V dubnu 2013 jsme přinesli recenzi fotoaparátu Nikon D7100. V dubnu 2015, tedy přesně po dvou letech, přinášíme recenzi jeho nástupce - fotoaparátu Nikon D7200. Změny najdeme především v oblasti možnosti nastavení videa a v možnostech připojení. Ale nejen tam. Více se dočtete v testu.

Vzhled a ovládání

Nikon D7200 Nikon D7200

Nikon D7200 je nástupcem modelu D7100, který jsme recenzovali v roce 2013.
Celkový vzhled je zcela stejný. Ve vnějším vzhledu jsem nenašel ani jediný sebenepatrnější rozdíl. Tedy dokud fotoaparát nezapnete. Když se ergonomie povede, není moc co měnit. Tak snad časem přibude hlubší úchop ve stylu D5500, kde je sice o minimum, ale hlubší (držel jsem současně v ruce D7100 a D7200 a jsou stejné a současně D5500 a D7100, kde výřez u D5500 je mírně hlubší. Hmotnost a rozměry D7200 jsou zcela shodné s D7100. Po stránce vzhledu vás tedy mohu odkázat na dva roky starou recenzi, odkaz je o pár řádků výše. Přesto základní informace pro připomenutí zopakuji.

Horní strana Nikon D7200
Zadní strana Spodní strana

Hledáček se (naštěstí!!!) opticky nijak nezměnil. 100% pokrytí a zvětšení 0,94× jsou parametry, které snad ani nemá smysl měnit. Užití pentagonálního hranolu hledáčku bylo již u D7100 (i D7000), zde je to totéž. Zobrazuje to, nač jsou uživatelé zvyklí. Tradičně se v menu volí možnost ukazovat zcela v pravém dolním rohu volbu citlivosti, nebo počet zbývajících snímků. Připomínat, že hledáček umožňuje ukazovat pomocnou mřížku, je snad již nošením dříví do lesa.

Hledáček Utěsnění

Po zapnutí praští do očí změny v zobrazení na pomocném LCD displeji (říkejme mu horní). Má jinak uspořádané položky a nově nezobrazuje například velikost a typ ukládaných dat a ani vyvážení bílé. Obojí lze vidět na zadním LCD, tuhle změnu jsem moc nepochopil, protože, když se jedno zobrazuje tu a druhé tam,ale ovládací tlačítka jsou hned u sebe, je problém si zapamatovat, kam se dívat. Ale to je o zvyku.

Srovnání horního LCD

Shrnuto a podtrženo – ovládání již u D7100 bylo propracované, takže změny u D7200 nebyly nutné.

Změny ve struktuře Menu

A co dalšího je jinak? Nejprve k jedné menší změně. Místo položky Poslední nastavení najdeme položku Moje menu. Chápu, že si do ní lze vložit nejčastěji používané položky, sám jsem však zvyklý na starou variantu, která mi vyhovovala. Nerad tvořím vlastní menu. Rád ale rychle najdu v minulosti hledané volby. Tento postoj je sice velmi individuální, ale tahle inovace mě prostě nenadchla.

Autofokus

Změnil se i autofokus. A zase k lepšímu. Pracovní rozsah je od -3EV do 19EV (byl od –2EV). O ostření se stará AF modul Nikon Multi-CAM 3500 II s TTL fázovou detekcí, možností jemného doladění zaostření (volba v menu), 51 zaostřovacími poli (15 křížových snímačů; 1 snímač s podporou světelnosti f/8). V technických specifikacích u D7100 najdeme téměř totéž, jen s tou f/8 jsou opatrnější a označení neobsahuje římskou II (ale DX). Evidentně je prostě autofokus o něco citlivější. Praxe s použitými objektivy je taková, že fotoaparát ostří v šeru (až tmě) na něco, co už sami přes hledáček neuvidíte. Přisvícení osobně nepoužívám, protože když je třeba, je skutečně černá tma. Kdybych ho zapnul, nepostřehnu, že autofokus potřebuje chvilku čas. Mimochodem, je to podobný systém, jako v modelu D750, rozdíl je pouze v počtu křížových ostřících bodů funkčních při f/8. Krátce – autofokus funguje skvěle.

Obrazová kvalita, čip

Jednou z nejdůležitějších součástí každé zrcadlovky je její snímací čip. U D7200 je to osvědčený typ CMOS formátu DX (APS-C) o rozměrech 23,5 × 15,5 m­ilimetru, tedy s crop faktorem x1,5. Rozlišení snímků 24 Mpx je totožné s verzí D7100. Těžko říci, zda čipy obou modelů jsou shodné. Ve specifikacích se udává mírný rozdíl v celkovém počtu pixelů a ISO Hi0,3 až Hi2 je označena číselnou hodnotou, což by mohlo značit HW změnu. Vedle toho lze nastavit ISO na hodnotu o cca 1 nebo 2 EV nad ISO 25 600 (ekvivalent ISO 102 400), ale výstup bude pouze monochromatický.

O zpracování obrazových informací se stará procesor Expeed čtvrté generace. Snímky je možné ukládat v obvyklých formátech NEF (RAW Nikonu) a JPEG, případně v obou současně a to i s možností nastavení míry komprese, barevného prostoru a dalších parametrů. Protože D7200 má opět dvě pozice pro SD karty, lze je využít buď „nejprve jedna, pak druhá“, nebo se ukládá na obě současně, případně na jednu NEF na druhou jpg. Odděleně lze ukládat i videa.

Čip neobsahuje antialiasingový filtr. A to je docela důležitý fakt pro maximální ostrost fotografie. Teoretickou nevýhodou je možnost vzniku reálně neexistujících struktur při focení velmi jemných detailů, např. peří. Domnívám se, že to nastane skutečně výjimečně, pokud vůbec.

Nikon D7200 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • gedo
    gedo
    12.11.2015 19:23

    Mne 7200 už zopár razy zmrzla a nešlo s ňou urobiť nič , ani vyp. jedine vybrať baterku, vložiť a potom zase šlape. Takže sa mi to podarilo aj natočiť a môžem ísť reklamovať.

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    19.07.2016 21:47

    Mám cca půl roku a maximální spokojenost. Ostrost s pevným sklem po převodu z RAW je fascinující ...
    Vybíral jsem i dle recenzí v zahraničí a nelituji, neměnil bych ...
    :-)

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    25.03.2018 18:35

    Můžu jen doporučit měl jsem Canon 77d přešel jsem na D7200 a je to opravdu trochu jinde hlavně šum dále super rychlý autofokus hodně možností nastavení jako třeba autoISO v manuálním režimu pak průběžné ostření na palec opravdu skvělý stroj...

  • E.B.E
    E.B.E
    25.03.2018 22:33
    Reaguje na Radim Masiarik 25.03.2018 18:35:

    "Můžu jen doporučit měl jsem Canon 77d přešel jsem na D7200 a je to opravdu..." - zobrazit celý komentář

    To je dobře. Určitě není špatnej. Ale moc nechápu takovej příspěvek po třech letech

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    27.03.2018 16:25

    A co jako nechápeš pořád se prodává a je dobrý .... třeba má taky někdo Canona a chce přejít....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram