Panasonic - LUMIX DMC-L1

Do redakce jsme získali dlouho očekávanou digitální zrcadlovku Panasonic DMC-L1 včetně příslušenství. Jednalo se o předprodukční kus, proto se v následujícím článku seznámíte pouze s některými vlastnostmi aparátu. 4/3 formát má dalšího zástupce. Jaký bude?

Živý náhled

Fotoaparát je druhou zrcadlovkou na trhu, která disponuje funkcí živého náhledu. Řeší jej tak, že zdvihne zrcátko a informace z čipu se zobrazují na LCD. Používá tedy jediný čip. To má své výhody i nevýhody. Mezi výhody patří 100% zobrazení snímané scény a přesné zobrazení toho, jak bude snímek při dané expozici vypadat a mezi nevýhody to, že AF ostření v tomto režimu vyžaduje manipulaci se zrcátkem (spustit, zaostřit, zvednout). I v tomto režimu lze ostřit ručně – až desetinásobné zvětšení (volitelně v menu) to umožní bez potíží.

LCD v režimu Live View LCD při přehrávání

Hledáček

Lovci velkých hledáčků zde neuspějí. Je menší (ale jasnější) než u Nikonu D70. Po jeho pravé straně se zobrazují běžné expoziční údaje. ISO nikoliv. Po pár dnech jsem si na velikost hledáčku zvykl.

CCD

4/3 typ Live MOS senzor, 8,34Mpx, 7,5Mpx efektivně.

LCD

Standardní 2,5" LCD s 207 tisíci body ničím nepřekvapí. Během focení plní úlohu stavového displeje.

Výdrž fotoaparátu

Při „normálním“ používání – bez Live View, optická stabilizace zapnutá v cca 50% případů, LCD OFF – jsem nasnímal cca 700 snímků. Firemní materiály udávají, že při použití Live View a stabilizace, lze dle standardu CIPA nasnímat cca 450 fotografií.

Příslušenství

Základní balení obsahuje tělo fotoaparátu, objektiv, nabíječku, baterii, externí napájecí zdroj, potřebné kabely a krytky, sluneční clonu, popruh a CD se softwarem. Z dalšího příslušenství je k dispozici například dálková spoušť a externí blesk DMW-FL500 (GN50). Obojí jsem měl k dispozici. Vlastnosti blesku by vydaly na další kapitolu, omezím se na to, že má otočnou a výkyvnou hlavu. Disponuje automatickým zoomem a jeho parametry jsou (pravděpodobně) shodné s bleskem Olympus FL-50.

Pozn.: K dispozici bude i luxusní popruh. Jeho koupi bych doporučil, protože dodávaný se mi příliš nelíbil („kousal“).

Blesk DMW-FL500 Blesk DMW-FL500
Nabíječka, dálková spoušť (volitelné příslušenství), externí napájení

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • johny5
    johny5
    13.08.2006 03:12

    ehmm, autor píše: "Snímky odpovídají kvalitě skla a velikosti čipu"
    Tedy jestli je to takhle, tak to vás můžu ujistit, že můj 5 Mpix kompakt za 8k dělá o 100% lepší fotky:)
    Chtěl bych fakt věřit tomu, že je to jen tím předprodukčním kusem, protože tohle je fakt šílenost. Možná jste taky první a jediní, kdo měl tu odvahu (nebo drzost?) takové výsledky představit:)

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    13.08.2006 12:08

    Mno FZ50 je kapitola sama o sobe...software nejen dokonale rusi aberaci, ale i veskere detaily, soude dle prezentacnich fotek na webu panasonicu.
    Narvat 10Mpix na stejne velky cip jako ma FZ30 ktera sumi tak jak sumi a snazit se sum zamaskovat BRUTALNIM zehlenim...fakt krok vpred, tim u me panasonic hluboce klesl:(

  • Robert Kollar
    Robert Kollar
    16.08.2006 15:20

    Neskusali ste ten setovy objektiv s DSLR Olympus?
    Bolo by to zaujimave E500+Leica s OIS!

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    16.08.2006 19:32

    Nezkousel, nemel jsem k dispozici telo. V budoucnu se o to pokusim.

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    07.12.2006 20:49

    To ISO 800 - 1600 je opravdu tak strasny? Vzdyt je to horsi jak kompakt : http://www.fotoaparat.cz/image/18666

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram