Panasonic - LUMIX DMC-L1

Do redakce jsme získali dlouho očekávanou digitální zrcadlovku Panasonic DMC-L1 včetně příslušenství. Jednalo se o předprodukční kus, proto se v následujícím článku seznámíte pouze s některými vlastnostmi aparátu. 4/3 formát má dalšího zástupce. Jaký bude?

Fotografie

Hodnotit výstup u fotoaparátu, který umožňuje snímání v raw formátu znamená hodnotit zpracování snímku aparátem. Především u tohoto předprodukčního modelu to může být zavádějící. Proto se hodnocení zdržím. Velikost raw je cca 14MB. JPG v nejvyšší kvalitě má za běžných podmínek (den, ISO100) kolem 4MB. Snímky se 100% výřezem a snímky, kde je k dispozici originální snímek jsou označeny ®.

Snímek snímaný současně v rawu i jpg a pomocí přiloženého SW zpracovaný doma v PC (2,3,4). Je vidět, že zpracování má na výsledek zásadní vliv.

Snímek z fotoaparátu Výřez (R)
Upravený raw Výřez (R)
Upravený raw Výřez (R)

U dalšího snímku jsem v Zoneru v jednom případě prokreslil stíny ve druhém světla. Jejich složením a dalšími úpravami by se jistě dalo z originálního snímku získat hodně detailů, které na něm nejsou vidět.

Originální tonalita
Vytažené stíny Vytažená světla

Různé fotografické režimy umožňují okamžitě změnit „nádech a náladu“ snímku. Dva lze zvolit podle svých potřeb. V principu se jedná o nastavení míry ostrosti, saturace, kontrastu, potlačení šumu atp. Zde je ukázka dynamického černobílého režimu.

Dynamický film Dynamický film

Ve snímcích jsem našel několik momentek typu portrét. Nastavení aparátu bylo různé, co se režimu filmu týče. Pro praktické snímání je třeba buď využívat raw, nebo se naučit orientovat v možnostech aparátu. Objektiv podle mého názoru na dlouhém konci poskytuje velmi zdařilé portrétní snímky s příjemně rozostřeným pozadím a krásně měkkou kresbou. Poslední snímek je s vynuceným (interním) bleskem a Auto WB.

Portrét (R) Portrét (R)
Portrét (R)

Následují obvyklé snímky, kde lze posoudit kresbu v detailech či aberaci.

Aberace, detaily (R) Aberace, detaily (R)

Snímky od vody. U druhého z nich je použito bodové měření expozice, o kterou zde také jde. Při čase 1/30s a 50mm ohnisku je snímek dostatečně ostrý a mírná neostrost je spíše pohybová – foukal vítr.

Od vody... Od vody... (R)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • johny5
    johny5
    13.08.2006 03:12

    ehmm, autor píše: "Snímky odpovídají kvalitě skla a velikosti čipu"
    Tedy jestli je to takhle, tak to vás můžu ujistit, že můj 5 Mpix kompakt za 8k dělá o 100% lepší fotky:)
    Chtěl bych fakt věřit tomu, že je to jen tím předprodukčním kusem, protože tohle je fakt šílenost. Možná jste taky první a jediní, kdo měl tu odvahu (nebo drzost?) takové výsledky představit:)

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    13.08.2006 12:08

    Mno FZ50 je kapitola sama o sobe...software nejen dokonale rusi aberaci, ale i veskere detaily, soude dle prezentacnich fotek na webu panasonicu.
    Narvat 10Mpix na stejne velky cip jako ma FZ30 ktera sumi tak jak sumi a snazit se sum zamaskovat BRUTALNIM zehlenim...fakt krok vpred, tim u me panasonic hluboce klesl:(

  • Robert Kollar
    Robert Kollar
    16.08.2006 15:20

    Neskusali ste ten setovy objektiv s DSLR Olympus?
    Bolo by to zaujimave E500+Leica s OIS!

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    16.08.2006 19:32

    Nezkousel, nemel jsem k dispozici telo. V budoucnu se o to pokusim.

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    07.12.2006 20:49

    To ISO 800 - 1600 je opravdu tak strasny? Vzdyt je to horsi jak kompakt : http://www.fotoaparat.cz/image/18666

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram