak ho smažete.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    13.10.2015 22:50

    Asi byla někde chyba, ona dvě tlačítka jsem neviděla u nikoho, ani u mě, pak se u některých objevila a u jiných včetně mě nikoliv, teď jsou u všech...

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    13.10.2015 23:04

    Ahá, záludnos s veřejným profilem... V tom aby se prase vyznalo, natož já :)

  • MV-foto
    MV-foto
    13.10.2015 23:21
    Reaguje na Lenka Strnadová 12.10.2015 18:56:

    "Nevím, kdo co už psal, ale zatím se tu nevyznám, Fotoaparát jsem měla ráda..." - zobrazit celý komentář

    Přesně tak, čverečky místo skutečného formátu fotky je velké zlo!

  • imra
    imra
    13.10.2015 23:29
    Reaguje na Pavel_P 13.10.2015 22:49:

    "Smysl požadavku na editaci a mazání komentářů je podle mě nesporný...." - zobrazit celý komentář

    1. Hrubky jsou každého osobní problém.
    2. Když si rozmyslíš komentář a dodatečně ho smažeš ve chvíli, když už Ti na něho reagovalo 10 uživatelů, nikdo další nepochopí, na co vlastně reagovali.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    14.10.2015 06:08
    Reaguje na imra 13.10.2015 23:29:

    "1. Hrubky jsou každého osobní problém. 2. Když si rozmyslíš komentář a..." - zobrazit celý komentář

    Ptal jste se na smysl toho požadavku. Podle mého názoru to smysl má jak jsme napsal výše.

    Napsat cokoliv na Internet je projev svobodné vůle. A také musí existovat svoboda svá vlastní slova z veřejného fóra taky smazat.

    Hrubky nejsou osobní problém. Hrubka či překlep se může stát přece každému a myslím, že opravit po sobě chybu, když si jí všimnu, je základ.

  • bell
    bell
    14.10.2015 07:31

    hm, .. prosím vás, admini, smažte nebo přepiště všechny příspěvky, na které Pavel reagoval, ať pochopí, co za nesmysl žádá.

    Jednou vyřčené slovo už nelze vzít zpět. Na veřejném fotoservu pak dvojnásob, a to zejména kvůli kontinuitě diskuse.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    14.10.2015 08:48

    upravovat komentare je rozumne. Zvazujeme upravit tuto moznost podobne jako ma DPReview...s poznamkou, ze komentar byl upraven, ale zaznam by nebyl smazan cely...

  • alun
    alun
    14.10.2015 08:50
    Reaguje na Helena Macenauerová 13.10.2015 21:10:

    "Když jsem v cervenci videla poprve funkcni fotoaparat.cz s tim, ze zacneme..." - zobrazit celý komentář

    … středoškoláci, základka … a co teprve školkové děti, ty by pobavily :) … netušila jsem, že na fotoaparátu je tolik středoškoláků a dětí ze základky, tak hlavně když tu budou spokojení ...

  • alun
    alun
    14.10.2015 09:00
    Reaguje na Helena Macenauerová 14.10.2015 08:48:

    "upravovat komentare je rozumne. Zvazujeme upravit tuto moznost podobne jako..." - zobrazit celý komentář

    záznam by nebyl smazán celý ... a jak velký kus by byl smazán? a kdo by rozhodl o tom, co bude smazáno a co ne? ... mně se to nezdá rozumné, vnímám to jako funkci pro slabochy, ale ať ji mají, budou alespoň lépe vidět :)

  • Pavel_P
    Pavel_P
    14.10.2015 09:24

    Ještě přidám další nápad a prosbu na FA.

    Možnost komentování bych zpřístupnil pouze uživatelům, kteří mají ve své galerii alespoň , řekněme 3 vlastní fotografie. Když mi někdo hodnotí fotku rád bych viděl fotky jaké dělá on sám abych pochopil proč hodnotí tak jak hodnotí. Jsou zde uživatlé, kteří žádnou fotku nahranou nemají, ale vyjadřují se k mnoha fotkám. Nezdá se mi to fairplay.

  • MV-foto
    MV-foto
    14.10.2015 09:25

    Jsem tu podruhé, v novém Fotoaparátu, a musím jen zopakovat: Ty čtverečkové náhledy fotek jsou děs běs největší!!!

  • Pavel_P
    Pavel_P
    14.10.2015 09:31
    Reaguje na Helena Macenauerová 14.10.2015 08:48:

    "upravovat komentare je rozumne. Zvazujeme upravit tuto moznost podobne jako..." - zobrazit celý komentář

    Kromě DP review je to i na českém Photoextractu. Tam můžete vymazat i komentář pod svou fotkou udělený od jiného uživatele. Záznam o vymazání pak jde vidět. Samotný text smazaného komentáře už vidět nejde.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    14.10.2015 11:35

    Myslím si, že aby připomínkování nového webu bylo konstruktivní, měl by na základě tohoto vlákna vzniknout nějaký veřejně přístupný seznam nejžádanějších oprav, kde budou přihlášení uživatelé jednoduše „hlasovat“, co vlastně chtějí a nechtějí.

    Rozliší se tím masově podporované připomínky (čtverce v náhledech třeba) od drobností, které iritují jen jednotlivce (osobně mi třeba dost vadí nadužívání verzálek)

  • Hynek Boháč
    Hynek Boháč
    14.10.2015 11:48

    No, ne každá změna musí být nutně k lepšímu... :-(

  • Pavel_P
    Pavel_P
    14.10.2015 11:48
    Reaguje na ornitolog TomT 14.10.2015 11:35:

    "Myslím si, že aby připomínkování nového webu bylo konstruktivní, měl by na..." - zobrazit celý komentář

    Je otázkou zda chtějí tvůrci FA oslovit starousedlíky (dlouhodobé uživatele tohoto webu), nebo zda chtěji web nastavit nově a oslovit nové lidi, aby tento web používali. Já myslím, že chtějí tu druhou možnost. Kdyby chtěli vyhovět přáním těch, kteří zde byli dlouhodobě spokojeni, pak by udělali nejlépe, kdyby vlastně starý web ani neměnili.

  • M64
    M64
    14.10.2015 12:04

    Kde jsou mé označené oblíbené fotografie? :( A oblíbení autoři? :(

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    14.10.2015 12:44
    Reaguje na ornitolog TomT 14.10.2015 11:35:

    "Myslím si, že aby připomínkování nového webu bylo konstruktivní, měl by na..." - zobrazit celý komentář

    souhlasím...

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    14.10.2015 12:45

    ... :(

  • KIV
    KIV
    14.10.2015 13:06

    Za přidání "Okem profesionála" do soutěží děkuji...
    Hodně chválím "můj feed"...
    V osobní poště - preferovala bych zobrazovat jen nesmazanou poštu, nebo třeba abych si to tak mohla zvolit...
    Na černé liště kde je "PŘIHLÁSIT" by (po přihlášení) mohlo být "ODHLÁSIT"...

  • svaluda
    svaluda
    14.10.2015 14:43

    Ano, už tu to zaznělo tuším třikrát. Oblíbené fotografie a uživatelé! Pátral jsem a vzpomínal, něco i dohledal, ale určitě to není vše. Hlavně oblíbení uživatelé, kteří tu už nepůsobí se špatně hledají...

  • cazzata
    cazzata
    14.10.2015 19:59

    jedina vec ktora mi vadi su stvorcove nahlady, ostatne je viac/menej otazka zvyku, co sa tyka editacie komentu : podla mna zbytocna vec, kazdy ma dost casu rozmysliet si a potom napisat text a ak casom zmeni nazor, moze sa kludne vyjadrit znova, naopak uprava alebo zmazanie vlastnych komentov moze vniest chaos a pre autora fotky (ten je hlavny adresat komentov) sa stane diskusia pod fotkou neprehladna, uplne staci troska zodpovednosti sam za seba pri vyjadrovani a tym padom funkcia editacie komentu je zbytocna a kontraproduktivna, pripadna info, ze koment bol zmazany alebo upraveny ma viest k comu? zbytocna funkcia nijako neprispievajuca ku kvalite a ani k prehladnosti diskusie pod fotkou... hlavnu ulohu ma hrat fotka pripadne autor a nie lustenie kto a preco zmazal alebo upravil koment... este raz nezmysel z mojho pohladu, ved je to jednoduche : chces sa vyjadrit - vyjadri sa - si panom svojich myslienok a procesov medzi hlavou a klavesnicou... stvorcove nahlady su ovela vacsi problem...

  • KIV
    KIV
    14.10.2015 20:40

    Beru zpátky to o tom předělávání ODHLÁSIT. Tak jak to je to je vlastně jen ukázat na Můj účet a sjet dolů, je to otázka půl vteřiny, nestálo by to vůbec za tu práci...

  • Pavel Macenauer
    Pavel Macenauer
    Admin
    15.10.2015 00:02
    Reaguje na M64 14.10.2015 12:04:

    "Kde jsou mé označené oblíbené fotografie? :( A oblíbení autoři? :(..." - zobrazit celý komentář

    Juknem na to jestli to nenamigrovat ještě ze zálohy. Oblíbené fotografie by namigrovat šlo, uživatele pak přidat mezi sledované, což je něco podobného + dostáváte i upozornění pokud něco vloží.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    15.10.2015 00:52
    Reaguje na KIV 14.10.2015 13:06:

    "Za přidání "Okem profesionála" do soutěží děkuji... Hodně chválím "můj feed..." - zobrazit celý komentář

    Smazaná pošta už brzy nebude videt :)

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    15.10.2015 00:55

    Děkujeme za vaše reakce, nápady, pripominky, kritiku, pochvalu... SUPER! Zmeny/upravy budou a budou postupne zverejnovany jednim z adminu zde na webu.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    15.10.2015 01:00

    Zdravím vás všetkých, som na FA od roku 2007 a tiež už nepatrím medzi najmladších (viac ako 50). Prečítal som si čo tu odznelo a dovolím si aj ja prispieť svojim názorom. Už pred asi rokom som sa zamýšľal nad tým, či tento web ešte niekam smeruje, alebo už len dožíva. Preto ma príjemne prekvapilo, že tu vznikla iniciatíva posunúť sa ďalej. Nie všetko sa na prvý krát podarí na 110%, čo ale neznamená, že to treba zavrhnúť. Najprv ma ako aj mnohých iných prekvapilo, že už nie je všetko "natrepané" nahusto na jednej stránke, ale po pol hodinke - žiadny problém. Grafika a stavba stránky zodpovedá súčasným webovým trendom a hold konzervatívci (ako aj ja) si musia zvyknúť. Sú tu ale samozrejme aj veci, s ktorými nesuhlasim a navrhujem ich zmenu:

    1. štvorcové náhľady orezávajuce pôvodný formát sú nemysel - vyriešiť štvorcovými rámikmi okolo pôvodnej fotografie ...

    2. mazanie komentárov, jednoduché - na istom slovenskom webe je možné korigovať každý zápis po dobu 2 minút od odoslania (na korekciu preklepov) a potom "čo bolo, bolo" ...

    3. pochopil som, že nové (ne)obmedzenia počtu vložených fotiek majú za úlohu zvýšiť masovosť ale zároveň znížia kvalitu vkladaných fotografií. Keď si autor môže dovoliť vložiť napr. iba 3 foto za týždeň, viac premýšľa o tom, ktorej svojej fotke "dopraje" túto výsadu. V opačnom prípade zvyčajne bezhlavo vkladá všetko "čo má po ruke" ...

    4. bodovať či hodnotiť ? - nechcime stále len nad niekým víťaziť, mnohí radšej prijmú pár slov namiesto kopy bodov, načo teda TOP rubriky, ktoré stejne o ničom nehovoria ...

    5. sledujem už roky viacero podobných fotowebov a FA sa doteraz od nich líšil tým, že tu bola istá komunita prezentujúca si navzájom svoju tvorbu a nie "databáza" fejsbúkových" fotiek, takže stojí za zváženie, či naozaj prevádzkovateľ chce za každú cenu prilákať "masy" a uprednostniť kvantitu nad kvalitou ...

  • aktešas
    aktešas
    15.10.2015 08:12

    Za sebe musím říct, že mně se změna celkově docela líbí. (Na mobilu je to mnohem lepší než dřív..i když z něj nehodnotím, jsem ráda za lehčí ovládání.)

    Souhlasím, že náhledové čtverce nejsou moc fajn, když je většina vkládaných fotek jiného formátu. Přehození nejlepších a nejnovějších fotografií bych taky uvítala.

    Mně osobně vadí, že odkazy stále (bylo tomu tak i na starém FA) nefungují jako rozklikávací odkazy a musí se kopírovat či přenášet. Dále pak: alespoň třípísmenný název fotky..proč? Někdy k tomu prostě nemám co říct, stačila by tečka nebo jiný znak..proč ale musí být tři?

    Ode mě zatím vše. Díky.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 08:18
    Reaguje na T.B.K. 15.10.2015 01:00:

    "Zdravím vás všetkých, som na FA od roku 2007 a tiež už nepatrím medzi..." - zobrazit celý komentář

    Re: Ad 3 + ad 5) Dovolím si nesouhlasit s myšlenkou, že tvýšený limit počtu nhraných fotek znamenéá pokles jejich kvbality automaticky. Jsou lidé, kteří Vám jednou za týden nahrajou dejme tomu podprůměrnou nebo stereotypní fotku, nuda, řeknete se žádná kvalita. Věřte tomu, že jsou i lidé, kteří Vám zajeden den nahrají třeba deste fotek, o kterých by jste řekl, že jsou excelentní. Je to subjektivní, samozřejmě. Limitovaní kvantity ať už nahoru nebo dolů bohužel nekoriguje kvalitu. To by bylo moc jednoduché.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 08:27
    Reaguje na T.B.K. 15.10.2015 01:00:

    "Zdravím vás všetkých, som na FA od roku 2007 a tiež už nepatrím medzi..." - zobrazit celý komentář

    A ještě ad "istá komunita prezentujúca si navzájom svoju tvorbu " - tu Vám nikdo nebre....!?

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 08:40

    Vento: Jde o svobodu si nakládat se svým výtvorem. Rozumějte, že popisuji žy vytvoříte nějaký komentář. Je to svým způsoben take Vaše "dílo". A teď vy ho chcete upravit, změnit, rozmyslel jste si to. Změnil jste názor. Nárory měníme. Pak je nutné mít možnost svobodně si se svými myšlenkami, který veřejně prezentujeme nakládat.

    Když nahrajate fotku a už se Vám nelibí, nebo cítíte, že jste se posunul někam jinam a už se nechcete veřejně prezentovat na Internetu touto fotkou. Tak já vnímám, že její vymazání je také projevem vaší svobodné vůle. Stejně jako je to s vaším komentářem.

    Pro technickou podporu: bohužel nefunguje tlačítko "odpovědět", když reaguji na starší komentář....

  • KIV
    KIV
    15.10.2015 13:05

    Taky malý příspěveček k počtu vkládaných fotek - od chvíle kdy se to zvedlo ze tří za týden na tři na den, jsem prostě vložila dvě fotky, ani jsem nevyčerpala ten starý limit. Chci tím říct, že si nemyslím že zvýšený limit má závratný vliv na šílené vkládaní, ani na to, jestli se mi změnila kvalita vkládaných fotek. A pokud se někdo urve z řetězu a bude vkládat jako divý, počítám, že to bude dělat krátkou dobu, a pak mu dojde zdroj i šťáva... I dřív, ne každý vkládal vytrvale 3 týdně, i když mohl.

  • Development
    Development
    Admin
    15.10.2015 13:13

    Dobrý den. Díky všem diskutujícím za jejich komentáře, i když nejsou všechny vlivem některých změn úplně radostné. Snažíme se z vašich příspěvků vyzobávat všechny podněty a návrhy, na základě kterých vedení fotoaparat.cz rozhoduje, jaké budou další vývojové a administrační kroky.

    Za tímto účelem nyní zapracováváme stránku Seznam změn, ve které budou k vidění změny již provedené, změny plánované nebo zvažované. Odkaz na stránku Seznam změn naleznete na každé stránce v patičce, nebo také zde -

    https://www.fotoaparat.cz/static/changelog

  • Taky..
    Taky..
    15.10.2015 13:24

    Vidím tady zásadní rozdíl mezi fotoserverem, jehož účelem je kritika a diskuze, a mezi osobní webovou galerií. Na osobních strákách si všechno uděláme přesně tak, jak se chceme navenek prezentovat, designem počínaje a dolaďováním vybraných fotek konče. U kritického fotoserveru je ale potřeba, aby nahrané fotky nešly dodatečně měnit a komentáře měnit ani mazat. Jak už tady přede mnou jiní napsali - jednou vyřčené slovo nejde vzít zpět. Ve chvíli, kdy tady budou všichni přepisovat a mazat komentáře, nastane zmatek a bude to nahrávat jen pokrytcům, kteří chtějí zamaskovat své chyby. Pavle_P, píšeš, že názory měníme. Ano, měníme, a měli bychom být také schopni to přiznat a napsat.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    15.10.2015 14:17
    Reaguje na Taky.. 15.10.2015 13:24:

    "Vidím tady zásadní rozdíl mezi fotoserverem, jehož účelem je kritika a..." - zobrazit celý komentář

    ... tiež sa prikláňam k tvojmu názoru ...

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 14:21
    Reaguje na Development 15.10.2015 13:13:

    "Dobrý den. Díky všem diskutujícím za jejich komentáře, i když nejsou..." - zobrazit celý komentář

    To je skvvělá zpráva..!

  • Taky..
    Taky..
    15.10.2015 14:40

    Co mi po krátké zkoušce nového FA vadí:

    - Chci-li při psaní komentáře k fotce použít kurzor, přepne mě to na vedlejší fotku v galerii a o celý text přijdu. To je hrozné...
    - Omezená délka komentáře. Nahrává to zjednodušenému a povrchnímu hodnocení namísto zevrebnější kritiky podpořené argumenty.
    - Automatické přepsání názvu fotografie do verzálek.
    - Název musí obsahovat stanovený rozsah počtu znaků. Proboha proč?
    - Čtvercové náhledy - je to jen trendy a nevidím k tomu racionální důvod.
    - Složitost a nepřehlednost, ale možná je to jen (ne)zvykem.
    - Můžu si někde zobrazit "fotografie oblíbených uživatelů"?

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 15:19
    Reaguje na Development 15.10.2015 13:13:

    "Dobrý den. Díky všem diskutujícím za jejich komentáře, i když nejsou..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den,

    Fotoaparát.cz je definován společností PhotoHint.com, s.r.o., která je jeho zakladatelem, tvůrcem a vlastníkem. V sekci "o serveru" je napsáno, že "server Fotoaparát.cz je nejenom -Rádcem fotografa-, ale i internetovým domovem, jak pro fotografy amatéry, kteří se s fotoaparátem teprve seznamují, tak pro pokročilé uživatele či profesionály." Nikde není definováno, že jde o výslovně o server kritický, a že jeho účelem je kritika a diskuze!

    Kritika fotografie může fungovat jen v případě, že by zde fungoval nesporný vztah "žák-učitel". A dále za předpokladu, že člověk udávajíci rady je odborník. Paní učitelka ve škole (odborník) může udělovat známky svým studentům, protože má kvalifikaci, vystudovala na to školu a nejlépe zhodnotí jak dobrý její student je nebo není.

    Pokud mi nějaká autorita, ke které vzhlížím, řekne tohle děláš dobře, a to ne, tak je to něco zásadně jiného, než když podobné (nevyžádané) rady obdržíte od člověka, jehož práce si nevážíte, neoslovuje vás. Takové rady smysl nemají.

    Myslím si, že by to vše kolem měla být hlavně radost a zábava. Podívat se na fotky autorů, kteří mě zajímají. Prodiskutovat fotku, pokud si autor přeje, ale nevnucovat svůj názor a nementorovat ostatním autorům, když o to nestoji. Proto jsme v jednom z příspěvků výše navrhoval něco jako "autor si u této fotografie přeje kritiku". Nebo by my mohlo na tento způsob vzniknout nějaké "galerie" v rámci galeriíí tady na FA, do které by si autor vložilt fotku, kedyž by si vyloženě přál kritickou odezvu. To by mi připadlo jako dobré řešení...

    Možnost editace komentářů vítam, ale doufal jsem, že by komentáře byly smazatelné úplně. Nesouhlasím a důvody jsem uvedl výše.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 15:22
    Reaguje na Taky.. 15.10.2015 14:40:

    "Co mi po krátké zkoušce nového FA vadí: - Chci-li při psaní komentáře k..." - zobrazit celý komentář

    Výše uvedený komentář byl reakcí na uživatele "Taky..." z 15.10.2015 13:24. Omylem jsem reagoval na "Development".

  • Lenka Klimtová
    Lenka Klimtová
    15.10.2015 15:38

    Goro je prozatím totálně zmaten (to jako já) :-).

    Mám dva účty, na druhý se nemůžu dostat, hlásí to, že e-mail je již zaregistrovaný, chce to po mě jiný, ale já si nechci dělat další e-mail co s tím? :-(

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    15.10.2015 16:20

    Změny mi nevadí, jsem zvyklá, že se servery časem mění, a dokážu se přizpůsobit. Pokud jde o diskusi o mouchách, přidám svoje čárky do kolonek:

    - čtvercové náhledy ubližují fotkám jiného formátu, zaslouží si plný náhled
    - import sledovaných a jejich fotek - ano, prosím
    - možnost mazat/upravovat komentáře - rozhodně ne
    - kádrování toho, kdo může a nemůže na serveru komentovat - rozhodně ne
    - zvýšit počet znaků na komentáře - ano
    - nepřepisovat název fotografie na verzály - mimo jiné to může zabít slovní hříčku postavenou na velkých/malých písmenech a jejich kombinaci
    - změna nynějšího vkládacího limitu - to podle mě není nutné, ti, kdo denně nahrnou dvě a víc fotek, myslím, brzy omrzí to, že jim je prakticky nikdo neokomentuje, protože jejich tvorbou budou uživatelé přehlceni - byť by byla sebelepší

    ... držím palce, aby si všechno co nejdříve "sedlo"

  • Taky..
    Taky..
    15.10.2015 16:52
    Reaguje na Pavel_P 15.10.2015 15:19:

    "Dobrý den, Fotoaparát.cz je definován společností PhotoHint.com, s.r.o.,..." - zobrazit celý komentář

    Ať už lze nazvat FA kritickým nebo ne, každý tady určitě očekává nějakou zpětnou vazbu. A ta má, stejně jako jakákoliv diskuze, smysl jen tehdy, když se zpětně nemění obsah toho, na co jsi reagoval. Jde o princip.

  • aktešas
    aktešas
    15.10.2015 17:54

    Co se mobilní verze týká, ještě bych zde ve fóru uvítala tlačítko, pomocí něhož by šlo skočit na poslední stránku komentářů.
    (Teď jsem se musela k nejnovějším příspěvkům proklikat nadesetkrát..pokaždé nechat načíst stránku a dát "další"..bylo to dost zdlouhavé.)

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 18:04
    Reaguje na aktešas 15.10.2015 17:54:

    "Co se mobilní verze týká, ještě bych zde ve fóru uvítala tlačítko, pomocí..." - zobrazit celý komentář

    Taky tak :)

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 18:08
    Reaguje na Taky.. 15.10.2015 16:52:

    "Ať už lze nazvat FA kritickým nebo ne, každý tady určitě očekává nějakou..." - zobrazit celý komentář

    Ja uprednostnuji princip svobodne volby nakladat se svymi myslenkami.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 18:15
    Reaguje na Dana Kovaľová 15.10.2015 16:20:

    "Změny mi nevadí, jsem zvyklá, že se servery časem mění, a dokážu se..." - zobrazit celý komentář

    Jake kadrovani mate na mysli, Dano? Reagujete na muj navrh, ze komentovat muze jen ten kdo nahral alespon 3 fotigrafie do sve galerie? Obcas zda takove uzivatele bez jedine vlastnich fotek, ale s plnymi usty rad a odsudku vidim. Neni to fair play a rozhodne nepomaha dobremu ovzdusi.

  • bell
    bell
    15.10.2015 18:21

    Pavel_P je tiskový mluvcí fáčka? Nebo si jen myslí, že čím víc toho napíše a milionkrát omele jeden (svůj názor), tím víc bude mít pravdu?

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    15.10.2015 18:26
    Reaguje na Pavel_P 15.10.2015 18:15:

    "Jake kadrovani mate na mysli, Dano? Reagujete na muj navrh, ze komentovat..." - zobrazit celý komentář

    Myšlenka a její psaný záznam jsou dvě různé věci.

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    15.10.2015 18:29
    Reaguje na Pavel_P 15.10.2015 18:15:

    "Jake kadrovani mate na mysli, Dano? Reagujete na muj navrh, ze komentovat..." - zobrazit celý komentář

    Myslím, že tahle diskuse by měla být věnovaná sepsání konstruktivních návrhů k probíhajícím změnám, nikoli osobním konfrontacím. Napsal jsi svůj názor, já napsala svůj, ale další diskuse mi připadá zbytečná vzhledem k názorové rozdílnosti, kde průnik se nejeví pravděpodobným.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 18:34
    Reaguje na Dana Kovaľová 15.10.2015 18:29:

    "Myslím, že tahle diskuse by měla být věnovaná sepsání konstruktivních..." - zobrazit celý komentář

    Souhlasím!

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 18:39
    Reaguje na Dana Kovaľová 15.10.2015 18:26:

    "Myšlenka a její psaný záznam jsou dvě různé věci...." - zobrazit celý komentář

    Souhlasim, ale nevysvetlila jste co myslite tim kadrovanim?

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    15.10.2015 18:46
    Reaguje na Pavel_P 15.10.2015 18:39:

    "Souhlasim, ale nevysvetlila jste co myslite tim kadrovanim?..." - zobrazit celý komentář

    pokud to bude potřebovat vysvětlit administrace serveru, jsem jí k dispozici

  • alun
    alun
    15.10.2015 20:14

    Stále se nemohu zbavit pocitu, že Fotoaparát.cz překabátil, se vším všudy, že zkrátka změnil svou politiku, jinak by přeci nemohl nabídnout lidem náhledy fotografií v této podobě, jinak by přeci nemohl omezit délku komentářů, jinak by přeci nemohl umožnit mazání komentářů, jinak by přeci nemohl formátovat text podle svých představ, jinak by přeci nemohl upřednostňovat fotografie, které dostávají hodnocení v podobě čísel, před fotografiemi, které chtějí jen slovní hodnocení ... jj, to jsou mé čárky do sloupečků ... problém mi nedělá pohyb po webu, není nijak složitý ani rafinovaný, některé věci jsou pro mě zbytečné, třeba dva profily a na druhou stranu mi tu chybí možnost zveřejnit mnou označené fotografie (ale třeba tu taková možnost je, jen ji nevidím), nové názvosloví ve mně také nevyvolává nadšení a také mám pocit, že je dost zavádějící ... no, stoupám si do řady za bellu, Danu Kovaľovou, Taky.., pokročilého ornitologa TomaTé, rulisu, Lenku Strnadovou, kubuthora, M64, T.B.K ... tak míru zdar a zas někdy nazdar.

  • jicha
    jicha
    15.10.2015 22:12

    Vážím si každé vynaložené práce, stejně tak úsilí adminů FA.
    Jenže... tady nabývám pocitu že to je tak, že když není žádný nápad tak se to udělá naopak než bylo aby se to skrylo.
    Škoda přeškoda.

    Snad aspoň tady odstavce zůstanou a nový příspěvek se nezobrazí jako dopravní značka v galerii, když už alba imho zbytečných dvou profilů přeskakují do úvodu galerie atd atd...

  • renegade
    renegade
    15.10.2015 22:28

    tak som sa dostal aj ja k tomu, aby som zhrnul svoje prve dojmy z par kratkych navstev vynoveneho fotoportalu
    zamyslel som sa skor nad galeriou, ktora by mala byt IMHO nosnou castou kazdeho fotoportalu

    zmena je zivot, prinasa to detske chorobky, ale to nie je nic neprekonatelne
    novy FA ma modernejsi UI, ale ako to uz byva (vid trebárs prilozeny vyvoj OS, iste ho mnohi poznaju) nezda sa mi prehladnejsi
    ale ako sa hovori, da sa zvyknut na vsetko

    horsi je pocit, ze tymto upgradom sa zaradil medzi ine mainsteamove internetove fotogalerie vratane facebookovych, prakticky nicim sa od nich nelisi
    na prvy pohlad uniformita obsahu galerii, pozlatko s lacnym obsahom
    nahodneho navstevnika, hladajuceho invenciu, napad, tvorivost, inspiraciu a nepoznajuceho historiu portalu pravdepodobne uvodne obrazovky odradia
    alebo sa musi vyzbrojit trpezlivostou, lebo je to ako hladat ihlu v kope sena
    tych, ktorym staci povrchny pohlad reprezentovany vysokymi cislami v podobe bodov mozno prilaka

    dalo by sa napisat viac a konkretnejsie, ale to uz urobili ini
    v kazdom pripade som zvedavy, ci je sanca aby sa v tomto mojom pohlade casom nieco zmenilo

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 22:30
    Reaguje na jicha 15.10.2015 22:12:

    "Vážím si každé vynaložené práce, stejně tak úsilí adminů FA. Jenže... tady..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý večer, zkuste přijít tedy s novým nápadem. P.

  • jicha
    jicha
    15.10.2015 22:52

    rene... lépe bych to nerozepsala ;) (y)

    Mr.Pavel P. doporučuji přečíst opakovaně ;)
    Apropos... plamenný obhájce a neadmin v jednom ...hmm, zajímavé

  • Pavel_P
    Pavel_P
    15.10.2015 23:13
    Reaguje na renegade 15.10.2015 22:28:

    "tak som sa dostal aj ja k tomu, aby som zhrnul svoje prve dojmy z par..." - zobrazit celý komentář

    "Pozlatko s lacnym obsahom"..jakým způsobem jste vyvodil/la, že obsah zde bude po přechodu na nový web lacinný? Změna designu, podle Vás znamená lacinný obsah?

    Osobně jsem rád, že se zde ozvala většina z aktivnějších uživatelů.

    Podle mě tento server léta zkomíral a žil svým vlastním životem. Málo aktivních uživatelů. Málo zajímavých fotek. Takový český (+slovenský) zatuchlý rybníček.

    Myslím si, že nelibost dlouhodobých uživatelů k těmto změnám se dala tak trošku očekávat.

  • daddy.b
    daddy.b
    16.10.2015 06:00

    Pavel_P: osobo, proc tady porad dokola prezentujes svuj nazor? Dvakrat nebo trikrat by uplne stacilo, abychom pochopili ze se ti novy FA libi ;-) Me stacilo napsat svuj nazor jednou a nebudu nikomu vymlouvat pokud ma opacny. Myslim ze nemusis neustale obhajovat nove stranky.... teda pokud nejsi hlasna trouba FA :-)

    Co se tyce mazani komentaru, jsem proti. Vzdy muzu dat dalsi komentar kterymmohu svuj nazor poupravit.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    16.10.2015 10:04
    Reaguje na Pavel_P 15.10.2015 23:13:

    ""Pozlatko s lacnym obsahom"..jakým způsobem jste vyvodil/la, že obsah zde..." - zobrazit celý komentář

    Mám zajímavou zkušenost z posledního půl roku, kdy jsem dával fotky i do galerie Megapixel (nový moderní web, perfektní SEO, stojí za ním slušný kapitál, dva aktivní admini, spousta uživatelů, denně desítky nových fotografií, standardní technická úroveň snímků velmi vysoká). Ovšem přesto jsem na starém a skomírajícím FA (taky si nemyslím, že by to tu poslední dobou nějak moc žilo) měl zhruba stejný počet zobrazení a dvakrát více smysluplných komentářů než na Megapixelu. Vyvozuji z toho, že komunita, která tady na FA přispívá, zdaleka nejlépe souzní s typem fotografie, která mne baví a zajímá.
    Takže zdejší příklon ke komerčnímu mainstreamu sice chápu, ale upozorňuji, že se tím zadupává něco, co je právě pro FA jedinečné. A pokud má někdo pocit, že to o čem píšu, novým webem ohroženo není, ať si přečte příspěvek alun-15.10.2015 20:14 a podívá se, co je na hlavní (a dalších stránkách) prezentováno jako nej... a top...
    Nejsem apriori proti změně a věřím, že to tu má budoucnost, ale podotýkám, že tvůrci změn měli možná jinou představu o silných a slabých stránkách tohoto webu, než mám já.

  • Taky..
    Taky..
    16.10.2015 10:28

    Asi před rokem nebo dvěma jsem začal ve fóru vlákno, které mělo ujasnit, co zásadního nám na (starém) FA chybí. Pro větší přehlednost jsem tyto požadavky čísloval a ostatní se svými návrhy (až na výjimky) v číslování pokračovali. Zastavila se tam většina aktivních uživatelů a byla to zajímavá diskuze. Objevily se tam myslím rozumné návrhy a byla to ideální zpětná vazba pro administrátory FA.
    Administrátoři se tam tehdy zastavili jen párkrát a celé vlákno vyšumělo pro jejich nezájem cokoliv z toho realizovat. Místo toho vytvořili FA nové postavené na úplně jiných principech.
    Nevím, jestli je ono vlákno ještě dohledatelné, ale ono je to už stejně jedno. Je jasné, že nové FA (testované na základních školách) je cílené na jinou skupinu uživatelů.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    16.10.2015 10:45

    Děkuji za uveřejněný seznam plánovaných změn. Řadu věci zde hodnotím kladně, opravdu ;-). Konkrétně a stručně ke sporným otázkám zde:

    možnost měnit komentáře: ne
    mínusky v názevech fotografií, jménech atd.: ano
    náhledy fotografií bez ořezu: ano
    nejnovější fotografie jako první: ano
    import oblíbených: ano
    více znaků v komentářích: ano
    méně mezer a rámečků (např. viz obrázek): ano
    méně humpolácké nadpisy: ano

    Díky, Tom

  • KIV
    KIV
    16.10.2015 11:27

    Tak jsem se zalogovala, a napsala jsem dva a třičtvrtě řádku hodnocení pod tuhle fotku:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/405224/?page=2441c21f9b8392bc80f74335b71922d5
    A dostala jsem toto oznámení:
    "Délka komentáře musí být od 1 do 255 znaků"
    Odhadem jsem spočítala prvních 75 znaků, a odhadla jsem, že tedy nemohu být tak moc přes, ubrala jsem tedy slovo, co to udělá, ale zas jsem dostala tutéž hlášku.
    No, abych tedy vzala ukazovátko, a šla počítat písmenka a mezery, to se mi fakt nechce. Tak jsem to smazala, fotku zavřela,

  • Pavel_P
    Pavel_P
    16.10.2015 11:32
    Reaguje na ornitolog TomT 16.10.2015 10:04:

    "Mám zajímavou zkušenost z posledního půl roku, kdy jsem dával fotky i do..." - zobrazit celý komentář

    Tomáši, děkuji za reakci. Je to mimo téma, ale všiml jsme si tvého webu. Moc pěkná prezentace a hlavně obsah.

  • KIV
    KIV
    16.10.2015 11:32

    ....a chtěla jsem sem teď napsat, sorry autore - ale řekla jsem si, že se podívám kdo je tedy autor, a napíšu to sem... a odskočila jsem si otevřít nové okno s tou fotkou. A jdu tedy dopsat tu větu, a ejhle, ono se to uložilo uprostřed mé nedokončené věty.... to je dost nepříjemné...
    :-)
    Jo, a ještě přidám drobnost - jméno autora pod fotkami je velmi nevýrazné, je dokonce mnohem méně výrazné než jména komentujících...
    Neberte to prosím jako kritiku, ale jako snahu pomoci s vychytáváním much.

  • aktešas
    aktešas
    16.10.2015 11:44

    "jméno autora pod fotkami je velmi nevýrazné" ...hodnotí se fotky a jejich kvalita, ne autoři. Tedy měly by, hm.

  • KIV
    KIV
    16.10.2015 11:48

    Takže asi tak - pokud na fotoportál vložím fotku, a očekávám k ní slova jako tohle máš dobré a tohle ne, případně nějaký odkaz na fotky, články, případně doporučení na jiné nastavení fotoaparátu, a čekám, že tohle všechno mi někdo dá do míň než dva a půl řádků, tak to asi nepůjde.
    Rovněž, pokud zprávu nedokončím, tedy nekliknu na "přidat komentář", tak by to nemělo ani zmizet z nedokončené stránky, ani vložit.
    A když už mám zprávu dlouhou, tak by mi to asi mělo říct o kolik písmen, tedy o dvě nebo o tisíc...
    Ještě k délce názvu fotky - ráda bych ke starším fotkám přidala štítky, fotoaparát a podobně, ale u každé otevřené fotky, kde jsem měla delší název (a že je jich dost), mě to pak nenechá fotku uložit, dokud nezměním její název na jiný, kratší. ..

  • Taky..
    Taky..
    16.10.2015 11:53

    Abych nebyl jen negativní, co se mi líbí:
    - můj feed, kde vidím přehledně fotky od oblíbených uživatelů. Doufám, že to nebude časově omezené a uvidím i fotky měsíce staré. Ještě by se tam mohla objevovat avíza o reakcích na moje komentáře.
    - méně rušivé zobrazení rozkliknuté fotografie
    - listování kurzorem (ale nesmí být aktivní textové pole komentáře)
    - 3 fotky za den s max. 2MB jsou výce než dostačující. Bohužel tato galerie stále vůbec nepodporuje možnost vkládat ucelené fotografické série...

  • Development
    Development
    Admin
    16.10.2015 11:57
    Reaguje na KIV 16.10.2015 11:48:

    "Takže asi tak - pokud na fotoportál vložím fotku, a očekávám k ní slova..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den. Maximální délka komentáře pod fotkou bude již v brzké době násobně prodloužena. Informace o tom se objeví ve stránce Seznam změn.

    Zvažujeme také možnost zvýšení maximální délky názvu fotografie. To omezení není bezdůvodné - má velký význam pro přehlednost na mobilních zařízeních. Je nám jasné, že desktopový uživatel to neocení, ba naopak. Ale jak píši výše, řešíme aktuálně co nejschůdnější cestu, abyste problémy s délkou názvu při editaci starších fotografií nemuseli procházet.

  • KIV
    KIV
    16.10.2015 12:00
    Reaguje na aktešas 16.10.2015 11:44:

    ""jméno autora pod fotkami je velmi nevýrazné" ...hodnotí se fotky a jejich..." - zobrazit celý komentář

    Ale jo, název se taky nehodnotí, a přesto je pěkně výrazný. Trošku výraznější jméno autora by asi nevadilo, nebo třeba dát jméno autora pod jméno fotky do toho pěkného modrého rámečku... Ale to je jen můj názor, který sem píšu, to ještě nic neznamená.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    16.10.2015 13:00
    Reaguje na KIV 16.10.2015 12:00:

    "Ale jo, název se taky nehodnotí, a přesto je pěkně výrazný. Trošku..." - zobrazit celý komentář

    Jako bojovník proti rámečkům :-))) cítím potřebu zareagovat (a pak už si dám pohov). Příliš mnoho rámečků web graficky spíš znepřehledňuje než opačně. Když si grafik neví rady, dá text do rámečku.
    A k velikosti písma (a taky k množství verzálek): Když uděláte všechno výrazné, nakonec není výrazné nic. Nejdůležitější nadpis na stránce, ať je velký (třeba název fotky) a všechno ostatní výrazně menší.
    Všechny nadpisy, které na novém FA jsou, by klidně mohly být o polovinu menší...

  • T.B.K.
    T.B.K.
    16.10.2015 13:20
    Reaguje na Development 16.10.2015 11:57:

    "Dobrý den. Maximální délka komentáře pod fotkou bude již v brzké době..." - zobrazit celý komentář

    Tu by som s autormi súhlasil v tom, že som síce starší človek, ale nová technika mi (zatiaľ) nerobí problémy a preto som tiež dávno prešiel viac na tabletovú prácu s webom (android) a nový formát FA je pre mobilné zariadenia veľmi prívetivý - takže chválim - čo bude asi lákadlo pre mnoho mladších užívateľov ...

    Okrem iného štvorcové náhľady som vyriešil po svojom, viď moje posledné fotky ;-)

  • aktešas
    aktešas
    16.10.2015 13:32

    Taky používám telefon k procházení webu, ale nikdy bych si z něj netroufla fotku nahrát (nebyla-li by předem připravená na pc), ani hodnotit. Nevím, jestli to někdo dělá, ale přijde mi to trochu zvrhlé, hehe. :)

  • Taky..
    Taky..
    16.10.2015 13:34
    Reaguje na T.B.K. 16.10.2015 13:20:

    "Tu by som s autormi súhlasil v tom, že som síce starší človek, ale nová..." - zobrazit celý komentář

    ad. čtvercové náhledy - vtipné řešení:) Sice to pozadí není jednolitá šedá, ale nějaká struktura, ale na první pohled to není poznat.

  • alun
    alun
    16.10.2015 13:39
    Reaguje na ornitolog TomT 16.10.2015 13:00:

    "Jako bojovník proti rámečkům :-))) cítím potřebu zareagovat (a pak už si..." - zobrazit celý komentář

    Souhlasím, s tím, co se týká velikosti fontů a zbytečného nadužívání verzálek a ještě bych doplnila, že velikost náhledů foto se mi zdá také zbytečně veliká, možná to opticky jen zvětšují ty šílené čtverce, možná ... no vlastně, ono je všechno zbytečně rozměrné.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    16.10.2015 13:46
    Reaguje na ornitolog TomT 16.10.2015 13:00:

    "Jako bojovník proti rámečkům :-))) cítím potřebu zareagovat (a pak už si..." - zobrazit celý komentář

    hlasuji pro zmenšení písma v nadpisech :)

  • alun
    alun
    16.10.2015 13:47

    hm, zajímavá informace ta s délkou názvů ... další úpravy byly též přizpůsobeny spíš pro mobilní zařízení?

  • alun
    alun
    16.10.2015 13:49
    Reaguje na Development 16.10.2015 11:57:

    "Dobrý den. Maximální délka komentáře pod fotkou bude již v brzké době..." - zobrazit celý komentář

    ještě jednou dotaz pro vás ... zajímavá informace ta s délkou názvů ... další úpravy byly též přizpůsobeny spíš pro mobilní zařízení?

  • T.B.K.
    T.B.K.
    16.10.2015 14:06
    Reaguje na aktešas 16.10.2015 13:32:

    "Taky používám telefon k procházení webu, ale nikdy bych si z něj netroufla..." - zobrazit celý komentář

    Ja som nikde nehovoril o mobile, ale o tablete (veľkosť 10 palcov a rozlíšenie 2560 x 1600) kde je hustota bodov väčšia ako na mnohých lacných PC monitoroch ;-)

  • T.B.K.
    T.B.K.
    16.10.2015 14:11
    Reaguje na aktešas 16.10.2015 13:32:

    "Taky používám telefon k procházení webu, ale nikdy bych si z něj netroufla..." - zobrazit celý komentář

    ... a mimochodom ľudia robia dnes na mobiloch ďaleko horšie zvrhlosti :-D :-D

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    16.10.2015 14:12
    Reaguje na T.B.K. 16.10.2015 13:20:

    "Tu by som s autormi súhlasil v tom, že som síce starší človek, ale nová..." - zobrazit celý komentář

    vyřešil? A co když si budu chtít otevřít tvou fotku na černém pozadí? :D Admini... proč na tohle nereagujete? Změny náhledů nechystáte, nechce se vám do toho??? Žádnou reakci z vaší strany jsem nenašla. Jinak souhlasím vlastně se vším, co zde napsali ti... "moji" uživatelé... ;)

  • aktešas
    aktešas
    16.10.2015 14:15
    Reaguje na T.B.K. 16.10.2015 14:06:

    "Ja som nikde nehovoril o mobile, ale o tablete (veľkosť 10 palcov a..." - zobrazit celý komentář

    A já jsem zas nikde nehovořila, že to je o vás. ;) Btw, fotka se vám na 10palcovém (u menších mobilů už vůbec ne) displeji asi nezobrazí 1:1 tak, abyste ji zároveň viděl celou, když je jí tak akorát třeba můj 14palcový monitor..proto se hodnocení z těchto zařízení bráním, myslím, že by bylo zkreslené.

    (Pouze jen, že nevím, jestli FA chce uživatele, kteří by případně používali neadekvátní techniku k hodnocení fotek. Mobily toho hodně skryjou.)

  • KIV
    KIV
    16.10.2015 14:33

    -------------------------------------------------------------------------------------
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/1358/okem-profesionala-tema-na-rijen-2015-barvy-podzimu-11577/
    Fotografie na téma " Barvy podzimu " můžete posílat do 31. řijna 2015, 23:59 na adresu: fotoaparat@fo-toaparat.cz
    Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
    Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
    -------------------------------------------------------------------------------------

    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/405239/?page=9da29256782383954c5dad43612370c9
    -------------------------------------------------------------------------------------

    No jo, vidím, že to nemáte jednoduché, všechno je provázáno se vším.
    Zvedne se velikost fotky na 2 mega, ale v OP jsou v zadání rozměry menší.
    Zařadí se OP do soutěže, ale kam tedy fotku poslat, na uvedenou adresu fotoaparat@fotoaparat.cz nebo ji přidat do galerie.
    Bude-li fotka vložená do galerie, pak ji hodnotí uživatelé, ale OP hodnotí podle zadání profesionál, který zadává téma, a píše pak hodnotící článek.
    A protože jsem navrhla, aby akce „Okem profesionála“ byla zařazena mezi soutěže (myslela jsem tím, aby se dalo vyhlášené téma i výsledky všech témat (články) někde najít pohromadě na portále), cítím se teď provinile, a asi už nebudu ani nic navrhovat, moc jsem tomu nepomohla, a cítím se teď dost provinile…

  • kubuthor
    kubuthor
    16.10.2015 14:44
    Reaguje na Pavel Macenauer 15.10.2015 00:02:

    "Juknem na to jestli to nenamigrovat ještě ze zálohy. Oblíbené fotografie by..." - zobrazit celý komentář

    ano!!

  • renegade
    renegade
    16.10.2015 14:50
    Reaguje na Pavel_P 15.10.2015 23:13:

    ""Pozlatko s lacnym obsahom"..jakým způsobem jste vyvodil/la, že obsah zde..." - zobrazit celý komentář

    nepisal som o UI, ale o obsahu na prvy pohlad viditelnych nahladov galerii, tj. najviac bodov = najlepsia fotka, co je IMO dost skreslujuce kriterium, ale chapem, ze hje to najednoduchsie riesenie
    preco nie napr. pocet komentarov?
    alebo pocet otvoreni... atd.
    zda sa mi ze predosly algoritmus, aj ked ho nepoznam, bol v tomto ohlade objektivnejsi

    mam tiez vyhradu, ako mnoho dalsich, k nahladu vo stvorcovom formate
    toto klise uz opustil nedavno aj ich svaty gral, samotny Instagram

    ci novy vzhlad potralu prilaka viac novych uzivatelov (bez ohladu na ich vyspelost), ukaze az cas, ale vacsina podnikatelskych sujektov sa uz naucila nielen ziskavat novych, ale patricne si vazit si stalych zakaznikov :)

  • KIV
    KIV
    16.10.2015 16:04

    Říjnovým tématem seriálu „Okem profesionála“ je „Barvy podzimu“. Fotografie můžete posílat do 31. října 2015, 23:59 na adresu: fotoaparat@fotoaparat.cz nebo vkládat přímo do určené galerie.

    Tak vidím, že jste to už i vyřešili. Dík moc.

  • daddy.b
    daddy.b
    16.10.2015 18:12

    Ve stare verzi stranek se mi libilo, ze kdyz jsem otevrel neci fotku tak pod ni byly dalsi 4 nahledy na fotky tohoto autora. Obvykle jsem pak prohlidnul i ty dalsi...

  • daddy.b
    daddy.b
    16.10.2015 18:15

    ....tady jsou vpravo dole taky ale dost male na to aby me neco zaujalo.

  • Rosťa Barčiš
    Rosťa Barčiš
    16.10.2015 23:50

    S nostalgii budu v dobrém vzpomínat na předchozí verzi...

  • imra
    imra
    17.10.2015 09:08
    Reaguje na Taky.. 16.10.2015 11:53:

    "Abych nebyl jen negativní, co se mi líbí: - můj feed, kde vidím přehledně..." - zobrazit celý komentář

    navazuji na : " Bohužel tato galerie stále vůbec nepodporuje možnost vkládat ucelené fotografické série"... tak toto bych považoval za velmi smysluplný pokrok, možnost vložit např. jednou týdně 7 fotek jako serii ...asi to nebude moc složité, když to na Fotopocitech šlo!!!

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    17.10.2015 10:33

    Vážení administrátoři, nechápu, proč JSTE SE nejprve nezeptali uživatelů, co by chtěli vylepšit, změni, přidat - za mě např. aktivní odkazy - a pak teprve... Takto zpětně reagovat na požadavky bude určitě zdlouhavé, moc se vám do toho chtít nebude a kdo ví, vůbec budete ochotni a schopni vyhovět všem. Ano, snahu cením, ale spoustu nových předělávek nechápu, jako ostatní... a chvílemi zuřím :D A koukám, že spousta lidí se zřejmě nemá chuť znovu přihlásit nebo odešli, snad to není trvalý stav, Ruliso... ČuLo... !!! Pro mě změna téměř žádný přínos nemá, jen jste mi takto sebrali to a ty, které jsem měla ráda. Snad to není trvalý stav. Končím, stejně já OPĚT žádnou zpětnou reakci jistě nedostanu, tak proč se zde namáhat, že?...

  • aktešas
    aktešas
    17.10.2015 12:45

    Nedělejte z toho takovou tragédii. Mně se tu taky spousta věcí nelíbím, ale věřím, že se to zlepší a nic nevzdávám. :)

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    17.10.2015 18:09
    Reaguje na aktešas 17.10.2015 12:45:

    "Nedělejte z toho takovou tragédii. Mně se tu taky spousta věcí nelíbím, ale..." - zobrazit celý komentář

    souhlasím!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=jHPOzQzk9Qo

    :o)

  • Development
    Development
    17.10.2015 18:12
    Reaguje na Lenka Strnadová 17.10.2015 10:33:

    "Vážení administrátoři, nechápu, proč JSTE SE nejprve nezeptali uživatelů,..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den, psát komentáře a vyjádřit názor určitě smysl má, ačkoli to jistojistě nepřinese změny ve všech popsaných bodech. Nechci zde vůbec reprezentovat názor všech administrátorů a dalších představitelů fotoaparat.cz - zastupuji pouze vývojáře. A ani bych nechtěl, aby se můj komentář stal základem pro nějaký tok plamenných a nesouhlasných reakcí ;-)

    Vězte, že dosavadní uživatelé FA nebyli nijak opomenuti, byť se samozřejmě takto brzy po přechodu na novou verzi aplikace cítíte jinak - změn se událo hodně. To si uvědomujeme a nad komentáři v tomto vlákně nekroutíme jen povýšeně hlavou. Cílem však bylo nabídnout FA také dalším uživatelům, kteří by měli s aplikací začít pracovat. A proto bylo nutné některé věci upravit, i když to rozbilo některé zaběhlé vzorce a vizuálně je to hodně rozdílné.

    Budeme rádi, pokud se rozhodnete to počáteční rozhořčení překonat a dáte novému FA šanci fungovat s čistým (nebo alespoň čistějším) štítem. A že jako zkušení fotografové a autoři přispějete k pozitivnímu prostředí, ve kterém by se rodina uživatelů FA mohla spokojeně rozšiřovat. Ale k tomu pochopitelně nelze nikoho nutit ;-)

    Myslím, že vaše komentáře nějakou otevřenou reakci potřebovaly. Snad mě teď za tohle upřímné vyjádření neugrilujete.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    17.10.2015 19:38
    Reaguje na Development 17.10.2015 18:12:

    "Dobrý den, psát komentáře a vyjádřit názor určitě smysl má, ačkoli to..." - zobrazit celý komentář

    dík

  • Radik
    Radik
    18.10.2015 00:57
    Reaguje na Lenka Strnadová 17.10.2015 10:33:

    "Vážení administrátoři, nechápu, proč JSTE SE nejprve nezeptali uživatelů,..." - zobrazit celý komentář

    Uplne chapu, ze tu plati, ze zvyk je zelezna kosile a ze se nezavdecime vsem (nekomu snad ano). I my jsme pri zmenach resili mnoho protichudnych nazoru, o mnoha vecech vime, ze se proste budou muset usadit/doresit na zaklade realneho provozu, nektere nove moznosti zatim plne nevyuzivame... Dal bych tomu cas.
    Snazili jsme se, aby zadna dulezita vlastnost nezanikla bez nahrady, pokud ano, melo to nejaky duvod nebo je mozne to doresit.

  • Radik
    Radik
    18.10.2015 01:01
    Reaguje na Lenka Strnadová 16.10.2015 14:12:

    "vyřešil? A co když si budu chtít otevřít tvou fotku na černém pozadí? :D..." - zobrazit celý komentář

    Otevrit fotku na ruznem pozadi jde, stejne jako na starem FA.

  • Radik
    Radik
    18.10.2015 01:22
    Reaguje na ornitolog TomT 16.10.2015 10:04:

    "Mám zajímavou zkušenost z posledního půl roku, kdy jsem dával fotky i do..." - zobrazit celý komentář

    Nemam pocit, ze by zmena designu znamenala priklon k mainstreamu. Naopak bych rekl, ze rozdeleni do galerii umozni udrzet i minoritni komunitu/y a jejich zvyklosti... Napriklad vcetne moznosti udelat galerii, kde treba vubec nebudou body.

  • Radik
    Radik
    18.10.2015 02:12

    Jeste k tem planovanym zmenam
    - uprava/mazani komentaru je zatim v diskuzi (a ja doufam, ze nebude). Je sice mnoho moznosti jak to castecne povolit (treba casove omezena editace), ale na zaklade chovani uzivatelu v minulych letech si myslim, ze je zneuzitelne cokoli.
    - domigujeme co se nemigrovalo
    - nahledy - to jsem celkem cekal, ze bude ozehave tema... Myslim, ze to je soucasny trend a drzi se ho i mnoho fotografickych webu. A mozna, ze cas ukaze, ze to byla jen uplne spatna etapa dejin. Libi se mi, jak to resi treba 500px, ale vubec netusim, jak to delaji (a i oni ten pomer stran nedodrzuji uplne). A pro nas to neni realizovatelne.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    18.10.2015 10:06
    Reaguje na Radik 18.10.2015 01:01:

    "Otevrit fotku na ruznem pozadi jde, stejne jako na starem FA...." - zobrazit celý komentář

    vím, že lze otevřít fotku na jiném pozadí, autor ji má na výšku a kvůli čtvercovým náhledům ji po stranách šedě orámoval a ten rám na jiném pozadí neztmavl :)) Na to jsem reagovala... Takže čtverců se jen tak nezbavíme asi...

  • KIV
    KIV
    18.10.2015 10:19

    Časy pod některýma fotkama se uvádějí nestandardně, tedy trošku komplikovaně (ale ne u všech). Tady je pár příkladů:

    ------------------------------------------ https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/405287/?page=3f99e3a9a2024ceceb735172b4f00e6e
    Čas expozice: 10/2000
    Xif u fota čas 1/200 sec
    -------------------------------------------
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/405288/?page=3f99e3a9a2024ceceb735172b4f00e6e
    Čas expozice: 10/80
    Xif 1/8 sec
    --------------------------------------------
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/405282/?page=3f99e3a9a2024ceceb735172b4f00e6e
    Čas expozice: 25/10000
    Xif 1/400 sec
    -------------------------------------------

  • jicha
    jicha
    18.10.2015 13:40

    Gratulovali mi že prý mám dokonce jeden cvak v topu... tož milé překvapení :)
    O to větší, že na různých kompech se titulní stránka zobrazuje jinak.

    Moderátory prosím o vysvětlení proč tomu tak je. Děkuji.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    18.10.2015 19:15
    Reaguje na KIV 18.10.2015 10:19:

    "Časy pod některýma fotkama se uvádějí nestandardně, tedy trošku..." - zobrazit celý komentář

    to děla i dpreview

  • Radik
    Radik
    18.10.2015 22:07
    Reaguje na KIV 18.10.2015 10:19:

    "Časy pod některýma fotkama se uvádějí nestandardně, tedy trošku..." - zobrazit celý komentář

    Takto to uvadi EXIF... vime o tom, pokratime.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    19.10.2015 09:20

    Změna algoritmu výběru fotografií v rubrice "Top fotografie".

    Myslím, že to je nastavené nešťastně. V této rubrice vyskočí na úvodní stránku fotografie s největším počtem bodů. Nevím jaký je smysl takové rubriky. Nikde na webu FA není definováno. Pravděpodobně by mělo jít o nejlepší fotografie. Příklad: máte fotku kterou 6 uživatelů oboduje jednou hvězdičkou (asi se jim moc nelíbí), pak máte jinou fotku a tu označí 1 uživatel hodnocením pět hvězdiček. V rubrice "TOP" pak skočí ta první fotografie do popředí. Je to tak správně? Podle mě ne :)

    Ten algoritmus by měl obsahovat více měřítek - body, počet zobrazení, počet komentářů atd atd. Potom jsme si kromě toho všimly rubriky "vybrané fotografie". Jaké je rozdíl ve výběru v těchto dvou kategoriích? Je to za jiné časové období? Pokud takové rubriky existují, mohly by být někde na webu pospány kritérie.

    Bodové hodnocené (hvězdičky)

    Zase nikde na webu není napsáno jak má uživatel k hvězdičkám přistupovat. Ty popisky "dobrá fotografie s drobnou vadou" atd sice zmizely, to je dobře, ale co dal? Co znamená, když dám jednu hvězdičku? Že se mi fotka líbí, ale jenom trošku? Nebo, že se mi nelíbí vůbec? V podtstě je to teď podobné jako "lajkování" na Facebooku, jenomže váha "liku" má sílu 1 až 7 :). Nic proti lajkování, řekl bych, že jedna hvězdička by stačila, hvězdičku dám když mě fotka nějak zaujala a komentář napíši slovy když budu chtít...

    Osobně jsem proti nějakému bodování, ale vnímám, že to nějak fungovat může. Například, model který je Photoextractu mi připadne docela logický. Navíc tam jasná legenda a uživatel ví jak to používat. Viz obrázek.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    19.10.2015 11:54
    Reaguje na Pavel_P 19.10.2015 09:20:

    "Změna algoritmu výběru fotografií v rubrice "Top fotografie". Myslím, že..." - zobrazit celý komentář

    Bodovanie ?!? Nezmysel !
    ... viď motto v mojom profile ...

  • Pavel_P
    Pavel_P
    19.10.2015 12:03
    Reaguje na T.B.K. 19.10.2015 11:54:

    "Bodovanie ?!? Nezmysel ! ... viď motto v mojom profile ......" - zobrazit celý komentář

    Ano!

  • Pavel_P
    Pavel_P
    19.10.2015 12:06
    Reaguje na T.B.K. 19.10.2015 11:54:

    "Bodovanie ?!? Nezmysel ! ... viď motto v mojom profile ......" - zobrazit celý komentář

    Jenže jsem chtěl být konstrutivní a vzhledem k tomu, že na bodování mají na FA navázány další věci, tak jsem alespň navrhl možnou úpravu stávajícího systému, který nedává smysl žádný v podobě v jaké teď je.

  • Radik
    Radik
    19.10.2015 15:13
    Reaguje na Pavel_P 19.10.2015 09:20:

    "Změna algoritmu výběru fotografií v rubrice "Top fotografie". Myslím, že..." - zobrazit celý komentář

    TOP: On je to proste "nejaky" algoritmus... neni to jedno? Nikdo nikde nepise, ze jsou to nejlepsi fotografie dle nejlepsiho svedomi odborne komise. A libovolny algoritmus je proste jen algoritmus. Ze je pro nekoho umisteni v top jedinym cilem... s tim nic nenadelame. Pred lety to bylo velmi ozehave tema, proto jsem take nikdy nezverejnil algoritmus. A doufam, ze se to nezmeni.

    Bodovani: Slovni popis hodnoceni stejne valna vetsina uzivatelu ignorovala a hodnotila si jak chteli. Pokud takovy pozadavek bude (a ja doufam, ze bude), muzeme udelat galerii, ktera vubec neumozni bodovani.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    19.10.2015 15:32
    Reaguje na Radik 19.10.2015 15:13:

    "TOP: On je to proste "nejaky" algoritmus... neni to jedno? Nikdo nikde..." - zobrazit celý komentář

    Díky za odpověd. Ano, z pohledu z jakého píšete to jedno je. Nikde se nepíše co ta rubrika, ale název "TOP" ve mě evokuje, že jde o nejlepší fotky. Kdyby se to jmenovalo "zajímavé" nebo "oblíbené" nebo jinak, sice to není atraktivní název, ale...přesnější. A souhlasím, že algoritmus má být tajemstvím, jinak by by to někteří mohli zneužívat.

    Bodovani: myslíte požadavek od uživatelů nebo od majitelů?

  • Radik
    Radik
    19.10.2015 16:24
    Reaguje na Pavel_P 19.10.2015 15:32:

    "Díky za odpověd. Ano, z pohledu z jakého píšete to jedno je. Nikde se..." - zobrazit celý komentář

    Porad to jsou jen slova... a rozumny clovek pochopi, ze ALGORITMUS (a ono b y to urcite platilo i o jakekoli porote) NEMUZE vybrat nejlepsi fotky. To prece neni o slovech, ale rekneme o selskem rozumu...

    Bodovani - pozadavek od kohokoli, kdo da rozumny zamer. Da se vytvorit libovolna galerie, ale samozrejme se nevytvori jen na zaklade toho, ze nekdo bude chtit specialni galerii na fotky RZ aut (i to uz tu bylo), protoze ho to bavi. Ale rozhodne dava smysl vytvorit galerii pro ty, kteri si proste chteji pod fotky je psat.

  • Taky..
    Taky..
    19.10.2015 17:15

    (Už se to tu možná psalo, ale jak je diskuze rozkouskovaná na stránky a na každé stránce každý druhý příspěvek od Pavla_P, blbě se to dohledává.)

    - k čemu je dobré dělení na veřejný profil a galerijní profil? Jak se z veřejného dostanu do galerijního (abych si mohl zobrazit komentáře dotyčného)?
    - proč jsou "další fotografie" autora náhodně vybrané a ne ty poslední?
    - najdu někde fotografie oblíbených uživatelů? V "mém feedu" se zobrazuje jen nějaký výběr, ne všechny. Snadno se tak stane, že přehlédnu fotku svého oblíbence.
    - navrhuji, aby bylo při vkládání fotky nutné zaškrtnout jednu ze dvou kategorií: "chci upřímnou zpětnou vazbu" nebo "chci jen kladné reakce". Ať je jasno a nedochází zbytečně ke střetu mezi dotčeným autorem a kritkem, který to třeba myslel dobře. V prvním případě může kritizovat kdokoliv bez ohledu na černou listinu(IL). Na fotkách v galerii pak bude jasně znázorněno, do které z kategorií jaká fotka patří.
    - navrhuji náhledy fotek ve tvaru srdíček

  • Radik
    Radik
    20.10.2015 00:43
    Reaguje na Taky.. 19.10.2015 17:15:

    "(Už se to tu možná psalo, ale jak je diskuze rozkouskovaná na stránky a na..." - zobrazit celý komentář

    Presne pro "chci upřímnou zpětnou vazbu" by mela vzniknout galerie, ktera to bude mit jasne dane v popisu. A k tomu samozrejme globalne vypnute hodnoceni. Staci jen najit vhodny nazev galerie a vytvorit vhodny popis...

  • Taky..
    Taky..
    20.10.2015 09:26

    To rád slyším. Jen pár mých nápadů, jak by mohla galerie s názvem například "S kůží na trh" fungovat:

    - anonymní (autora zjistíme až po svém prvním komentáři). Předejde se tak vlivu osobních sympatií/antipatií (i když podle stylu se někteří autoři stejně poznají)
    - může kritizovat každý registrovaný včetně těch na černé listině (vzpomeňte na uživatele igoo (3961), který systematicky banuje vstup všem, kteří v minulosti dali méně jak 5 bodů nebo se dopustili kritiky, aby měl pod fotkou jen samou chválu. FA je pro něj jen forma reklamy na jeho workshopy. Taková galerie by naopak měla být v sekci "inzerce".)
    - doporučovat se bude vkládat bez rámečku a loga (kvůli té anonymitě)
    - naděje, že by do takové galerie nahlížel a byť jen sporadicky komentoval nějaký zkušený fotograf, je bláhová nebo reálná?

    Myslím, že tady na FA je skupina lidí, kteří kritiku vítají, protože se chtějí nějak fotograficky vyvíjet. Neberou fotografii jen jako technicky dokonalé banální zobrazení, ale jako způsob sebevyjádření pomocí libovolných fotografických postupů. Tito lidé, o kterých tu už psal Pokročilý ornitolog TomT, by se tak mohli koncentrovat v této galerii. Naopak ti, co si fotí houbičky, ptáčky, kytičky, západy sluncí a motorky můžou zase v míru existovat v galeriích ostatních. Mohlo by se tak lépe předejít střetům mezi těmito sortami lidí, které si navzájem nerozumí.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    20.10.2015 10:27

    To zní rozumně "Taky..", i ta anonymita je dobrý nápad...

    A. Radikovsky: už jsem psal i do zprávy, ale ještě :

    název: "ke kritice" ?
    popis: Tato skupina je založena za účelem otevřené diskuze. Jejím cílem je pomoci fotografům všech úrovní, jak nováčkům, tak pokročilým. Cílem kritického komentáře je záměr pomoci fotografovi. Kritické příspěvky v této skupině mohou být různorodé v závislosti na úrovni fotografa, zkušenostem, subjektivitě a rozdílnosti pohledu na věc. Vaše fotografie se ostatním nemusí líbit. Může se stát, že se udělená kritika nebude autorovi líbit, ale prosíme, aby nebyla nikdy brána osobně.
    Nahráním fotografie do této skupiny žádáte ostatní uživatele, aby vyjádřili kritický názor na vaše dílo.
    Diskuze v této skupině by měla být otevřená, upřímná a měla by být vedena kultivovaně. Chtěli bychom se vyhnout urážkám a konfrontacím.
    (text-inspirace z jiných uzdrojů)

  • Zdenek Stránský
    Zdenek Stránský
    20.10.2015 16:31

    Výborné oba předešlé návrhy, které využívají znalost mentality všech zdejších uživatelů a počítají s ryzím charakterem i u jedinců zralých na psychologické vyšetření. Zatím ještě všichni nepochopili, že cílem každého kritického komentáře je VŽDY záměr pomoci fotografovi. Dělení na ty, jenž berou fotografování jako způsob sebevyjádření pomocí libovolných fotografických postupů a na ty, kteří si fotí jen houbičky, ptáčky, kytičky, západy sluncí a motorky není vůbec povýšenecké. Naopak je vidět velká míra tolerance, nechat tu druhou skupinu v míru existovat v galeriích ostatních.
    Chyba je to, že ta druhá skupina (kytičky, houbičky) zatím moc nepomáhala svými komentáři té skupině první. Snad se to zlepší.

  • KIV
    KIV
    20.10.2015 16:51

    Safra, kde jsou ty palce ke komentářům? Zdeňkovi prosím jeden palec stojící vzhůru...

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    20.10.2015 17:20

    Zdenkovi druhý palec vzhůru :-)
    Plně souhlasím a lépe bych to nenapsal !
    Mimochodem myslím, že nejen já bezpečně poznám autora jen podle fotky tudíž anonymita je zbytečná. Pod fotky co mi nic neříkají stejně nelezu ať patří komu chtějí.
    Když mě fotka osloví dám jí klidně i za 7 i když budu vědět, že patří autorovi, který má jinak fotky pro mě nezajímavé.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    20.10.2015 17:55

    Na první pohled se mi zdálo zřízení speciální „kritické galerie“ nesmyslné, protože toto se přece očekává od celé galerie tady. Ale se znalostí poměrů na FA, to dává celkem smysl (ovšem se znalostí poměrů na FA mne hned napadá množství variant, jak se to může zvrhnout ;-) Největší pozitivum i největší zranitelnost vidím v tom, že to není jen „klub pro vybrané“ (jako třeba fstop), ale vkládat a hodnotit tam může prostě ten, kdo chce.
    Takže já jsem rozhodně pro. O to více bych se přimlouval o zavedení možnosti vkládat ucelené série fotografií, pokud mám jít s kůží na trh, tak pořádně.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    20.10.2015 18:28
    Reaguje na Radik 19.10.2015 15:13:

    "TOP: On je to proste "nejaky" algoritmus... neni to jedno? Nikdo nikde..." - zobrazit celý komentář

    Tak úplně jedno to není, protože od algoritmu se odvíjí, jaké fotografie se přednostně zobrazují a dávají webu tvář před „veřejností“, viz přiložená galerie „nejlepší fotografie“ – první se zobrazí řazení podle bodů za poslední rok (řekl bych dobrá fotogranka na téma příroda), řazení podle počtu zobrazení mi zase ukáže ty nejpěknější pipinky (taky jsem si k tomu přispěl, nojo :-))) Řazení, které by se alespoň blížilo mému pohledu na „zajímavou fotografii“ se tu nenabízí (já vím, že nelze měřit pocity, ale přece jen...)

    Takže na jednu stranu je mi jedno, jaký je algoritmus, na druhou stranu jsou ale ve výsledku některé fotografie ukazovány a některé skryty a to má samozřejmě vliv na to, jaký typ uživatelů se sem přiláká či naopak odradí.

  • KIV
    KIV
    20.10.2015 18:28

    K anonymitě - a když vše ostatní selže, je tu pak x-if s číslem fotoaparátu, když ne dokonce i s jménem autora. Tak abyste pak mazali i x-if. Jenže to je to, co tady teď v novém systému hodnotím jako skoro to nejlepší, co se tu přidalo, tedy že lidi začali dávat info o tom čím to bylo foceno, s jakým nastavením, a začali dávat i ty x-ify. Aspoň mě to dá víc, než třeba komentář kritika, co sám má v galerii vítr, a dělá vše co může, aby mě pozvedl na svou úroveň...

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    20.10.2015 18:30

    obrázek galerie Nejlepší fotografie

  • KIV
    KIV
    20.10.2015 19:21

    Ještě k anonymitě - fotky znám často z jiných foto-portálů, kde je plně uveřejněn autor..
    No, a na anonymní tu máte dobrou ukázku v soutěžích, kde jsou fotky vkládány anonymně - lidi je otevřou, prohlídnou, zavřou... hodnocení pod fotkami je pomálu ... dokud neskončí soutěž a u fotek se ukážou autoři - to je najednou komentářů...

    No a jinak - zkuste si vzít těch top třeba deset dvacet fotografů, co tu byli, a co jsme k nim vzhlíželi s úctou. Kam by se každý z nich zařadil - mezi "KopněteSiDržím", "ChciJenChválu", nebo by si poťukal na čelo, a...

  • KIV
    KIV
    20.10.2015 19:37

    Já bych to neviděla na třídění lidí do skupin, ale spíš na podporování aktivity, soutěže na témata, třeba co 14 dní, jednou portrét, jednou západy slunce, jednou pocitovky, jednou stínohry, jednou street, jednou zvířata, jednou makro, náladovky s atmosférou, atd, atd......
    Fotky, fotky, fotky, ... a přítomnost adminů nad tím vším, ono se to srovná samo...
    Amen.

  • lll
    lll
    20.10.2015 23:11

    Dobrý večer priatelia; )
    V prvom rade oceňujem snahu zlepšiť naše prostredie, v druhom sa pripájam s postrehmi po krátkom používaní.

    Hneď prvé spomeniem toto fórum, kde sa mi zobrazujú príspevky od najstarších pridaných. Rád by som videl tie aktuálne ako prvé.

    Chýba mi možnosť pozrieť si posledné moje komentáre a posledé komentáre mojich fotografií na jednom mieste. Tiež by som ocenil keby boli náhľady fotiek pri komentároch väčšie.
    Na mobile neviem o akú fotku sa jedná až po priblížení.

    Ďalej mi chýba zoznam obľúbených autorov. Tak som sa k nim rýchlo dostal. Áno môžem ich dať sledovať ale to by som ich musel najprv nájsť.
    Nevidím tu nikde možnosť "hľadať" :)
    A aj ignorovaních chcem späť ;)

    Ostatné viac menej bolo spomenuté:
    Štvorce - nie
    Mazanie komentov - nie
    Zapamätať prihlásenie -ano

    Oznam pod fotkami "nehodnotené"
    by som úplne vynechal, pretože to predsa každý vidí, to nám hlásiť nemusíte; ) a za druhé keď už tento server zmenil tvár s cielom posunúť sa dopredu, tak sa posuňme aj v komentovaní, nie hodnotení typu facebok alebo jak sa to píše ;)

    Tak len toľko som chcel.

    Zatiaľ
    L.

  • lll
    lll
    20.10.2015 23:19

    Ps: Galéria s kůží na trh - ano

  • jicha
    jicha
    21.10.2015 00:04
    Reaguje na jicha 18.10.2015 13:40:

    "Gratulovali mi že prý mám dokonce jeden cvak v topu... tož milé překvapení ..." - zobrazit celý komentář

    nabývám dojmu že záměr provozovatelů je toliko vyzývat k účasti, nevyjímaje diskusi, chaotickou (a nemoderovanou) stejně jako je prostředí celého FA

  • Radik
    Radik
    21.10.2015 00:39

    Kriticka galerie
    Beru to jako proof of concept, vzhledem k tomu, ze vysledek muze byt temer jakykoli a myslim, ze cilem je jednoduchost. Anonymni - za me ne, nevidim duvod. Pravidla by mela hovorit o schopnosti prijmout kritiku a schopnosti ji poskytnout kultivovane a nestranne.
    Ti kdo to nezvladnou, mohou byt trvale vyhozeni z teto konkretni galerie. Na druhou stranu - pokud to bude potreba, podobnych galerii muze vzniknout vice.

  • Radik
    Radik
    21.10.2015 00:46
    Reaguje na ornitolog TomT 20.10.2015 18:28:

    "Tak úplně jedno to není, protože od algoritmu se odvíjí, jaké fotografie se..." - zobrazit celý komentář

    Ano, je to do jisate miry tvar pro verejnost... na druhou stranu, pokud vznikne odedelena galerie, ktera bude zit opravdu dobrou kritikou, lide si ji najdou, protoze takovou vec nebudu hledat na zaklade googlu a prvniho dojmu.
    A ano, pocity se meri spatne... tim hure, cim vic vybocuji z mainstreamu. Na mainstream ty body funguji docela dobre.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    21.10.2015 07:48
    Reaguje na ornitolog TomT 20.10.2015 18:30:

    "obrázek galerie Nejlepší fotografie..." - zobrazit celý komentář

    obrázek galerie TOP fotografie :)

  • lll
    lll
    21.10.2015 10:59
    Reaguje na Radik 21.10.2015 00:39:

    "Kriticka galerie Beru to jako proof of concept, vzhledem k tomu, ze..." - zobrazit celý komentář

    Anonymita pri prvom komentári fotky má zmysel.
    1- Pre autora, ktorý do takejto galérie vloží fotku. Pretože vie, že do určitej miery bude takýto komentár objektívny.
    2- Pre komunitu. V takejto galérii sa (aj keď tiež len do určitej miery, ale predsa) vyhneme kamarádšaftom.
    3- Pre server samotný. Pretože sa môže (záleží na prístupe komunity)
    zlepšiť úroveň a počet komentárov, ktoré sú momentálne asi najhoršie za tie roky čo sem chodím. Mohlo by to prilákať nových a aj tých čo sem prestali chodiť.
    Áno, je to zas kopa roboty navyše a je to tak trochu risk, či sa to ujme, ale vyspelí autori to ocenia. Pretože sme na fotoservery (fotky vystavujeme kvôli spätnej väzbe) a nie na sociálnej sieti, kde si ľudia lezú do zadku, prípadne sa osočujú.
    Ok;)
    Nech je to ako chce, zatiaľ pre mňa má zmysel chodiť sem. Kvôli zaujímavým autorom so zaujímavými názormi a fotkami.
    Ale tiež len dovtedy, pokiaľ tu budú...
    L.

  • Radik
    Radik
    21.10.2015 14:12
    Reaguje na lll 21.10.2015 10:59:

    "Anonymita pri prvom komentári fotky má zmysel. 1- Pre autora, ktorý do..." - zobrazit celý komentář

    Technicky to udelat je asi ten nejmensi problem. Ja tam proste porad nevidim tu pridanou hodnotu (aspon pro rozjezd)... Na vsechny body si celkem snadno dokazu odpovedet "ano, ale....". Kazdopadne si myslim, ze pro zacatek staci, kdyz se rekne, ze takova galerie existuje a odpovidaji tomu pravidla. Pokud se to osvedci, muze se delat dalsi krok. Treba hardcore varianta s anonymitou....

  • Pavel_P
    Pavel_P
    21.10.2015 14:23
    Reaguje na Radik 21.10.2015 14:12:

    "Technicky to udelat je asi ten nejmensi problem. Ja tam proste porad..." - zobrazit celý komentář

    Proč hardcore varianta? U souteží to tak je teď nastavano - fotky bez jmen autorů

  • Pavel_P
    Pavel_P
    21.10.2015 14:27

    viz Okem profesionála https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/galerie/124/fotografie/?razeni%5BpublishedAt%5D=2

  • Radik
    Radik
    21.10.2015 14:51
    Reaguje na Pavel_P 21.10.2015 14:23:

    "Proč hardcore varianta? U souteží to tak je teď nastavano - fotky bez jmen..." - zobrazit celý komentář

    Ale jo, tam je to neviditelne az do vyhlaseni vysedlku a ma to uplne jiny charakter... je to soutez. Tady by ta logika byla jina. Ale jak jsem psal, neni asi takovy problem to udelat, jen se to mne osobne nelibi a nechtel bych to jako uzivatel. Ale treba to najde zastance v redakci... Kdybych to mel nejak navrhnout ja, tak je to v prvnim kole bez anonymniho hodnoceni a pripadne pozdeji druha galerie pro ty zarytejsi anonymni kritiky.

  • KIV
    KIV
    22.10.2015 12:28

    Já bych v té anonymitě hodnocení takové terno nehledala. Stačí se podívat, kolik z těch lidí co to teď anonymitu hodnocení navrhují, hlasovalo u soutěžních fotek v době před vyhlášením výsledků, tedy v době kdy bylo hlasování anonymní, a jestli všeobecně u soutěžních fotek v době jejich anonymity bylo o tolik víc (nebo kvalitnějšího) hodnocení, než normálně bývá. Já bych spíš řekla, že všeobecně moc živo u soutěžních/anonymních fotek nebylo, že to ožilo připomínkami a bodováním, až po skončení, když se autoři odkryli.
    Myšlenka to není špatná, možná že jednou se tu k tomu opravdu upřímnému a kvalitnímu hodnocení (zas) dopracujeme, ale aby nám to tady zvedlo aktivitu hodnocení a propojilo názory skupin, to bych si od toho neslibovala.
    Asi by to nebyla taky tak jednoduchá práce, jak se na první pohled zdá, je tu hodně věcí propojených se vším, to už jsem zjistila na mém předchozím nevinném návrhu, a jde o to, aby po celém tom náročném předělávání spíš neubyla půlka aktivity, a aby se to pak zas nevracelo zpět…
    Nevím co to znamená označit, že někoho sleduji, ale předpokládám, že mi to třeba bude hlásit když sledovaný vloží fotku, no a to by asi těžko šlo, když by vkládání bylo anonymní, to by mi to asi mohlo nahlásit že sledovaný vložil fotku až když bych tu fotku ohodnotila a autor se pro mne odkryl, což je pak samozřejmě nanic.
    Rovněž by se nesměly zobrazovat údaje o fotce (lidi poznají často svého oblíbence – jak tu někdo už napsal - i podle rámečku u fotky, natož podle fotoaparátu a jiných údajů ať už uvedených autorem u fotky, nebo v x-ifu), dokud fotku neohodnotím. Což opět je nanic, když zvážíme, že údaje a ex-if by se pak vůbec nezobrazovaly tomu, kdo fotky jen prohlídne a nehodnotí, což je možná i 80 procent lidí.
    No, je to jen můj názor, a má hodnotu možná tak jedné desítitisíciny tady registrovaných uživatelů, plus mínus…

  • Marian Kľúčovský
    Marian Kľúčovský
    22.10.2015 20:27

    Raz za čas prídem skontrolovať, či sa nezmenili štvorcové náhľady a či mi importovali obľúbených užívateľov. Dovtedy odmietam túto novú verziu používať. Dovidenia

  • rulisa
    rulisa
    22.10.2015 23:19

    Taky chodím zatím jen zkoušet, jestli se třeba něco nezměnilo...
    Ale začínám si zvykat na uvolněný čas, možná nakonec likvidační četě i poděkuju, není tak špatné se závislosti na FA zbavit. :-)

  • Pavel_P
    Pavel_P
    23.10.2015 07:48

    - hlásím opět problém s automatickým přihlašováním

  • Taky..
    Taky..
    23.10.2015 08:49

    Nesouvisí automatické přihlašování také s nastavením prohlížeče? Tam si přece můžete uložit hesla nebo naopak automaticky mazat historii a cookies při vypnutí.

    Asi by bylo zbytečné dělat anketu, komu se čtvercové náhledy líbí a komu ne, převážná většina uživatelů je PROTI. Proto se táži administrátorů resp. redakce, co s tím udělají?

    Zachovat oblíbené uživatele, které jsme si léta střádali a máme tak na ně kontakt, mi přijde skoro jako otázka slušnosti.

    Ruliso, to jsem si taky říkal a tiše ti záviděl:)) Ale ono to nebude tak lehké..

  • Pavel_P
    Pavel_P
    23.10.2015 09:14
    Reaguje na Taky.. 23.10.2015 08:49:

    "Nesouvisí automatické přihlašování také s nastavením prohlížeče? Tam si..." - zobrazit celý komentář

    Máte pravdu. Řešil jsem to interní komunikací s uživatelem "Developement" minulý týden. Mazali jsme cookies. Zjistli problem u sebe. Opravili. Fungovalo asi týden. Teď zase zlobí, tak hlásím.

    čtverce... jsem neutrální...ale otázka je jestli to chtějí změnit a za druhé jestli to umějí změnit, respektive zda by to nebylo příliš komplikované to změnit

    zajímalo by mě jestli by uměli udělat galerii viz obrázek v příloze

  • Taky..
    Taky..
    23.10.2015 10:01

    Líbí se mi přehlednost a funkčnost zpráv (myslím soukromou konverzaci). Jen tam nenacházím možnost mazat...

    Zarovnání fotek s různým poměrem stran do řádků s konstantní výškou, jak Pavle ukazuješ (a jak to má již zmíněný 500px), se mi taky líbí a jistě by to programátor zvládl.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    23.10.2015 10:07
    Reaguje na Taky.. 23.10.2015 10:01:

    "Líbí se mi přehlednost a funkčnost zpráv (myslím soukromou konverzaci). Jen..." - zobrazit celý komentář

    Nejen 500px. Tak už jenom počkáme až se vyjádří management FA :)

  • Radik
    Radik
    23.10.2015 17:36
    Reaguje na Pavel_P 23.10.2015 07:48:

    "- hlásím opět problém s automatickým přihlašováním..." - zobrazit celý komentář

    Ja jsem drive mel take problem s automatickym prihlasenim, ale ted jsem prihlaseny uz nekolik dni na vice pocitacich a vse funguje. Kazdopadne se poptam a rozhodne je to tema, ktere resime.

  • Radik
    Radik
    23.10.2015 17:47
    Reaguje na Taky.. 23.10.2015 10:01:

    "Líbí se mi přehlednost a funkčnost zpráv (myslím soukromou konverzaci). Jen..." - zobrazit celý komentář

    Mazani jsme zatim zavrhli... Funkcnost zprav je dost podobna facebooku, kde to sice je, ale treba jato nikdy nepouzil. Navic se nehromadi jako driv spousta zprav, kde zanikne nejaky odesilatel, ale mam to serazene po odesilatelich, coz je prehlednejsi. Mozna v dalsich verzich.

  • Radik
    Radik
    23.10.2015 17:51

    Domigrovani oblibenych urcite bude, nevim jak presne casove, ale brzo.

  • Radik
    Radik
    23.10.2015 18:25

    Ctvercove nahlady - to je zjevne oblibene tema... a ja pripojim svuj osobni nazor.
    - pokud je to pro nekoho jediny duvod k tomu, aby nechodil na FA... no dobre, ale asi to vidim jinak a na to argumenty opravdu nemam. Nedoporucuji cist dal.
    - to, ze dost lidi napsalo, ze se jim to nelibi neznamena, ze se to vetsine nelibi... nevim jak kdo jiny, ale ja vzdy zazil komentare na to, co se komu nelibi... tech co by napsali, ze je neco dobre je (chvalihodna) minorita. A to nemluvim o FA ale zcela obecne. Cimz nechci rict, ze se to tim padem rovnou zavrhne!!!
    - je stale dost galerii, kde to je stejne. I 500px to zdaleka nema vsude, ale jen na vybranych seznamech.
    - pro me je celkovy dojem z webu se ctverci vyrazne lepsi nez kdyz jsou zachovane proporce (tak jak to bylo drive na FA) a soucasne je vypovidaci hodnota nahledu horsi nez u zachovaneho pomeru stran. Ja preferuju celkovy dojem, protoze na detailu uvidim spravnou fotku.
    - zachovani proporci by komplikovalo velkou fotku v gridu, traba na profilu uzivatele, to by byla skoda
    - reseni na 500px take orezava fotky, i kdyz to na prvni pohled vypada, ze ne. A je dost komplikovane ho realizovat v nasem konkretnim pripade (ne, nechci zachazet do detailu).
    - ale pres to vsechno si dovedu predstavit, ze to tak bude... pro me radeji jako prepinatelna funkcnost.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    23.10.2015 20:28
    Reaguje na Radik 21.10.2015 00:46:

    "Ano, je to do jisate miry tvar pro verejnost... na druhou stranu, pokud..." - zobrazit celý komentář

    Jenom ještě k algoritmu a výběru nejlepších fotografií. Podívám-li se na to sebekriticky, tak vlastně nevidím jediný důvod, proč se vžilo, že (pseudo:-)umělci obvykle ignorují bodování. Chápu, že to je takové zjednodušující a trochu degradující a školometské atd., ale možná je to jenom taková trochu póza. Například Taky... si body, pokud vím, nevypíná a do Topu se běžně dostává regulérní cestou. Takže proč to nezkusit taky...

  • T.B.K.
    T.B.K.
    23.10.2015 21:31
    Reaguje na Radik 23.10.2015 18:25:

    "Ctvercove nahlady - to je zjevne oblibene tema... a ja pripojim svuj osobni..." - zobrazit celý komentář

    Môj názor po niekoľkých dňoch používania:
    Začal som vkladať svoje fotky zarovnané do štvorca a keď sa teraz po čase pozriem na svoju galériu, zdá sa mi, že fotky sú akosi vizuálne "menšie" ako u ostatných a aj v galérii nových fotiek medzi ostatnými trochu zanikajú.
    Dokonca by som povedal, že štvorcový výrez z "centra" obrázku viac nabáda ostatných pozrieť si, čo je na fotke skryté a rozkliknúť to, ako keď vidí celé foto v náhľade.
    Takže asi sa moja snaha minula účinkom a nechám to tak ... ;-)

  • Pavel_P
    Pavel_P
    24.10.2015 09:55
    Reaguje na ornitolog TomT 23.10.2015 20:28:

    "Jenom ještě k algoritmu a výběru nejlepších fotografií. Podívám-li se na to..." - zobrazit celý komentář

    Ona je to porad hitparada popularity at se na to divam jak se na to divam

    Hvezdickovani ted zkousim, pripadam si jako porotce v Super Star nebo ucinkujici souteze Prostreno, tedy hloupe

  • Vaclav Fuksa
    Vaclav Fuksa
    24.10.2015 18:02

    Hurá, konečně nějaká česká stránka o fotografii, která je přizpůsobena mobilům... Dávám do oblíbených :-)

  • rulisa
    rulisa
    24.10.2015 18:05

    Radiku,
    ad první odrážka z komentáře ve 23.10.2015 18:25:

    Kupříkladu u mě rozhodnutí, že na to tady nemám sílu, nebylo zdaleka jen kvůli těm čtvercovým náhledům. Podepsala jsem se hned v úvodu pod (Belly? Dany Kovalové?) komentář, že těch much je tady až moc. Na to, jak strašně dlouho jste všechny ujišťovali, jak na tom úpěnlivcě děláte.

    Proč jste nespustili testovací verzi paralelně se starým FA?
    Protože byste nemohli udělat to Hurá bum - a šmytec? Museli byste řešit tisíc připomínek a hádat se o to, jak co má vypadat?

    Jak vidíš, to děláte stejně. Akorát spousta těch much už mohla být vychytaná.

    Třeba dumám, kde byli až doteď všichni ti autoři, co se tu vysypali najednou do nové verze. Proč nebyli už na starém FA? Protože tam se hodilo to nechat umírat, aby efekt nástupu nové podoby byl o to úžasnější a fotek tady najednou co nejvíc jako důkaz, jak je to teď oproti staré podobě supr? Proč se nemohly navýšit kvóty vkládání už na staré verzi?

    Ale když jsme u těch čtvercových náhledů - argument, že je to takhle na nějakým 500px - i kdyby to na tisících péiks bylo, tak třeba pro mě osobně to neznamená vůbec nic, protože na žádným px nejsem, a když jsem přišla někde na webovou fotogalerii, kde byly náhledy čtvercové, prostě jsem ji zavřela a šla pryč a byla ráda za FA. To je jak kdybys na literárním webu argumentoval tím, že když má jinej web bílý písmo na rudým pozadí, je to in a ideální, přestože čtenáře z toho bolej oči a dali by přednost stupňům šedi, nebokdyž už, tak aspoň černé a bílé.

    Jinak mi vadí možnost dodatečně upravovat komentáře - argumenty o češtině neberu, tohle není češtinový servr a na nějaký chybce z překlepu nebo gramatický hrubce nestojí ani s ní nepadá. Je to fotoservr a podstatou komentářů jsou tu fakta, takže pokud se dá do nich dodatečně zasahovat, tak to pro mě znamená, že nemá smysl se účastnit diskuzí poíd fotkama, když z toho pak kdokoli může udělat cokoli a ze mě blbku, pokud se mu nebude líbbit, co mu na jeho komentáře odpovím.

    Vadí mi nepřemigrování oblíbených uživatelů a označených fotek. Hledat, koho jsem tam kdy měla a jakou fotku, to si opravdu nedovedu představit, kde bych na to vzala čas a sílu.

    Vadí mi třeba i to, že po odeslání komentáře nebo hodnocení u fotky mi to vyhodí zelenej pruh s hláškou, ale posune mě to úplně mimo fotku, mimo komentářové pole, takže když se chci posunout na další fotku, musím napřed rolovat jak blázen zpátky nahoru. A ta zelená mrcha tam poskakuje furt.

    Vadí mi likvidace spousty kategoríí, zejména TD.

    Vadí mi, že po rozkliku fotky na volitelné pozadí je fotka v maximálním rozměru a nejde zmenšit na monitor, takže u těch, co to vloží ve dvou mega, si můžu volitelný klidný náhledový pozadí strčit za klobouk, protože vidím akorát kus, z fotky nemám nic. Osobně bych dala přednost velikosti jako na stránce s textem a s možností rozkliku na originální velikost.

    Pokud něco z toho, co jsem vyjmenovala, je už opraveno, omlouvám se, ale máme teď v práci natolik sezónní špičku, že opravdu nemám čas každý den hledat, co se tu změnilo.
    Na druhou stranu vím, že jsem chtěla napsat ještě cosi, co mi vadí, ale to už jsem zapomněla (před chvílí opět přišla z práce.)

    Tak třeba o vánocích, až bude volno...

  • rulisa
    rulisa
    24.10.2015 18:59

    Další už vím...
    Na starém Fa, když jsem měla navoleno otvírání fotek do nového okna (panelu), otvíáraly s emi takhle z galerie i z profilu, ze seznamu konmentářů, prostě odevšad.
    Tady jenom z galerie. Když chci na fotku z přehledu komnentářů, musím PTM.

    Furt na to zapoimínám, když jednou to funguje a podruhý ne...

    Na všechno je tady o spoustu kliků víc. Rolování, rozbalování. (Jasně, ten zelenej pruh po okomentování taky jde zavřít, ale zas o klik víc, proč by se nemohl ztratit sám při posunu onrazu, pohybu myší, atd.)

  • RHx - staromilec
    RHx - staromilec
    24.10.2015 20:13

    abych se přiznal, patřím k těm ztraceným
    všeliké nové grafiky chápu, nové kapesní zobrazovače internetu a nová doba obecně žádá takových změn
    pro mě to bude těžké, nebo se do toho nakonec nevpravím
    například nyní hledám, jak spravovat soukromé zprávy a taky marně hledám oblíbené uživatele a jejich fotografie; v podstatě nejdůležitější odkaz na tomto serveru

  • Radik
    Radik
    25.10.2015 02:29
    Reaguje na rulisa 24.10.2015 18:05:

    "Radiku, ad první odrážka z komentáře ve 23.10.2015 18:25: Kupříkladu u mě..." - zobrazit celý komentář

    Ruliso: Kdyz uz si me oslovila, nezbyva mi, nez osobne reagovat. Nedrzela ses meho doporuceni "Nedoporucuji cist dal"....
    Mnoho temat se tu uz probralo.
    Chtel jsem neco napsat k te rekneme prvni pulce, ale kdyz jsem smazal asi pet verzi, nechavam bez reakce.

    Jedine, co povazuji za vhodne vysvetlit je Tema dne.... Tema dne se presunulo mezi souteze. Bude mozne do nej vkladat jen v jeden den, nebude mozne vlozit fotku jako bodovanou, lze zverejnit vysledky, snad se tim vyresi vsechny problemy, ktere s nim byly drive. Starsi temata se premigrovala, nicmene vyhodnotit je znamena projit forum, najit vysledky a rucne zadat poradi. A do te doby nejsou viditelna... Zatim je vyhodnocene myslim jen to posledni.

  • svaluda
    svaluda
    25.10.2015 06:34

    Nějak jsem nepobral ty dva profily ("veřejný" a "v galerii"), ale co už...

    Nešlo by alespoň přidělat ve veřejném profilu tlačítko, které by otevřelo přímo profil uživatele v galerii. Naopak to lze - tam tlačítko "Veřejný profil" je...

  • Radik
    Radik
    25.10.2015 23:41
    Reaguje na svaluda 25.10.2015 06:34:

    "Nějak jsem nepobral ty dva profily ("veřejný" a "v galerii"), ale co už... ..." - zobrazit celý komentář

    Jsou uzivatele, ktere nejsou jen v galerii, predevsim jde o autory clanku. U tech nejsou fotky, ale clanky, a ty jsou na verejnem profilu. Nicmene je to jedno tema, ktere budeme resit, vcetne te cesty z verejneho do galerie.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    26.10.2015 07:57
    Reaguje na svaluda 25.10.2015 06:34:

    "Nějak jsem nepobral ty dva profily ("veřejný" a "v galerii"), ale co už... ..." - zobrazit celý komentář

    taky se mi zdá chaotické

  • T.B.K.
    T.B.K.
    26.10.2015 10:08
    Reaguje na Radik 21.10.2015 14:51:

    "Ale jo, tam je to neviditelne az do vyhlaseni vysedlku a ma to uplne jiny..." - zobrazit celý komentář

    Len taký drobný príklad "anonymity" : https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/405575/?page=f2ca1aa55d2824b945360e06a9a9d532
    ... celé je to šaškáreň ;-)

  • Radik
    Radik
    26.10.2015 10:50

    Tak oblibene uzivatele a fotografie jsme domigrovali.

  • JoRa
    JoRa
    26.10.2015 11:01
    Reaguje na Radik 26.10.2015 10:50:

    "Tak oblibene uzivatele a fotografie jsme domigrovali...." - zobrazit celý komentář

    Díky.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    26.10.2015 12:05
    Reaguje na Radik 26.10.2015 10:50:

    "Tak oblibene uzivatele a fotografie jsme domigrovali...." - zobrazit celý komentář

    :)

  • bell
    bell
    26.10.2015 12:34

    Budou oblíbené fotografie viditelné i pro ostatní nebo najdu jen svoje a u sebe v účtu?

  • Radik
    Radik
    26.10.2015 14:37
    Reaguje na bell 26.10.2015 12:34:

    "Budou oblíbené fotografie viditelné i pro ostatní nebo najdu jen svoje a u..." - zobrazit celý komentář

    Kazdy vidi jen svoje oblibene fotografie. Ted resime jen moznost doplnit fotografie sledovanych autoru.

  • Radik
    Radik
    26.10.2015 14:42
    Reaguje na T.B.K. 26.10.2015 10:08:

    "Len taký drobný príklad "anonymity" : https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie..." - zobrazit celý komentář

    Co je na tom odkazu neanonymniho?

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    26.10.2015 14:49
    Reaguje na Radik 26.10.2015 10:50:

    "Tak oblibene uzivatele a fotografie jsme domigrovali...." - zobrazit celý komentář

    Díky, potěšilo

  • T.B.K.
    T.B.K.
    26.10.2015 15:39
    Reaguje na Radik 26.10.2015 14:42:

    "Co je na tom odkazu neanonymniho?..." - zobrazit celý komentář

    Pozrite sa za sebou idúce tri fotografie ;-)

  • Radik
    Radik
    26.10.2015 15:48
    Reaguje na T.B.K. 26.10.2015 15:39:

    "Pozrite sa za sebou idúce tri fotografie ;-)..." - zobrazit celý komentář

    Ano, ale to uz fakrt nezaridime... Do souteze muzete vlozit fotku, ale ne spolu s dalsimi... kdyz do te fotky vlezu ze seznamu fotekv v soutezi, tak uz je to anonymni dost.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    26.10.2015 16:07
    Reaguje na Radik 26.10.2015 15:48:

    "Ano, ale to uz fakrt nezaridime... Do souteze muzete vlozit fotku, ale ne..." - zobrazit celý komentář

    ... max jedno foto denne ...

  • Radik
    Radik
    26.10.2015 17:40
    Reaguje na T.B.K. 26.10.2015 16:07:

    "... max jedno foto denne ......" - zobrazit celý komentář

    Jenze to by znemoznilo vlozit serii, coz chceme dovolit, a navic by to v krajnim pripade neresilo situaci, kdy by nekdo vlozil jednu fotku minutu pred pulnoci a druhou minutu po pulnoci :)

  • KIV
    KIV
    26.10.2015 19:47

    Dotaz na velikost fotek pro Okem profesionála:
    Poštou 800 pxl delší strana a max 500 kB...
    Vložením 1200 pxl strana a max 2MB...
    Nebo můžeme teď i poštou posílat větší ?

  • alun
    alun
    26.10.2015 20:32
    Reaguje na Radik 26.10.2015 14:37:

    "Kazdy vidi jen svoje oblibene fotografie. Ted resime jen moznost doplnit..." - zobrazit celý komentář

    no, ale to není odpověď na dotaz belly ... možnost vidět oblíbené fotografie jiných autorů byla dobrá věc, tak se také přidávám s dotazem, zda bude toto funkce obnovena?

  • alun
    alun
    26.10.2015 20:35

    ... a ještě jsem se chtěla zeptat, jak se jedním kliknutím dostat k přehledu všech mých oblíbených autorů ... je to tu takové zdlouhavé, se mi zdá ... v té "horší" verzi to bylo tak zatraceně jednoduché :) ... nebo to jen neumím najít :-O :(

  • Radik
    Radik
    26.10.2015 20:47
    Reaguje na alun 26.10.2015 20:32:

    "no, ale to není odpověď na dotaz belly ... možnost vidět oblíbené..." - zobrazit celý komentář

    Snazil jsem se odpovedet na otazku... "Kazdy vidi jen svoje oblibene fotografie." myslim jasne rika, ze zatim to neplanujeme.

    Seznam oblibenych je bud v nastaveni (kde jde i editovat) https://www.fotoaparat.cz/osobni/nastaveni/sledovani-uzivatele nebo ve verejnem profilu (tam jsou jen ikony).

  • alun
    alun
    26.10.2015 21:41
    Reaguje na Radik 26.10.2015 20:47:

    "Snazil jsem se odpovedet na otazku... "Kazdy vidi jen svoje oblibene..." - zobrazit celý komentář

    díky za odpověď ... nebude a nejde :(((

  • Taky..
    Taky..
    27.10.2015 08:48
    Reaguje na Radik 26.10.2015 17:40:

    "Jenze to by znemoznilo vlozit serii, coz chceme dovolit, a navic by to v..." - zobrazit celý komentář

    "Jenze to by znemoznilo vlozit serii, coz chceme dovolit"

    Skvělá zpráva!

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    27.10.2015 10:31

    v práci často slýchám... ne nejde, neumíte!!! :)

  • KIV
    KIV
    27.10.2015 12:26

    Dotaz na velikost fotek pro Okem profesionála:
    Poštou 800 pxl delší strana a max 500 kB...
    Vložením 1200 pxl strana a max 2MB...
    Nebo můžeme teď i poštou posílat větší, tedy 1200 pxl a max 2MB ?

  • pierrre
    pierrre
    27.10.2015 19:01

    Mel bych vicero vytek hlavne k prehlednosti noveho webu, ale ze vseho nejvic mam problem se ctvercovym formatem nahledu. Meli byste se ridit a brat priklad z webu jako je Flickr nebo Google, nikoli Instagram nebo Facebook, protoze i zamerenim je prece FA prece uplne nekde jinde. Vubec se to nehodi na specializovany fotoserver, kde je fotografie to prvni i posledni oc tu kraci, neni to nejaka datova, doprovodna, popisna informace a i obecne v principu je to naprosty nonsens.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    27.10.2015 19:02

    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/403206/?page=7201013efe3d09e557897b2c23ebb14a
    Héj, co to znamená, všechna fota v TD jsou brána jako soutěžní a nemůžu se dostat ke komentářům od ostatních uživatelů? Nové FA je opravdu jedno velké (velmi nemilé) překvapení za druhým.

  • digobraz
    digobraz
    27.10.2015 20:12
    Reaguje na Lenka Strnadová 27.10.2015 19:02:

    "https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/403206/?page..." - zobrazit celý komentář

    Dle dřívějšího příspěvku jsou Fotky z TD nyní adminy ručně znovu vyhodnocovány. Zatím tak bylo provedeno pouze na poslední TD. Fotky z nevyhodnocených TD jsou navíc viditelné jen jejich autorům.

    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/galerie/122/

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    27.10.2015 21:39

    ...

  • Radik
    Radik
    28.10.2015 00:52
    Reaguje na Taky.. 27.10.2015 08:48:

    ""Jenze to by znemoznilo vlozit serii, coz chceme dovolit" Skvělá zpráva!..." - zobrazit celý komentář

    Myslel jsem vlozit nekolik fotek rychle po sobe... nikoli "do jedne fotky"... ale i o tom se uvazuje, nicmene neni to rozhodne na prednich mistecxh seznamu. To jen abych nebyl pochopen spatne.

  • alun
    alun
    28.10.2015 08:43
    Reaguje na Radik 28.10.2015 00:52:

    "Myslel jsem vlozit nekolik fotek rychle po sobe... nikoli "do jedne fotky"...." - zobrazit celý komentář

    díky za dodatek, už jsem se začala těšit :´( ... sérii nevnímám jako několik fotek za sebou, ale jako celek, možnost vložit několik fotek v jednom, aby komentáře hodnotily soubor a ne jednotlivé foto, tedy ne že by se to nemohlo stát u sérií, ale to je spíš provokace - první a pátá dobrá, zbytek do koše :) ... si myslím.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    28.10.2015 09:20

    Dobrý den,

    ještě dotaz na FA. Plánujete do budoucna zde vytvořit opravdové "Forum", kde budou moci uživatelé zakládat témata, diskutovat, atd atd? Odkaz "Forum" v této podobně takto nefunguje, trošku to mate. Témata mohou zakládat jen někteří uživatelé (respektive redakce). Díky za info.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    28.10.2015 09:22

    Protože, když lidi chtějí diskutovat, tak nyní používají diskuzi právě k tomuto článku, což je v podstatě "off topic", ale jinde k tomu prostor není....

  • Radik
    Radik
    28.10.2015 15:47
    Reaguje na Pavel_P 28.10.2015 09:20:

    "Dobrý den, ještě dotaz na FA. Plánujete do budoucna zde vytvořit opravdové..." - zobrazit celý komentář

    Vam nejde zalozit vlakno? Kdyz jsem na https://www.fotoaparat.cz/forum/ tak je tam 7 kategorii a do prvnich 3 podle me neni problem zalozit vlakno. Pak jsou 3 kategorie, ktere obsahuji vlakna odpovidajici komentarum k clanku a nakonec je kategorie, ktera obsahuje komentare ke galeriim, ktere v tuhle chvili nikdo nepouziva, ale myslim, ze uplatneni najdou. Cilem bylo forum zlepsit, coz se myslim povedlo, nikoli omezit.

  • Radik
    Radik
    28.10.2015 15:51
    Reaguje na alun 28.10.2015 08:43:

    "díky za dodatek, už jsem se začala těšit :´( ... sérii nevnímám jako..." - zobrazit celý komentář

    Ano, prave proto jsem se opravil, abych to uvedl na pravou miru. Chapu jak myslite serie a i tahle moznost je ve hre. Ale rozhodne ne hned.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    28.10.2015 17:21
    Reaguje na Radik 28.10.2015 15:47:

    "Vam nejde zalozit vlakno? Kdyz jsem na https://www.fotoaparat.cz/forum/ tak..." - zobrazit celý komentář

    Díky. Vůbec jsem o té možnosti nevěděl, ale už to vidím. Díky!

  • rulisa
    rulisa
    28.10.2015 19:06

    Aleš Radikovský
    25.10.2015 02:29

    Radiku, právo číst dál snad mám, odepisovala jsem právě proto, že jsem se nepočítala mezi ty, kteří by číst dál neměli, když jen na čtvercových náhledech ta nechuť k nové verzi u mě nestojí.

    Přidávám se k těm, kteří litují nemožnosti nahlédnout do oblíbených fotek a autorů u ostatních uiživatelů - pro mě to byl dobrý zdroj kvalitních tipů, které jsem třeba jinak přehlédla.

    A na tvou odpověď stran TD... - Oooo, super řešení.
    Tak když jste gto všechno šoupli do soutěží, tak všechna stará TD ještě taky "vyhodnoťte", ať si můžu opět počíst pod svými měsíce a roky starými fotkami a nehlásí mi to, že soutěž ještě nebyla vyhodnocena, takže tudíž můžu vidět pouze svoje vlastní komentáře...

    Až bude znovu TD, taky budou komentáře ostatních zrakům autora nepřístupné?
    Nebo už TD vůbec nikdy nebude, protože už to technicky nebude možné?

    Ehm...

    Muchy se prý množí v přírodě geometrickou řadou, jakpak je to na na FA... :-)

  • KIV
    KIV
    28.10.2015 19:48

    Dobrá. Tak já se poptám potřetí.
    Do OP se smí fotky poslat buďto jako příloha k e-mailu, a to jako pidifotka, nebo se může vložit do galerie jako obřífotka.
    Protože mám na výběr, chtěla jsem ji poslat e-mailem (mám k tomu důvod, můžu vysvětlit, ale je to vlastně fuk).
    No a pochopitelně pidifotky a obřífotky, až přijdou na jeden pracovní stůl k prohlížení, nebudou kvalitou srovnatelné.
    A tak se opakované ptám, jestli tedy je OK poslat v e-mailu fotku stejných rozměrů jako se mohou vložit, tedy jestli je ok poslat fotku větší.
    Stačilo odpovědět jednou větou.
    Jen by bylo dobré, kdyby ta odpověď přišla aspoň trochu dopředu před uzávěrkou, aby lidi v tom kterém rozměru ty dvě fotky měli čas upravit a poslat.

  • Radik
    Radik
    28.10.2015 21:36
    Reaguje na rulisa 28.10.2015 19:06:

    "Aleš Radikovský 25.10.2015 02:29 Radiku, právo číst dál snad mám,..." - zobrazit celý komentář

    Ruliso, prehanis... psal jsem o (ne)doporuceni, nikoli o zakazu :)

    TD: Souteze jsme naopak navrhli tak otevrene, aby slo organizovat TD i nadale, stejne jako jine typy soutezi. Pravidla mohou byt stejna jako dosud.

  • rulisa
    rulisa
    28.10.2015 22:46

    Ok, když doporučení, tedy mi jistě nebylo třeba vytýkat, že jsem je nedodržela.

    A co tedy s tím, abych neměla staré fotky ze starých TD jako soutěžní, tudíž se zneviditelnými komentáři?
    To to mám jen já?
    Nebo i ostatní?

  • rulisa
    rulisa
    28.10.2015 22:48

    Ale TD přece nebylo organizováno jako jiné typy soutěžíé. Tam byla právěže podstatou neanonymita a možnost o fotkách průběžně diskutovat.
    To půjde?
    Zatím to nevypadá, vzhledem k tomu, jak dobře zůstaly utajené i ty staré komentáře.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 06:33

    test uploadu obrázku o velikosti 1600 x 1200 do fora (fotka je tapeta zdarma ze serveru tapety.superhy.cz)

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 06:35

    Z toho mi vyplývá, že ve fóru je možno založit vlákno na libovolné téma, například pro milovníky veverek, a tam nahrát fotky v rámci vybraného tématu :)

  • Taky..
    Taky..
    29.10.2015 09:03

    ("Uvádíme nový FA" nemělo být jedno vlákno, ale přímo celá kategorie a v ní řada vláken k jednotlivým tématům, protože požadavků je mnoho a takto v jedné kupě napřeskáčku je to mimořádně nepřehledné...)

  • Taky..
    Taky..
    29.10.2015 09:26

    Právě jsem chtěl založit nové vlákno k tematice vylepšení FA kvůli přehlednosti, ale nemám kam. Do prvních tří se to nehodí a k ostatním kategoriím nejdou zakládat vlákna.

    Když jsme u těch kategorií, chybí mi tam taková, ve které bychom se mohli bavit třeba o: zajímavém pořadu v TV, výsledcích nějaké soutěže, nastávající výstavě, teoretizovat o fotografii atd. Navrhuji dvě nové s názvem: Události ve fotografii a O fotografii.
    Kategorii o technice chápu. Digitální fotografie - to snad patří už pod tu techniku? (Když už digitální, proč ne i analogová?) Cestování s fotoaparátem je víceméně využívané k něčemu jinému, takže je také přebytečné.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 09:32
    Reaguje na KIV 28.10.2015 19:48:

    "Dobrá. Tak já se poptám potřetí. Do OP se smí fotky poslat buďto jako..." - zobrazit celý komentář

    Pochopil jsem, že do této soutěže "Okem profesionála" může posíat fotky široká veřejnost, která nemusí být ani uživatelem serveru Fotoaprat.cz. Když se podíváte na stránku obchodu Fotoškoda ( https://www.fotoskoda.cz/286-okem-profesionala/ ), zjistíte, že do této soutěže mohou poslat fotky všchni. Tam není specifikováno žádné omezené velikosti :)

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Admin
    29.10.2015 09:37
    Reaguje na KIV 28.10.2015 19:48:

    "Dobrá. Tak já se poptám potřetí. Do OP se smí fotky poslat buďto jako..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den, omlouváme se že to v diskusi trochu zapadlo:-)
    V tomto díle "okem profesionála", které bylo vyhlášeno ještě na starém webu se starými pravidly, jsou zachovány obě možnosti. V dalším díle sjednotíme velikosti fotek.
    Hodnotící určitě nebude hodnotit fotky dle toho, zda jsou "800" nebo 1200" px.

  • Taky..
    Taky..
    29.10.2015 09:47

    Škoda...

    Vycházím z jednoduché myšlenky. FA je o fotografii. Pokud se má odlišit od běžných sociálních sítí, je třeba, aby nasadila nějakou laťku jak v úrovni fotek, tak v diskuzi o nich. Souhlasíte? Tahle úroveň je daná jedině úrovní fotografů a kritiků, kteří sem chodí. Pokud chcete, aby sem kvalitní autoři chodili, měli byste tu nastavit takové podmínky, které je nebudou v ničem omezovat a poskytnou jim prostor pro takovou prezentaci, jakou si představují.

    Jestli trochu sledujete, co se dneska děje ve vysoké fotografii, jistě víte, že převládají soubory fotografií. Málokdo již věří smyslu jednotlivé povedené fotky. Dneska se umělci snaží věnovat soustavněji určitému tématu a vytvořit na něj ucelenou sérii, která bude mít hlavu a patu, začátek a konec, ve které jsou jednotlivé fotky nejenom vydařené, ale nějakým způsobem zapadají do celkové mozaiky pohledu autora na dané téma.

    I tady na FA leckdo pracuje na souborech a můžete vidět i mnohé snahy nahrávat je sem. Nezbývá jim ale než číslovat jednotlivé fotky, nahrávat postupně, jak jim to umožňuje kredit, a doufat, že se někdo uráčí prohlédnout si je všechny dohromady jako celek a jako k celku se vyjádřit. Nic, co by nadchlo a přivábilo schopného tvořivce na FA...

  • Taky..
    Taky..
    29.10.2015 09:49
    Reaguje na Radik 28.10.2015 00:52:

    "Myslel jsem vlozit nekolik fotek rychle po sobe... nikoli "do jedne fotky"...." - zobrazit celý komentář

    Předchozí komentář samozřejmě raguje na toto.

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 09:58
    Reaguje na rulisa 28.10.2015 22:46:

    "Ok, když doporučení, tedy mi jistě nebylo třeba vytýkat, že jsem je..." - zobrazit celý komentář

    Tak to maji vsichni. Co s tim? Pockat.Kdyz to pujde dobre, tak to postupne vyhodnotime (a tim zverejnime) nebo udelame nejaky workaround, aby fotky byly videt i bez vyhodnoceni.

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 10:02
    Reaguje na Pavel_P 29.10.2015 06:35:

    "Z toho mi vyplývá, že ve fóru je možno založit vlákno na libovolné téma,..." - zobrazit celý komentář

    Pavle, forum opravdu neni urceno pro hromadne uploady fotek do vlaekn, i kdyz to je samozrejme mozne, od toho mame galeri... pokud tu bude dost veverkaru, jiste pro ne muzeme udelat specialni galerii.

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 10:05
    Reaguje na Taky.. 29.10.2015 09:26:

    "Právě jsem chtěl založit nové vlákno k tematice vylepšení FA kvůli..." - zobrazit celý komentář

    Tohle vlakno take neni klasicke vlakno, ale proste jen komentare ke clanku, ktere jsou dostupne i z fora.... tusim, ze je to tak i nekde popsano.

    Ano, vytvorime dalsi kategorie, jeste resime jake.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 10:12
    Reaguje na Radik 29.10.2015 10:02:

    "Pavle, forum opravdu neni urceno pro hromadne uploady fotek do vlaekn, i..." - zobrazit celý komentář

    To je jasné, že to není to pravé ořechové. To byla moje rada pro Rulisu jak si může založit třeba "Téma Dne" bez proseb o založení vůči administrátorům webu.

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 10:12
    Reaguje na Taky.. 29.10.2015 09:47:

    "Škoda... Vycházím z jednoduché myšlenky. FA je o fotografii. Pokud se má..." - zobrazit celý komentář

    Stejne tak jsem ale jinde (k tem spravnym) seriim psal, ze o tom uvazujeme... Na druhou stranu, i tak to bude serie rekneme o neklika fotkach (napr max 5). Pod pojmem soubor fotek si predstavuju rekneme 10+ a na to podle me neni vhodna jedna fotka, do ktere se nacpe cely soubor. Pak dava smysl, aby to mel autor v jednom albu. A tam to musi proste vlozit postupne.

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 10:13
    Reaguje na Pavel_P 29.10.2015 10:12:

    "To je jasné, že to není to pravé ořechové. To byla moje rada pro Rulisu jak..." - zobrazit celý komentář

    A je to spatna rada, protoze administratori ji podobny zamer doufam rychle vymluvi... na to je opravdu urcena galerie.

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 10:22
    Reaguje na rulisa 28.10.2015 22:48:

    "Ale TD přece nebylo organizováno jako jiné typy soutěžíé. Tam byla právěže..." - zobrazit celý komentář

    Ruliso, vidis to moc cerne,... Naopak jde zalozit soutez s (temer) jakymikoli pravidly - kdy vkladat, kdy komentovat, kdo co vidi, kdo komentuje atd... Jde i vytvorit galerii, kde bude nejakou formou probihat "soutez" porad. Staci vymyslet ten format. To ze ted nejsou videt fotky ze starych TD je o tom, ze soutez neni videt mezi ukoncenim (hodnoceni, vkladani) a vyhodnocenim. Coz normalne bude kratka doba, ale v tomto pripade je to neprakticke, uznavam. Na druhou stranu u normalnich soutezi je zadouci, aby po tuhle prechodnou dobu byly fotky zcela skryte.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 10:30
    Reaguje na Radik 29.10.2015 10:13:

    "A je to spatna rada, protoze administratori ji podobny zamer doufam rychle..." - zobrazit celý komentář

    Kolik veverkářů je třeba na založení speciální galerie?

  • Taky..
    Taky..
    29.10.2015 10:48
    Reaguje na Radik 29.10.2015 10:12:

    "Stejne tak jsem ale jinde (k tem spravnym) seriim psal, ze o tom uvazujeme...." - zobrazit celý komentář

    Rozumím. Max. 5 fotek v sérii je skutečně málo. V tom případě navrhuji založit speciálně za tím účelem novou galerii s názvem Fotografické série, kde bude omezení třeba 30ks. Každý, kdo tam nějakou nahraje, bude mít dejme tomu 14 dní blokované vkládání jako kompenzaci kreditu.
    Protože práce na fotografické sérii dá více práce než na jednotlivé fotce, server by to mohl ocenit například tím, že dá avízo o nové sérii někam na hlavní stránku. To je podle mého názoru příklad toho, jak se dá podporovat rozvoj místních fotografů a nalákat ty sem ty schopnější a tvořivější.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 10:54
    Reaguje na Taky.. 29.10.2015 10:48:

    "Rozumím. Max. 5 fotek v sérii je skutečně málo. V tom případě navrhuji..." - zobrazit celý komentář

    Co ta ji nahrát jinde na web - třeba na osobní web "schopnějšího a tvořivějšího" autora a sem se pochlbit jen odkazem? :) Máte svůj web?

  • Taky..
    Taky..
    29.10.2015 11:06

    To je ale řešení trochu proti smyslu a účelu FA, ne? Ty fotky mají být tady a má se o nich diskutovat tady a ne dávat odkazy někam a doufat, že na ně někdo klikne a pak se vrátí s názorem. Nehledě na to, že ten odkaz nemusí za pár let už existovat.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    29.10.2015 11:13

    ... ja by som navrhoval urobiť len dve galérie: jednu pre "superfotografov" a druhú pre "ostatný plebs" ...

    A nech sa každý zaradí sám :-D

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 11:28
    Reaguje na Taky.. 29.10.2015 11:06:

    "To je ale řešení trochu proti smyslu a účelu FA, ne? Ty fotky mají být tady..." - zobrazit celý komentář

    Ale jo, v podstate chci rict jen to, ze hledate v FA neco co neni a asi ani nebude...radeji se poohlidnete jinde .... treba sluzba jakou hledate uz nekde existuje....

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    29.10.2015 13:57
    Reaguje na Pavel_P 29.10.2015 11:28:

    "Ale jo, v podstate chci rict jen to, ze hledate v FA neco co neni a asi ani..." - zobrazit celý komentář

    Pavle, tebe někdo pověřil, abys rozhodoval o tom, kdo se má "poohlédnout jinde"? Tahle diskuse by podle mě měla hledat konstruktivní řešení problémů/budoucího směřování nové verze FA, nikoli doporučovat lidem, aby to zabalili a hledali jinde.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 14:03
    Reaguje na Dana Kovaľová 29.10.2015 13:57:

    "Pavle, tebe někdo pověřil, abys rozhodoval o tom, kdo se má "poohlédnout..." - zobrazit celý komentář

    ne

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 14:05
    Reaguje na Dana Kovaľová 29.10.2015 13:57:

    "Pavle, tebe někdo pověřil, abys rozhodoval o tom, kdo se má "poohlédnout..." - zobrazit celý komentář

    je to doporučení uživatele druhému uživateli :)

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 14:08

    když si chci koupit avokádo a mají trošku problém v Lidlu (i když slibují že bude) tak si nechám poradit a půjdu do Albertu

  • alun
    alun
    29.10.2015 14:55
    Reaguje na Pavel_P 29.10.2015 14:08:

    "když si chci koupit avokádo a mají trošku problém v Lidlu (i když slibují..." - zobrazit celý komentář

    ... někdo se na tebe obrátil s žádostí o radu?

  • casablanca
    casablanca
    29.10.2015 15:26

    Jsem tu po dlouhé době a zdá se mi to docela složité, nepřehledné. Nemohu nějak najít celkovou fotogalerii. No třeba ji vypátrám ...

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 15:58
    Reaguje na alun 29.10.2015 14:55:

    "... někdo se na tebe obrátil s žádostí o radu?..." - zobrazit celý komentář

    Prectete si celou diskuzi

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    29.10.2015 16:51

    Prosím administraci, zda by nemohla přitlumit vstupy Pavla P., kterými zcela zbytečně a kontraproduktivně zahlcuje tuto diskusi. Děkuji.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 17:57
    Reaguje na Dana Kovaľová 29.10.2015 16:51:

    "Prosím administraci, zda by nemohla přitlumit vstupy Pavla P., kterými..." - zobrazit celý komentář

    Prosim pani Kovalovou, aby se nevmesovala do diskuze (kontraproduktivne).

    Kdyz uzivatel A diskutuje s uzivatelem B (ja) o tematu vkladani serii fotek, prijde uzivat C s postojem vuci napadu/navrhu uzivatele B (me). Na to B reaguje. Pak se vmisi uzivatel D (pani Kovalova), aby proti uzivateli B (ja) byly podniknuty kroky administraci.

    Pripomenu, ze jsem s panem Taky probiral moznosti vkladani serii fotek (nebolili ucelenych fotografickych cyklu). Navrhnul jsem panu Taky, aby se vkladal serie fotek napriklad na osobni webove stranky.

    Pani Kovalova, vyjadrete se k tematu, mate-li neco krome reakce na moje reakce.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    29.10.2015 18:00

    Abychom spravne pochopili a dokazali vyresit vase napady na vylepseni, bude dobre, když se presuneme na Forum a pro jednotlive napady vytvoříme samostatna vlakna...uz na NOVEM foru pracujeme...(stacilo nebyt 2tydny na internetu a je toho pozehnane...)

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    29.10.2015 18:25
    Reaguje na Pavel_P 29.10.2015 17:57:

    "Prosim pani Kovalovou, aby se nevmesovala do diskuze (kontraproduktivne). ..." - zobrazit celý komentář

    Píše člověk, který se od počátku vměšuje kontraproduktivně do každé diskuse. Aneb až po tobě, Pavle.

    prosba na administraci trvá.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 19:05
    Reaguje na Dana Kovaľová 29.10.2015 18:25:

    "Píše člověk, který se od počátku vměšuje kontraproduktivně do každé diskuse..." - zobrazit celý komentář

    Prosím k tématu "vkládání sérií fototografií"....

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 19:07
    Reaguje na Helena Macenauerová 29.10.2015 18:00:

    "Abychom spravne pochopili a dokazali vyresit vase napady na vylepseni, bude..." - zobrazit celý komentář

    Souhlasím

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 19:09

    Pavel je uz urcite velkej kluk, Dana je urcite velka holka, tak se to predpokladam obejde bez podobne sceny, ktera vznikne, kdyz od sebe trham dve pubertalni deti....

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 19:21
    Reaguje na Taky.. 29.10.2015 10:48:

    "Rozumím. Max. 5 fotek v sérii je skutečně málo. V tom případě navrhuji..." - zobrazit celý komentář

    Tohle je sice dobrej napad, ale nevidim moc moznosti, jak to realizovat a nenapada me zadny rozumny priklad jinde... Nacpat to do jedne fotky, jak chapu ty male serie ja je nesmysl, nikdy to nikdo neuvidi rozumne vedle sebe. Pokud to pujde do nejake specialni seriove galerie, porad to znamena, ze tam musim mit po celou dobu vkladani vylucny pristup a navic stejne neohranicim jednu serii od druhe. Delat samostatnou galerii pro takovou serii - to zase uplne nesedi na ucel galerie.

    Na takhle rozsahlou serii je podle me rozumny format clanek, kam se fotky vlozi a dopni treba i nejakym pruvodni textem. Pripadne udelat nejaky specialni typ galerii typu "vystava", ktera by byla pro jednoho konkretniho autora a konkretni serii fotek. Ovsem zobrazovala by se v nejake oddelene casti "vystavy", jako ted souteze....

    A rozhodne si myslim, ze takove serie by vyzadovaly nekoho jako kuratora, protoze to nemuze byt totalni cochcarna.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 19:43
    Reaguje na Radik 29.10.2015 19:21:

    "Tohle je sice dobrej napad, ale nevidim moc moznosti, jak to realizovat a..." - zobrazit celý komentář

    Navrh moznosti vkadani serii: Predpoklad je ze umoznite vkladani fotek do komentaru pod fotkama (muzu Vam poslat odkazy na servery kde to jde). Tzn. vlzim do galerie jednu fotku (prvni fotku serie) a pak vlozim dalsi fotky do komentaru. Co komentar to fotka. Bylo by ale vhodne aby se fotka v kometári zobrazovalo přímo jako fotka a ne jako odkaz. (tak jak to je ted). Berte to jako navrh do diskuze. Tema me zajima a proto mi doufam dovolite prispet nazorem?

  • Pavel_P
    Pavel_P
    29.10.2015 19:45
    Reaguje na Radik 29.10.2015 19:21:

    "Tohle je sice dobrej napad, ale nevidim moc moznosti, jak to realizovat a..." - zobrazit celý komentář

    Jeste prosim o vysvetleni Vyasi myslenky "A rozhodne si myslim, ze takove serie by vyzadovaly nekoho jako kuratora, protoze to nemuze byt totalni cochcarna."

    Proboha proč? Jak? Co by ten kurator kontroloval?

  • Radik
    Radik
    29.10.2015 22:16
    Reaguje na Pavel_P 29.10.2015 19:43:

    "Navrh moznosti vkadani serii: Predpoklad je ze umoznite vkladani fotek do..." - zobrazit celý komentář

    Jasne, ze je dobre prispet nazorem a ze jde vymyslet spoustu podobnych reseni... Ale pokud to ma mit nejakou uroven, pak by to melo byt udelano dobre. A pokud to ma prilakat ty dobre fotografy, jak psal Taky, tak to nemuze byt nerizena aktivita, protoze bychom tu z toho meli za chvili Rajce...

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    30.10.2015 11:09

    Zdravím, možná jsem přehlédla... nenašla přehled nově vložených fotek oblíbených - nyní sledovaných - uživatelů. Když nebyl čas rozklikávat všechno, pěkně mi vyskočili na stránku obrázky těch, po kterých jsem šla. Koukám, že mnou sledovaných uživatelů je mnoho, poustupně promazávám... Za oblíbené (označené) fotografie jsem ráda, ale mám to jako Rulisa... I já se chodila dívat oblíbené fotky jiných uživatelů. A i mě štve zamčený šuplík, ve kterém se můžu přehrabovat jen já a nikomu jeho obsah ukázat nemůžu :( Jsem ráda za AKTIVNÍ odkazy...

  • rulisa
    rulisa
    30.10.2015 19:14

    Pavel_P
    29.10.2015 10:12

    Pavle, promiň, ale tvoje všudeseseroucí všeználkovitá namyšlenost je též jedním z důvodů, proč mi čím dál víc ubývá chuť sem chodit...

    Jaké TD je nějaké "moje"...? .o)

    Proč bych měla já zakládat nějaká vlákna pro něco, co tady léta fungovalo docela dobře v rámci galerie i beze mně... - i bez tebe, ehm...

  • rulisa
    rulisa
    30.10.2015 19:17
    Reaguje na Radik 29.10.2015 10:13:

    "A je to spatna rada, protoze administratori ji podobny zamer doufam rychle..." - zobrazit celý komentář

    Radiku, doufám, že sneupadnul na týl a nepředpokládáš, že podobným pravou rukou za levým uchem radám tleskám a podobné blbosti hodlám provozovat... :o)

  • rulisa
    rulisa
    30.10.2015 19:19
    Reaguje na Radik 29.10.2015 10:22:

    "Ruliso, vidis to moc cerne,... Naopak jde zalozit soutez s (temer)..." - zobrazit celý komentář

    A kdy tedy bude to vyhodnocení, po kterém budu zas konečně vidět to, co jsem dřív bez problémů a nutnosti vyhodnocení viděla?

  • Pavel_P
    Pavel_P
    31.10.2015 09:47
    Reaguje na rulisa 30.10.2015 19:14:

    "Pavel_P 29.10.2015 10:12 Pavle, promiň, ale tvoje všudeseseroucí..." - zobrazit celý komentář

    Taky přejí hezký den paní Ruliso.

    Je tady diskuzní fórum, kde jsem navrhl možnost řešení tématu. V příspěvku jsem psal jak je to nyní proveditelné. Na to reagoval programátor, že to nevidí rád. Diskuzní rörum je na diskuze k tématu.

    Pokud máte nějaký osobní věci vůči mě, prosím napište mi do soukromé zprávy. Tam si to určitě vysvětlíme.

  • lll
    lll
    31.10.2015 17:43

    Hmm. No pekne sa to tu rozbehlo;)

    Čo sa týka sérií. Ja som to tu už x rokov dozadu riešil tak, že som do jedného jpg súboru vložil 2-3 fotky a tak som v rámci limitu mohol vložiť vlastne 6-9 fotiek. Na mini série to stačí.
    Pretože:
    1. 20 a viac obrázkové (seriózne) súbory z jednej témy tu aj tak robí len hŕstka autorov, ak vôbec.
    2. Kompetentných ľudí (na serióznej urovni, nie hviezdičkári, ktorý veľakrát ani neovládajú základné nastavenia svojej techniky) hodnotiť takto veľké celky je tu tiež ako šafránu.
    3. Kto sa zaoberá fotografiou do takej miery, že urobí 20 a viac obrazkovú sériu (kvalitných záberov nie kopu cvakov), tak to nebude dávať sem. Načo;)

  • kubuthor
    kubuthor
    31.10.2015 19:54

    Proč musím na začátku vybírat do jaké galerie fotka patří?? Je možné aby třeba nepatřila nikam?
    Asi jsem dement, ale jednoduše mě to nasralo.

    Doufám, že kategorii makro všechny mé budoucí fotografie obohatí.

  • rulisa
    rulisa
    01.11.2015 08:06
    Reaguje na Pavel_P 31.10.2015 09:47:

    "Taky přejí hezký den paní Ruliso. Je tady diskuzní fórum, kde jsem navrhl..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den, pane Pavle Pé.,

    nemám potřebu řešit s vámi něco osobního interkou, neb osobně jste mi víceméně ukraden. Pouze jsem vyslovila výhradu vůči Vaší potřebě vyjadřovat se všude a ke všemu a vznášet rady a návrhy za každou cenu, jen abyste se předvedl, i když vám podstata problému, natož ošidnost mechanismu vámi nabízeného řešení problému uniká.

    Jak jste si jistě již všiml, nejsem sama, kdo stran Vaší osoby k tomuto dojmu došel.

    Hezký den a hezký zbytek slunného víkendu přeju.

  • rulisa
    rulisa
    01.11.2015 08:08

    P.S. A navíc jsem ani ještě nezjistila, kde tady jaká interka je. Ale to neva, skoro jsem ji nepotřebovala, jen občas v ní odpovídala někomu, kdo mi jejím prostřednictvím vynadal. :))

  • lll
    lll
    01.11.2015 13:44

    Kde sa pridáva škodná do blacklistu?

  • rulisa
    rulisa
    01.11.2015 14:26
    Reaguje na rulisa 01.11.2015 08:08:

    "P.S. A navíc jsem ani ještě nezjistila, kde tady jaká interka je. Ale to..." - zobrazit celý komentář

    Děkuji za nápovědu, už jsem našla systém zpráv, ale jestli můžu, tak prosím, abyste mi nic nepsali, protože neumím odpovědět bez možnosti dělání odstavců. Vždycky v soustředění se na obsah zprávy zapomenu, že textové zprávy na FA nejsou určené ke psaní textu, odentruju na nový řádek a odešlu to. Měli byste ode mě zahlcenou poštu nepřiměřeným počtem odpovědí. Děkuji za pochopení.

  • KIV
    KIV
    01.11.2015 16:59

    Možná nápad ke zvážení – v GALERIE prohodit odstavec pravý s prostředním, tedy SOUTĚŽE dát doprava a FOTOGALERII doprostřed, pak by kliknutí na „Nejnovější fotografie“ znamenalo jen sjet dolů, a nic by se nemuselo objíždět, nic by nepřeklikávalo.
    Přeci jen, soutěže člověk otvírá dvacetkrát méně než nové fotky.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    01.11.2015 18:00

    Znovu by som sa rád prihovoril za zmenu formátu názvu fotografií. Mnohí autori pokladajú názov fotky za jej súčasť a keď je zobrazený len veľkými písmenami, často to pozmení jeho pointu ...

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    01.11.2015 19:28
    Reaguje na Lenka Strnadová 30.10.2015 11:09:

    "Zdravím, možná jsem přehlédla... nenašla přehled nově vložených fotek..." - zobrazit celý komentář

    dík za neodpověď, už jsem fotky oblíbených autorů našla... vlastně jsem je našla i prve, ale zapomněla... jak na ně...

  • Radik
    Radik
    01.11.2015 21:31
    Reaguje na rulisa 30.10.2015 19:19:

    "A kdy tedy bude to vyhodnocení, po kterém budu zas konečně vidět to, co..." - zobrazit celý komentář

    Par starsich TD je vyhodnoceno (ne, ja v tom prsty nemam), kdy budou dalsi nevim.

  • Radik
    Radik
    01.11.2015 21:44
    Reaguje na kubuthor 31.10.2015 19:54:

    "Proč musím na začátku vybírat do jaké galerie fotka patří?? Je možné aby..." - zobrazit celý komentář

    Jojo, presne pro takove jsou tu galerie "Ostatni zanry" a "Umeni"... Ano, slo nam tak nejak o to, aby si kazdy mohl vybrat, kam jeho fotografie patri a kde se bude citit dobre. Ale da se to dozajista pochopit i uplne jinak...

  • Taky..
    Taky..
    02.11.2015 09:58
    Reaguje na Radik 29.10.2015 19:21:

    "Tohle je sice dobrej napad, ale nevidim moc moznosti, jak to realizovat a..." - zobrazit celý komentář

    Představuju si to úplně jednoduše. Každý má možnost vložit buďto jednotlivou fotku nebo sérii. (Jestli pro série vyhradit jednu galerii, nechám na vás, podle mě je to ale zbytečné.) Každá série bude v náhledech reprezentovaná jednou fotkou (ideálně tou, kterou autor vybere). Po rozkliknutí budou všechny fotky pod sebou, u každé název (nebo číslo) a případně popisek, bude-li autor chtět. Komentáře budou až dole pod celou sérií a budou se týkat celé série. Bude-li chtět někdo reagovat na některou konkrétní fotku, musí se na ni odkázat číslem nebo názvem. Takto to bez problému funguje třeba na odkazovaných serverech:

    http://fotoluzr.net/displayimage.php?pos=-3691
    http://www.fstop.cz/e/28.hausner/untitled/

    Myslím, že to moc zneužívané nebude, protože jednak to bude náročnější na vkládací kredit (půjde tak vložit za měsíc méně fotek než při jednotlivém vkládání) a jednak nedostane úhrnem tolik komentářů, jako kdyby vložil fotky jednotlivě.

  • Taky..
    Taky..
    02.11.2015 10:03
    Reaguje na Pavel_P 29.10.2015 19:43:

    "Navrh moznosti vkadani serii: Predpoklad je ze umoznite vkladani fotek do..." - zobrazit celý komentář

    To není dobré řešení. Bude to nepřehledné, nepraktické a komentující se budou vyjadřovat první fotce a ne k sérii.

  • Taky..
    Taky..
    02.11.2015 10:26
    Reaguje na Radik 01.11.2015 21:44:

    "Jojo, presne pro takove jsou tu galerie "Ostatni zanry" a "Umeni"... Ano,..." - zobrazit celý komentář

    K čemu vlastně ty galerie jsou? K čemu máme složku makro, dokument, zvířata...? Myslím, že tu není nikdo, kdo by sledoval dejme tomu jen makro. Všichni sledují víceméně všechno, protože je tu málo fotek. Ty galerie se navíc různě překrývají, ale my musíme nepochopitelně volit jen jednu z nich. Kam má patřit například moje poslední fotka, do dokumentu, lidí nebo ČB? Místo galerií by byly lepší štítky/tagy.
    Pokud by měly smysl nějaké galerie, tak spíše na základě různých pravidel (např. kritická/nektritická) nebo přístupů (realistická/tvůrčí fotografie).

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    02.11.2015 10:50
    Reaguje na Taky.. 02.11.2015 09:58:

    "Představuju si to úplně jednoduše. Každý má možnost vložit buďto..." - zobrazit celý komentář

    Naprosto souhlasím s tímto řešením, takto jsem si vkládání sérií představoval. Byla tu také řeč o počtu snímků, podle mne by stačilo max. 12.

  • Radik
    Radik
    02.11.2015 18:45
    Reaguje na Taky.. 02.11.2015 09:58:

    "Představuju si to úplně jednoduše. Každý má možnost vložit buďto..." - zobrazit celý komentář

    Ano, to byla moje predstava o seriich... ale tam si predstavuju pocet tak do 5, max 10 a i to mi prijde moc. Vyber te "reprezentativni" fotky ano, ale jen jeden nazev a cisla u fotek. Jenze to imho proste nedava smysl pro vice fotek nez treba tech 10... Tam podle me je treba pouzit nahledy, mit moznost hodnotit celek i jednotlive fotky a to vse umoznuje galerie... dokonce treba vcetne toho, ze serii dela vice autoru.
    Jestli a kdy se bude ktera varianta realizovat neni rozhodnuto.

  • Radik
    Radik
    02.11.2015 19:04
    Reaguje na Taky.. 02.11.2015 10:26:

    "K čemu vlastně ty galerie jsou? K čemu máme složku makro, dokument, zvířata..." - zobrazit celý komentář

    Mame galerie i stitky... Puvodni kategorie se premigorvaly jako stitky a ted muze mit kazdy stitku kolik chce. Galerie myslim nikomu neublizi ani kdyz je fotek malo. Je to tak i jinde, i tam se to prekryva, myslim, ze kazdy si vybere, jak chce ty fotky vnimat.

    Galerie jsou k.... ke spouste veci.
    - Galerie jsou ty klasicke, ale i souteze, tema dne, okem, vazane na akce fotoinstitutu... a treba to muzou byt ty serie.
    - Uzivatele mohou, ale nemusi sledovat vse.
    - Galerie mohou mit ruzna pravidla - kdo do nich muze vkladat, kdo muze hodnotit, kdo uvidi fotky, kdo do nich nemuze vubec, jestli je mozne bodovat nebo jen hodnotit, kdy a kolik fotek lze vlozit... Takze lze realizovat galerie pro omezenou skupinu lidi, pro ruzne jednorazove akce, ruzne formy soutezi, lze blokovat prudice nebo rekneme oddelit komunity, lze udelat galerii s pevne danou "porotou"... moznosti je dost. Na starem FA mi tohle dost chybelo a jsem rad, ze ted to jde...

  • imra
    imra
    03.11.2015 19:14
    Reaguje na Taky.. 02.11.2015 09:58:

    "Představuju si to úplně jednoduše. Každý má možnost vložit buďto..." - zobrazit celý komentář

    ... připojuji se znovu k Takymu a přidávám ještě další odkazy, aby admini konečně pochopili, proč bychom si někteří přáli mít tu možnost vložit serii více fotek najednou a že pochopí, že nejen profesionálové, ale i někteří amatéři se snaží své fotografie sestavovat do určitých cyklů, tématických celků atd, atd. Myslím, že se stačí podívat na:
    http://www.sedlakjozef.com/cirkevne-slavnosti-1986-2000_854_4.html
    http://www.tiborhuszar.com/
    http://www.zatorsky.com/senior/archive/dog-dreams/
    http://www.maximishin.com/gallery.php?cat_id=8&action=images&lng=
    http://www.magnumphotos-commercial.com/photography

    Myslím, že 10 - 15 fotek , třeba i menších velikostí by stačilo. A nastavit třeba jiné principy, než je u vkládání pro jednotlivé fotky.

    Přeji hezký večer všem

  • imra
    imra
    03.11.2015 19:38
    Reaguje na KIV 01.11.2015 16:59:

    "Možná nápad ke zvážení – v GALERIE prohodit odstavec pravý s prostředním,..." - zobrazit celý komentář

    souhlas, ... a vůbec, proč není "FOTOGALERIE" v hlavním menu nahoře?? A když už NE, tak proč jsou hned pod "GALERIE" nějaké "SOUTĚŽE"? Přehoďte je s FOTOGALERIÍ, do soutěží se "nelozí" každý den, ale každý je spíš zvědavý na nové fotky.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    03.11.2015 21:29
    Reaguje na imra 03.11.2015 19:14:

    "... připojuji se znovu k Takymu a přidávám ještě další odkazy, aby admini..." - zobrazit celý komentář

    "snaží své fotografie sestavovat do určitých cyklů, tématických celků"

    pokud Vám jde jen o sestavování celků...tak to můžete pohodlně již nyní prostřednictvím "alb" a štítků"

  • Pavel_P
    Pavel_P
    03.11.2015 21:38
    Reaguje na imra 03.11.2015 19:14:

    "... připojuji se znovu k Takymu a přidávám ještě další odkazy, aby admini..." - zobrazit celý komentář

    aha, přehlédl jsem slovo "najednou", tak to teda nejde :)

  • Radik
    Radik
    03.11.2015 23:06
    Reaguje na imra 03.11.2015 19:14:

    "... připojuji se znovu k Takymu a přidávám ještě další odkazy, aby admini..." - zobrazit celý komentář

    Admini to chapou a myslim, ze jsem jasne rekl predstavu kterou mam i to ze se o tom uvazuje. Netreba dalsich prikladu. Ja se asi neshodnu s Taky na poctu fotek, protoze pod sebe do jedne fotky mi prijde 10+ fotek proste moc.
    A navic tyhle priklady nejsou ani tak o seriich, ale spis o osobnim portfoliu a osobnich galeriich. A na to je nas profil a v nem alba.

  • Miroslav Mergl
    Miroslav Mergl
    04.11.2015 06:44

    No nejsem už nejmladší a ne všechny novinky mi úplně sednou... ale budiž.
    Zatím to co mi dost vadí - kliknu na nejnovější fotografie a vybírám fotky k prohlénutí podle náhledu, nemusím se koukat na všechny fotografie. Když projedu první stránku, kliknu na načíst další a když z té další várky se vracím z fotky zpět, tak mi to vždycky skočí na tu původní stránku a pak musím pořád klikat na načíst další - to je někdy tedy klikání. Rozhodně u té starší vezre bylo prohlížení nejnovějších fotografií mnohem lepší.

  • Taky..
    Taky..
    04.11.2015 08:39
    Reaguje na Radik 03.11.2015 23:06:

    "Admini to chapou a myslim, ze jsem jasne rekl predstavu kterou mam i to ze..." - zobrazit celý komentář

    Jestli bude omezení 10, 15 nebo 20, už je detail. Hlavně aby to šlo.

    "A navic tyhle priklady nejsou ani tak o seriich, ale spis o osobnim portfoliu a osobnich galeriich. "
    Ano, imrovy odkazy jsou osobní portfolia a to je něco trochu jiného.
    Asi to každý pochopil, ale pro jistotu: jde mi o soubory fotek, které poskytují ucelenější pohled na jedno téma než umožňuje jedna fotka. Vytváření takových souborů pomáhá amatérům rozumět obsahu fotek a uvědomit si, co jimi chtějí sdělit. Složit takový soubor, který je kompaktní, ve kterém je každá fotka doplňujícím kamínkem do mozaiky a zároveň žádný kamínek nepřebývá, není vůbec lehké. Snaží se o to skoro všichni velcí fotografové. Světové fotografické soutěže se skládají převážně ze souborů fotek. Proto je překvapující, že žádná taková možnost, vložit soubor a získat zpětnou vazbu na něj jako na celek, není na serveru, který se označuje za fotografický.

    Tím už na toto téma končím:-)

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    04.11.2015 09:28
    Reaguje na Taky.. 04.11.2015 08:39:

    "Jestli bude omezení 10, 15 nebo 20, už je detail. Hlavně aby to šlo. "A..." - zobrazit celý komentář

    Obhajoba sérií je již dokonalá, ale stejně si neodpustím vypíchnout jednu Takyho větu z předchozího komentáře, připadá mi to zvláště podstatné pro FA:
    Když vidím rozmazanou fotografii, může to být „výcvak omylem“, když mám ale před sebou sérii dalších podobných fotek, je zřejmé, že autor s neostrostí (či jinou „chybou“ apod.) pracuje záměrně a sleduje tím nějaký cíl. Kdo chce chápat, tomu série nabídne knihu otevřenou...

  • KIV
    KIV
    04.11.2015 10:05

    No, chtěla jsem reagovat na příspěvek Miroslava v 6:44 a ať tam klikám na co chci, odkaz udělat nedokážu, pořád mě to háže do jeho galerie,.... no nic. Chci jen potvrdit, že je to tak jak píše, taky jsem se s tím včera trápila, až jsem s tím sekla...
    Chtěla bych jen říct, že lidi sem často napíšou reakci na vaši žádost o vychytávání much, či dotaz, či připomínku, a nic, prostě se to ignoruje. Stačila by malá reakce...
    Jako třeba ta moje zmínka o prohození odstavců v galerii, zdá se to logické, psala jsem to už před týdny v e-mailu, pak tady, a odpověď žádná. Přeci pro lidi jsou zde na prvním místě nové fotky, proč to tedy lidem neurychlit a nezvýhodnit...

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    04.11.2015 15:24
    Reaguje na KIV 04.11.2015 10:05:

    "No, chtěla jsem reagovat na příspěvek Miroslava v 6:44 a ať tam klikám na..." - zobrazit celý komentář

    Tři puntíky napravo nahoře u daného komentáře, klik --> reagovat...

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    04.11.2015 19:23
    Reaguje na KIV 04.11.2015 10:05:

    "No, chtěla jsem reagovat na příspěvek Miroslava v 6:44 a ať tam klikám na..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den, tuto připomínku vedeme v patrnosti, ale za a) v tom nepanuje konsenzus a za b) rozhodně se teď neflákáme:-)

  • Radik
    Radik
    04.11.2015 23:46
    Reaguje na Miroslav Mergl 04.11.2015 06:44:

    "No nejsem už nejmladší a ne všechny novinky mi úplně sednou... ale budiž...." - zobrazit celý komentář

    S tim vraceni jsou dve moznosti:
    - v nastaveni se da zvolit, ze se maji fotky otvirat v novem okne. Pak zustanou nahledy beze zmeny, staci zavirat okno s fotkou
    - v nahledech se da prepnout na standardni strankovani, ktere bylo na starem FA, V tomto rezimu funguje navrat do spravne stranky. Strankovani se prepina nad nahledy vpravo, Format vypisu. Ta leva ikona s sipkami do stran je stranovani, ikona se sipkou dolu je donacitani na stejnou stranku.

  • Miroslav Mergl
    Miroslav Mergl
    05.11.2015 07:15

    Dík, funguje to. Jen těch náhledů na každé stránce bych raději víc.

  • Pavel_P
    Pavel_P
    10.11.2015 09:34

    Takže medvěd se probudil, koupil si nový kožich, opravil si knoflíček a odebral se k zimnímu spánku. Dobrou noc.

  • KIV
    KIV
    10.11.2015 14:34

    No, kde jsou ty palce, které tu byly, a s novým systémem nejsou – tak ráda bych dala na ten 9:34 komentář palec vzhůru. No nic, taky pár slov připíšu…

    Měla jsem oblíbené fotografie a oblíbené autory. Ne že bych je otvírala pravidelně, ale byli/byly tam, řekněme, že jsem chtěla někomu ukázat kvalitní fotky toho kterého žánru, stačilo pár vteřin a autorova galerie byla na stole. Ano, hodilo se to i později, když se lidi přejmenovali a odešli, ale fotky tu nechali, a třeba tedy pod změněným jménem…
    A teď se mi nějak moji oblíbení přemontovali na sledované. Co to znamená je (asi?), že když třeba jeden dva z nich začnou vkládat jako o život tři fotky denně, tak se mi budou zobrazovat ty jejich fotky jako aktivita sledovaná, takže je (asi?) budu vidět nejen v nové vložených, ale navíc šup šup, koukni se znovu, teď je máš ve sledovaných.
    No, jak to říct. Moji oblíbení byli na mém seznamu proto, že jsem k nim chtěla mít odkaz, abych si je vyhledala, až budu zas chtít, a budu mít důvod navštívit jejich galerii. To je něco jiného než chtít sledovat něčí aktivitu momentálně – dnes, tento týden, tento měsíc – v tom může být rozdíl, ne vždy sledujete něčí aktivitu jen proto, že fotí dobře, ale třeba i proto, že fotí špatně, nebo ani nefotí, ale máte svůj důvod sledovat, co právě vyvádí…
    A tak mám 29 lidí, které jsem měla „na seznamu“ z nějakého důvodu, abych kteréhokoliv z nich rychle našla když chci, a teď je to všechny dalo do sledovaných.
    Prý je to „Seznam lidí které na fotoaparát.cz sledujete“. No, byli to oblíbení – to je něco jiného.
    A tak teď nevím. Můžu si pořídit notýsek, a zapsat si jejich jména. Jenže kdykoliv se přejmenují, seznam bude nanic. (Uživatelé mívali i čísla podle kterých se dali najít, ale to už nefunguje, takže fotograf změní uživatelské jméno a je v never-never-land..)
    Čili - snad jsou to tedy mé oblíbené galerie, ne mí sledovaní, když je sledovat nechci, ale občas si chci prohlídnout jejich galerii, že. V sekci „Galerie“ tedy klikám na „Oblíbené galerie“, ale dovídám se toto:
    „Pro zvolený výraz nebyly nalezeny žádné galerie“.
    A tak jsem z toho prostě na větvi…
    Hledám, kde najdu něco jako „O nás“, nebo „Jak nový portál funguje“ nebo „Co je co a jak se to nastavuje“, nebo „Kde co najdete“ – a mezi jiným procházím sekci „články“ „všechny články“ a tam hodně dole vidím „Nový Fotoaparát.cz – Oblíbení, sledovaní a můj feed“…
    Jojo, já věděla, že jsem tu někde něco takového viděla…
    Jasně – že mě to nenapadlo – vlaječka se symbolem hvězdičky versus vlaječka se symbolem oka. Jak jednoduché.
    Takže teď jen zkusit, jak těch dvacet devět lidí, co systém za mě přeřadil z oblíbených do sledovaných, převést manuálně jednoho po druhém – ze sledovaných do oblíbených.
    Pak že tu není aktivita…
    Takže – ne do veřejný profil, ani do profil v galerii.
    Galerie – oblíbené fotky – nešahat – tam je to v pořádku.
    Hledám dál.
    Galerie – Oblíbené galerie – po třech překliknutích se mi to podařilo – ale je to prázdné.
    Můj účet – Nastavení – Sledovaní uživatelé – aha!
    Klikám na prvního z dvaceti devíti – tam mohu změnit sledovaný na nesledovat. Ale nevidím ten praporek na přidání autora do oblíbených.
    Zkouším – klikám na jednu jeho fotku. Praporek tam je – s hvězdičkou. Klikám na něj a dostávám „Fotografie byla odebrána z oblíbených“. Tak šup s tím zpátky, to není to, co hledám.
    I nadále tedy mám u autora „Sleduji“ a fotku mám v oblíbených.
    A jdu si dát kafe.
    Já na to přijdu. Časem….
    Třeba mi tu zas někdo poradí, a já se zastydím… Vždyť je to tak jednoduché, a jen nebýt slepá…
    Jen co tohle odkliknu, jsem si jistá, že na mne někde ten praporek k přidání autora do oblíbených vyskočí, a já se propadnu hanbou, a 14 dní sem radši nevlezu…

  • Radik
    Radik
    10.11.2015 23:15
    Reaguje na KIV 10.11.2015 14:34:

    "No, kde jsou ty palce, které tu byly, a s novým systémem nejsou – tak ráda..." - zobrazit celý komentář

    Pokud maji mit tva slova nejakou informacni hodnotu, tak se ztratila v mnozstvi pismenek....

    Jestli se uzivatele jmenuji sledovani nebo oblibeni je uplne jedno, vysledek je stejny. Chybejici funkcnost, ktera byla na oblibene vazana na starem FA bude doplnena. A uz na starem FA je bylo mozne "sledovat" (zobrazovat jejich fotografie). Takze opravdu nevim, co je ten pravy duvod, proc tu mavas notyskem (kdyz pominu, ze jsou dozajista rozumnejsi zpusoby, jak to udelat).

    Oblibene galerie funguji. Kdyz si nejaku vlozis do oblibenych, uvidis ji tam.

    Oblibene fotografie funguji. Kdyz si nejaku vlozis do oblibenych, uvidis ji tam.

    Jestli je to ocicko nebo hvezdicka je podle me jedno. V tomto konkretnim pripade jsem mel taky jiny navrh nez je aktualni stav, byl jsem prehlasovan, a elaborat jsem nepsal.

    Dlouho nebyla nova verze s viditelnymi zmenami? Pracuje se na ni... Behem toho resime opravy chyb (fatalnich nastesti moc neni) nebo jsou to drobnosti, kterych si hned kazdy nevsimne - treba forum "Dotazy a pripominky" existuje uz dlouho a nema ani jedno vlakno.

  • KIV
    KIV
    10.11.2015 23:43

    Radiku, tak tedy v jedné větě - jak dostanu například Petra Bambouska nebo Roberta Adamce (a tím i jejich galerie) ze sledovaných do oblíbených?

  • Radik
    Radik
    11.11.2015 00:12
    Reaguje na KIV 10.11.2015 23:43:

    "Radiku, tak tedy v jedné větě - jak dostanu například Petra Bambouska nebo..." - zobrazit celý komentář

    Co znamena sledovani a oblibeni? Mame jen jeden seznam. A to je ten, co je zobrazen v https://www.fotoaparat.cz/osobni/nastaveni/sledovani-uzivatele (a soucasne v profilu v pravem sloupci jako ikony). A tam se dostane uzivatel tak, ze v jeho profilu stisknu Sledovat. Tahle funkcnost je podle me uplne stejna jako na starem FA.

    Uzivatele maji Alba, nikoli Galerie. V Albu jsou tedy fotografie jen jednoho autora. Stejne jako na starem FA.

    Cela Galerie Fotoaparastu se deli na mensi Galerie, ktere deli fotografie vsech autoru rekneme podle nametu (Krajina, Zvirata, Akt, Cernovila, atd.). Takze nemusis sledovat vsechny fotky, ale jen nejake namety. V jedne Galerii jsou fotky ruznych autoru.

  • KIV
    KIV
    17.11.2015 16:43

    Děkuji za vysvětlení.
    Dá se sledovat street photo nebo reportáž (štítek)?

  • KIV
    KIV
    17.11.2015 19:06

    Vlastně z minulé odpovědi je zřejmé že dá.
    Měla jsem se tedy spíš zeptat, jak to nastavím.
    Dík.

  • KIV
    KIV
    18.11.2015 16:03

    Nespěchejte s odpovědí, už jsem si našla, co vlastně potřebuji, nepotřebuji nic sledovat, tohle je perfekt:
    Galerie – všechny fotografie – top 50 štítků –(klik na) street photo – a pak řazení dle libosti.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    20.11.2015 10:02

    Môžete PROSÍM upraviť tie názvy fotografií (veľké aj malé písmená), vyzerá to hrozne ...

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    20.11.2015 14:27
    Reaguje na T.B.K. 20.11.2015 10:02:

    "Môžete PROSÍM upraviť tie názvy fotografií (veľké aj malé písmená), vyzerá..." - zobrazit celý komentář

    zdá se mi, že jsme se po radikální změně všichni už vymluvili (vypsali), nyní vše utichlo a nic moc se neděje, tudíž si nemyslím, že by tvůj komentář měl nějakou odezvu, změna názvů byla jednou z mnoha požadavků, strůjci změn nás nechali vybublat se a nyní jsou všichni v klidu... :( I když oceňuji jakous takous snahu a některé požadavky byly vyslyšeny...

  • lll
    lll
    22.11.2015 13:27

    Nový postreh:
    S povolením pridávať 3 fotosubory denne sa s fotoserveru stáva foto-odpadkový kôš :(
    Gratulujem..

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    22.11.2015 19:42

    3 fotky denně jsou myšlené pro zaběhnutí nové verze...plánujeme upravit. Takže budeme rádi za návrhy, díky.

  • KIV
    KIV
    22.11.2015 21:53

    ---------------------------------------------------------------
    Galerie zvířata 42466 fotografií
    Štítky zvířata 55325 fotografií
    ----------------------------------------------------------------
    Galerie dokument (reportáž, sport, street) 31848 fotografií
    Štítky reportáž/dokument 24787, sport 11985, street 2878 (dohromady 39741).
    ----------------------------------------------------------------
    Galerie dokument 31848
    Štítek reportáž-a-dokument 24787
    ----------------------------------------------------------------
    Dost zmatek.
    Čísla, ale hlavně co zařadit kam aby to dalo smysl, a dobré fotky se našly tam kam patří - třeba minulá fotka týdne, jedna z nejlepších streetek tady, ta byla tuším v galerii černobílá, štítek žádný.

    Navíc jsme asi jediný foto portál, co nemá místo pro samostatnou (galerii) street, reportáž, momentky (29527)…

    Proč třeba hlavní kategorie ve World Press Photo nebo Czech Press Photo jsou tady jen štítky?

  • Radik
    Radik
    22.11.2015 22:16
    Reaguje na KIV 22.11.2015 21:53:

    "--------------------------------------------------------------- Galerie..." - zobrazit celý komentář

    Karen, opravdu nechapu, proc se v tom takto stouras, ale to je jen recnicka otazka.

    Byvale kategorie se prevedly na stitky. Byvalych kategorii mohlo byt zvoleno vice. Mapovani z minulych kategorii do soucasnych kategorii melo nejake priority, takze pokud mela fotka kategorie, ktere odpovidaji vice novym galeriim, tak je samozrejme jen v jedne. Tudiz ti tu soucty opravdu nebudou fungovat.

    Byvale kategorie i stavajici galerie a stitky urcuje autori, takze je opravdu jen a jen jejich volba, kam fotku zaradi. My muzeme jen doufat, ze ji zamerne nezaradi cilene spatne.

    Pokud se tu najde dost autoru, kteri budou chtit vytvorit galerii na street, tak neni problem ji vytvorit, pokud to bude mit nejakou myslenku...

  • KIV
    KIV
    22.11.2015 22:36

    No, makro si sem tam taky vyfotím, i krajinu, i lidi, i zvířata, ... ale momenty a momentky, a street, to je 90 procent mého foto zájmu, k focení i k prohlížení.
    A kategorii street jsem si tu vybojovala už asi před třemi lety. No a teď tu najednou není ani ta street, ani ta reportáž, ani ty momentky, tak proto.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    23.11.2015 10:05
    Reaguje na Helena Macenauerová 22.11.2015 19:42:

    "3 fotky denně jsou myšlené pro zaběhnutí nové verze...plánujeme upravit...." - zobrazit celý komentář

    ... max 1 foto denne ...
    Ono to má teraz aj nasledovný efekt: všimnime si napr. TOP autorov, ak dá denne priemerný autor 3 foto na ktoré mu dajú piati po 3 body (= priemerná fotka) má za deň 45 bodov, za týždeň cca 300 bodov ;-)

  • Taky..
    Taky..
    23.11.2015 12:00
    Reaguje na Radik 22.11.2015 22:16:

    "Karen, opravdu nechapu, proc se v tom takto stouras, ale to je jen recnicka..." - zobrazit celý komentář

    Připomínky k chodu FA jsou pro vás šťourání? Jen řečnická otázka...

    Při vkládání nové fotky člověk MUSÍ vybrat galerii (proč musí?), ale MŮŽE jen jednu (proč jen jednu?). Na tuhle nelogiku jsem už poukazoval. Výsledek je ten, že když klikneme na galerii např. Černobílé foto, neuvidíme všechny černobílé, ale jen ty, které nebyly umístěny do jiné galerie, např. do Dokumentu. Tím ty galerie postrádají smysl, protože proč já bych klikal na Černobílé foto, když tam najdu jen malý zlomek všech černobílých fotek?
    Ta nutnost a zároveň omezenost přiřadit galerii myslím zároveň vezme chuť uživatelů přiřazovat ještě nějaké štítky (většina to nedělá). Staré FA v tomhle fungovalo jednodušeji a lépe.

  • KIV
    KIV
    23.11.2015 14:15

    Tak, tak. A mám-li ráda řekněme ty streetovky, pak si mohu, nebo spíš musím, dát sledovat (nejmíň) tyto galerie:
    Černobílé foto
    Lidé
    Město
    Dokument
    Ostatní žánry
    Ano, souhlasím, že toto bylo lepší ve starém systému. Jednak se dalo zatrhnou více než jedna kategorie, a za druhé tam byly momentky, dokument/reportáž, street photo, což tam teď jaksi není...
    Pokud jsou ale moje připomínky šťourání, stačí říct, nechám si je příště pro sebe.

  • Radik
    Radik
    23.11.2015 19:56
    Reaguje na Taky.. 23.11.2015 12:00:

    "Připomínky k chodu FA jsou pro vás šťourání? Jen řečnická otázka... Při..." - zobrazit celý komentář

    Ano, nemel jsem se takto vyjadrit, omlouvam se. Zda se, ze je treba to vysvetlit vice/znovu.

    Proc MUSI vybrat JEDNU galerii - protoze kazda galerie (coz je i soutez nebo tema dne) muze mit jina pravidla a je nositelem techto pravidel. Pokud bude napriklad existovat galerie, ktera bude mit zakazano bodovani (a ja doufam, ze vznikne, protoze na starem FA to bylo caste tema na zmenu), tak tezko muze byt fotka soucasne v galerii, kde to neplati. Nebo muze byt galerie neverejna, nebo s omezenou dobou vkladani, ale o tom uz jsem tu psal.
    Pokud nekdo proste nechce vybrat jinou galerii, ma moznost zvolit "Ostatni". Kdyz budou vsichni nespokojeni, nastrkaji tam vsechny sve stare fotky a budou tam vkladat i nove. Ale tak to neni.
    Soucasne muze mit fotka vice tagu a autor si muze tag i vymyslet, neni to jen par pevnych kategorii.
    Obdobne je to na 500px a mne to rozhodne vyhovuje. Nase Galerie jsou jejich Category, nase Stitky jsou jejich Keywords.

    Podle me se v tomhle smeru moc nezmenilo. Ted i drive zalezi predevsim na tom, jak fotku zaradi autor. Pokud ji drive nedal do kategorii nebo zamerne dal do spatnych, tak kategorie stejne nic nevyresily. A ted je to stejne, jen s Galerii a Stitkem. A to, jak se bude chovat autor, proste neovlivnime. Ale kdyz bude autor chtit, aby tu jeho fotku nekdo nasel, drive i ted tu moznost ma.

    Pro me jsou Galerie asi nejdulezitejsi zmena, ktera ma vyresit mnoho nedostatku stareho FA. Takze me mrzi, ze se to nekomu nelibi, ale i tak jsem presvedcen, ze klady prevladaji. Ano, je to (trosku) JINAK.

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    24.11.2015 06:03

    Znovu zopakuji prosbu na změnu názvů fotografií, tedy jejich uvádění v podobě, o jaké rozhodne autor, a nikoli verzálami. Název je součástí díla - a fotografie je chráněná autorským právem. O změně názvu tedy může rozhodovat jen autor. A ve chvíli, kdy přepsání verzálami změní/zničí smysl/vyznění názvu (například slovní, grafické hříčky), mohlo by to být kvalifikováno jako porušení Autorského zákona, paragraf 11, odstavec tři.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    24.11.2015 06:52
    Reaguje na Dana Kovaľová 24.11.2015 06:03:

    "Znovu zopakuji prosbu na změnu názvů fotografií, tedy jejich uvádění v..." - zobrazit celý komentář

    Hezky jsi to napsala, snad to tentokrát pomůže, tahle prosba je tu v mnoha podobách už mnohokrát, nechápu...

  • Taky..
    Taky..
    24.11.2015 09:15
    Reaguje na Lenka Strnadová 24.11.2015 06:52:

    "Hezky jsi to napsala, snad to tentokrát pomůže, tahle prosba je tu v mnoha..." - zobrazit celý komentář

    dtto

  • Radik
    Radik
    24.11.2015 23:17
    Reaguje na Dana Kovaľová 24.11.2015 06:03:

    "Znovu zopakuji prosbu na změnu názvů fotografií, tedy jejich uvádění v..." - zobrazit celý komentář

    No do dusledku vzato, my nazev nemenime, ulozen v databazi (a do prohlizece putuje) tak, jak ho autor zadal. Prezentace verzalkami je soucasti designu stranek.

    Kazdopadne je zmena velikosti pismen v nazvu fotky v seznamu pozadavku, na kterych se pracuje.

  • bell
    bell
    01.12.2015 13:18

    Zdravím administrátory, a chci se zeptat, zda neplánujete spustit sekci „VŠECHNY KOMENTÁŘE“ .. myšleno všechny komentáře od všech fotek všech autorů na jedné stránce chronologicky za sebou jdoucí podle času, kdy byly komentáře vloženy a samozřejmě vždy s náhledovými obrázky fotografií. Líbí se mi to na jiném fotoserveru, protože díky této sekci je hezky vidět, pod kterou fotkou se rozvinula nějaká zajímavá diskuse, je vidět, že se něco děje, že server a lidé nespí a přitom ani není třeba pořád někam klikat a klikat a klikat a klikat a klikat a klikat a … vše je hezky pohromadě na jedné stránce. Tož jen to jsem (zase) měla na srdci a čekám na hezkou odpověď, případně podporu od jiných uživatelů... je-li ?
    Dík.

  • Taky..
    Taky..
    01.12.2015 14:29
    Reaguje na bell 01.12.2015 13:18:

    "Zdravím administrátory, a chci se zeptat, zda neplánujete spustit sekci..." - zobrazit celý komentář

    Mně to přijde jako výborný nápad, který může rozproudit diskuze.

  • Radik
    Radik
    01.12.2015 17:06
    Reaguje na Taky.. 01.12.2015 14:29:

    "Mně to přijde jako výborný nápad, který může rozproudit diskuze...." - zobrazit celý komentář

    Jo, je to urcite logicke, i kdyz provedeni zni dost silene...

    Z hlediska pouziti to asi neni o vsech komentarich, ale spis o tom, ktera fotka zrovna frci.
    Jako logictejsi bych videl spis seznam poslednich fotek serazeny podle data posledniho komentare, kde by byl i pocet komentaru za poslednich X dni. V podstate nec jako seznam vlaken ve foru. Navic to musi reflektovat (ne)viditelnost fotek a jejich komentaru.
    Coz je sice mozna technicky slozitejsi, ale pro uzivatele IMHO pouzitelnejsi.

    Realizaci urcite zvazime.

  • bell
    bell
    01.12.2015 18:09
    Reaguje na Radik 01.12.2015 17:06:

    "Jo, je to urcite logicke, i kdyz provedeni zni dost silene... Z hlediska..." - zobrazit celý komentář

    já nevím, já nechci klikat na seznam fotek a pak na seznam komentářů a aaa.. já si chci zrovna číst.. co nového kde... Co na tom může být složitého ? - cokoli kdokoli napíše pod jakoukoli fotku automaticky to přenést a zveřejnit na jiné stránce v kopii, hm .. měli byste tu živěji, a dokonce možná i víc kliků! ;-)

  • Radik
    Radik
    01.12.2015 18:55
    Reaguje na bell 01.12.2015 18:09:

    "já nevím, já nechci klikat na seznam fotek a pak na seznam komentářů a aaa...." - zobrazit celý komentář

    Technicky slozitejsi je rozhode to co myslim ja... jen mi to tvoje prijde neprehledne. Mam pocit, ze jak bud listovat, porad se mi tam bude opakovat poslednich par fotek a ve vysledku se v tom ztratim.

    Ale napad urcite dobry, jen bych pockal, co k tomu kdo rekne.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    01.12.2015 21:19
    Reaguje na bell 01.12.2015 18:09:

    "já nevím, já nechci klikat na seznam fotek a pak na seznam komentářů a aaa...." - zobrazit celý komentář

    Mně se ta myšlenka líbí a myslím, že je dobrá právě v té jednoduchosti, takže opravdu „všechny komentáře“ nahusto pod sebou.

    Ale musí to být přehledné a bez zbytečných mezer a omáčky (v tom byl minulý web perfektní)! Roztahanost a uklikanost nového webu je únavná.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    01.12.2015 21:27

    Je to urcite skvely napad......nechteli byste zacit psat NOVE napady jinam...tady uz to zacina byt neprehledne...a mohlo by zapadnout...

  • rulisa
    rulisa
    03.12.2015 21:33

    Připomínka:
    Když kliknu na odkaz nahoře na "můj účet" pravým tlačítkem a dám otevřít do nového panelu, otevře se místo mého účtu hlavní strana.

  • rulisa
    rulisa
    03.12.2015 21:34
    Reaguje na rulisa 03.12.2015 21:33:

    "Připomínka: Když kliknu na odkaz nahoře na "můj účet" pravým tlačítkem a..." - zobrazit celý komentář

    Aha, můj účet je jen rozbalení, ne link. Hm.
    Takže o další klik víc.

  • Radik
    Radik
    03.12.2015 22:16
    Reaguje na rulisa 03.12.2015 21:34:

    "Aha, můj účet je jen rozbalení, ne link. Hm. Takže o další klik víc...." - zobrazit celý komentář

    No to neni asi uplne dobre srovnani...

    Driv jsem se na jeden klik dostal do profilu a na druhy nekam dal. Tedy dva kliky a dve nacteni stranky. A na profil jsem se dostal primo jen z galerie. Takze casto 3 kliknuti.
    Ted si na jeden klik rozbalim profil nebo menu a na druhy jsem na miste... Sice dva kliky, ale jen jedno nacteni stranky. Navic mam profil dostupny ze vsech stranek.

    Takze IMHO to je lepsi a i kdyby ne lepsi, tak rozhodne ne horsi.

    Nehlede na to, ze ma nove FA mnohem vic funkcni, takze proste uz nemuze byt vse tak jednoduche jako driv.

  • Petr.
    Petr.
    04.12.2015 14:06

    Nechodím sem často a když jsem se dozvěděl o novém layoutu FA, tak jsem si řekl, že to zase zkusím. Tápal jsem jako ostatní a měl chuť napsat něco podobného i do této diskuze. Z druhé strany se snadno něco pomlouvá a i když první dojem je důležitý, tak jsem připustil, že jde jen o zvyk na něco nového a uvidím časem.

    Po měsící bych řekl, že jsem si sice našel cestičky, ale nebaví mě hledat nic dalšího. Celkově mi UI přijde pořád dost zmatečné, jako by ho navrhoval programátor, který pro to nemá cit, ale chce dostat do webu maximum funkcí a vychytávek. Ani grafika webu z mého pohledu nedává žádný řád, přijde mi taky taková "programátorská". Navíc při čtení této diskuze mám dojem, že uživatelé si stěžují a autoři jim pořád vysvětlují, že takto je to přeci dokonalé. Pak si říkám, kde je asi chyba? Pořád se nedokážu zbavit dojmu, že by to chtělo někoho s citem pro UI, kdo zároveň ví proč sem uživatelé chodí. Ne každý programátor to zvládne a není na tom nic špatného, když umí to hlavní a to je dobře naprogramovat to, co se po něm chce. Jeden malý příklad, který je sice zcela na okraji, ale ukazuje jak je web navržený: vpravo od této diskuze jsou "PŘILOŽENÉ FOTOGRAFIE U DISKUZE". K čemu tam jsou? Můžu si je sice prohlížet, ale jak najít co se k nim píše?

    Nedávno tu bella navrhovala stránku se všemi komentáři. Ten nápad se líbí i mě. Podobně by se mi líbilo, kdybych ve svém profilu viděl, když někdo zareaguje na můj komentář pod cizí fotkou, pak by se dalo diskutovat. V současném webu bych musel pořád dokola prohlížet co jsem kde komentoval, jestli k tomu náhodou někdo něco nenapsal... Podobně, kdybych si třeba mohl označit fotky, kde mě diskuze zajímá a to bych pak viděl někde pohromadě. Opět bych nemusel hledat, jestli někdo něco nového připsal.

    No nic, trochu jsem se rozepsal. Je vidět, že jste udělali hromadu práce a nechtěl bych nikoho otrávit. Spíš jde o to, že bych řekl, že požadavky a očekávání uživatelů se rozcházejí s tím co realizujete.

  • rulisa
    rulisa
    04.12.2015 22:33
    Reaguje na Petr. 04.12.2015 14:06:

    "Nechodím sem často a když jsem se dozvěděl o novém layoutu FA, tak jsem si..." - zobrazit celý komentář

    Přesně!!
    V podstatě totéž jsem chtěla odpovědět Radikovi. Tak to už můžu zkrátit.

  • rulisa
    rulisa
    04.12.2015 23:04
    Reaguje na Radik 03.12.2015 22:16:

    "No to neni asi uplne dobre srovnani... Driv jsem se na jeden klik dostal..." - zobrazit celý komentář

    Radiku, to asi taky nebude dobré srovnání.

    Protože dřív jsem se do profilu dostala odkudkoli kliknutím na login stejně jako teď, akorát že jsem přitom rovnou viděla, komu naposledy dotyčný komentoval a/nebo kdo komentoval jemu. Měla jsem tam náhledy posledních komentářů, takže jsem většinou nic dalšího rozklikávat nemusela.
    Mmj., používala jsem tohle dost často, když jsem sledovala nějakou diskuzi pod fotkou nebo čekala odezvu na svoje komenty u fotek.
    Teď rozklikávat musím, a ještě navíc nadvakrát, každý zvlášť.

    Dál, nastavení otvírání fotek do nových panelů fungovalo taky odkudkoli z webu, takže jsem si nemusela pamatovat (a pořád naštvaně zjišťovat, že jsem zas zapomněla), že z přehledu komentářů musím přes pravej čudlík (klik navíc), a ne rovnou (= vrátit se a udělat to znovu, tj. dva kliky navíc).

    Dál bych chtěla vědět, jestli jde někde vypnout to červený oznamování čísliček jakýchsi feedů, o který nestojím, akorát mě popuzujou, protože kvůli nim musím zas a znova kamsi do profilu a hledat, co znamenají, abych je odmazala. A nejvíc mě vytočí, když znamenají, že mi přibyl komentář pod fotkou, ze které jsem přišla a kterou jsem si aktualizovala, ale ten červenej pitomec nahoře to nezaznamenal a nezhasnul, přestože je jasný, že jsem ten přibyvší komentář už "viděla" (stránku s ním otevřela). Ne, já musím do profilu a stránku s komentářem otevřít znovu odsud, aby uřvanec byl uspokojen a zhasnul.
    A nebo zjistím, že to znamená, že se v galerii objevily fotky někoho z mých oblíbených, které jsem ale už mezitím viděla.

    Vážně nestojím o to, aby se mi furt něco rudě vnucovalo. Prosím o radu, jak to vypnout, nenašla jsem.

    Jinak ad předešlý Petrův komentář:
    Uznávám, že jsem protivná a vrčím a zlobím se reaguju přehnaně. Ale nová podoba serveru je pro mě opravdu velkým rozčarováním. Zklamáním. Protože

    - je mi skoro padesát, stárnu a blbnu a už prostě nezvládám plácat všemu novýmu, obzvláště v poslední době, kdy se opravdu stalo pravidlem ( z něhož FA není výjimkou), že inovace znamenají ztrátu toho, co se osvědčilo a co lidi měli rádi, a přidání toho, co to zbytečně komplikuje, zneefektivňuje. Což platí pro webdesign FA, mBank i firemních stránek mého zaměstnavatele (tam diletantismus nejhorší, taky blbě rozdejchávám) stejně jako pro auta, žárovky nebo celou mašinérii EU;

    - od mala mi otec jako těžkej kalibr vědec píšící hafo věděckých publikací vtloukal do hlavy, že věci, které tvořím a formuluju, se mám snažit zjednodušovat, najít jim podstatu, princip a řád a takto je držet v přehlednosti, a ne je podřizovat módě, natož efektu. Byť to má být efekt zdání sofistikovanosti.
    A to mi tady na tomhle serveru přijde právě jako... nezvládnuté...
    Moc serepetiček, co se už nedají uhlídat, aby z nich dohromady nebyl chaos. Jedna komplikuje druhou, u třetí už to ani nejde dohlídnout, dokud se to neprojeví v praxi, protože nikdo nemá v tak překombinovaném přecpaném systému šanci všechny interakce domyslet.
    Moc elektriky v autě, smrt řídící jednotky.

    Tak já zas jdu. Do příštího TD klid. :-)

  • rulisa
    rulisa
    04.12.2015 23:27

    Jo, pardon, eště jsem zapomněla:

    To modrý pole s odkazy - minititulkou a menu - dole pod vlastní obsahovou stránkou je taky neštěstí. Když si otevřu fotku nebo diskuzi a chci skočit rovnou na poslední komentář, mám smůlu, musím točit kolečkem a hledat, protože použití klávesy End je naprosto zanášející. Akorát pak místo kolečkem dolů pro změnu točím kolečkem nahoru.

    To vážně nešlo zůstat u klasického levého menu a ty ostatní věci nechat na hlavní stránku nebo na rozklinutí z menu?

    Přehlednější tahle nynejší verze rozložení stránky není, to ani náhodou, možná tak leda pomáhá optimalizaci opakováním slov, ale to je tak všechno...

  • Radik
    Radik
    05.12.2015 00:03
    Reaguje na rulisa 04.12.2015 23:04:

    "Radiku, to asi taky nebude dobré srovnání. Protože dřív jsem se do profilu..." - zobrazit celý komentář

    Jestli mas pocit, ze jsi protivna a reagujes prehnane... nejsem tu od toho, abych hodnotil tve pocity, ale urcite pochopis, ze nema smysl na kazdy problem reagovat a rozpoutavat zbytecne flamewar. Je mi vlastne taky skoro padesat a vidim ty veci jinak.
    Internet a web se proste nekam vyviji (mozna vzdy spravnym smerem, ale vyviji). My ten vyvoj a aktualni zvyklosti nejak zohlednili (nerikam, ze vzdy dobre). Spousta veci, ktere popisujes jako spatne, jsou dnes bezne a doporucovane (treba "modry pole s odkazy").

    (Ne)otvirani do novych oken je chyba, vime o ni, je to na vice mistech, opravi se.

  • Petr.
    Petr.
    05.12.2015 11:38
    Reaguje na rulisa 04.12.2015 23:04:

    "Radiku, to asi taky nebude dobré srovnání. Protože dřív jsem se do profilu..." - zobrazit celý komentář

    Ruliso, jen tip. Pro otevření v nové záložce se nauč klikat levým tlačítkem se stisknutým CTRL a nebudeš řešit nastavení, že to někde nefunguje a využiješ to i na jiných webech :-)

  • cazzata
    cazzata
    05.12.2015 18:18
    Reaguje na bell 01.12.2015 13:18:

    "Zdravím administrátory, a chci se zeptat, zda neplánujete spustit sekci..." - zobrazit celý komentář

    tiež mám skúsenosť s takým fotoserverom, časom sa to akosi zvrhlo, komenty boli sledované viac ako fotky, zmenilo sa to na nejaky "pokec" a fotky išli do úzadia, je to síce atraktívne a zaujímavé z hľadiska počtu "klikov" ale mám pochybnosti o prínose takého systému pre autora fotiek, je to taká dvojsečná zbraň, ľudia začnú komentovať komenty a na fotku sa zabudne a nepomôžu tomu ani pravidlá o nekomentovaní komentov... po takej skúsenosti preferujem systém kde sa divák rozhodne kliknúť na malý náhľad na foktu (či už kvôli autorovi alebo ho jednoducho zaujal náhľad), než na fotku kde sa komentuje bez zmyslov, nie som vyslovene proti, ponúkol som len môj pohľad, systém pokus-omyl je veľmi spoľahlivý a rád by som sa v tomto prípade mýlil lebo chcem veriť, že najdiskutovanejšie fotky sú najlepšie, nie naopak...

  • rulisa
    rulisa
    06.12.2015 13:39
    Reaguje na Radik 05.12.2015 00:03:

    "Jestli mas pocit, ze jsi protivna a reagujes prehnane... nejsem tu od toho,..." - zobrazit celý komentář

    Myslím, si, že jsem protiívná, protože furt otravuju s nějakýma výtkama a nechválím, což zejména muži snášejí špatně :o), ale nemyslím si, že by se kvůli mně rozpoutával nějaký flame. Ani jsem si nevšimla.

    Ad novinky jinde doporučované - např. modré zápatí. To by mě zajímalo, proč je to doporučované. Fakt. Když je to pro obsluhu stránky komplikovanější.
    Aby zbylo víc na reklamy nahoře kolem obsahu?

    Jinak argumenty typu "vyvíjí se to" nahlížím opatrně, spousta vývojů končí ve slepých uličkách. Jen proto, že je něco zrovna módní, to mít nemusím, pokud mi to užitnou hodnotou nevyhovuje.
    Ale taky uznávám, že z toho důvodu mám stále ještě tlačítkový mobil s černobílým displejem, protože ho můžu obsluhovat při práci nebo na kole/koni jen jednou rukou a vidím naněm za každého počasí a z jakéhokoli úhlu, a televizi se settop boxem, protože na ni koukají jen občas návštěvy. To, co v ní je, když se pustí, taky nepotřebuju.

    Hezký den. :-)

  • rulisa
    rulisa
    06.12.2015 13:42
    Reaguje na Petr. 05.12.2015 11:38:

    "Ruliso, jen tip. Pro otevření v nové záložce se nauč klikat levým tlačítkem..." - zobrazit celý komentář

    Pavle, prosím, pochopil jsi smysl sdělení, nebo jsi jen uvítal možnost se zas vyjádřit jako chytřejší? :o)))

    Proč bych měla otevírat do nové záložky oběma rukama, když to jde jen jednou? Nechápu.

  • KIV
    KIV
    06.12.2015 14:14

    Dneska mám „den blbec“. Z černé lišty z „Galerie“ na šedou lištu „Nejnovější fotografie“ mi to pětkrát přebliklo…

  • rulisa
    rulisa
    06.12.2015 17:22

    Mám dotaz.

    Ve statistikách na profilu mě ťuklo:

    16 451 bodů
    310 fotografií
    16 165 komentářů
    3272 udělených hodnocení
    9777 přijatých komentářů
    568 zobrazených fotek

    Jaktože mám 310 fotografií, ale 568 zobrazených fotek? Co to znamená?
    I kdyby to bylo zobrazení fotek za celou dobu působení na FA, včetně smazaných, tak přes 200 fotek jsem z profilu určitě nesmazala, možná tak dvacet, nevím přesně, ale 200 určitě ne.
    Co to je za číslo?

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    06.12.2015 18:25

    je to zřejmě počet prohlédnutých fotek, nyní jsem vyzkoušela. Ukazuje zřejmě počet zobrazení od doby "nového" FA, protože já otvírám (nebo dříve jsem otvírala) téměř vše... a ono číslo bych měla daleko vyšší :)

  • rulisa
    rulisa
    06.12.2015 18:42

    No to se mi zas zdá moc, tolik fotek jsem snad tady na FA v novým ani neprohlídla. Leda by se počítalo jako jedno otevření i každý opakovaný u téže fotky.

    Ale pak mi přijde nelogický, že nápočet komentářů se přebírá včetně starých stránek, ale prohlídnutý fotky ne. Navíc pokud se načte jedna fotka i několikrát, tak to nemá žádnou vypovídací hodnotu.

  • Petr.
    Petr.
    06.12.2015 19:07
    Reaguje na rulisa 06.12.2015 13:42:

    "Pavle, prosím, pochopil jsi smysl sdělení, nebo jsi jen uvítal možnost se..." - zobrazit celý komentář

    Ruliso, nejsem Pavel, ale Petr, nevím proč "zase" a byl to jen tip. Když nevyhovuje, tak na to zapomeň. Já si takto snadno otevřu v záložkách z náhledů fotky a pak si je postupně prohlížím. S chytřejší nebo hloupější to nemělo nic společného ;-)

  • lll
    lll
    06.12.2015 19:15
    Reaguje na Petr. 06.12.2015 19:07:

    "Ruliso, nejsem Pavel, ale Petr, nevím proč "zase" a byl to jen tip. Když..." - zobrazit celý komentář

    Ona už vidí všade Pavla;)
    Sorry rulis, nedalo mi;)

  • Taky..
    Taky..
    07.12.2015 09:06
    Reaguje na Petr. 06.12.2015 19:07:

    "Ruliso, nejsem Pavel, ale Petr, nevím proč "zase" a byl to jen tip. Když..." - zobrazit celý komentář

    Jsi to pěkně schytal za svoji radu, že? ;) V rozčilení člověk přestává rozlišovat..

  • Taky..
    Taky..
    07.12.2015 09:24

    "...by se mi líbilo, kdybych ve svém profilu viděl, když někdo zareaguje na můj komentář pod cizí fotkou, pak by se dalo diskutovat. V současném webu bych musel pořád dokola prohlížet co jsem kde komentoval, jestli k tomu náhodou někdo něco nenapsal..."

    Ano. Už jsem to tady taky psal a žádal jsem o to už na starém webu, ale stále nic... Člověk aby furt jen klikal a klikal. A o to asi jde, aby bylo víc peněz z reklamy:-)

  • Radik
    Radik
    07.12.2015 09:42
    Reaguje na Taky.. 07.12.2015 09:24:

    ""...by se mi líbilo, kdybych ve svém profilu viděl, když někdo zareaguje na..." - zobrazit celý komentář

    Davno pryc je doba, kdy se cena reklamy odvijela od poctu zobrazeni... takze pocet kliku nas opravdu nezachrani a nemotivuje :) Ale ano, i o tom se da uvazovat, kdyz uz je mozne reagovat na komentar.

  • Petr.
    Petr.
    07.12.2015 10:13

    Přidám ještě jeden návrh. Co kdybyste otočili pořadí komentářů tak, aby všude byly od nejnovějších po nejstarší?

  • rulisa
    rulisa
    08.12.2015 00:04
    Reaguje na lll 06.12.2015 19:15:

    "Ona už vidí všade Pavla;) Sorry rulis, nedalo mi;)..." - zobrazit celý komentář

    Neee, neomlouvej se, máš úplnou pravdu!!!

    Mea culpa, Petře moc se omlouvám. U PC popí(c)jím a pak to takhle dopadá.
    Fakt už jdu na tohle nové FA s tím, že mám předem tykadla, kde zas mi bude radit pan Pavel. :-)) A hned sekám.
    Tentokrát úplně blbě.

  • rulisa
    rulisa
    08.12.2015 00:06
    Reaguje na Taky.. 07.12.2015 09:06:

    "Jsi to pěkně schytal za svoji radu, že? ;) V rozčilení člověk přestává..." - zobrazit celý komentář

    No a tebe by to nerozčililo, taková rada? :-))

  • rulisa
    rulisa
    08.12.2015 00:15

    Ale přišla jsem se sem původně jen optat, jestli se neuvažuje o tom už vícekrát zmiňovaném přehození nových a topových fotek na úvodní stránce galerie.

    Kulhá to (krom pořadí důležitosti, pro co lidi na tu stránklu lezou) i logikou struktury, když de facto hlavní přehled (nejproměnlivější) je zastrčenej mezi dva výběry (denní a týdenní, víceméně statické).

    Staré řazení "oznámení o soutěžích - nové fotky - topové fotky" bylo takové čistší.

  • rulisa
    rulisa
    08.12.2015 00:20

    Jo a s těmi statistikami je to skutečně tak - docela legrace, jak jsem těch svých tři tisíce dvě stě sedmdesát hodnocení a šestnáct tisíc sto sedmdesát komentářů zvládla nacpat do necelejch šesti set prohlídnutejch fotek. :-))
    Nestálo by za to i tohle opravit?

  • Taky..
    Taky..
    08.12.2015 09:23
    Reaguje na rulisa 08.12.2015 00:06:

    "No a tebe by to nerozčililo, taková rada? :-))..." - zobrazit celý komentář

    Já to právě ani neznal, ten ctrl+klik. Já klikám kolečkem:-)

  • Petr.
    Petr.
    08.12.2015 11:26
    Reaguje na Taky.. 08.12.2015 09:23:

    "Já to právě ani neznal, ten ctrl+klik. Já klikám kolečkem:-)..." - zobrazit celý komentář

    Ty jseš Taky nějakej chytrej..... :-)))))

  • Petr.
    Petr.
    08.12.2015 11:36
    Reaguje na rulisa 08.12.2015 00:04:

    "Neee, neomlouvej se, máš úplnou pravdu!!! Mea culpa, Petře moc se omlouvám..." - zobrazit celý komentář

    Ruliso, to že každá dobře míněná rada musí být náležitě potrestána mě nenaštvalo a beru si z toho opět ponaučení. Ale to, že jsi mě vlastně napsala, že jsem stejný jako jistý Pavel a já si k tomu přiřadil jednoho zdejšího, tak to je pro mě fakt rána s kterou se jen tak nesrovnám. A to bez legrace! Navíc, když asi myslíme stejného :-)))

    A kdybys věděla, jak jsem volil slova, aby to nevyznělo jako poučování....

  • Radik
    Radik
    08.12.2015 20:22
    Reaguje na rulisa 08.12.2015 00:15:

    "Ale přišla jsem se sem původně jen optat, jestli se neuvažuje o tom už..." - zobrazit celý komentář

    Tohle se resilo uz mockrat... jeste v dobe vyvoje a testovani se to zmenilo nekolikrat. Tabory priznivcu ruznych variant jsou srovnatelne a pak je tu nezanedbatelny pocet tech, ktery nevedi nebo svuj nazor nepravidelne meni (jako treba ja)...
    Takze se uvazuje, ale vysledek je zatim nejasny...

  • Pavel_P
    Pavel_P
    08.12.2015 21:44
    Reaguje na Radik 08.12.2015 20:22:

    "Tohle se resilo uz mockrat... jeste v dobe vyvoje a testovani se to zmenilo..." - zobrazit celý komentář

    to je skoda, ze vysledek je nejasny

  • rulisa
    rulisa
    08.12.2015 22:01
    Reaguje na Petr. 08.12.2015 11:36:

    "Ruliso, to že každá dobře míněná rada musí být náležitě potrestána mě..." - zobrazit celý komentář

    To nebyl trest, ale preventivní obrana.
    Ne každá dobře míněná rada je taky dobrá rada a jak s oblibou říkávál jeden můj bývalý, všecky lidi s dobrými úmysly by patřilo postavit ke zdi a mlátit pometlem. (No, on to říkal hůř, mně by stačilo to pometlo.)

    Hele, všecko dobrý, v týdnu zas tolik nepiju, to si dám maximálně decko, tak snad už si Petry s Pavly plíst nebudu. :-))
    A za jeden pytel s eomlouvám.

    Potřebovala bych spíš radu, jak klikat úplně bez klikání . Začíná mě brát karpál.

  • rulisa
    rulisa
    08.12.2015 22:03
    Reaguje na Radik 08.12.2015 20:22:

    "Tohle se resilo uz mockrat... jeste v dobe vyvoje a testovani se to zmenilo..." - zobrazit celý komentář

    No, tak aspoň naděje.
    Založím si ještě pár profilů a zkusím ten poměr sil zvrátit.

  • Petr.
    Petr.
    08.12.2015 22:20
    Reaguje na rulisa 08.12.2015 22:01:

    "To nebyl trest, ale preventivní obrana. Ne každá dobře míněná rada je taky..." - zobrazit celý komentář

    Mám předplacíno, tak Ti dám ještě jednu chytrou radu :-))) Když nechceš klikat, tak si pořiď http://www.wacom.com/en-us/products/pen-displays/cintiq-27-qhd-touch a můžeš se dotýkat.

    A omlouvat se nemusíš, mě to pobavilo. Ono to bylo zřejmé už od začátku ;-) Připíjím na zdraví a na to, aby se to klikání na FA někdy trochu zoptimalizovalo.

  • kubuthor
    kubuthor
    10.12.2015 12:53

    Právě jsem koukal na fotky ze starých TD... a možná se to tu už řešilo... ale docela mi tam chybí, že nevidím, kdo mi co pod ně napsal :/

    Př:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/382818/?page=c76726b4ce037901c5909cbb748e848d

  • KIV
    KIV
    10.12.2015 20:27

    Dva dotazy:
    1) Nemám problém přečíst ani to nejmenší písmo na stránkách nového FA-čka. Mám ale problém s čitelností těch šedých a šedomodrých hvězdiček pod fotkami. Rozpoznat jestli ta fotka má 5 nebo 6 bodů mi jde stěží, záleží na denním či večerním osvětlení, a mám-li víc fotek na prohlédnutí, po chvíli mi ty hvězdy tak unaví oči, že to zavírám a jdu od toho. Možná by pomohlo ty šedé hvězdy trochu zesvětlit, cokoliv vymyslíte pomůže, dík.
    2) Forum – Nové komentáře: Tam jsou tři komentáře. Kde najdu časově seřazené ty další ten den/týden přidané? Býval tu časově seřazený seznam všech komentářů a byly označené ty co jsem ještě neotevřela, teď ten přehled nemám. Věřím že to tu je, jen nevím kde.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    10.12.2015 22:45
    Reaguje na KIV 10.12.2015 20:27:

    "Dva dotazy: 1) Nemám problém přečíst ani to nejmenší písmo na stránkách..." - zobrazit celý komentář

    pokusim se odpovedet:
    ad1) Sedou a modrou barvicku u hvezdicek uz maji programatori na seznamu doladit...asi nejlepe sedou dost zesvetlit (melo by byt do vanoc)
    ad2) predam tento dotaz programatorum k diskuzi ...
    Neni to mozna videt, ale v zakulisi se kazdy den neco doladuje :)

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    11.12.2015 14:04

    Jak zakládat diskuse? Trochu jsem se vytrápil hledáním a pak jsem zjistil, že zelený čudlík na založení nového vlákna je jenom v některých diskusních kategoriích. Chci vytvořit diskusi o novém tématu dne v kategorii Diskuse ke galeriím. Je záměrem, aby to nebylo možné a uživatelé psali jen do některých kategorií?

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    11.12.2015 22:55

    To neumim odpovedet...ale zjistim :)

  • Radik
    Radik
    12.12.2015 21:59
    Reaguje na ornitolog TomT 11.12.2015 14:04:

    "Jak zakládat diskuse? Trochu jsem se vytrápil hledáním a pak jsem zjistil,..." - zobrazit celý komentář

    Ano, je to zamerem.

    Tri fora jsou vazana na clanky/testy/novinky, tedy to co je v komentarich pod clankem je vlakno v tomto foru.
    Jedno forum je vazane na galerie, tedy komentare pod konkretni galerii, v posledni dobe treba u Tema dne.

    Vse jsou to fora zacinajici "Diskuse k". Tam tim padem nejde zakladat vlakna.

    Na zakladani vlaken jsou prvni tri fora.

    Takze pokud je to ke konkretni galerii, tak je mozne psat do jejiho vlakna, pokud je to nejaky obecnejsi dotaz, tak do "Dotazy a pripominky".

  • KIV
    KIV
    13.12.2015 23:52

    Toto je výňatek z textu jedné IP, kde jsem diskutovala s jedním zdejším kolegou, a kde napsal:
    „spousta lidí zde nezvládá ani kompresi fotek“.

    A toto je statistika jedné mé vložené fotky:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/405029/?page=6ba56292f71bc2f71b8ee85b6f611662
    To, na co se díváte na své obrazovce je 1050x700 pixelů a 362 kB.
    To, co jsem vložila je 1200x800 a 526 kB.
    Klikněte na fotku a dostanete ji v plné velikosti, tak jak jsem ji vložila, tedy 1200x800 a 526 kB.

    Takže my hodnotíme, bodujeme, případně odsuzujeme nezvládnutou kompresi, na základě zmenšené a zkomprimované verze, ne té, kterou autor vložil.

    Nebylo tu snad někde psáno, že fotky mají být velikostně delší strana 1200 max a 2MB max, a co je přes bude automaticky zmenšeno? Já to dodržela, a přesto má fotka byla upravena tak, jak bych ji sama nechtěla předložit veřejnosti.

    Preferovala bych, kdybych znala maximální rozměry, které jsou akceptovatelné, aby fotka byla k posuzování předložena tak, jak jsem ji dodala, bez strojového zmenšování. Děkuji.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    14.12.2015 16:53

    Jeden technický dotaz: prečo počet fotografií autora nie je pri jeho mene aktualizovaný podľa skutočného počtu fotiek (viď príklad)?

  • KIV
    KIV
    16.12.2015 12:16
    Reaguje na Radik 12.12.2015 21:59:

    "Ano, je to zamerem. Tri fora jsou vazana na clanky/testy/novinky, tedy to..." - zobrazit celý komentář

    No, nechci do toho mluvit, ale on "pokročilý ornitolog TomT" jako vítěz posledního TD je ten, co vyhlašuje nové TD, tedy jak téma tak datum. A pokud nemá kde na to otevřít vlákno (chce to prodiskutovat, navrhnout, dohodnout se s dalšími na bedně vítězů, a vyhlásit, jako se to dělávalo pravidelně ve foru pokaždé po ukončení starého tématu), tak holt asi budeme čekat na další nové téma dne marně...

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    16.12.2015 13:04
    Reaguje na KIV 16.12.2015 12:16:

    "No, nechci do toho mluvit, ale on "pokročilý ornitolog TomT" jako vítěz..." - zobrazit celý komentář

    neboj, řeší se to...

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    16.12.2015 15:17
    Reaguje na Helena Macenauerová 10.12.2015 22:45:

    "pokusim se odpovedet: ad1) Sedou a modrou barvicku u hvezdicek uz maji..." - zobrazit celý komentář

    já u hvězdiček nemám problém jen s barvou, kolikrát se nemůžu dopočítat :) Vyhovovaly mi body... vyjádřeny čísly... Ještě že ty pěticípí hvězdy nejsou červené :)

  • Radik
    Radik
    16.12.2015 21:58
    Reaguje na KIV 16.12.2015 12:16:

    "No, nechci do toho mluvit, ale on "pokročilý ornitolog TomT" jako vítěz..." - zobrazit celý komentář

    Myslim, ze moznosti jsou...

    Je tu stare TD, kde je mozne to pod galerii probrat.
    Je tu forum "Dotazy a pripominky".
    A kdyby to nestacilo, tak dalsi 2 fora. kde jde vytvaret vlakna.

    A kdyby to fakt nestacilo, tak muzme vytvorit jeste dalsi forum...

    Ale do toho galerijniho to fakt nepatri.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    17.12.2015 14:39
    Reaguje na Radik 16.12.2015 21:58:

    "Myslim, ze moznosti jsou... Je tu stare TD, kde je mozne to pod galerii..." - zobrazit celý komentář

    Nechci to téma hrotit, možnosti, jak píšeš, jsou. Ale přece se mi zdá, že právě do kategorie Diskuse ke galeriím by vyhlášení tématu dne patřilo...

  • Radik
    Radik
    18.12.2015 19:21
    Reaguje na ornitolog TomT 17.12.2015 14:39:

    "Nechci to téma hrotit, možnosti, jak píšeš, jsou. Ale přece se mi zdá, že..." - zobrazit celý komentář

    I to se nevylucuje... Pokud se nekde jinde domluvi termin, tak se muze tema zalozit jako nova soutez, tudiz bude dloho dopredu v seznamu soutezi (nikoli na hlavni strane galerie, ale v seznamu soutezi, tam bude az kratce pred zacatkem) a diskuze pod nim muze probihat...
    Stejne tak muze vzniknout nejake dalsi fotum jen a jen pro volnou diskuzi ke galerii. Kazdopadne to stavajici forum je vazane na konkretni galerie a neni imho vhodne to mixovat, prinejmensim by bylo matouci, ze z nekterych vlaken se komentare propisuji pod galerie a z jinych ne....

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    18.12.2015 20:38

    Moc tomu nerozumim, proc by to melo byt matouci. Pro mne je matouci, kdyz zakladatel diskuze je FURT stejny clovek...
    Diskuze ke Galeriim lze zalozit nyni na dvou mistech:
    1) bud jen ve foru a tu muze zalozit jen admin (pak se tam opakuji 2-3 jmena)
    2) nebo primo u Galerie a tu zase muze zalozit jen admin (pak se tam opakuji 2-3 jmena)
    TD patri do diskuze ke Galeriim, to je jednoznacne. Ostatni fora se k tomu nehodi. Osobne nevidim duvod, proc by nemohlo byt umozneno zalozit vlakno v sekci Diskuze ke Galeriim pro vsechny registrovane....?

  • Petr.
    Petr.
    20.12.2015 01:20

    Dnes jsem koukal, že do grafiky přibyl nový prvek. Zdá se mi trochu úsměvné, když je skoro u všeho "nový" a hlavně u Novinek mě to až rozesmálo. Přitom i když si něco z toho přečtu, tak na mě pořád ta "novinka" křičí. Možná někdo ocení, když na něj "novinka" týden, možná i dva, bude křičet. Jen se mi zdá, že je tu hromada jiných věcí na vylepšení.

  • DAVID K.
    DAVID K.
    20.12.2015 17:29

    ....ahoj,dobrý by bylo třeba kdyby se mi v profilu zobrazilo upozornění na reakci někoho na můj komentář...

  • Taky..
    Taky..
    21.12.2015 10:04
    Reaguje na KIV 13.12.2015 23:52:

    "Toto je výňatek z textu jedné IP, kde jsem diskutovala s jedním zdejším..." - zobrazit celý komentář

    Může prosím někdo z administrátorů odpovědět na tento dotaz? Mě by to taky zajímalo.

  • Radik
    Radik
    22.12.2015 14:23
    Reaguje na Taky.. 21.12.2015 10:04:

    "Může prosím někdo z administrátorů odpovědět na tento dotaz? Mě by to taky..." - zobrazit celý komentář

    Trosku v tom delame poradek a pak to nekde zverejnime, Aktualne se to nechova uplne spravne.

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    24.12.2015 15:38

    Zdravím, chci se zeptat, jak je to se současným TOPem? Již se do něj nedá "prokecat"? Bodovaná top fotka na posledním místě, kterou otevřelo 20 lidí a 5 lidí jí udělilo body je FAčkem více ceněna než fotka, kterou navštívilo 37 lidí a 14 lidí se uráčilo ji okomentovat? Ano, píšu o mém cvaku, ne že bych o TOP nějak stála :) jen mě to zajímá z toho důvodu, že většina mnou vyhledávaných fotek v topu kvůli nemožnosti je bodovat zřejmě být na novém FA nemůže, zapadne mezi těmi všemi cvaky i necvaky a ten, kdo nemá tolik času... už se k nim možná nikdy nedostane :(

  • KIV
    KIV
    24.12.2015 20:23
    Reaguje na Radik 22.12.2015 14:23:

    "Trosku v tom delame poradek a pak to nekde zverejnime, Aktualne se to..." - zobrazit celý komentář

    Kdyby se neozval druhý uživatel, že ho to taky zajímá, tak se ani nedozvím, jestli to admin četl...

  • KIV
    KIV
    31.12.2015 13:36

    Vím, je to všechno nové, něco se doladí, na něco si zvykneme. Tak nám přeji do nového roku jen to nejlepší…

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    04.01.2016 23:26

    401(!) komentářů - děkujeme za velké množství podnětů pro vylepšení nového Fotoaparátu. Karen nám krásnými slovy ukončila zde rok 2015, a tak bych si dovolila , taky z důvodu přehlednosti, uzavřít diskuzi pod tímto článkem. Podněty nyní předáváme programátorům, postupně byste měli zaznamenávat změny, o kterých je průběžně informováno: https://www.fotoaparat.cz/static/changelog
    ...a pokračovat s nápady se může u Toma ve vlákně "Co bych si přál ještě změnit" ( https://www.fotoaparat.cz/forum/diskuse/1728)
    ...díky všem.
    Přeji pohodový start v novém roce

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Komentáře k článku (402)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram